Reguliere melktijden met melkrobots

In 2014 stelde Fullwood-distributeur Lemmer het concept batch milking voor. Daarbij vervangen melkrobots de melkers, maar verloopt de dagelijkse routine als bij conventioneel melken. Sinds zo’n zeven weken wordt op een Duits melkveebedrijf op deze manier gemolken met 12 Merlin M2-robots.

Op het melkveebedrijf van Agrar GmbH Flämingland Blönsdorf met 4.330 hectare gelegen in de Duitse deelstaten Sachsen Anhalt en Brandenburg, is door Lemmer Fullwood een melkstal gerealiseerd in de vorm van 12 Merlin M2-melkrobots. De koeien worden dus automatisch gemolken met conventionele melkrobots, maar de veestapel van 500 melkkoeien wordt op dezelfde manier gemanaged als een koppel dat met een melkstal wordt gemolken.

Laatste  |  

Reacties

Gerron
Hetzelfde systeem kan ook wel met 2 robots minder of met meer koeien. Er moet dan nog steeds maar 1 man aanwezig zijn.
+3
Koeien boertje
120 koeien in een uurtje is 10 melkingen per uur.
Fabels noem ik dat. Als van een koe de melk gesepareerd wordt moet ie 5 minuten spoelen.
Als je 7 koeien per uur haalt ben je er wel.

8 minuten x 1000 melkingen is 8000
8000 : 12 robots is 660 minuten.
Dan melkt ie nu al 11 uur.
Zonder de opstart en probleem koeien te doen.
Maar dat kost daar ook geen tijd natuurlijk
Gerron
@Koeien boertje Het voordeel van dit systeem is wel dat de robots tijdens de melkperiode nooit stil staan zoals er bij een normale robot gebeurt.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Als van een koe de melk gesepareerd wordt moet ie 5 minuten spoelen.

Als laatste groep melk je de separatiegroep met de slang in de put. Vervolgens de hoofdreiniging er achter aan en alles begint vanaf voor af aan. Daar win je een hoop tijd mee vergeleken met een losse opstelling.
Nick83
@Noorderling Mooie theorie, maar met een normale robots zou dat niet eens kunnen. Daar kun je niet aangeven datie wel de melk apart moet houden maar niet hoeft te spoelen. Natuurlijk kan dat wel met aangepaste software, maar dan heb je zo geen robots meer, maar gewoon een melkstal waarbij je niet zelf hoeft onder te hangen. Een hele dure melkstal...
+1
Noorderling
@Nick83 Hoeft niks in te voeren, als de slang maar uit de tank is.
Met een dergelijk systeem ga je toch met groepen werken van 80 tot 100 koeien, zodat ze niet te lang in de wachtruimte staan. Kunt op die manier met 500 koeien een goede groepsindeling maken met verse koeien, hoog productief, laagproductief, vaarzen, oudmelkten en atentiegroep. Kun je er nog voor kiezen bepaalde groepen 2x per dag te melken.

Nadeel van veel koeien en robots in de groep is dat overal wat gebeurt. Overal lopen koeien die geïnsemineerd moeten worden, tochtcontrole, drachtcontrole etc. Nu is het na het melken voerhek vast en alles staat dicht bij elkaar.

En wat is duur, als je geen melkers meer kunt krijgen is er niet veel meer te duur. Geld, koeien en voer is het probleem niet, het loop praktisch overal op de wereld vast op arbeid. Er zijn meer mensen te vinden die de robots in de gaten willen houden dan 10uur melken per dag.
Gerron
@Noorderling Je kan zelfs nog wel een paar honderd koeien meer melken op die manier. Als er maar 1 persoon in de buurt is die direct in kan grijpen bij een probleem dan is dat veel rendabeler en betrouwbaarder dan een bedrijf met maar 1 of 2 robots waarbij de boer dag en nacht standby moet staan.
robbies
@Noorderling ik melk ze liefst allemaal 2x per dag
brabo
Quote Reactie van @Noorderling:
Nadeel van veel koeien en robots in de groep is dat overal wat gebeurt

Je kunt bij veel robots ook gewoon groepen maken met vergelijkbaar lactatiestadium en dan hoef je echt niet alle groepen af om iets te gaan doen.

Ik was overigens een jaartje geleden in Lithouwen en daar werkte een grote boer met 1500 koeien al met verschillende melkstallen en een aantal robots. Hij ging weer bij bouwen voor 1000 koeien en dus kwamen er 16 robots bij. Op de vraag waarom robots als het personeel maar een paar euro per uur kost, antwoordde hij dat robots niet dronken worden.
marcel b
@Nick83 kan wel gewoon, melk separeren en niet spoelen.
Tenminste hier bij de Merlin wel.
brabo
@marcel b
kan bij Lely ook
Koeien boertje
@marcel b je wilt toch geen koe die uierontsteking heeft zo weer een volgende koe door het botje laten lopen?
bio boer
@Nick83 als je toch 600 koeien wil melken met 10 robots maakt niet meer uit of je ze nou melkt door ze in groepjes in een wachtruimte tedoen of vrij koeverkeer in groepen voor deel is wel dat de robots dan mechien wel 80 0f 90 koeien aan kan om dat ze geen weigerkoeien meer inkomen er veel druk staat op de aanvoer van koeien
simpel
@Nick83 natuurlijk kan dat wel met een robot. zeker wel met een m2
bio boer
@Koeien boertje met weiden zijn mijn 60 koeien er na 4 uur door mijn robot dan zijn er ook koeien die al gemolken zijn en er zo uit gelaten worden maar toch geeft aan dat de robot dat veel meer koeien kunnen melken
Koeien boertje
@bio boer als deze koeien er door gaan worden ze allemaal gemolken hè, als er een derde doorloopt scheelt nog al.
bio boer
@Koeien boertje Er zijn ook bij die 4x daags gemolken worden dan kun je ook zeggen na 200 dagen doe ik ze nog 2x alles onder de 200 3x ben er van overtuigd dat de robot meer koeien aan kan is alleen aantrekkelijk bij +- 1000 koeien want dan heb je sws altijd mensen nodig in de stal dan kunnen die mooi koeien halen boxen uitkrabben koeien behandelen en zo
Koeien boertje
@bio boer hij heeft geen vrij koeverkeer. Die man doet ze er 2 x per dag door.
Ik heb ook 9 bezoekers elke dag waarvan 2,7 melkingen dus kan ook wel zeggen dat er 900 door 2 robots lopen elke dag
sjoerd de melker
Vlgs mij hetzelde idee als een carroussel met een paar robotarmen. Hier draaien er al een aantal van
Dre van Helmond
Toevallig vandaag nog over gehad met een collega
johndeere6230
Quote Reactie van @Noorderling:
En wat is duur, als je geen melkers meer kunt krijgen is er niet veel meer te duur. Geld, koeien en voer is het probleem niet, het loop praktisch overal op de wereld vast op arbeid. Er zijn meer mensen te vinden die de robots in de gaten willen houden dan 10uur melken per dag.

Precies en tussen melkers en goede melkers zit ook nog wel een verschil... Liep m'n stageboer in Canada ook tegen aan, echt goede melkers zijn er daar maar weinig en daarbij doet een robot altijd hetzelfde, hij is daarom toen eerst met 4 robots begonnen, heeft er daarna nog 5 bij gezet en melkt er inmiddels met 13 en daarnaast de verse en probleem koeien nog door de melkstal. Als je een dusdanige grootte hebt als dit het bedrijf uit het artikel is het best interessant...

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot koeien , melken , melkstal , melkkoeien , melkveebedrijf , melkers , milking , vervangen en 2014 ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
2.668