Cameraonderzoek bewijst: #Vos hoofdoorzaak van daling aantal #weidevogels in Overijssel

Meer dan de helft van de nesten die met camera’s in de gaten werden gehouden in de weidevogelgebieden werd tijdens het onderzoek leeggeroofd. In 70 procent van de gevallen bleken vossen de eieren uit de nesten te halen en op te eten.

Bij 140 nesten van kieviten, grutto’s, tureluur, wulp en scholekster (de ‘big five’ onder de weidevogels) werden cameravallen geplaatst. Naast de vos was ook de steenmarter (10 procent) actief, net als de zwarte kraai (10 procent) en in mindere mate egel, bunzing en das. Het onderzoek wordt vanmiddag gepresenteerd aan de Overijsselse gedeputeerde Hester Maij.

Het gaat om eieren, nog niet eens om nesten met jonge vogels. Die worden vanzelf gepakt door de alom aanwezige roofvogels.

Deel dit artikel

Reacties

+3
vrije boeren
De vos ? Nee dat kan niet. Het zijn de boeren met hun grote machines......
+7
van Ittersum
Nu logisch denken:

Waarom zijn er zoveel roofvogels en vossen in een gebied?
Omdat er genoeg (dierlijk)voedsel aanwezig is, geen voedsel geen roofdieren!!!
En laat die weidevogels ook op hun menukaart staan, dus in feite is het een natuurlijke balans anders trokken die roofdieren wel weg!

nog een feitje die in vele dorpen aanwezig zijn: de myhte van Plas en Dras!

bij ons hebben we al ik geloof wel 60 jaar plas en dras in de vorm van de lokale laag gelegen ijsbaan (4 hac), swinters onder water( 3 maanden), zomers nog maar net droog, bijna of geen bovenlaag, geen bemesting, al 60 jaar dezelfde zode , een biodiversiteit op en top dus!. Wat denk je een walhalla voor alles wat vogel heet zou je denken......niks dus!!!!! Alle vogels zitten juist daarnaast op de gedraineerde land met Engels raaigras.

sorry jongens maar geniet maar lekker van de plas en dras op Prinsengracht te Amsterdam bedachte subsidie, maar kolder ten top!
+1
vrije boeren
@van Ittersum Er zijn veel te veel vossen en roeken , ze vallen ook al pas geboren lammetjes aan. Hoog tijd dat die troep uitgeroeid wordt
cjw73
@vrije boeren nee man ideaal die vossen en roofvogels. Met maaien kan de blik op oneindig en het verstand op nul, want je hoeft nergens op te letten.
En met een valk die in de stal komt ben ik ook van alle andere vogels af die alles er onder schijten. Kan niet beter..... 🤗🤗
vrije boeren
@cjw73 en ze pikken ook nog mooi het plastic van de maiskuil lek .krijg je ook nog wat variatie van smaak en kleur in je kuil.
cjw73
@vrije boeren daar hebben ze beschermkleden voor uit gevonden.😜
Hans19
@cjw73 Door wie laat je die valk door de stal vliegen? Ik snap dat een valkenier dat doet, maar zijn daar speciale bedrijven voor?
cjw73
@Hans19 die komt zelf binnen via de lichtkoepel, al een jaar of 3. Blijft overigens geen andere vogel leven hoor. Hij ruimt alles op wat op de voergang zit. Gebeurt vaak genoeg dat er morgens vroeg op 3 a 4 plekken nog wat veren liggen. Nou dan weet ik wel genoeg.
MARTIJN G
@cjw73 Naast de Sperwer vangt hier onze jonge boerderijkat de Turkse Tortels in de stal. Binnen 1 jaar van ruim 40 tortels naar zeldzaam😬.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Hans19:
Door wie laat je die valk door de stal vliegen?

Hier heeft er ook een torenvalk z'n intrek in de nieuwe stal genomen, volgens kenners. Ik vind het gewoon een bruine rotvogel die bij tijd en wijlen het volledige koppel op hol brengt met z'n gekrijs.
buorman
Quote Reactie van @vrije boeren:
roeken

Wss bedoel je kraaien;
nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_kraai/
nl.wikipedia.org/wiki/Roek/
en die deden dat 40 jaar geleden al..........
+2
zwier
@van Ittersum Ik woon in het gebied waar de camera proef is gedaan en bij ons helpt plasdras echt wel voor het voedsel aanbod voor de weidevogels, ze komen er echt op af.
En ja als het goed gaat met de weidevogels betekent dat er ook voedsel is voor de vos, steenmarter en das ed, dit neemt niet weg dat je deze predatoren moet beheren, het moet in toom gehouden worden. Ze komen vanuit de bossen en trekken het gebied in.
+1
van Ittersum
@zwier kijk dat is nu tegenstrijdig, iedereen heeft het over natuur enz maar indien de natuur zichzelf reguleert moeten we ingrijpen, vinden wij... dan moeten we ook accepteren dat roofdieren gelijke stand houdt met de aanwezigheid van weidevogels. Weidevogels hebben een aaibaar factor, maar roofdieren hebben dan geen recht van leven tov een klein knus donzig weidevogeljong? We zijn in de menselijke wereld nogal fel op discriminatie op basis van kleur, geloof, afkomst en voorkeur. Maar bij dieren tellen opeens andere normen daar bepalen wij wie mag blijven en niet. Best zot dit en overdreven gesteld maar zo werkt het wel
zwier
@van Ittersum Wij boeren in een gebied wat is aangewezen als weidevogel gebied, dan moet je er ook naar handelen. Betekend in mijn optiek dat je gaat voor de weidevogels. Waar het kan moet je ze helpen. Wil je de natuur zijn gang laten gaan, prima maar dan ook geen gezeur dat er geen weidevogels groot worden, en gewoon eerlijk de waarheid vertellen.
+1
arjankok
@zwier hier in de lopikerwaard is ook een veehouder met een succesvol plasdras, hij ziet daar door de kolonievorming van de weidevogels dat ze gezamenlijk de roofvogels de baas zijn tot de jongen vliegvlug zijn , denk dat er geen vossen zijn die s'nachts komen roven
buorman
Quote Reactie van @arjankok:
gezamenlijk de roofvogels de baas

Idd arjankok, 1 of 2 paartjes beginnen niks tegen de predatoren, bij een voldoende grote groep heeft de predatie veel minder kans
brabo
@zwier
sinds dat we hier aan 2 kanten tegen de golfbaan aan liggen waarbij ook grote partijen water zijn gecreerd zitten hier ook veel meer vogels. Maar dan wel andere dan voorheen. Nu vooral de Canadese gans, Eenden, de Nijlgans en ook nog wat zwanen. Ze broeden elk jaar volop maar echt veel jong groot brengen lukt ze niet echt met al die vossen hier.
zwier
@brabo Ganzen valt hier in het weidevogel gebied wel mee, gelukkig wel want denk dat deze ook een bedreiging zijn voor de weidevogels, en dan vooral dat ze minder snel tot broeden komen denk ik.
+10
J.v.G
De meest voorkomende weidevogel hier is de qlip.
j h p
van Ittersum
@J.v.G vreemde vogel bedoel je???
buorman
Quote Reactie van @J.v.G:
hier is de qlip

En geen predator die hem wil vreten 😬
+1
dwers
Na de oorlogsjaren werden ruige stukken land door boeren met bemesting omgevormd tot grasland, aantal predatoren nam af en aantal weidevogels nam toe, tot het hoogtepunt in de zeventiger jaren.
Vanaf de jaren 70 werd steeds meer grasland omgezet in natuur (verschraling/ruigte) de predatoren namen weer toe en de weidevogels namen af.
RSIB
Vroeger werden de rovers, kraaien,vossen,hermelijnen enz. ook kort gehouden/uitgeroeid omdat het concurenten waren van mensen die van het wild moesten leven /eten.
MARTIJN G
De natuur regelt zichzelf. De linksmens denkt dat naast veel weidevogels ook veel predatoren kunnen samenleven. Hoe dom kun je zijn. Of kunnen wij de boeren nog de schuld geven.
vrije boeren
@MARTIJN G Voor alles wat niet goed gaat in de natuur ...De boer is schuldig
vrije boeren
@MARTIJN G heb zojuist nog een rat vermoord
+1
MARTIJN G
@vrije boeren misschien kun je er met een goede advocaat nog wel doodslag van maken😬😉
Koeien boertje
In een straal van 2 km al 5 vossen geschoten laatste tijd.
Maar hier buitendijks mag niet geschoten worden en daar wordt raak gefokt
van Ittersum
@Koeien boertje genoeg voedsel dus voor Reindert en Truus om hier te vestigen.
buorman
@Koeien boertje
natuurmonumenten?
Koeien boertje
@buorman Staatsbosbeheer, ligt met een natura2000 gebied over de dijk. Een vossennest gevonden en de boer moest er een straal van 100 meter uitblijven met maaien. Eind van het jaar wordt alles gemaaid en afgevoerd. Lijken wel gek.
Het halve dorp vond het geweldig
buorman
Vos hoofdoorzaak van daling aantal #weidevogels
slechte kop Tinus............
j h p
@buorman Als je Vos heet en boer bent wel. 😁
buorman
Quote Reactie van @j h p:
Als je Vos heet en boer bent wel

Dat bedoel ik niet jhp, de kop is misleidend.
Dit onderzoek zegt alleen iets over de predatie van de gevolgde [140] nesten en de rol van oa de vos daarin, niks meer en niks minder.
zwier
Quote Reactie van @buorman:
Dit onderzoek zegt alleen iets over de predatie van de gevolgde [140] nesten en de rol van oa de vos daarin, niks meer en niks minder.

Dit kun je toch redelijkerwijs doortrekken op de andere nesten in het gebied.
buorman
@zwier
Dan moeten op z'n minst die nesten er wel zijn, en daarover zegt het artikel niks.
Maar stel er zijn 2 of 3 keer zoveel nesten dan nog weten we niks over de nesten/ha omdat de grootte vh gebied niet genoemd word.
En wat is de reden dat er niet meer nesten zijn.
De onderzoekers zullen er wel een goede boterham aan hebben, is er iig nog 1 die er wat mee kan
+1
j h p
@buorman Ik was redelijk fanatiek met weidevogelnesten, vond ze gemakkelijk en merkte ze, vogels gingen er gemakkelijk weer op, maar toen ze na 1 a 2 dagen allemaal leeg geroofd waren ben ik ermee gestopt.
Het was totaal zinloos om ze te helpen, dweilen met de kraan open. (grote kolonies roeken/kraaien en vossen).
zoeff
@j h p
Hier hetzelfde veel kraaien en in ieder geval een vos.
10 Jaar geleden +/- 20 nesten op bouwland nu 2.
Er worden al veel nesten leeg geroofd, maar wat gebeurt er als de jongen het nest verlaten?
Maken met deze hoeveelheid kraaien geen enkele kans.
zwier
Quote Reactie van @buorman:
Dan moeten op z'n minst die nesten er wel zijn,

2017 313 van de kievit, 82 grutto, 41 tureluur 12 wulp en 8 scholeksters, het hele gebied is ruim 1000 ha groot maar de dichtheid is op sommige plekken veel hoger.
zoeff
@zwier
Hoeveel van deze aantalen worden er uiteindelijk volwassen?
zwier
Quote Reactie van @zoeff:
Hoeveel van deze aantalen worden er uiteindelijk volwassen?
In 2017 met de alarm telling eind mei ruim 100 alarmerende paren van de grutto, tureluur en wulp, dus deze hadden op dit moment jongen.
+1
Chocomel
Woon 125 km van zee af, maar hier zijn meeuwen hoofdoorzaak 1 van het leegroven van nesten. Werken als team samen om het nest te plunderen. Als eens met Staatsbosbeheer erover gehad, maar die gaven als antwoord: Vinden we minder belangrijk, het realiseren van kruidenrijk grasland is belangrijker dan het bewaken van de weidevogelstand.
+1
dwers
Na 40 jaar natuur maken zou je toch zeggen dat er genoeg ideale omstandigheden zijn voor de weidevogels, en nog altijd intensivering landbouw de schuld geven.
Bij mij in de buurt ook een weidevogelgebied, hadden ze jonge kuikens een zender opgeplakt .
Kuiken/zender zijn terug gevonden in recreatie woning in spouwmuur (marter)
storm
Als je het filmpje bekijkt dan zakt je broek er toch vanaf zeg.
Die natuurfreak die rept met geen woord over de predatoren maar wil meer biodiversiteit, hogere waterstand etc etc.
Nee jongens dit rapport moet weer zo snel mogelijk onder in de la want stel je voor als ze die boeren niet meer de schuld kunnen geven🤓🤓🤓🤓
groeier
Binnen een territorium van een roofvogel paar zie je ook geen enkele weidevogel.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot kraaien , weidevogels , kieviet , overijssel , vos , grutto , wulp en tureluur ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0