Melkveebedrijf in Baak haalt stikstof en fosfaat uit dunne fractie

Ton Groot Roessink in het Gelderse Baak was 6 jaar geleden een van de eerste melkveehouders in Nederland die besloot de mest te scheiden en de dikke fractie te gebruiken als biobedding boxvulling. Sinds 2 weken gebruikt hij ook een installatie van Circular Values die de dunne fractie kan ontdoen van een deel van het fosfaat en de stikstof. Dit is de eerste installatie van deze fabrikant in de praktijk. De installatie is gebouwd met steun van de POP3-subsidie Jonge Landbouwers.

Fosfaat wordt eerst in oplossing gebracht in de dunne fractie. Vervolgens gaat de dunne fractie door een fosfaatscheider, die struviet of calciumfosfaat produceert. Dit is niet helemaal vrij van organische stof en wordt als dierlijke mest gezien. Het bevat 20 tot 25% fosfaat per kilo droge stof en 120 tot 150 kilo per ton product. Daarna gaat de bewerkte fractie door een stikstofstripper, waar die wordt opgewarmd en ammoniakgas ontstaat. Dat wordt gewassen met water, dat als spuiwater naar een silo gaat. Het bevat 8% anorganische stikstof.

Volgens Circular Values kan het systeem financieel uit op een melkveebedrijf met een overproductie vanaf 8.000 kilo stikstof en 4.000 kilo en meer struviet. Groot Roessink komt daar niet aan. Vooralsnog wordt er enkel stikstof verwerkt. Toch is de fosfaatverwerker ook aanwezig op het bedrijf. Een kuub spuiwater bevat evenveel stikstof als 20 kuub rundveedrijfmest. De ammoniumvloeistof is als kunstmeststof gewild in Duitsland en België. Voor toelating in Nederland is de aanvraag al ingediend. Door de concentratie hoeft de melkveehouder minder volume af te voeren en zijn de transportkosten en transportbewegingen minder.

Groot Roessink moet op basis van de normen 4.000 kilo stikstof afvoeren. Dat wordt mogelijk met het uit de mest halen van de stikstof. Door nog meer stikstof te verwerken, kan hij de installatie ook fosfaat laten omzetten tot struviet of calciumfosfaat. Zo zet de melkveehouder fosfaat en stikstof af en kan hij extra mest aanvoeren op de veldkavels. De installatie kan in de praktijk 8.000 kuub dunne fractie per jaar verwerken. Op het bedrijf in Baak is circa 6.000 kuub mogelijk.

Op korte termijn wil Groot Roessink de mest eerst vergisten, alvorens deze te scheiden en de dunne fractie te bewerken. De toezegging voor SDE+-subsidie is daarvoor al binnen. Aanvankelijk overwoog de veehouder deel te nemen aan Jumpstart. De voorkeur gaat echter uit naar een ander type installatie van een andere producent dan waar de coöperatie mee samenwerkt, omdat deze beter past in specifieke situatie van het Baakse melkveebedrijf. Voordeel van de vergister is de warmte die bij het opwekken van stroom vrijkomt. Deze warmte is te benutten bij de terugwinning van stikstof. Het opwarmen van de dunne fractie gebeurt nu nog met gebruik van gas.

bron: Nieuwe Oogst, 30/09/17

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , water , voeren , duitsland , stof , stroom , gas , oogst , stikstof , fosfaat , silo , melkveehouders , melkveehouder , dikke fractie , vergister , coöperatie , melkveebedrijf , warmte , spuiwater , boxvulling , installatie , type , jumpstart en Gewassen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!