Asbestdaken moeten voor 2024 worden verwijderd, maar door strenge controles lukt dat niet

EINDHOVEN - De vierduizend voetbalvelden aan asbestdaken in Brabant moeten voor 2024 worden verwijderd, maar door strengere controles lukt dat niet. De branchevereniging van asbestverwijderaars VVTB trekt aan de bel. Het gaat in Brabant vooral om golfplaten met asbest op oudere boerenstallen.

Deel dit artikel

Reacties

weideboer
Wij krijgen het niet op tijd voor elkaar. En daarom adverteren wij ons helemaal scheel met asbestsanering. Zeg toch gewoon; wij willen die nieuwe arbo eis van tafel, die past ons niet en zo komen we niet uit met ons al geleverde prijsoffertes.

Best vreemd dat een vriend van mij onlangs verschillende offertes kreeg waar zij binnen 2 maanden konden beginnen.
cjw73
@weideboer bij de meeste ben je vrij snel aan beurt. Mits ze met de verreiker kunnen verwijderen. Want het loopt niet storm op dit moment vanwege de financiële situatie bij de meeste boeren, aldus een vriend van mij die in de sanering zit.
+4
weideboer
@cjw73 volgens mij krijg je straks een patstelling die zijn weerga niet kent. Als ik (mijn bedrijf is volledig asbest gesaneerd) mijn verzekeringsagent mag geloven staan de verzekeringsmaatschappijen(veelal onderdeel van een bankconcern) te popelen om het asbest (en de vervolgschade daarvan) uit te sluiten in hun polis, dit ook n.a.v. de stormschades in het zuiden van het land vorig jaar en waar nu "bewust" procedures over lopen. Na dit krijg je je bank op je dak, immers je pand voldoet niet meer aan hun hypotheekvoorwaarden. En dan heb je dus een patstelling met als gevolg dat je dus aan de bak moet om te saneren. En waar moet dat geld vandaan komen, van iemand die dat niet wil financieren en wat die zegt dat dit onder normaal onderhoud valt en dit een zorgplicht(reseveringsplicht) is voor de eigenaar en dit geen resultaat verhogende investering is. Kortom, een patstelling is geboren en je bent overgeleverd aan derden die natuurlijk met aanvullende maatregelingen op de tafel komen indien je toch een financiering wil, denk hierbij aan je lopende verzekeringen die wellicht ergens anders lopen.

Kortom, niet alleen fiscaal geld reserveren(groot onderhoud) maar ook daadwerkelijk is mijn advies en daar zeg je terecht knelt de schoen. Nu wordt het ook steeds duidelijker hoe slecht rendement we in de landbouw maken, we kunnen ons eigen onderhoud of afschrijving van gebouwen al niet meer reseveren/aflossen. Fiscaal prima bedrijf, bedrijfseconomisch een drama!!! Nu snap je ook waarom grote bedrijven bijna nooit eigenaar zijn van hun eigen gebouw, maar onderbrengen bij beleggings-/pensioen- of verzekeringsbedrijven (zie bericht van RFC in Meppel), zo is het cirkeltje weer rond.
Het moet maar
Wij zitten ook te kijken om asbest te laten verwijderen +_ 600 m2 en dit te laten vervangen door sandwichpanelen iemand nog tips/ indicatie prijs per m2
weideboer
@Het moet maar waar zit je? noord/zuid/midden/oost/west?
Het moet maar
weideboer
@Het moet maar Hier in het Noorden weet ik wel een paar voor u, nu geen ervaring met hun. Maar zelfs Hardeman zie ik hier voorbij komen, die werken toch met ZZP-ers, dat moet je dus ook maar willen.
weurding
Quote Reactie van @weideboer:
die werken toch met ZZP-ers, dat moet je dus ook maar willen.
niks mis mee, doen veel bedrijven, ken zzpérs die zo goed in hun werk zijn dat er een wachtlijst voor staat als je hem hebben wilt
vaak
@Het moet maar offerte liggen voor 1800m2 verwijderen en opnieuw beplaten met asbest vrije platen voor 54000incl btw
MARTIJN G
@vaak heeft gewoon een standaard bedrag genomen van 30 euro per meter. Niet echt scherp.
vaak
@MARTIJN G Wat een onzin dat Is de offerte incl btw!
ejb
@Het moet maar er zijn nogal wat panelen weer verwijderd ivm roest dus let goed op
van Ittersum
@ejb als je sandwich panelen bedoeld waren dat hoogst waarschijnlijk zonder agro-coating. Kijk op Falk daar krijg je wel de goede info.

Mijn insteek bij prijsopgaves is altijd, vraag niet alleen af waarom de 1 zoveel duurder is maar tegelijk waarom kan de andere zo "goedkoop". Inkoop en blablablabla , zal wel maar het zit ergens, links of rechts om
Fendt926Driver
@Het moet maar reken maar 9 euro per m2 voor het afhalen en rond de14 a 15 per m2 voor vezelcement platen voor het opleggen dan zit je aardig in de buurt
+1
Wilbert
@Fendt926Driver als ze vlot kunnen werken, geen isolatie en de gordingen zijn al schoon gespoten van te voren saneren ze voor 8€ /m2.
pietjepuk
Quote Reactie van @Wilbert:
gordingen zijn al schoon gespoten

Dus eerst zelf omhoog tegen die asbestplaten omhoog spuiten. waarbij je alle rommel op je gezicht krijgt en dan in maanpakken de asbest verwijderen.
Fendt926Driver
@Wilbert de man vraagt een richtprijs.......
en natuurlijk zijn er allerlei prijs constructies mogelijk
Grasbaal
Hier gaan ze in september aan de gang, 950 m2 kost 70 euro ex btw per m2. Maar ook incl een nieuwe brede brouwers nok, Falk sandwich platen, nieuwe goten rondom. Zonnepanelen eraf en er weer op. En ik heb een ingewikkeld dak waar de platen in allerlei staartpunten waar veel werk aan zit. 60% van de totaal kosten zijn de nieuwe Falk platen. De asbestsanering zelf +- 12%

Zou eerst een lange wachttijd zijn voor de platen maar 2 weken na opdracht lagen de platen hier al...
+3
pieta
Quote Reactie van @Grasbaal:
En ik heb een ingewikkeld dak

Een ingewikkeld dak zou je niet hoeven te saneren. De asbest zit dan binnen. 😁
+2
storm
Wat een gezwets over die paar plaatjes asbest! Had je allang kwijt kunnen zijn dunkt mij?
Ik zie nogal wat boeren nieuwe stallen bouwen of gebouwd hebben grond kopen en dikke trekkers kopen of leasen maar de asbestdaken vernieuwen dat is dan te duur!!
+5
pieta
@storm Ga jij nou maar de laatste rekeningen van vorig jaar betalen! 😁
+1
van Ittersum
@storm ach , je moet er aan toe zijn. Ook mijn verlanglijst is ook nog lang ofschoon het asbestgebeuren afgevinkt is
+1
jan w
@storm
asbestplaten is tot nu toe de beste dakbedekking die er is voor stallen. Zolang ze niet versleten zijn, liggen ze er nog mooi op. Vaar dat geld kun je ook andere investeringen doen die meer rendement op levert. Dat is bij het vervangen van asbestplaten 0,0
weideboer
@jan w nadenkertje; als alle eerdere/andere investeringen echt zoveel rendement opleverde dan kan zo'n asbestdak toch met gemak betaald worden uit die investeringen, anders was het net als in uw betoog het rendement daar 0,0 en louter het geld over de balk gooien
+2
pieta
@weideboer Nog een nadenkertje: wellicht is dat geld in landbouwgrond geïnvesteerd en zijn sommige onder ons op de respectabele leeftijd dat ze in 2024 wel stoppen en het gehele asbestgebouw slopen. 😁
jan w
@weideboer
In hoeveel woningen en bedrijven zit geen astbest en dat kan probleemloos blijven zitten. Als dakbedekking moet je nog zoeken naar een beter product. Er zullen nog wel meer materialen komen die slecht zijn voor de gezondheid. Het is alleen hoe je ermee omgaat.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot asbest , platteland , brabant , golfplaten en eindhoven ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0