Ontslagen bij FrieslandCampina in Bedum

Werknemers van FrieslandCampina in Bedum vieren kerst in de wetenschap dat ze mogelijk hun baan verliezen. Er verdwijnen ongeveer dertig banen.

Deel dit artikel

Reacties

robbies
Quote:
Het bedrijf startte twee jaar geleden een project waarbij bij alle vestigingen wordt gekeken hoe efficiënter kan worden gewerkt. ,,Afhankelijk van de marktvraag kan er in de toekomst weer uitbreiding plaatsvinden’’

Opmerkelijk zinnetje. Zonder deze quote zou je nog aan kunnen nemen dat de ontslagen komen door meer automatisering, maar het is gewoon een direct gevolg van ontbrekende vraag.

Je zou denken dat de hele organisatie in aanloop naar 2015 alvast ingericht zou zijn op de aanstaande groeiende vraag. Nu blijkt dat die groei er helemaal niet is, of dat ze niet zitten te wachten op de toegevoegde waarde producten van FrieslandCampina, waardoor RFC weer in de organisatie moet gaan snijden.
+3
jan w
@robbies
Er is een project gestart waar ongeveer 80 personeelsleden vanuit alle fabrieken in zitten, dit om alle fabrieken op dezelfde lijn zien te krijgen, dit om de fabrieken zo efficient mogelijk te laten werken. En als er dan mensen uit moeten , heb ik daar niet zo,n probleem mee. Ik krijg op feestdagen dan ook geen 300% voor mijn melk verzilverd.
+1
noordhollander
Hoogmoedswaanzin noemen ze dat toch???
+1
Pieter en Pieter
@noordhollander Hoogmoedswaanzin? Die snap ik niet. Wil je die eens uitleggen?
+4
Maismeel
Fabriek Bedum bestaat uit storingen fabriek gerkesklooster bestaat uit storingen en word met miljoenen gegooid en nog kunnen ze daar geen productie draaien. Vaste mensen ontslaan en uitzendkrachten die nog nooit een kaas hebben gezien het werk er laten doen. Kwaliteit ver te zoeken. wel veel mannen en vrouwen in gelikte pakjes die het geheel aan moeten sturen van het zootje ongeregeld. Passen daar prima bij.... beleving is er niet meer ... ik maak mij daarom ook grote zorgen over het voortbestaan van Fc.
Krijg veel info van mensen van de werkvloer daar en het is in triest.
+1
familie pelle
@Maismeel hoe kom je aan die info of is dit weer (kerst) borrelpraat?
Maismeel
@familie pelle misschien wat minder zuipen en de tekst beter lezen?
Porky
@Maismeel FC zn ondergang is al ff bezig,het "rommeld " teveel, blijf het zeggen,FC bestaat in huidige vorm binnen nu en 5 jaar niet meer, word overgenomen of wat dan ook.
dwers
@Porky ja FC geeft liever het geld in het buitenland uit of aan vergaderingen, ipv hun eigen fabrieken in Nederland up toe date houden.
+1
Wilbert
@dwers makkelijk klagen. Weet je hoeveel er afgelopen jaren is bij en verbouwd bij rfc?
robbies
@Wilbert blijkbaar niet genoeg
+1
Wilbert
@robbies er was geanticipeerd op 20% meer melk in 2020. Niet 21% meer in 2017. We zullen zien hoe het in 2018 gaat lopen met fosfaatrechten. Ik zie 2016/17 als een groeistuip die wat heftiger was als gedacht en door slecht overheidsbeleid onnodig lang duurde.
Ben benieuwd of het daadwerkelijk tot een, door @jg gedroomde, standstill komt. Vooralsnog niet.
dwers
@Wilbert waarom zijn er dan zo veel storingen ?
+5
Jaap40
@dwers
Zal best ff minder zijn misschien bij RFC. Maar ze hebben altijd wel bewezen mee van de beste melkprijs te betalen. Zeiken is ook een vak.
Je zult maar niet aan RFC hebben geleverd de afgelopen 20 jaar.....
ejb
@Jaap40 en hoe lang bestaat rfc dan?
+1
Jaap40
@ejb je hebt gelijk ejb, 20 klopt niet.
Maar feit is wel dat voor wat betreft uitbetaald konden bijna alle andere afnemers het niveau van rfc niet Halen.
+1
Wilbert
@dwers zijn er daadwerkelijk meer storingen? Of valt het nu meer op omdat de fabrieken op het randje van capaciteit draaien en er eigenlijk niks mag fout gaan.
Vroeger ook veel storingen, maar was altijd wel een andere fabriek waar de melk probleemloos heen kon. Dan hoor je er natuurlijk ook minder over.
Ps. Ik heb niet de cijfers, jij wel?
+1
dwers
@Wilbert hoor nog wel eens wat van rmo chauffeur( broer), maar wat betreft dat fabrieken op max draaien is het bij de geringste storing hommeles daar heb je wel gelijk in.
Maismeel
@Wilbert Bedum en gerkes draaien hooguit op 50 % zonder storing
Coen
@Maismeel , en hoe gaat het nu in Borculo en is die moderne poederfabriek nu eindelijk eens opgeleverd?
Twentsch Land
@Coen

Zeer recent nog gehoord dat het nog steeds niet goed loopt.
Coen
@Twentsch Land , problemen met capaciteitsbenutting in 3 fabrieken is toch zorgwekkend, waarom horen wij daarover vanuit de directie niets?
+1
Twentsch Land
@Coen

Waarschijnlijk wil de directie het binnen de muren houden voor zo ver mogelijk.....een tijd geleden vroeg ik de Melkauto chauffeur er naar en die zei dat hun was medegedeeld te zwijgen over hoe en wat betreffend Borculo.
Porky
@Wilbert Ja achter de feiten aanlopen kunnen ze daar wel, hou op man dr zit er daar niet Eén meer in het bestuur met "visie", regeren is vooruitkijken, wat doen ze daar? Op de wintervergadering in 2015 vertellen : het quotum gaat er af, ga maar produceren, we kunnen het hebben en verwerken, nou niet dus, komen intussen met rare regeltjes, en lest best, een "fabrieks quota " wel gek dat andere verwerkers dat niet hebben, kijk je kan wel gek op je coöperatie zijn ,maar dr zijn ook grenzen.
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Porky:
Eén meer in het bestuur met "visie",

Wat is jou visie voor 2018 ?
jg
@MTSTAMMINGA Voordat we op basis van een visie verder kunnen moet eerst het puin van afgelopen jaren opgeruimd worden . Als daar per se een stand still voor nodig is om Rfc weer te versterken moet dat. De vraag is of je met bestuurders die verantwoordelijk zijn voor deze puinhoop , en toch actief blijven, toekomt aan het ontwikkelen en uitvoeren van een visie .
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @jg:
bestuurders die verantwoordelijk zijn voor deze puinhoop

Nou we zijn met zijn allen wel wat verantwoordelijk ,voor deze toestand
En de tijd lost het probleem op Alleen waarschijnelijk niet voor iedereeen op een leuke manier en dat is diep triest
+1
@MTSTAMMINGA Wat zeg ie Tamminga ben IK OOK verantwoordelijk voor de situatie in bedem ???? Ik dacht het niet, ja wij leveren ook meer melk , sinds 2015 en daar zijn wij in aangemoedigd door JA, RFC !!! En nu komt er een beetje meer melk en men kan het niet verwerken , de stumpers.
cornelissen
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
En nu komt er een beetje meer melk en men kan het niet verwerken , de stumpers.

P. Boer had even geen tijd om zich hier mee bezig te houden als meeloper van K. Romijn
lto.nl/actueel/nieuws/…
BoerBart
@cornelissen ik heb het nog is gelezen, tja..
Een verkeerde inschatting is nog zachtjes uitgedrukt. Ik geloof echter niet dat bestuurders bewust een sector naar de afgrond sturen, puur uit eigen gewin.
Hopelijk hebben we nu betere bestuurders.
cornelissen
Quote Reactie van @BoerBart:
Ik geloof echter niet dat bestuurders bewust een sector naar de afgrond sturen, puur uit eigen gewin.

Wat ik ze wel kwalijk neem is dat ze aan waarschuwingen geen enkele boodschap hadden
langsdemelkweg.nl/wp-content/uploads/…
+4
pieta
@cornelissen Wel mooi dat Holman even meldt dat we megabedrijven moeten zien te voorkomen en zelf 180 koeien melkt in die tijd al. En dus misschien wel tot de 1 % grootste melkveehouders behoorde. Die was toch ook wel voor eigen parochie aan het preken.
jg
@MTSTAMMINGA Karst, alleen bestuurders zitten in beslissende en bepalende posities. Het handelen van individuele leden moet voor bestuurders reden zijn om te BESTUREN. Draagvlak wordt gemaakt door goede ideeen.
MTSTAMMINGA
@jg
Bestuurders worden gevoed door de leden toch ?

Andere bestuurders ,een DICTATOOR moet er misschien wel komen

Wij als boeren erageren soms sneller als de poltiek
+2
Coen
@MTSTAMMINGA , Karst, die Joosten en Keurentjes hebben zich richting de leden/eigenaren het afgelopen jaar toch als een dictator gedragen?
+1
MTSTAMMINGA
@Coen
Gelukkige wel anders was de chaos nog groter geweest denk ik

En enkel beslissing die wordt genomen ,wordt door de meesten van ons ervaren als een verkeerde

Er gebeuren gewoon te veel dingen te samen
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @Coen:
Joosten en Keurentjes hebben zich richting de leden/eigenaren het afgelopen jaar toch als een dictator gedragen?

Ik vind dat Keurentjes zich meer als een idioot heeft gedragen.
Porky
@MTSTAMMINGA dat jij eens gaat praten naar dat je verstand hebt, want volgens mij is de RFC bij jou het enige en ware evangelie, zogauw er kritiek word gegeven op rfc hang je al in de teugels.
+6
zuivelarbeider
@Maismeel klopt, We doen de hele dag nix.
Sturen alle rmo auto's weg.

Nee, natuurlijk niet, wij willen ook goed werk doen.
Veel fabrieken worden geautomatiseerd, nieuwe software kost veel tijd.
Triest is het dat er personeel uit moet, maar automatisering kost veel banen.
Op feestdagen krijgen wij extra, zoals in veel cao's.
Probleem op dit moment is om goed opgeleid personeel te krijgen, de economie trekt goed aan.
Dat er geen beleving is onzin.
+1
van Ittersum
@zuivelarbeider denk dat je hier de spijker op zijn kop slaat, goed opgeleid personeel. Niet alleen die van school komen maar vooral onder de werkenden zelf. Een ander probleem is dat personeel niet zelf meer mag denken en innoveren, dit ten gevolge van te veel management en alle protocollen en regels die we zelf hebben bedacht om vooral je eigen terrein maar af te bakenen(claimcultuur). We denken te veel in hokjes, niet denken , alleen maar doen. Oftewel je krijgt gedemotiveerde medewerkers die van 24 e naar 24 e v.d maand werken. De goeden(En die zijn er) verliezen het dan van de slechten
+1
Wilbert
@van Ittersum denk dat je het nu te somber schetst. Ken enkele medewerkers persoonlijk, tevreden bij rfc. Ze klagen wel allemaal dat die boeren veel te veel melk leveren.
+4
KOC1981
@zuivelarbeider laat je niet demotiveren door een hoopje klagers hier! als we de resultaten van de afgelopen jaren zien moeten we eigenlijk met z'n alle gewoon harstikke blij zijn met jullie prestatie. Dus van mijn kant prettige jaarwisseling en bedankt voor jullie inzet!
MTSTAMMINGA
@JanCees
Kun je je opinie die in veldpost staat ook ondere deze topic zetten ?
Ben met je eens ,wordt waarschijnelijk spannent
Maismeel
Waarom zijn de reacties verwijdert ?
@Maismeel Wat is er verwijderd ??? Censuur met kerst ???
+3
van Ittersum
Oké we hebben het hier over 30 werknemers op een totaal van 21927 , dat is ongeveer 0,14 % van het totaal. Da's zeker een topic waard of misschien wel een optocht!
torrarica
@van Ittersum waarvan de helft een tijdelijk contract heeft, dus eigenlijk gaat het om 15 plaatsen.
+1
van Ittersum
@torrarica what ever😋, maar omdat het bij CAMPINA is wordt er een topic aan besteed, anders werd het niet eens genoemd
cornelissen
Wel mooi dat Holman even meldt dat we megabedrijven moeten zien te voorkomen en zelf 180 koeien melkt in die tijd al. En dus misschien wel tot de 1 % grootste melkveehouders behoorde. Die was toch ook wel voor eigen parochie aan het preken.
Reageer @pieta

Melkt nog steeds 180 koeien op 120 ha,komt wel eens meer voor dat mensen zelf ook de dingen doen die ze zeggen. Misschien is dat preken voor eigen parochie, maar als je wat anders doet ,als je zegt heb je ook wat uit te leggen .
Denk overigens dat Holman nog wel een leuke bijverdienste heeft aan werkzaamheden buiten de deur.
Jaap40
@cornelissen vergeleken met buitenland is 180mk echt geen mega. Dus dat valt prima mee. (Wel netjes op 120 ha)

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot frieslandcampina , wetenschap , werknemers , ontslagen , kerst en Bedum ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0