Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar de waarde van Noors Roodbont. Opdrachtgever Xsires Crossbreeding maakte het onderzoek deze week in Woudenberg wereldkundig, waar melkveehouder Wim Wolswinkel verschillende dochters van Braut melkt. Van deze stier zijn inmiddels 100.000 doses sperma in Nederland verkocht.

Deel dit artikel

Reacties

grös
Grappig, maar ik ga er ook nooit 's nachts uit als er een koe kalft.
m uut m
@grös
Ik ook niet.
newholland6640
Kalveren van braut compacter... Hebben een heel aantal vaarzen lopen die gewoon veel te smal zijn. Ik vind het net niks.
+1
labella
@newholland6640 Als je Braut op grote ruime hf-koeien gebruikt krijg je fantastische melkkoeien met een ijzersterk beenwerk.
newholland6640
@labella

Grote HF koeien liepen hier al niet meer.Door xsires zelf geadviseerd. Ik vind het niks. Hoewel de melkgift uiteindelijk iets mee lijkt te vallen.
EDOO
@newholland6640 Braut: >7000 dochters in de Nederlandse fokwaarde -826 kg melk op zwartbontbasis en uiers 85. Wil je hoog eiwit kun je beter Balisto of zonen hiervan gebruiken.
cjw73
@EDOO dat van balisto is zeker waar!!
En beste koeien komen ervan, heb er al aan de melk.
+2
JappieJo
Big winner doet het hier beter dan braut.
MARTIJN G
Ben erg benieuwd naar de resultaten van de proef. Ondertussen volop door met Flechvieh 👍.
sorry
Quote Reactie van @MARTIJN G:
benieuwd naar de resultaten

met heterosis

veeteelt.nl/topcijfers/…
+3
achterhoeker2
Xsires graaft haar eigen graf, afgezien van een klein beetje jersey voegen andere rassen niks toe aan de holsteiner.
Zuigers, extreem slechte uiiers, agressie in de melkstal allemaal eigenschappen wat de holsteiner al lang kwijt is.
Ik maak er geen vrienden mee maar als een holstein veestapel niet functioneert ligt het aan de melkveehouder.
+4
labella
@achterhoeker2 Het ligt denk ik meer aan het tijdgebrek van de melkveehouder als een holstein veestapel niet functioneert.Een holsteiner vraagt gewoon meer aandacht en dan pakt bij een grote melkveestapel en weinig arbeid een noors roodbonte of fleckvieh kruisling beter uit.
+1
bio boer
@labella belle jij hebt het bij het goede end is hier net zo door gebrek aan tijd heb ik liever minder kg melk en een probleemloze veestapel
+3
jan w
@labella
Wat je nu schrijft is natuurlijk onzin.
Het grootste probleem is, dat je grotere fokkerij organisaties altijd maar uit ze zelfde emmer met stieren zitten te graaien.
Holsteiners zijn een heel goed ras , maar je moet het wel in de breedte durven te zoeken.
Ga eens bij bedrijven kijken die al jaren werken met aAa
grös
@achterhoeker2
Ja alles ligt aan de boer, uiteindelijk, alles is management, inkruisen is ook management, rassenkeuze, maar STIERkeuze ook, als je een stier met slecht karakter fokwaarde uitkiest kun je ook koeien verwachten met slecht karakter. Melk een stuk of 10 montbeliarde, 0 trappers.
Hier is 3kwart kruisling en juist de holsteins zijn hier de zenuwpezen, of de beesten die je moet ophalen voor de robot.
Noordoost
X sires moet gauw stoppen met die Scandinaviërs en volop inzetten op Fleckvieh

Hier lopen 5 kruisingen Scandinaviërs x holstein, 5 x waardeloze poten
Er lopen hier 50 Fleckvieh x hostein, waarvan misschien 5 met slechte poten
De rest is zuiver fleckvieh, niet een met slechte poten
En melk productie doen de zuivere niet onder voor die anderen, maar aan de slachthaak wel 100 kilo vlees meer
cjw73
@Noordoost ben ik totaal niet met je eens. Heb ook een tijd met fleckies in gekruist alles is al bijna foetsie. Totaal geen verbetering qua klauwen en verder dikkonten die geen reet geven. Heb hier ook een stuk of wat van braut loopt die zijn een stuk beter dan de fleckvieh.
grös
@cjw73
Hier doen ook vooral de Scandinavische rassen het goed, keihard beenwerk, alleen wat mortellaro, montbeliarden hebben meer klauwproblemen, in Frankrijk lopen ze meestal op stro.., het beste beenwerk gewoon bij Brown Swiss. Heb ook 3-wegkruisingen, ideale koeien tot nu toe.
+2
cjw73
@grös gebruik nu alleen nog maar holstein en bb en montebeliarden maar die kalveren gaan allemaal weg. Kost mij teveel melk.
grös
@cjw73
Kun je ze beter direct met blauwe insemineren, Montbeliarde rietjes zijn hartstikke duur.
Melk 6 van die witkoppen, lactatiewaardes: 120, 91, 101, 100, 108, 116 ...
cjw73
@grös duur? Valt wel mee. Heb eens 50 gekocht voor 7 euro per stuk volgens mij.
Gebruik ze voor koeien waar ik geen bb op wil hebben. Maar heb nog nooit een koekalf er van gekregen.😢😢
+2
Noorderling
@cjw73
Wat is duur. Een slechte stier kan gratis nog te duur zijn 😉
grös
@Noorderling
Mijn beste melkkoe is een roodbonte Maniac X Kodak, Maniac heb ik 5 euro voor betaald, en Kodak was als proefstier. Daarna komt Fender (uit zweeds roodbont), ook een rietje van 5 euro, nog 2 improvers (ook 1 ujit brown swiss kruising), improver was ook 5 euro.
cjw73
@grös ik gebruik gemiddeld genomen voor de goeie koeien ook de duurdere stieren vanwege dat ik nogal wat koekalveren verkoop voor de fokkerij.
MARTIJN G
@cjw73 wat brengt zo’n koekalf nu op?.
cjw73
@MARTIJN G vorige week nog 1 van een vaars voor 110 euro.
MARTIJN G
@cjw73 momenteel ook 100 euro voor flv vaarskalveren voor het mesthok. Als ik van de pinken geen kalf wil gebruik ik wel Precoce. Brengen meer 💶💶 op
cjw73
@MARTIJN G ik en fleckies is geen goeie combi.
pieta
@cjw73 Hier ook niet. Heb er nu nog twee. Allebei 2e kalfs. De ene gaat weg zodra de penicilline van de zoveelste uierontsteking is uitgewerkt. De andere is beter (niet in productie maar veel sterker) maar gaat nooit 300 kg aan de haak wegen. #kleinkortensmal
MARTIJN G
@pieta Welke vaders?. Hoe waren de moeders.
pieta
@MARTIJN G Bfg Don Juan. De ene heeft een vaarzenlijst van 305 d 6.400 met 4,50 3.75 en gaat nu na de zoveelste mastitis weg. De moeder daarvan had een 1e lijst met 305d 7.900 4.80 3.60. Daarna nog een paar lijsten met ong 11.000 ltr
De andere geeft beter 1 e lijst 7.800 4.14 3.36, 2e voorspelt op 11.000 3.87 3.35. Moeder hiervan heeft in 2.255 dgn 82.376 kg gegeven in 5 lijsten met dezelfde gehalten als de Flv.
MARTIJN G
@pieta Geen stier om blind in te zetten. Gezondheidseigenschappen zouden goed moeten zijn. Kan wel klein fokken met een oplopend kruis en slechte poten.
cgi.zar.at/cgi-bin/zw_detail.pl/…
pieta
@MARTIJN G Hier zijn de gezondheidseigenschappen juist slecht bij de ene. En dat komt niet van moederskant. Wij hebben al verschillende keren wat gekruist maar geen succes hier.
MARTIJN G
@pieta Als het je niet bevalt moet je er zeker niet mee doorgaan. Ieder bedrijf is verschillend. Als HF je goed bevalt moet je er zeker mee doorgaan.
pieta
@MARTIJN G Doen we ook. En ook niet alle HF zijn goed. Maar van kruisen is het bij ons nog nooit beter geworden.
+1
grös
@cjw73
Litjens Redon 😬 heb er nu net 1 aan de melk, heel correct dier. Nog 7 pinken ook.
EDOO
Wij zijn in 2013 in Zweden geweest met vakantie. Bij één (groot) melkveebedrijf op bezoek geweest. Ze begrepen niet wat wij in Nederland met Noors roodbont wilden. Jonge boeren in Zweden nemen allemaal afscheid van NR volgens onze gastheer.
+2
grös
@EDOO
Ik ben daar ook geweest, zelfde verhaal, maar zij zijn nu dus aan het inkruisen net als wij bij de FH in de jaren '80/'90. Ze kennen daar de zuivere inteelt HF nog niet. Ga er over 10 jaar nog maar eens heen en vraag of ze er nog zo enthousiast over zijn. Levensduur is daar trouwens nu al enorm laag en de veearts is daar hartstikke te duur, er er word ook nog eens enorm veel graan in het rantsoen gemengd, geen maïs en hele natte kuil, succes!!
EDOO
@grös Het bedrijf waar wij waren werd redelijk veel eigen verbouwde snijmais gevoerd. Het lag in Zuid-Zweden tussen Malmo en Ystadt. Verder zijn wij op geen enkel bedrijf geweest dus veel weet ik er niet van.
grös
@EDOO
Oké, ik was iets noordelijker richting Stockholm, veel meer rotsen enzo waar je alleen kunt weiden, ook op een proefbedrijf geweest waar de maïs misschien 1,20 hoog werd, trouwens meer als de helft is biologisch en veel hebben een melkrobot op een verbouwde grupstal. Echt goeie stieren hebben ze ook niet in Zweden, Peterslund die hier massaal gebruikt is was daar nooit zo populair, denk ook dat de Denen iets meer op melk gefokt zijn.
newholland6640
@grös Denen schijnen veel problemen te hebben met het hart.
grös
@newholland6640
Deens rood bedoel je, ik melk er op dit moment nog 23 (uit HF) Fastrup David Harvard Cigar, heb er afgelopen jaren 3 laten slachten vanwege uiergezondheid. Trouwens echt DRB bestaat niet, is altijd een mengeling van Zweeds, brown swiss en vaak nog een kwart HF. Een beetje brown swiss is trouwens niet verkeerd krijg je harde koeien.
newholland6640
@grös

Lijkt mij ook niet verkeerd. Ik vind ze alleen gewoon lelijk om te zien.
Hier ruim 10 jaar lang ervaring met Fleckvieh. Uiergezondheid, vruchtbaarheid en verdere gezondheid is super. Beenwerk valt tegen.
newholland6640
@EDOO

En is hier het doel om naar zuivers noors te gaan? Volgens mij niet...

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stier , roodbont , sperma , holstein en melkveehouder ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0