Chickfriend gebruikte nog een andere toxische stof

Het bedrijf Chickfriend heeft naast het giftige anti-luizenmiddel fipronil ook een andere toxische stof gebruikt. Minister Schippers en staatssecretaris Van Dam schrijven aan de Tweede Kamer dat amitraz, "een matig toxische stof", door het bedrijf gebruikt is bij kalveren voor vliegenbestrijding. Er is een onderzoek ingesteld.
Amitraz kan effecten veroorzaken op het centrale zenuwstelsel en is verboden in de pluimveesector, bij varkens en runderen mag het wel gebruikt worden.
"De stof wordt na opname snel in het lichaam afgebroken", schrijven de bewindslieden. Wat het risico voor de volksgezondheid is, wordt niet duidelijk uit de brief.
Tweede fipronil-melding
De bewindslieden schrijven ook dat bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vorig jaar niet één maar twee meldingen binnengekomen zijn over het illegale gebruik van het giftige bestrijdingsmiddel fipronil in stallen.
"In een van de twee meldingen werd gesproken over mogelijk grootschalig gebruik van fipronil in stallen", staat in de Kamerbrief. Wat de andere melding inhield, wordt niet duidelijk.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stof , varkens , kalveren , stallen , tweede kamer , volksgezondheid en fipronil ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0