Ook fipronil in Poolse eieren in Nederland

Het bestrijdingsmiddel fipronil zit ook in eieren die zijn geïmporteerd uit Polen. Volgens het AD heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een melding ontvangen dat bij een steekproef in Poolse eieren een te hoog gehalte fipronil is aangetroffen. Wie de steekproef en de melding heeft gedaan, is onduidelijk.

Nederland importeert volgens de krant wekelijks één tot twee miljoen eieren uit Polen. Ze worden verwerkt in verschillende producten en komen terecht in restaurants en Poolse winkels. In reguliere supermarkten worden ze niet verkocht. De eieren zijn goedkoop omdat de regels voor de pluimveehouderij in Polen minder streng zijn.

De NVWA probeert nu in kaart te brengen hoe groot het probleem is. Concrete maatregelen zijn nog niet genomen, tot ergernis van Eric Hubers, voorzitter Pluimveehouderij van LTO. Hij zegt in het AD dat met Poolse eieren hetzelfde moet gebeuren als met Nederlandse eieren die mogelijk fipronil bevatten.

"Het kan niet zo zijn dat we ons hysterisch druk maken over fipronil in Nederlandse eieren en niet over fipronil in eieren uit het buitenland. Heel vreemd dat de NVWA niet meteen controleert en optreedt", aldus Hubers.
Hij denkt dat de fipronil-besmetting in Polen niet afkomstig is van Chickfriend, het bedrijf uit Barneveld dat het anti-bloedluismiddel in Nederland heeft gebruikt. Volgens Hubers is er een Europees netwerk actief, omdat het gebruik van fipronil erg lucratief is.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot vreemd , onduidelijk , druk , lto , eieren , barneveld , polen , nvwa , europees , regels , pluimveehouderij en fipronil ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0