Schouten: geen extra hulp fosfaatrechten forse investeerders

Minister Schouten ziet geen reden om melkveehouders die fors investeerden vóór de introductie van fosfaatrechten extra hulp te bieden. Veel bedrijven die nu dreigen om te vallen, verkeerden ook vóór de introductie van fosfaatrechten in zwaar weer, stelt ze. Knelgevallen worden momenteel bekeken.

Deel dit artikel

Reacties

+2
Duntelaar
De omtrekkende beweging van de banken heeft niet zijn vruchten afgeworpen. Ze zullen voor het gros van de bedrijven gewoon de fosfaatrechten gaan financieren.
storm
@Duntelaar hoeveel heb jij nog in de aanbieding? Je deed je in je eerste topic voor als collega-boer maar inmiddels is iedereen wel duidelijk dat je hier zit om de prijs op te jagen.
Die prijs die kent een mooie grafiek met steeds minder hoge pieken en wordt stevig gemanipuleerd heb ik inmiddels van een aantal bemiddelaars/makelaars begrepen.
Ligt nog veel p-rechten op de plank en veel collega-veehouders kiezen ervoor om dikke koeien af te voeren omdat ze goed aan de prijs zijn.
Todi
@storm Goede keuze want de vaarzen zijn nu nog redelijk goed koop.
harke
@Duntelaar volgende mij hef duntelaar nog nooit een koe van dichtbij gezien.
En maar doordrammen over dure fosfaatrechten.
En als duntelaar klaar is komt wijnhorst er achteraan.
Gewoon 2 verkapte makelaars.
Je raakt ze niet kwijt he'
+15
Greetje
Gisteren hele dag lopen dubben, kleine portie kopen of 2 koeien weg, we doen het laatste, 2000 in de buuse ipv 15000 eruit. Soms is geld verdienen gewoon een keuze..:)
storm
@Greetje dat doen we hier ook maar de overgebleven koeien gaan nog meer melk geven. En om nou nog minder jongvee te gaan houden daar wordt ik ook niet vrolijker van. Gaan hier nogal wat pinkjes weg van 15 mnd met twee maand dracht, leuk geld en toch de schik er van gehad.
BB is ook leuk maar ik zie toch meer trammelant met koeien dier van gedragen hebben.
Nico96
@storm en dus probeer je hier de prijs naar beneden te praten, net zo doorzichtig als Duntelaar.
storm
@Nico96 nee hoor, wij zijn zoals je leest nog wat nodig voor de produktiestijging.
Nico96
@storm dat bedoel ik, jij probeert de prijs naar beneden te schrijven, Duntelaar probeert de prijs omhoog te schrijven. Van mij mag het hoor.
George
Quote Reactie van @Greetje:
Gisteren hele dag lopen dubben,

Heb je daar zo de hele dag over lopen dubben om vervolgens tot zo'n simpele conclusie te komen?
HansBa
@Greetje Hier kopen we de 8% korting er weer bij. De stal wil ik vol houden en wil de komende jaren niet weer dubben over die rottige rechten...
+1
cjw73
@HansBa om het hok vol te krijgen begin ik maar niet aan. Want dan ben ik bankroet hoogstwaarschijnlijk
+1
HansBa
@cjw73 nou ja, dan hebben de koeien in elk geval wel lekker de ruimte in de stal...
Wimblij
Ze begint aardig naar de pijpen van LTO te dansen....
bio boer
@Duntelaar kan better zijn acount opschorten idereen lacht je kij hart uit en denkt nu van als duntelaar zecht worden duur dan kunnen we nog wel even wachten. 😂😂
+3
Pluto
Hier is een melkveehouder die 4.5 ha grond heeft verkocht om fosfaatrechten te kunnen kopen .
De bank wil niet financieren maar eist wel dat de stal weer wordt aangevuld tot het vergunde aantal . Hier speelt de snellere aflossing als hoofdzaak .
+2
pietjepuk
@Pluto Bank wil geen extra financiering verstrekken maar is wel zo vriendelijk om de grond vrij te geven van hypotheek 😥 😥
Jaap40
@pietjepuk je kunt als melkveehouder ook ter ver gaan als het gaat om financiering.
bio boer
@Jaap40 hier in de buurt 2 hebben land verkocht aan land beleger hebben daar van de stal gebouwd de bank wou de stal niet financieren ben benieuwt hoe dat gaat lopen
+2
mlkvhoudr
@bio boer Heb hier ook gedaan grond verkocht en stal van gebouwd, verpachter kon er niet om lachen
+1
j h p
+1
storm
@bio boer wordt vervolgd maar je weet het antwoord al😥
pieta
@pietjepuk Het kan natuurlijk wel zo zijn dat het qua zekerheden wel past maar dat het qua liquiditeit niet past om de investering in fosfaatrechten in korte tijd af te lossen.
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
zo vriendelijk om de grond vrij te geven van hypotheek

lijkt mij sterk dat jij op alle grond hypotheek hebt
pietjepuk
@de hoef op de pachtgrond niet nee. 😀
de hoef
@pietjepuk had jou slimmer ingeschat
+3
George
Quote Reactie van @de hoef:
ijkt mij sterk dat jij op alle grond hypotheek hebt

Ik denk dat op de meeste gronden hypotheekrecht zit gevestigd . Ook al is deze geheel afbetaald. Vaak wordt vergeten de hypotheek vestiging er af te laten halen of laten deze er op liggen om toekomstig geld te kunnen lenen zonder eerst nieuwe zekerheden te hoeven inbrengen.
pietjepuk
@George hoorde hier van een gepensioneerde boer die een stukkie grond verkocht dat de bank alleen van dat stukkie het hypotheekrecht afgehaald had. Verkoopt hij nu weer een stukkie kan hij weer naar de bank. kassa
+1
George
@pietjepuk
Dat lijkt me onzin. Als de hypotheek is afbetaald heeft de bank geen recht meer om deze er op te laten rusten. Bij de notaris kun je deze laten uitschrijven. Mag geen probleem zijn.
pietjepuk
@George probleemen zal het niet geven maar voor niets gaat de zon op.
Duntelaar
@Pluto die fosfaatrechten voor dat bedrag renderen veel beter de komende 10 jaar dan die 4.5 ha grond. En dan heb je ze nog.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Duntelaar:
En dan heb je ze nog.

kan ik nu zwart op wit krijgen dat ik over tien jaar mijn fosfaatrechten voor de huidige prijs aan jouw kan verkopen? Ook als ze zijn afgeschaft.?
Todi
@pietjepuk Als je het laatste weg haalt kan het een leuke weddenschap zijn.
+1
MTSTAMMINGA
@Duntelaar
Over 10 jaar weten we het zeker ,wat we nu denken te weten
Gua rendement kan hij het beter verhuren met nog een stuk er bij [minimaal 7 ha] voor zonnepanelen
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Gua rendement kan hij het beter verhuren met nog een stuk er bij [minimaal 7 ha] voor zonnepanelen

Karst begin jij nu ook al af te haken. Heb je ook het licht gezien?
spotmelker
Quote Reactie van @Pluto:
Hier speelt de snellere aflossing als hoofdzaak .

Hier vergeten de banken dat over die versnelde aflossing ook belasting betaald dient te worden dus da's ook niet echt een oplossing.
van Ittersum
@Pluto klinkt zo wazig dat ik het niet geloof, sorry. Tenzij er meer dingen spelen die nu niet in het verhaal naar boven komen. Tis een simpel verhaal bij mijn rabobank, kun je met het te lenen bedrag 8% maken of ophoesten uit je bestaande omvang krijg je het. Ging over land of in combinatie met p-rechten
+2
demelkboer
De banken willen best financieren. De aflossing van de rechten moet op papier in vijf jaar masr het gaat om de totale aflossing per jaar. Er wordt gewoon geschoven met aflossing waardoor je over het totaal bedrag van stal en rechten 20 jaar aflost.

Het vijf jaat trucje is gewoon om de rechten niet te duur te laten worden.
zoeff
@demelkboer
Klopt, hier ook de aflossing op de bestaande hypotheek verlaagt om de aangekochte rechten in 5 jaar af te kunnen lossen. De Rabo wil de prijs van de rechten laag houden om het geld terug te beuren van de te groot gebouwde stallen die ze hebben gefinancierd.
bio boer
@zoeff prijs moet ook laag blijven hoge prijs zet de sector alleen maar op slot zie het nut er niet zo van om de stopper extra te spekken anders geeft die wat fout gedaan als hij die rechten echt nodig heeft om te kunnen leven
demelkboer
@bio boer daar denk die stopper anders over. Die denk jackpot
+1
George
@bio boer
Geeft ie wat fout gedaan als hij die rechten nodig heeft?

Natuurlijk heeft de stopper die nodig. Als hij wil stoppen en voor de rest alles wil houden moeten die rechten wel wat opbrengen.
Erik 1979
@bio boer wat een egoïsme. Op een dag ben jij ook een stopper. Het was vroeger een zegen dat er warm gesaneerd werd. Hier in Duitsland is er een eiskoude sanering gaande. Wij breiden hard uit. Maar leuk is anders. Vroeger was ik net zo gelukkig als ik quotum voor 10 koeien bij kocht als dat wij er nu 300 in een jaar bij zetten. Je eet er geen boterham meer van. Puur bittere noodzaak geworden.
Subsidievreter
@Erik 1979 waarom is 300 erbij pure noodzaak?
+1
Erik 1979
@Subsidievreter is misschien overdreven. Maar ik denk dat de schaalvergroting nu in een sneltrein vaart gaat. Ik zie hier veel bedrijven in de problemen komen. Kleinere vallen af. En als je niet oppoppast dan ben je dat zelf een keertje. Ik geloof niet in dat hoccus pocus van Friesland. Die Chinese intreseert dat volgens mij niets. Dus volgens mij moet je een keuze maken uit direct vermarkten en waarschijnlijk dan ook bio of andere onzin bedenken waarmee je de rijkste Europeanen kunt overtuigen om je product te kopen. Of groot tegen wereld markt. En wat groot is weet ik niet. Feit is dat er nog maar een paar supermarkten over zijn in Europa vroeger had ieder dorp een kruidenier. Ik heb een visie. Of ik gelijk ga krijgen weet ik niet.
m uut m
@Erik 1979
Daarom heb ik gekozen voor bio de ratrace van meer meer meer win je toch niet en is ook helemaal niet mijn ding.
+1
Jos1980
@Erik 1979
Liggen jou roots in st Hubert?
Erik 1979
Jos1980
@Erik 1979
Dan weet je ook zelf uit ervaring dat de weg naar veel koeien niet eenvoudig is
Erik 1979
@Jos1980 mijn ervaring is dat als je op de goede locatie zit en goede mensen rond om je verzamelt dat er veel mogelijk is. Maar dat heeft een keer zeide, als het lukt dan komt er bij veel jaloezie kijken. En dat is een hele erge ziekte en dat maakt veel kapot. En een ander probleem is profiteurs. Als er veel geld in bedrijven om gaat kunnen er ook veel verkeerde mensen komen om te plukken.
+2
robbies
@Erik 1979 dan heb je niet de goede mensen om je heen verzameld
KOC1981
@Erik 1979 je zou zo maar eens gelijk kunnen hebben, hoe moet RFC hier dan mee omgaan?
+1
Erik 1979
@KOC1981 weet ik niet. Ook niet mijn probleem. Maar ze zouden kunnen beginnen met eerlijk zijn. Waarheid wint altijd. En achter de boeren staan inplaats van ze samen met de rabo als slaaf te gebruiken. Het is een coöperatie. Daar horen de melkveehouders de baas te zijn. Ik zie het probleem ook niet om al de melk te verwerken. De Nederlandse melkveehouders wilden graag veel melken daar horen overschotten bij. Bij overschotten horen dump prijzen. Als ze de helft met 40 cent kunnen verwerken en de helft 10 cent dan moeten ze maar 25 cent betalen. Ook dat weidegang verhaal begrijp ik niet. Als je weidemelk wilt koop je toch goedkoop in uit nieuw zeeland of Ierland. Dat is toch een bulkproduct!!???? Energie verbruik laag houden maar wel 200 km met mest rijden. ..... wil je er nog meer ? Verhaal is niet eerlijk en dan verlies je op lange termijn. Waarheid wint altijd!
+1
bio boer
@Erik 1979 dan is er toch wat fout gegaan als je op het punt van stoppen je lening niet hebt kunnen aflossen zo je wat over hebt pacht bedrijven kunnen vaak het pacht recht ook nog verkopen als wij nu stoppen bedrijf tegen markt waarde verkopen blijft er geen restschuld over ondanks zwaar gefinancierd
spotmelker
Quote Reactie van @bio boer:
pacht bedrijven kunnen vaak het pacht recht ook nog verkopen

Zo vaak is dat niet, in meeste gevallen gaat het om erfpacht, regulier pachtrecht is niet verhandelbaar.
bio boer
@spotmelker ver kijk mij er denk ik ook nog wel eens op hoe veel pacht bedrijven er zijn dan sta je wel 0-3 achter korte termijn meschien goed koop later loop je vast
pieta
Quote Reactie van @bio boer:
pacht bedrijven kunnen vaak het pacht recht ook nog verkopen

Dat is nieuw voor mij.
bio boer
@pieta hier bedrijf bijgekocht zat 15 ha pacht bij moesten pacht recht betalen aan die melkveehouder konden we zo het pacht contract overnemen
pieta
@bio boer En was dat reguliere pacht? Erfpacht is me wel bekend maar regulier niet.
bio boer
@pieta erfpacht geloof ik van een kerk
pieta
@bio boer Erfpacht is een zakelijk recht. Dat kun je inderdaad verkopen. Ik was in de veronderstelling dat het om reguliere pacht ging. Omdat we het over wat een pachter te verkopen had hadden.
demelkboer
@zoeff wij noemen dit vestzak boerzak😁
Duntelaar
@demelkboer intern bij bank is duidelijk afgesproken hoe te communiceren over de fosfaatrechten, prijsdrukkend verhaal houden. Niks mis mee. Op bijeenkomsten wordt gesproken over rustig met de aanvragen. Heb je ze individueel dan hebben ze het druk en is qua aflossing op de rechten alles mogelijk.
demelkboer
@Duntelaar ik denk dat dat de waarheid is. Ik heb geen belang bij hoge of lage fosfaat rechten. Ik heb ze al in 2013 2014 en 2015 betaald. Een fikse kostprijs verhoging van mij collegas heb ik wel belang bij. Wordt de grond en huur niet duurder van. Dus van uit mijn positie: laatze maar goed duur worden
cornelissen
Quote Reactie van @demelkboer:
Een fikse kostprijs verhoging van mij collegas heb ik wel belang bij

Mag ik hieruit concluderen,dat je er weinig moeite mee hebt ,dat melkveehouders met onomkeerbare investeringen op de peildatum ( hier grondgebonden) financieel op een hele smerige manier financieel worden afgeslacht ?
+2
demelkboer
@cornelissen ik vind het ook vervelend voor je maar ondernemen ismeer dan koeien melken en stallen bouwen. Je moet kijken in wel politiek en maatschappelijk lamdschap je onderneemt. Na 2015 vrij melken was in 2012 een utopie
cornelissen
@demelkboer en @Paulus2
Misschien heb je dan ook begrip (of niet) dat ik LTO en zeker zijn voorman K.Romijn "tuig van de richchel" noem
langsdemelkweg.nl/wp-content/uploads/…
lto.nl/actueel/nieuws/…
lto.nl/actueel/nieuws/…
Immers lto had de toezegging gedaan aan van S. Dijksma, dat lto de beperkte groeimogelijkheden wel in goede banen zullen regelen, waar S.Dijksma naar in 2015 bleek, helaas mee akkoord is gegaan
+2
demelkboer
@cornelissen ik ben geen lto man om verscheidene reden. Maar ik vin keesie geen tuig.
melluk
@demelkboer ik vind Kees ook geen tuig natuurlijk, maar ik denk wanneer hij zulke zaken nog eens terugleest dat er op z'n minst de gedachte opkomt van: wat heb ik het mis gehad, wat heb ik dit verkeerd aangevoeld en wat heb ik dat enorm verkeerd ingeschat.
Als ik het teruglees krijg ik onmiddellijk kromme tenen en een akelig gevoel.
Holmans visie sprak mij toen ook al veel meer aan
+2
paulus2
@cornelissen de meesten hebben onomkeerbare financiële verplichtingen
demelkboer
@paulus2 precies. Ik heb ook bij gebouwd en in totaal 400.000 euro superheffing betaald. Dat wil de bank ook graag terug zien elke maand
+1
George
@demelkboer
400000 euro superheffing? Man man man , hoe krijg je het voor elkaar? Beetje dom zegt Maxima dan. Een compleet woonhuis waar iemand anders zijn leben lang voor moet werken!
+1
demelkboer
@George reken nu is effe uit hoeveel fosfaat rechten ik daar voor heb gekregen. Inleg maal 4 ongeveer. Dus wie is er dom
+2
demelkboer
@demelkboer excus inleg maal 3. en natuurlijk is alle geleverde melk ook gewoin door de fabriek betaald in die jaren.
George
Quote Reactie van @demelkboer:
excus inleg maal 3

Het hangt nu helemaal aan de waardeontwikkeling van die fosfaatrechten af of je er wat mee bent opgeschoten. Je hebt ze uiteindelijk voor een flink deel vooraf betaald. Je geeft zelf aan dat de bank er iedere maand geld van wil zien.
buorman
@George
voor 1,08 mk superheffing, of voor 1 mk fosfaatrechten zit nog wel een paar euro verschil denk?
+1
mlkvhoudr
@George die hoeft niet bij klaverbladverzekeringen te gaan solliciteren 😉
mlkvhoudr
@Duntelaar dus je bent een masorchistische koper die ze graag zo duur mogelijk koopt 😎 lieverd hou er maar mee op je krijgt alleen de lachers op je hand met dit soort teksten...
+1
demelkboer
Rabo zit enorm met de situatie in de maag. Te veel geld uitstaan bij bedrijven waar de omzet niet gehaald wordt. Alle omzet is geen winst maar van omzet die er niet is kunnje zeker nuks betalen.

Kijk even naar martijn dekker een paae maand geleden over verplaatsen van groeiers of uitgekochtwn naar bestaan de mooi bedrijven die onderwater staan. Puur eigen belang van de Rabo.
+3
Rob07
Voor wie zwaar gefinancieerd is, is er maar één uitweg, volle bak melken. Bij een half volle stal ga je zeker onderuit.
Vroeg of laat gaan de bankjongens hierin mee.
labella
Aaahhhh Carola toe nou.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
81
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN