Minister: vleesveehouders hebben geen fosfaatrechten nodig

Nederlandse vleesveehouders hoeven geen fosfaatrechten te hebben om verder te boeren. Dat staat in een voorstel waarover minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Tweede Kamer donderdagmiddag heeft ingelicht.

Schouten geeft de vleesveehouders de keuze: óf ze blijven eigenaar van de fosfaatrechten die hen zijn toegekend en houden zich aan het nieuwe stelsel, óf ze kiezen voor vrijstelling en leveren de hen toegekende fosfaatrechten weer in, zonder daar geld voor te krijgen.

Die vrijstelling betekent dat vleesveehouders zo veel dieren mogen houden als ze willen zonder dat ze fosfaatrechten nodig hebben of moeten kopen. Wel moeten ze de mest op hun eigen land kwijt kunnen.

Boeren die de rechten willen houden, moeten zich aan de fosfaatregels houden. Dat betekent dat ze nieuwe rechten moeten kopen als ze willen uitbreiden. Daar staat tegenover dat ze hun fosfaatrechten mogen verkopen. Dat kan interessant zijn voor boeren die hun bedrijf toch al willen inkrimpen of verkopen.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , landbouw , kopen , natuur , dieren , vrijstelling , tweede kamer en fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0