Inschaarder moet fosfaatrechten deels teruggeven

De rechter in Leeuwarden heeft bepaald dat een inschaarder fosfaatrechten deels terug moet geven.

Deel dit artikel

Reacties

Koeien boertje
Hier een boer in de buurt die alleen in de zomer de pinken bij een opfokken in een natuurgebied bracht.
Die kerel kreeg z'n rechten en wil er geen afstand van doen.
Nu komt ie in de winter mooi rechten tekort en die man wou ze wel verhuren.
Kromme wereld zo
bio boer
@Koeien boertje ben blij dat ik ze toevallig net op onze naam hadden want zijn land was kaal net terug gejaagd
Koeien boertje
@bio boer volgens mij is het netjes om alleen de rechten te houden die je nodig hebt om op te fokken.
Maar nu een boel gezeik en staks is er een andere die z'n vee weidt op die melkveehouder z'n rechten
bio boer
@Koeien boertje wij hebben het zo gedaan zo lang hij ons vee opfokt mag hij onze rechten gebruiken zo dra de samen werking stopt moet hij de rechten terug geven daar voor heeft hij getekend
+1
sjoerd de melker
Als er een beest dood gaat is het pech voor de eigenaar dus horen de rechten ook volledig bij de eigenaar
+3
m uut m
@sjoerd de melker
Onzin
De fosfaat is geproduceerd bij de inschaarder/ opfokker.
Lopen de pinken alleen in het weideseizoen bij de inschaarder is het logisch dat de rechten 50/50 worden gedeeld.
Heeft de opfokker ze het hele jaar dan zijn ze voor de opfokker.
Met andere woorden de rechten horen toe aan degene waar de fosfaat wordt geproduceerd.
sjoerd de melker
@m uut m varkensrechten/pluimveerechten/fosfaatrechten zijn rechten om dieren te mogen houden. Deze horen bij de eigenaar van de dieren. Het verantwoord omgaan met geproduceerde mest is in andere wetjes geregeld.
sjoerd de melker
@m uut m varkensrechten/pluimveerechten/fosfaatrechten zijn rechten om dieren te mogen houden. Deze horen bij de eigenaar van de dieren. Het verantwoord omgaan met geproduceerde mest is in andere wetjes geregeld.
+3
m uut m
@sjoerd de melker
Niet eigenaar maar houder.
sjoerd de melker
@m uut m houden zolang hij van de eigenaar de dieren mag houden. Daarna horen ze terug te gaan naar de eigenaar. Dus niet tijdsgelang uitdelen en vervolgens de volgende zomer buurman B blij maken terwijl buurman A beesten op kan ruimen.
+1
m uut m
@sjoerd de melker
Ik wens je veel succes in de rechtbank.
De huidige wetgeving is houder niet de eigenaar aan wie de rechten toebehoren.
+2
grondlozeboer
@sjoerd de melker en als diegene waar iemand ze al jaren voor opfokt er samen niet meer door omstandigheden niet uit kunnen komen dan zou diegene ook geen jongvee van iemand anders meer op kunnen trekken? Dat is toch ook krom?

Je vergeet misschien dat de eigenaar van het vee hierdoor ook altijd meer koeien heeft kunnen houden met dito omzet.

Tussen eigenaar en houder zit voor de wet wel een verschil.

Ik ben blij dat ik mn eigen fosfaat heb en dit gezeik niet heb.
Todi
@grondlozeboer Als de pinken op de naam [i&r] van de inschaarder staan zijn de rechten van de inschaarder.
grondlozeboer
@Todi precies.
+1
Nick83
Quote Reactie van @m uut m:
De fosfaat is geproduceerd bij de inschaarder/ opfokker.

Ja, op die ene dag wel ja. Maar niet voor het hele jaar. Ze worden echter wel allemaal voor het hele jaar aan de inschaarder gegeven. En dat is het probleem. Als je de situatie van 2015 ook in 2018 en latere jaren zou willen continueren, dan kan dat niet eens kunnen. Immers, de eigenaar van de beesten heeft ze in de winter wel zelf en heeft er geen enkele kg rechten voor gekregen. Moet dus bijkopen.
+2
de jonge
@Nick83 de rechter heeft uitspraak gedaan dat het naar rato gaat. dus heb je jaarrond je vee bij die opfokker gehad krijgt de opfokker alle rechten van 2 -7-2015 wat er stond en heeft hij ze een half jaar gehad krijgt hij de helft van de rechten van 2-7-2015 wat er stond. er zullen opfokkers zijn die 2-7-2015 misschien minder vee hadden in opfok dan bv februari. er zullen altijd winnaars en verliezers zijn maar dit is volgens mij het eerlijkst zo het nu gaat. het overgrote deel heeft het vee bij de opfokker gehad om de mest ook kwijt te kunnen dus hebben ze er ook zat voordeel aan gehad.
Nick83
Quote Reactie van @de jonge:
zat voordeel

Ik vind dat da tegen valt met jongvee, want die tellen maar voor half of onder een jaar zelfs maar voor een kwart melkkoe. Als je ze dan ook nog maar voor 5 of 6 maanden weg brengt, is het voordeel helemaal verwaarloosbaar. Dit is mijn mening en daarom doe ik het zelf dus ook niet. Maar dat terzijde...
+1
Hans19
Gevalletje wiens brood met eet, wiens woord met spreekt denk ik. Waar toe de rechten behoren is een beetje een welles, nietes verhaal.
Jawis
Het kantelt steeds meer richting uitschaarder...nog een paar zaken dan krijgt de uitschaarder alle rechten
Jawis
Het kantelt steeds meer richting uitschaarder...nog een paar zaken dan krijgt de uitschaarder alle rechten
+1
sjoerd de melker
De tamtam vertelt over een veehouder die een schuur gehuurd had. Bracht zelf het vee, voerde zelf het jongvee, nam ook nog een keer de mest mee terug. Het vee stond op naam/ubn van de eigenaar van de schuur. Rechten zijn bij de eigenaar van de schuur terecht gekomen. Het was voor deze veehouder beter geweest als hij een 2e ubn had aangevraagd. Gedane zaken nemen echter geen keer.
+1
zoiseraltijdwat
@sjoerd de melker als hij het vee op ubn van die ander had vraag ik mij af waarom hij de mest weer ophaalde.;bonnetjes wel ingevuld???
hanos
De opfokker is er meestal goed voor betaald ,dus 50/50 lijkt mij reel.
Nick83
@hanos Ik heb prijzen gehoord van 100 euro per kg dat een uitschaarder de rechten van zn eigen pinken kon terug kopen van de inschaarder...
+2
jg
Dus zegt de rechter dat 2 juli 2015 als peildatum niet rechtsgeldig is ??
pietjepuk
@jg zat ik ook net te denken toen ik het bovenstaande las. rechter gaat van periode uit en niet van dag.
de jonge
@jg daar heb je wel een sterk punt
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jg:
Dus zegt de rechter dat 2 juli 2015 als peildatum niet rechtsgeldig is ??

Hier mogen wel wat extra vraag- of eigenlijk uitroeptekens achter. Dit geeft leuke jurisprudentie voor andere rechtszaken. Misschien leuk een pooltje te maken: in welk jaar zal de laatste fosfaatrechtszaak afgerond worden? Ik schat 2026, blijf positief.
Twentsch Land
@jg

Volgens mij zegt de rechter niet dat 2 juli 15 niet rechtsgeldig is....de rechter zegt dat bij in/uitscharing het fosfaatrecht gedeeld moet worden na gelang het aantal dagen bij de inschaarder en uitschaarder.......grappig is de uitspraak zeker wel....het zal mij benieuwen of dit van invloed kan zijn op gronden die verpacht zijn.
jg
@Twentsch Land De rechter zegt dus dat het peilen van toegewezen rechten niet bepaald mag worden door de situatie op 1 dag . Stel je hebt op 1 juli vee verkocht aan een andere veehouder ?
Boertje25
Hier in de buurt een kleinere veehouder die al jaren voor de buurman 40-50 stuks jongvee het jaarrond opfokte waarbij de buurman in juni 2015 plots besloot om zelf z;n jongvee weer op te fokken.. degene waarvan het jongvee is zegt rustig, ja jammer joh
grondlozeboer
@Boertje25 voorkennis?
Boertje25
@grondlozeboer nee, dat denk ik niet. hij was wel bang dat er een beperking zou komen door die brief van dijksma toen.
+1
bio boer
@Boertje25 zo iemand moet gewoon als knelgeval worden beschouwd die fosfaatrechten is sws niet goed door dacht plan had al stuk better geweest als ze alleen melkvee hadden laten tellen of alleen over de mestoverschot dus als boeren willen uitbreiden terwijl ze er geen mest plaatsing ruimte voor heeft daar rechten voor nodig heeft of meer grond dat had ik ook verwacht om de politiek hele maal op de grondgebonden tour was nu werkt dat juist tegen boeren kiezen nu eerder voor rechten dan land
+1
puntertje
Kijk, in de periferie van bestuursbobo's waren zat mensen die plotseling, net voor 2-7-2015, veel extra vee hadden. Toen er gepleit werd om het gemiddelde aantal stuks vee over een periode als basis voor referentie te nemen hoorde ik die bobo's niet. Maar dan had je ook dit gezeik niet gehad. En dat die datum zo keihard zou zijn heeft de rechter nu ook weer naar het rijk der fabelen verwezen.
weurding
Als iedereen kwa regelgeving probeert slim te zijn op wat voor manier ook zul je een keer moeten delen, het middenstuk en beide einden is nu eenmaal niet altijd haalbaar

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot fosfaatrechten en leeuwarden ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0