Plan voor gezonde varkenshouderij en melkveehouderij

Navigeer naar pagina 4- 5 / Melk van het Noorden VII

"Melkveehouders met voldoende grond onder hun bedrijf moeten de mogelijkheid krijgen om varkensrechten te kopen." Dat bepleit voormalig melkveehouder en boerenbestuurder Jan Cees Vogelaar.

Bron

Deel dit artikel

Reacties

storm
Ik kan er langzamerhand in meegaan Jan-Cees, alleen het gaat over Fosfaat maar stikstofuitstoot stijgt toch behoorlijk volgens mij?
Overigens zou je hetzelfde kunnen doen met de fosfaatproductie van Nertzen.
Nederland land van melk en honing dat is dan het uiteindelijke doel😂
+1
JanCees
@storm stikstof stijgt niet het totale mestoverschot neemt met circa 40% af. Wel zal LNV iets moeten gaan doen met geiten en vleesvee want daar zit nof behoorlijke groei
+1
storm
@JanCees idd geiten en vleesveehouderij, ik dacht dat ze de les in de melkveehouderij wel geleerd hadden maar ook vakgroep geiten en vleesvee toont weinig daadkracht.
Wat was ons een boel ellende bespaart gebleven als de vakgroep melkvee had gekozen voor de productie per COSnr en daar een paar % bovenop en verder niks geen geouwhoer. Niks nieuwkomers en niks grote groeiers, gewoon gezinsbedrijven.
pieta
Quote Reactie van @storm:
vakgroep geiten en vleesvee toont weinig daadkracht.

Daar kan geen vakgroep iets aan doen. Dat moet de overheid doen.
storm
@pieta ach kom, vakgroep kan leiderschap tonen ook al maken ze zich daar bij leden niet populair mee. Als vakgroep moet je een stip aan de horizon zetten en daar naartoe werken. De melkveewet vond ik best gedurfd en als ze daar de procentuele groei per melkveehouder in hadden gesleuteld dan was het gros van de melkveehouders het daar mee eens geweest.
Gestopte melkveehouders of handelaren die opeens weer begonnen te melken daar heeft 99,9%van de melkveehouders geen beklag mee als daar een stokje voor was gestoken.
pieta
Quote Reactie van @storm:
De melkveewet vond ik best gedurfd

Je bedoelt die wet die geen enkele rem op groei zette maar alleen een probleem opleverde voor een grondgebonden boer die een paar hectare kwijt zou raken. Dat vond ik niet gedurfd. Dat vond ik de kool en de geit sparen en te laat.
JanCees
@storm tja daar heb ik 2013 en 2014 diverse colums aan gewijd maar dat was onzin net als dit 😀
+2
John Spithoven
Jan Cees, goed verhaal. Dit plan geeft de mogelijkheid om de lege plekken die er zijn op een andere manier op te lossen dan het stelen van elkaar. Het zou de solidariteit en de rust in de sector terug kunnen brengen. Iets wat van daag de dag heel erg hard nodig is. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om de varkenssector daar waar nodig is warm te saneren. En ik weet zeker dat dat ook daar waar het noodzakelijk is, warm onthaald zal worden.
Het is alleen jammer dat de meeste melkveebedrijven in 1 jaar tijd in een flow van van voortuitkijken naar bezig zijn met vandaag terecht gekomen zijn. En acties zoals gisteren van de zuivel dragen ook niet bij aan het willen vooruitkijken
Coen
@John Spithoven , de waan van de dag regeert nog steeds omdat er geen duidelijke en integrale sectorvisie met een daaraan gekoppelde strategie is.
+3
sil
Als melkveehouder vindt ik dit natuurlijk geen slecht plan, maar je doet nu wel de groeiende varkenshouder te kort. ( in plaats van de groeiende melkveehouder ) Is dat dan wel rechtvaardig???
+1
pieta
@sil Het is natuurlijk ook een vraag of dat groei van de varkensbedrijven wel zo gewenst is. Een varkensboer die ik ken zei me letterlijk dat ie liever niet groeide maar genoodzaakt is door de ammoniakmaatregelen in Brabant.
+1
diezel
Quote Reactie van @pieta:
Een varkensboer die ik ken zei me letterlijk dat ie liever niet groeide maar genoodzaakt is door de ammoniakmaatregelen in Brabant.

Wat is het verschil met een Brabantse melkveehouder die nog aan de luchtwasser moet? 😞
pieta
@diezel De melkveehouder past de bestaande situatie relatief goedkoop aan en moet veel te dure fosfaatrechten kopen voor uitbreiding in vergelijking met een varkensboer met een wat oudere stal met wat lastigere looplijnen.
+1
diezel
@pieta
De blijvende varkensboeren hebben hun stallen al aangepast en giga uitgebreid. Die hoeven meestal maar één ding meer te doen. Varkensrechten kopen ipv leasen.
Weet niet hou jij dat voor je ziet om een melkveebedrijf relatief goedkoop potdicht aan te passen?
pieta
@diezel Nou heb ik toch echt een blijvende varkensboer gesproken. En die moest toch nog behoorlijk wat aanpassen.
En voor die melkveehouder had ik het over relatief goedkoop tov investeren in uitbreiding in fosfaatrechten.
+1
robbies
@pieta Jij bent een rare vogel. Je verdedigt hier doorlopend de intensieve melkveebedrijven omdat ze van vroeger uit niet rijkelijk bedeeld zijn, ondanks dat er heel duidelijk een geluid te horen is dat deze bedrijven maatschappelijk minder sympathie hebben dan de extensieve bedrijven. Maar nu je de hand dreigt te kunnen leggen op goedkope varkensrechten, moet de varkenshouderij maar ineens moven omdat ze maatschappelijk ongewenst zijn.

De argumenten die je voert om de intensieve melkveehouders te verdedigen, kun je ook voeren voor de varkenshouderij. Arme streek, geen grond van huis uit etcetera
Coen
@robbies , individueel belang van Piet versus het collectief belang, dat zal altijd zo blijven.

maar we hebben wel belangenbehartigers nodig die een duidelijke en integrale visie hebben, met het gezicht naar de verdere toekomst maar waar zijn die visionairs gebleven ?
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
individueel belang van Piet versus het collectief belang, dat zal altijd zo blijven.maar we hebben wel belangenbehartigers nodig die een duidelijke en integrale visie hebben, met het gezicht naar de verdere toekomst maar waar zijn die visionairs gebleven ?

Ik vind jou wel een visionair Coen:😀
Coen
@jan.1 , wij doen altijd ons eigen ding en mijn visioen is volgend jaar AOW 😄

binnen de jeugd (zij moeten nog jaaaaren vooruit) lopen toch genoeg capabełe lieden rond die een duidelijke en integrale visie op de complete veehouderij kunnen opzetten 😄
jan.1
Quote Reactie van @Coen:
wij doen altijd ons eigen ding en mijn visioen is volgend jaar AOW binnen de jeugd (zij moeten nog jaaaaren vooruit) lopen toch genoeg capabełe lieden rond die een duidelijke en integrale visie op de complete veehouderij kunnen opzetten

Dan mag je rustiger aan doen:😀 hoeveel opvolgers heb je?
pieta
@jan.1 Ja Coen die stopte op 2 juli 2015 vlug zijn hele stal vol. Grond daar werd later wel naar gekeken. Als de vos de passie preekt boer pas op je kippen.
pieta
@robbies Kun je mij even vertellen waar ik dat zeg? Ik heb er wel staan of dat groei van de varkensbedrijven wel zo gewenst is. Dat is niet hetzelfde als de sector.
robbies
@pieta
Quote Reactie van @pieta:
Het is natuurlijk ook een vraag of dat groei van de varkensbedrijven wel zo gewenst is.

hier zeg je dat toch wel wat omfloerst. Kun je liggen soebatten of je sector of bedrijven bedoeld, maar als je alle bedrijven laat groeien is de sector natuurlijk ook gegroeid.

Het gaat ook niet om of je sector of bedrijven bedoeld; het gaat erom dat dat intensieve melkveebedrijven van jou wel mogen groeien (al dan niet met de KLW), maar bij de varkenshouderij vraag je je ineens af of deze groei nog wel gewenst is.

Daarnaast maakt @overstekend wild hieronder ook een goede opmerking; als je varkensfosfaat wil hebben voor de melkveehouderij, dan moet je ook toestaan dat een varkenshouder gaat melken. Vorige week stelde jij dat de sector met zoveel ambitie geen behoefte heeft aan nieuwkomers.

Een beetje dubbele standaards hou je er wel op na Piet
+2
pieta
@robbies Wat jij er allemaal uit meent te moeten begrijpen heb ik weinig invloed op. De ammoniakwetgeving maakt onder andere tot noodzaak dat de bedrijven een groeistap moeten zetten om eea financieel te kunnen trekken. En dat is dan ook exact wat ik bedoelde. Ik ben geen fan van hele grote bedrijven. Ze doen op zich niets verkeerd. Maar ik ben geen voorstander van grote varkensbedrijven noch van grote melkveebedrijven. Mij zul je bij Van Bakel nooit gaan zien, bij Van Weperen ook niet, bij Klaver-kaas niet en er zit er vast nog ergens één die ik niet ken die 300/400 melkkoeien heeft met weidegang. Daar wil ik ook niet gezien worden. Ik ben voor een gezinsbedrijf van normale omvang. En dat houdt voor mij op bij hooguit eens 200 melkkoeien. En dat zou ik zelf ook nog niet willen. En of ze dan wel of niet grondgebonden zijn maakt me ook geen ruk uit. En zo sta ik er ook in voor de varkens. Ik had liever dat er wat meer varkensboeren overbleven met minder grote bedrijven.
En een mening over het verplaatsen van varkensfosfaat naar rundvee heb ik niet echt. Persoonlijk zou ik liever zien dat ze op sommige plekken wat reorganiseerden als overheid en de varkensrechten daarbij opkochten en de rechten gewoon bij de overheid op de plank lieten liggen.
overstekend wild
@sil Die varkenshouder mag ook melkveehouder worden als hij denkt op die manier meer aan zijn rechten te kunnen verdien. Anders gezegd waarom zou er voor melkvee fosfaat meer betaalt moeten worden dan voor varkens of pluimvee fosfaat
okdan
Sympathiek plan alleen niet realistisch lijkt mij. We hebben naast het fosfaatplafond ook nog een stikstof en ammoniakplafond en ook nog klimaatdoelstellingen die niet gehaald gaan worden als rundveestapel wordt uitgebreid. Verder zal er in Nederland geen politieke meerderheid te vinden zijn voor uitbreiding van het aantal stuks rundvee. Verder met sil eens.
+1
JanCees
@okdan kzou even rekenen kon je wel eens raar kijken
MARTIJN G
@JanCees Door de afroming gaat er veel fosfaat en etc weg.
JanCees
@MARTIJN G ja en???
MARTIJN G
@JanCees Daar is op zich niks mis mee. Twee vliegen in één klap.
JanCees
@MARTIJN G klopt circa 40% daling van mestoverschot
+1
jan.1
Had paar jaar eerder moeten gebeuren,nu is daar bij de politiek geen meerderheid meer voor te vinden,En de eigen coop wil de melk ook niet meer hebben blijkbaar..
Maar mijn steun heeft tie,ik wil m,n kostprijs wel met 5 cent verlagen:😀 ,alleen dat gezeur over grondgebondenheid moet er uit.
+2
MARTIJN G
Omwisselen van varkens naar rundvee met afroming lijkt mij een prima plan. Alleen de voorwaarden😏. Bedrijven die gekort worden 8,3% zouden dit zonder beperkingen moeten kunnen opvullen.
puntertje
@MARTIJN G Je lijkt Erdohans wel, van elk plan alleen dat deel er uit halen wat je zelf goed uitkomt.
MARTIJN G
@puntertje Zonder eenheid in de sector kom je nergens. Alleen maar aan jezelf denken als grondgebonden rukker kom je nergens.
+4
George
Quote Reactie van @MARTIJN G:
grondgebonden rukker

En jij bent zeker een intensief rukkende niet grondbezitter?
Frans1
@George 😂 😂 HAHA
puntertje
@MARTIJN G Als jij redeneert dat eensgezindheid start met in eerste instantie veilig stellen van jou eigen positie dan geloof ik niet dat het er ooit komt. Iedereen zal moeten bewegen, wij weten ook waar het in grote lijnen naar toe zal gaan ondanks het verzet van de intensieve mest-overschot collega's die als enige het probleem van te veel mest ontkennen. En ja, mensen die dichter zitten bij de richting waar we naar toe gaan hoeven minder te bewegen, dat lijkt me nogal logisch.
Als gesteld wordt dat 'Nederland' meer moet bewegen omdat sport nou eenmaal gezond is dan hoort Daphne Schippers ook niet tot de doelgroep die je wilt bereiken. Maar dikke Brabantse darters die vinden dat ze goed bezig zijn misschien wel.
+1
pieta
Quote Reactie van @puntertje:
Iedereen zal moeten bewegen,

Met wat je in de rest van je betoog allemaal benoemt is het dus niet zo dat iedereen moet bewegen. Ik denk zelf dat niet alleen grondgebondenheid bepaalt of je goed bezig bent. Ik ben wel voor minimum-eisen aan grondgebondenheid.
Jij stelt dat Martijn G zijn eigen positie wil veiligstellen. Dat is een echt gevalletje van de pot verwijt de ketel. Jij doet toch ook niet anders. 😁
MARTIJN G
@pieta Alleen grondgebonden boeren mogen dat anders ben je Erdohans👎🏿.
Vogelaar is de melkveewet voor het gemak vergeten. Een mate van grondgebondenheid is dan al gewaarborgd
puntertje
@MARTIJN G ja ja, de dikker darters mogen gewoon dik blijven, dat wetje bedoel je toch?
ed.nl/overig/…
+1
pieta
Quote Reactie van @MARTIJN G:
ogelaar is de melkveewet voor het gemak vergeten. Een mate van grondgebondenheid is dan al gewaarborgd

Daar zit teveel bescherming in dmv melkveefosfaatreferentie. Die zouden ze af moeten bouwen in een aantal jaar.
puntertje
@pieta Ik schrijf dat iedereen moet bewegen, maar sommigen meer dan de ander. Jij wilt dat zonodig weer anders uitleggen omdat het je slecht uitkomt De beeldspraak die ik gebruik lijkt me duidelijk.
+1
pieta
@puntertje Dan klopt je beeldspraak toch echt niet met dikke darters en Daphne Schippers. Want die laatste sluit je toch duidelijk uit. Ook jij wilt gewoon jouw way of de highway.
puntertje
@pieta Ik ben geen Daphne, maar er zijn er wel een aantal natuurlijk. En darten vind ik ook wel aardig om naar te kijken en ik kan het zelf niet goed. Maar ik vind het ook logisch dat het geen olympische sport is.
pieta
Quote Reactie van @puntertje:
logisch dat het geen olympische sport

Alleen omdat er wat stevig gebouwde mensen aan meedoen? 😁
MARTIJN G
@pieta prikkebord.nl/topic/126073/
Hier vertoont Puntertje zijn ware aard. Is van Milieudefentie of Wakkerdier
pieta
@puntertje Ik geloof gewoon niet in enkel en alleen grondgebondenheid als oplossing.
JanCees
@MARTIJN G bij mij blijven alle kortingen gestand en de 50% komt er overheen anders loopt het verhaal in aantal milieu dossiers onvoldoende
MARTIJN G
@JanCees Dat is ook geen probleem met omwisselen. Dit maakt mede de eventuele prijs.
Het is wel jammer dat je alleen de grondgebonden boeren wilt helpen. Het zou slimmer zijn dat je de hele veehouderij in het verhaal betrekt. Uitgangspunt fosfaatreferentie 2 juli 2015. Als je meer wilt dan deze referentie moet er extra grond bij onder het bedrijf komen, tenzij je de mest kan plaatsen. De extra grond moet dan wel koop of langdurige pacht zijn. Dit om allerlei schijn constructie tegen te gaan.
JanCees
@MARTIJN G alles in de GLB opgave en bij vertrek van grond ook vertrek van fosfaat
+1
storm
@JanCees alles in GLBopgave. Ik koop al jaren gras en mais aan van dezelfde persoon en breng er ook mest naartoe. Helaas de belastingwetgeving maakt het dat ik de grond niet op de GLB opgave kan krijgen! Generieke korting opvangen zou me al heel wat waard zijn.
puntertje
Geeft blijk van vooruitdenken, en hoe, daar kun je het wel of niet mee eens zijn.
De huidige bestuursgeneratie echter houdt zich alleen bezig net noodmaatregelen voor de zeer korte termijn. Ze steken liever hun tijd in uitvoerig te bepalen welk type pomp ze willen aanschaffen om het schip drijvende te houden. Ondertussen worden vast emmertjes klaargezet omdat zelfs het proces om een pomp te kopen te veel tijd kost. En het feit dat er grote gaten in de romp zitten worden afgedaan met de bewering dat het achteraf gemakkelijk praten is, 'wij hadden geen ijsbergen verwacht'. 'Maar terugkijken heeft geen zin', m.a.w. spreek ons niet aan op onze blunders, 'we moeten vooruit kijken'. En vervolgens ligt er weer een glimmende folder van een noodpomp op de bestuurstafel.
demelkboer
Gaat niet gebeuren. Dit zorgt niet voor minder mest in nederland. En dat is het grote probleem. Te veel vee te veel mest op te weinig oppervlak.
JanCees
@demelkboer mestoverschot wordt 40% kleiner hoezo niet minder mest? waar baseer je dat op?
Grasbaal
Hier een video met meer uitleg:
Jaap40
Slecht plan, 250000 koeien extra. Meer melk betekent lagere opbrengst prijzen.

Bedenk dan ook een vangnet voor de opbrengst prijs melk.
+1
sorry
Juist een goed plan! ...voor A-Waren....
+2
JanCees
@Jaap40 wat een onzin zeg. hoeveel melk is er dit jaar meer dan 2 jaar geleden? Wat was de prijs toen en wat is die nu? Het zijn de commodities boter en poeder die in de wereldmarkt worden verhandelt die de basis zijn in de melkprijs daar doen die paar druppels Nederlandse melk niet zoveel aan toe of af.
Jaap40
@JanCees welnu, in dat geval is elke druppel te veel. Eerst met de gve regeling weet ik hoeveel 1000- den koeien afgevoerd en dan nu weer 250000 erbij? Dat is echt onzin.
Lijkt wel of je bang bent dat de zuivel op termijn te weinig goedkope melk gaat krijgen... melk moet goede prijs op gaan brengen, en in Nederland met minder koeien. Melk zou absoluut geen vrije markt product moeten zijn.
+2
ted9
@JanCees twee jaar geleden is het begin ingeluid van de melkprijs crisis. mede door dat toen de productie werd verhoogd met het wegvallen van het quotum.

ga nu niet verkondigen dat dat 'beetje' melk dat Nederland produceert er niet toe doet op de wereld markt. die 3 miljard liter die er bij zou moeten komen zou maar zo de druppel kunnen zijn. hoe kan het anders dat we met zijn allen al nerveus worden als in nieuw Zeeland hey melkseizoen weer begint terwijl ze daar maar paar miljard liter extra produceren dan hier.
+1
jan.1
Beetje rekenfoutje JC,vroeger kocht je mq puur om te melken,nu moet je bedrijf p rechten kopen voor elke gve.inkl jv.
JanCees
@jan.1 op de top betaalde men 2 a 2,5 euro per kg melk dat is voor een melkkoe van 8000 kg 16.000 tot 20.000 euro wellicht toch nog eens keertje nadenken of je opmerking juist is?
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
op de top betaalde men 2 a 2,5 euro per kg melk dat is voor een melkkoe van 8000 kg 16.000 tot 20.000 euro wellicht toch nog eens keertje nadenken of je opmerking juist is?

Je berekening van 5 tot 6 cent voordeel gaat daarom niet op,houd het maar in meest gunstige geval op 2 cent,en die verdampt waarschijnlijk als er voor de rechten 15000 euro betaald gaat worden.
20.000 per koe was absurd .
JanCees
@jan.1 stel vast kosten in melkveehouderij en zuivel infrastructuur (gebouwen en grond en verwerkingscapaciteit) nu 4,5 miljard over 14 miljard kg melk is 32 ct stel 4,5 miljard door 16,5 miljard 27,2 ct en er is 850 miljoen euro meer cashflow op jaarbasis om die 2,4 miljard euro aan kosten fosfaatrechten te dragen dat samen met het kostprijsvoordeel geeft terugverdientijd van jaar of 6 er zijn weinig investeringen in de land en tuinbouw die zo renderen helemaal als de fosfaatrechten ook nog fiscaal aftrekbaar zijn.
jan.1
Quote Reactie van @JanCees:
stel vast kosten in melkveehouderij en zuivel infrastructuur (gebouwen en grond en verwerkingscapaciteit) nu 4,5 miljard over 14 miljard kg melk is 32 ct stel 4,5 miljard door 16,5 miljard 27,2 ct en er is 850 miljoen euro meer cashflow op jaarbasis om die 2,4 miljard euro aan kosten fosfaatrechten te dragen dat samen met het kostprijsvoordeel geeft terugverdientijd van jaar of 6 er zijn weinig investeringen in de land en tuinbouw die zo renderen helemaal als de fosfaatrechten ook nog fiscaal aftrekbaar zijn.

Je berekening klopt wel,alleen zal bij een melkprijs van gem 34.50 nooit en te nimmer de kostprijs langdurig naar 27.2 gaan.dat duurt op zijn hoogst 1 jaar,daarna zullen de verhoogde voerkosten en mestafzet en pacht de winst snel teniet doen.Dus ff een praktische insteek van mijn kant,omdat we met z,n allen kampioen zijn in winst verdampen:😬
Bij jou plan kan je wel een lagere fosfaat rechten prijs verwachten,vooral als de coop de afzet niet op orde krijgt en een melk stop gaat gebruiken om aanbod te regelen.
Coen
@JanCees , op een gesloten bedrijf zul je toch snel moeten rekenen met 50kg P2O5 per koe, maakt dus een investering van globaal € 10k en dat afzetten voor één derogatieperiode van 4 jaar (2018-2021), nu kun je de jaarkosten wel becijferen en die dan vergelijken met de melkquotumkosten van destijds.
+1
JanCees
@Coen Coen wat ik zie wat LNV doet dan is er grote kans op derogatie en ja die is voor 4 jaar en dat hebben we de laatste 16 jaar gehad en met beetje goede wil de komende 16 ook want de grondwater en oppervlakte water kwaliteit worden steeds beter en de bijdrage vanuit landbouw in bijvoorbeeld het oppervlakte water is de bijdrage vanuit landbouw in 8 maanden tijd gehalveerd.

Verder heb je gelijk met je rekensom maar dan nog 1,25 we hebben ook wel eens 2,50 betaald.

Ik zie de fosfaatwet als een blijvertje ik had het wel graag anders gezien maar soms zijn de dingen zoals ze zijn en moet je het daar mee doen
oubi
@JanCees: wat er gebeurt is dat eerst de latente rechten worden benut; hiermee stijgt in 1e instantie de mestproductie in nederland. dan zal ook niet de bedoeling zijn.
JanCees
Er komt sowieso nog een korting in 2018 die de latente ruimte zal opvangen
jorisdriepinter
@JanCees Goed plan Jan Cees. Maar als ik de reactie van Helma Lodders lees dan is wel duidelijk welke kant het op gaat. De VVD ziet dit niet zitten en wil niet bewegen. Vergeet niet dat al veel bedrijven een positie hebben ingenomen en er dus al belang bij hebben dat er niet te veel meer gaat veranderen. De VVD heeft er voor gezorgd dat het is gekomen zoals het nu is en houd hier gewoon aan vast. De coalitie partners gaan de discussie niet aan vrees ik.
+1
JanCees
@jorisdriepinter we gaan het zien
christo
@JanCees Ik vind het een zeer sociaal plan. Als het niet gebeurt zou dat betekenen dat de enkele varkensboer die denkt dat ie nog zo maar even kan verdubbelen de grote groep stoppers in de varkenshouderij gewoon laat creperen. Gevolgen zijn te raden. Stallen worden in 2020 leeggedraaid en blijven dan staan met de mooie asbestdakkies er op waar geen geld voor is om dat probleem te tackelen. Conclusie: op een paar hard roepende varkenshouders na gaat iedereen er op vooruit.
christo
Het kon wel eens zo wezen dat de zogenaamde blijvers in de varkenshouderij meer behoefte hebben aan een fatsoenlijke mestafzetprijs dan aan goedkope rechten.
cornelissen
@christo Dat kan niet,men doet alleen aan hele korte termijn denken,zeker onze grootste belangenbehartiger
pieta
@christo Als ze de fraude uitbannen wel.
+1
robbies
@christo Nu de rechter jou je gratis rechten heeft afgepakt wil je ze maar bij een andere sector gaan halen?
christo
@robbies Fout. Ik heb zelfs nog geen beschikking. Je zwamt maar wat. Er is helemaal niks zo te halen. Ik gun de varkensbedrijven die in 2020 stoppen meer dan de groeiende varkenshouder. Veel meer zelfs. Groeiende varkenshouders zijn niet zo collegiaal.
robbies
Quote Reactie van @christo:
Groeiende varkenshouders zijn niet zo collegiaal.

klinkt dubieus uit iemands mond die op 31 oktober zijn taart in de prullenmand moest gooien
christo
@robbies Ik had hem nog nie in de prullebak hoeven gooien. Uitspraak geldt niet voor mij. Maar als je graag wilt kiezen, zeg het maar.

optie1: rechten uitwisselbaar maken met de voor-en nadelen.
optie 2: rechter wijst extra rechten toe n.a.v. disproportionele last. Gevolg: extra korting voor de overige bedrijven.

Veel succes. Ik zet in op beide.
robbies
@christo er is ook optie 3; je eigen problemen oplossen
christo
@robbies Ik los het op mijn manier op. Heb het zogenaamde probleem niet gecreeerd. Het is toch van de zotte dat Schouten gaat onderhandelen over het plafond, Latente ruimte in overige sectoren niet benut mag worden, en veehouders zeer zwaar getroffen worden die net op het verkeerde moment in stalruimte hebben geinvesteerd. Als we daar niks van kunnen of willen maken dan moet de generieke korting maar omhoog. Ik leg mijn koppie niet zo maar op het hakblok, en ben trouwens gek op een taartje op zijn tijd.
robbies
Quote Reactie van @christo:
Latente ruimte in overige sectoren niet benut mag worden,

help me ff. Welke latente ruimte in andere sectoren?
christo
@robbies Ik zal je fff helpen. Als varkenshouder op dit prikkebord dien je toch te weten hoeveel stoppers er in 2020 gaan komen. 2020 Zegt je toch wel iets neem ik aan? Mensen met visie hebben het vermogen om een minstens een paar jaar in het voren te denken. De latente ruimte in de varkenshouderij gaat groter worden. Denk er als blijver ook maar eens over na hoeveel je bedrijf meer waard zou kunnen worden. Elke blijver is een toekomstig stopper.
George
Quote Reactie van @christo:
Elke blijver is een toekomstig stopper

Wat zeg je me nu?
christo
@George Ik stop voor mijn 80e.
+1
Twentsch Land
@christo

En wat gun je stoppende melkveehouders dan ?

Want die krijgen een lagere prijs voor hun recht.
JanCees
@Twentsch Land stoppende melkveehouders zijn de afgelopen jaren niet zo heel slecht af geweest met stoppen lijkt me.
Voor de varkenshouders is dit het perspectief googleads.g.doubleclick.net/aclk/…
Twentsch Land
@JanCees

Kom zeg ... wat een flut argument.
robbies
@JanCees wat vinden Ingrid Jansen en Eric Douma van dit plan?
JanCees
@robbies ingrid is er op tegen Douma weet ik niet
robbies
@JanCees slecht ingelezen. Douma en Jansen vertegenwoordigen tegenwoordig 1 varkensgeluid
JanCees
@robbies Ingrid heeft reactie gegeven Douma niet gebeurt wel eens vaker dat 2 verschillende mensen uit 1 organisatie verschillende dingen zeggen.
Denk nog steeds redelijk scherp te hebben wie wie vertegenwoordigt dus dat slecht inlezen valt wel mee.
+1
robbies
@JanCees het gaat niet om de persoonlijke mening van Douma, maar om het standpunt vd organisatie. Als Jansen nee zegt, dan zegt de varkenshouderij nee. Zoveel weet ik wel. Dan moet je eigenlijk je plan weer opbergen JC ipv de media opzoeken en hopen de politiek te bewegen.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Als Jansen nee zegt, dan zegt de varkenshouderij nee. Zoveel weet ik wel. Dan moet je eigenlijk je plan weer opbergen JC ipv de media opzoeken en hopen de politiek te bewegen

Hoe zie je dat met Grondig dan? Want ik kan me namelijk maar moeilijk voorstellen dat Ingrid alle varkensboeren en de hele sector vertegenwoordigt bij zo'n plan. Ik kan me namelijk zomaar voorstellen dat de varkensboeren die willen stoppen zich niet vertegenwoordigt voelen door Ingrid bij dit plan.
+2
KuikenenKoe
Quote Reactie van @pieta:
Ik kan me namelijk zomaar voorstellen dat de varkensboeren die willen stoppen zich niet vertegenwoordigt voelen door Ingrid bij dit plan.

ingrid doet dat in principe goed, haar functie is idd ook om op te komen voor de varkenshouders die door willen

mss zou je stoppers bij elk recht wat ze in deze constructie doen er als voorwaarde bij kunnen laten opnemen dat ze hier tegenover 1 of 2 rechten binnen de varkens sector moeten verkopen
dan is kans groot dat er voor de blijvers ook wat te halen is
wat mss ook nog zou kunnen is dat er per elk recht wat wordt om gezet 10 % van de opbrengst in een pot doet tbv de varkens sector

als landbouw sector zijn er dan mss bepaalde zaken op te lossen zonder dat je hoeft te schooien bij de overheid om geld

ben het wel met robbies eens dat de bal nu bij ingrid ligt ,maar m.i. is er voor haar beslist wel wat te halen en zou ik de deur ook niet helemaal dichtgooien
robbies
@pieta POV heeft voldaan aan de eisen voor het verkrijgen van een AVV, ze hebben 50% van de varkenshouderij als lid die minimaal 2/3e van de productie vertegenwoordigen. Een AVV hebben ze nog niet omdat het een hele papieren rompslomp is, maar ze vertegenwoordigen wel een substantieel gedeelte van de sector. Natuurlijk; er zijn ook geluiden van varkenshouders die warm gesaneerd willen worden. Logisch ook, maar met warm saneren denken zij aan de prijzen die de melkveehouderij momenteel per kilogram fosfaat betaalt, terwijl de melkveehouderij denkt te kunnen handelen voor net iets meer dan de marktwaarde van varkensfosfaat (zuid ligt op 15 euro/kg P, Oost en overig op 10-12 euro).

Op dit moment heeft de varkenshouderij helemaal geen behoefte aan geld van de melkveehouderij. Ze hebben zelf regelingen opgetuigd om stoppers te koppelen aan blijvers, zijn in goed overleg met overheden voor herbestemmingen van agrarische gebouwen en hebben 200 miljoen euro gekregen in het nieuwe regeerakkoord. Zij doppen hun eigen boontjes wel en als ze meewerken verkopen ze de huid heel duur, zodat de melkveehouderij er geen klap mee opschiet.

Los daarvan; waarom willen we meer koeien? de melkprijs is al rap aan het dalen en RFC kan de melk al niet meer kwijt. Alleen een gek zal dan besluiten om nog meer te gaan melken. Ik denk dat je beter 200 euro per kilogram fosfaat bij een collega-melkveehouder kunt wegleggen dan goedkoop varkensfosfaat te importeren om vervolgens 3 jaar lang tegen 25 cent te melken.

Garanties op een betere melkprijs heb je natuurlijk nooit, maar het risico op een lagere melkprijs is aanzienlijk kleiner als er niet meer melk komt. Maar er komt wel meer melk als je varkensfosfaat gaat omzetten in melkveefosfaat.
cornelissen
@robbies Ik ben het nog even aan het opzoeken ,maar ik heb ingrid jansen een paar jaar terug ook eens horen vertellen ,dat 10 % varkens in nederland geen ramp was,zeg maar beter.
Toen ging het inderdaad wel een stuk slechter als nu.
Overigens als je nu in z-o friesland een varkensbedrijf wil verkopen,waar geinvesteerd moet worden, heb je alleen Elshof maar als koper
pieta
@robbies Laat ik even voorop stellen dat ze voor mij niet hoeven om te wisselen. Maar als je daarna mijn mening vraagt over de varkenshouderij denk ik dat wat krimp meer draagvlak heeft in de maatschappij dan de grote bedrijven nog groter.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Hoe zie je dat met Grondig dan?

LTO heeft geen mandaat gekregen om te onderhandelen namens de melkveehouderij op basis van ledenaantal of volumes, maar puur op basis van historie het mandaat geclaimd. Wezenlijk verschil hoor.

Dat er vervolgens een clubje boeren opkomt dat hun belangen niet goed vertegenwoordigt voelt is niet zo gek. De diversiteit bij de melkveehouderij is ook een stuk groter dan in de varkenshouderij. Daar heb je biologisch en regulier en dan houdt het zo'n beetje op. Intensief zijn ze vrijwel allemaal.

Van mij mogen de varkenshouders die warm gesaneerd willen worden gerust een splinterbeweging oprichten. Ze zullen niet veel bijval krijgen, aangezien de varkenshouderij na jaren strijden eindelijk tot één belangenbehartiger is gekomen. Weer verdeling gaan zaaien als de inkt nog niet droog is van de fusie tussen NVV en LTO is erg onverstandig, dat weet die sector ook wel. Die houden de gelederen wel even gesloten terwijl ze zelf de sector herstructureren
+2
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Van mij mogen de varkenshouders die warm gesaneerd willen worden gerust een splinterbeweging oprichten. Ze zullen niet veel bijval krijgen

Niet van de blijvers in de varkenshouderij nee. Maar in de maatschappij waarschijnlijk wel als je het goed brengt. Stel: je brengt als splintergroepering naar buiten dat je liever je varkensrechten omzet naar melkveerechten en alleen voor ggb boeren met weidegang. Je ontvangt dan wat meer geld waarmee je je (stink)locatie kunt saneren incl. de asbest. Dat in tegenstelling tot het verplicht voor kleingeld afgeven van de rechten aan een "collega-mega-varkensboer die een nog grotere megastal wil gaan zetten en jij als verkoper niet de financiële armslag hebt om je locatie netjes te saneren.
cornelissen
@pieta Dat zal misschien wel lukken,want een burger snapt er nou ook helemaal niets van, dat iemand met latente ruimte (dus grond en voer )) rechten moet kopen om koeien te houden en er stallen zijn zonder veel grond en weidegang , waar men zo de rechten heeft gekregen
Twentsch Land
@cornelissen

De rechten worden gegeven voor het aantal dieren en niet voor de oppervlakte grond ......zo simpel is het.
+1
cornelissen
@Twentsch Land Je hoeft het mij niet uit te leggen,maar de beeldvorming bij verschillende burgers is natuurlijk terecht anders en dat blijft ook nog wel even zo.
Donderdagmiddag een voorlichting in Cuijk, hoe nu verder met het fosfaat (on) recht (Hekkelman advocaten) ,dus waarschijnlijk is de soap nog niet ten einde en de beeldvorming in de ,maatschappij.
+1
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Dat in tegenstelling tot het verplicht voor kleingeld afgeven van de rechten aan een "collega-mega-varkensboer die een nog grotere megastal wil gaan zetten en jij als verkoper niet de financiële armslag hebt om je locatie netjes te saneren.

Brabantse regelgeving niet gevolgd? De collega-mega-varkensboer betaalt via het stalderingsbewijs netjes de sanering van de stoppende varkenshouder. Dat speelt in de gebieden waar op dit moment de meeste overlast is en die grotendeels de beeldvorming over de sector bepalen. Daarnaast is er de 200 miljoen van de overheid nog die via de ROK ingezet zal worden op landelijk niveau.

Plaats jezelf als melkveehouderij nu niet in een bevoordeelde positie met je maatschappelijk draagvlak. De grote influencers in het debat willen minder dieren. Minder koeien, minder varkens, minder van alles.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Brabantse regelgeving niet gevolgd?

Niet alles ervan. Maar hier prikt af en toe ene @ diezel en die stelt dat er heel wat grote varkensboeren de stallen al hebben en alleen nog de rechten hoeven te kopen die ze nu nog leasen. En dan denk ik niet dat ze veel aan staldering gaan bijdragen.
+1
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Plaats jezelf als melkveehouderij nu niet in een bevoordeelde positie met je maatschappelijk draagvlak. De grote influencers in het debat willen minder dieren. Minder koeien, minder varkens, minder van alles

Dit is voor mij de belangrijkste reden om helemaal niet mee te willen doen aan het ontschotten.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
LTO heeft geen mandaat gekregen om te onderhandelen namens de melkveehouderij op basis van ledenaantal of volumes, maar puur op basis van historie het mandaat geclaimd. Wezenlijk verschil hoor

Dat is de theorie en klopt dan denk ik wel. Maar ik denk ook dat LTO net zoveel boeren en volume vertegenwoordigde als de POV.
robbies
@pieta Wanneer heb jij het laatst cijfers gezien van de achterban van LTO? Vergeet niet dat POV een nieuw opgerichte organisatie is die actief leden heeft moeten werven. Een lidmaatscahp van LTO of NVV ging niet geruisloos over in een lidmaatschap van POV. Je moet dus eigenlijk de vraag stellen of LTO vandaag de dag 50% van de ondernemers die 2/3e van de melkplas representeren als lid zou krijgen. Daar twijfel ik wel een beetje aan.

Overigens gaan LTO en NMV in de (verre) toekomst nog wel een keer fuseren hoor. De kritische massa wordt namelijk steeds kleiner.
pieta
@robbies Ik ken die cijfers helemaal niet. Maar mag ik je er even op wijzen dat als alle niet grondgebonden melkveehouders zich verenigd hadden we dan qua aantallen en productieomvang behoorlijk leken op de gezamenlijke leden van POV. Mag je dan zeggen dat je de sector vertegenwoordigt?
Jan S
😀
+1
robbies
@Jan S In november zijn er een kleine 50 nieuwe bestuurders aangesteld in de nieuw gevormde structuur van POV. Vrijwel allemaal nieuwe gezichten en van verschillend allooi. Biologisch, gesloten bedrijven en gespecilaiseerde zeugen en vleesvarkensbedrijven. 7 nieuwe regio's met elk 6 bestuurders en een dagelijks bestuur van 7 bestuurders die geen zitting nemen in de regiobesturen.

www.pov.nl

Wedervraag: komt dat over alsof het losgezongen is van de achterban?
Jan S
😀
robbies
Quote Reactie van @Jan S:
Blijven over de kleinere varkensboeren die moeten groeien om er een inkomen uit te halen. Laat de belangenbehartigers zich daar maar op richten.

De spijker op de kop. Ze richt zich op de familiebedrijven die moeten groeien door de melkveehouderij geen rechten te verkopen.
pieta
@robbies Dat klinkt als een goede smoes. Het enige wat ik in mijn Brabants netwerk hoor is die en die heeft er daar weer een bijgekocht. En dat zijn maar enkele namen. En die zijn niet te stoppen.
christo
@Twentsch Land Stoppende melkveehouders kunnen wel iets interen op het in ruime mate aanwezige buikvet.
Twentsch Land
@christo

Denk dat je je ook wel thuis voelt bij groen links, sp communisme .....
+2
JanCees
@Twentsch Land grote woorden gebruiken is prima hoor maar wees dan ook een grote vent met naam en toenaam anders is het anonieme dapperheid
+2
Twentsch Land
@christo

Een beetje de mentaliteit van ...

Eerlijk alles delen DAT wat NIET van ons is.

Bijna al die melkveehouders die voorstander zijn om varkensfosfaat om te zetten zo als in het plan van j.c. zijn veel meer begaan met zich zelf door goedkoop fosfaatrechten in handen te krijgen dan loyaal te zijn naar de stoppende varkenshouders.
christo
@Twentsch Land Ik betaal gewoon de marktprijs. Is dat goedkoop? Ga echt niemand dwingen.
robbies
@christo de nu geldende marktprijs voor varkens of voor rundveefosfaat? Zit factor 15 tussen
christo
@robbies Ik ben niet bij machte om de prijs te betalen. Ik melk koeien, geen mensen. In principe is elke euro die in alle sectoren uitgegeven wordt aan rechten zinloze verspilling.
christo
@robbies Het antwoord op jou vraag. Ik wil wel 100 euro per kilo fosfaat betalen mits 1 op 1 om te zetten en geen verdere voorwaarden. Dat jancees verkering heeft met een varkenshoudster die ook grondgebondenheid predikt is wel duidelijk. Ik houd het liever simpel. Deal?
christo
@Twentsch Land Er zijn te veel varkensrechten en te weinig rundveerechten. Welke melkveehouder gaat er dan voor kiezen dat de rechter de generieke korting naar boven toe bij laat stellen?
robbies
@christo er is teveel stalruimte. Net 160.000 koeien net het land uit gejonast
christo
En anders gun ik ze van harte een varkensbedrijf uit de executielijst van Jan Cees. Hoeft echt nie veel te kosten.
koeboer
Vanwaar de 104 kg fosfaat grondgebonden? gewoon uitgaan van plaatsingsruimte bedrijven met hoog fosfaatgehalte in bodem is dat te veel .denk ook als je grondgebonden serieus wilt nemen je het bedrijven niet moet toestaan om fosfaatrechten te kopen als ze op eigen bedrijf geen plaatsing ruimte hebt.
Twentsch Land
@koeboer

Precies zo is het ook ..... eerst grond er bij maar niet met een tijdsdruk van 5 jaar want dat is in sommige gebieden en voor sommige boeren echt het mes op de keel.
+2
jorisdriepinter
@koeboer JanCees maakt tenminste een koppeling met grond.
Dat is hard nodig. Zoals het nu lijkt te gaan komen is er een intensiverings slag op komst die ons vervreemd van de marktvraag naar duurzamer productie.
+1
Coen
@jorisdriepinter , het is nog een lange weg vooraleer dit tussen de oren en boven de ogen van de melkveesector beklijft 😞
christo
@Coen ffff wakker worden. Er is al een koppeling met grond. Maar die past jullie niet. Jullie passen liever de verdeel en heersmethode toe.
+1
jorisdriepinter
@christo Als er een is die wakker moet worden dan ben jij het. Het steeds verder opvoeren van de productie per koe en hectare is eindig. De maatschappij is daar al lang van overtuigd, alleen boeren zo als jij volharden in het efficientie denken. Op zich kan ik je dat niet kwalijk nemen want de economie stuurt je op korte termijn ook die kant op. Alleen zijn we nu op het punt aangeland dat de maatschappij het niet meer pikt. Dat uit zich in bv. een college van provinciale staten die ingrijpen maar ook supermarktketens die de druk niet langer durven te weerstaan.
Niet grondgebonden boeren gaan echt een probleem krijgen!
ted9
@jorisdriepinter precies verplichte weidegang zal ook geen 10 jr meer duren als alle ontwikkelingen in dit tempo omtrent 'duurzaamheid ' zo door gaan.
christo
@jorisdriepinter Pure flauwekul. Je dient de dieren netjes te verzorgen. Als er dan een behoorlijke hoeveelheid melk geproduceerd wordt moet je je excuseren voor de goede verzorging? Beetje raar. Zou eerst kijken naar de bedrijven waar de gezondheid/management de productie in de weg staat. Anders wil ik daar nog wel een handje bij helpen als dat nodig zou zijn om de maatschappelijke discussie zuiver te kunnen voeren.
+1
jorisdriepinter
@christo De dieren netjes verzorgen: dat deden de nertsenhouders ook!
christo
@jorisdriepinter Kunnen veel rundveehouders nog wat van leren. Die maken er nog wel eens een potje van. Jij wilt graag zogenaamd maatschappelijkverantwoord op jouw manier ondernemen zonder anderen de ruimte te geven het op detailniveau anders in te vullen. De nederlandse landbouw krijgt van de de burger een uitstekend rapportcijfer. Laten we dat vooral zo houden. En besef wel dat niet aan alle eisen van een paar procent van onze bevolking gedaan kan worden, simpelweg omdat dan het verdienmodel negatief doorslaat. Net als RFC predik jij duurzaam zonder financiele onderbouwing. Dan graaf je je eigen graf.
christo
@jorisdriepinter Is het jouw ambitie om een deel van de melkveehouders hetzelfde toekomstperspectief te bieden als de nertsenhouders? Fijne jongen ben jij.
+1
jorisdriepinter
@christo De laatste verdediging is vaak om de boodschapper tot vijand te verklaren!
christo
@jorisdriepinter Mensen zoals jij en jancees hebben een mening terwijl ze niet willen zeggen wat dan wek een gewenste bedrijfsvoering is. EN maar doorzeuren over grondgebonden zonder het te definieren of 2.3 GVE combineren met 16000 kilo melk zonder daar op in te willen gaan. Daar krijg je anderen wel scherp mee. Dat gaat op het einde het eind van de weidepremie betekenen. De vraag is wie dat het meeste gaat missen.
+1
JanCees
@christo je vergeet 750 kg melk het is 16.750
Frans1
Quote Reactie van @christo:
Er is al een koppeling met grond. Maar die past jullie niet

Wanneer was jouw stal klaar? Meen dat jij in 2014 ook al ageerde tegen de AmvB dat die jou ook al niet paste,of heb ik dat mis
christo
@Frans1 Wat maakt het uit wanneer mijn stal klaar was? Er vindt continu doorontwikkeling plaats op bedrijfsniveau.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , melk en varkenshouderij ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
143
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0