Drijfzand 'verslindt' graafmachine

Een graafmachine is vast komen te zitten in het drijfzand langs de dijk bij Delfzijl. Het werkvoertuig werd gebruikt voor de aanleg van een broedvogeleiland in een kwelderlandschap.

Het gaat om nieuw geschapen land. Het zand ervoor is afkomstig van de verruiming van de vaarweg van de Eemshaven naar de Noordzee. Het werd opgespoten en "dan kan helaas zoiets gebeuren," is de toelichting van een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De graver zakte weg in het slib, samen met een bulldozer. Omdat die laatste lichter was, kon Rijkswaterstaat die laatste redelijk snel "met heel veel krachtsinspanning redden". De graafmachine zakte tijdens de reddingsoperatie alleen maar dieper weg.

Kopje onder
Medewerkers probeerden de graafmachine uit te graven voordat het water te hoog kwam te staan. Dan zou hij immers kopje onder gaan. Rond 20.00 uur gisteravond was de kraan echter al grotendeels door het water verzwolgen, meldt RTV Noord.

Het gaat nog geruime tijd duren voordat de gezonken graafmachine kan worden weggehaald, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "We moeten eerst een zandbaan aanleggen, waar zwaar materieel over kan rijden. De omstandigheden zitten niet mee."

Deel dit artikel

Reacties

+5
Wimsumar
"Zo heb je een graafmachine, zo heb je een verzopen CAT". 🐈

+2
rubenv
@Wimsumar een natte poes die naar de zee ruikt
verwijderd
+2
MaxxuM4ever
@erik9831 als het mijn graafmachine was had ik wat
Voorzorgsmaatregelen genomen zoals een grote lier stand-by en extra brede rupsen op zulke drassige ondergrond. Ben benieuwd hoe dit risico is afgedekt contract technisch. 1 voordeel, als het een huurkraan is kun je de verhuurder bellen en zeggen; ik ben klaar hij staat daar en daar hehe.
930triplemaaier
@MaxxuM4ever dit risico is inherent aan het werk. Ook met zand opspuiten gaat het zo af en toe mis. Alleen zijn daar vaak meerde grote machines aanwezig om direct en snel een reddingsactie op te zetten.
Ik denk dat een verzekering goedkoper is dan al die machines paraat te hebben staan om een machine te kunnen redden want dat kost ook geld.
Als je het artikel gelezen had kon je lezen dat het om een kunstmatig aangelegd eiland gaat en dan kost het alleen maar meer tijd voordat er extra hulptroepen zijn. Ook hebben ze de lichtere bulldozer die verzakt zat nog wel kunnen redden. En soms zijn de risicos kans op meer schade een reddingsoperatie niet waard...
flupke 1
In Harlingen hebben ze ook eens zo,n geintje gehad 😉
deutz d25s
Lekker voor die graafmachine Al dat zee zout bijt lekker door de lak
En door het interieur
+1
930triplemaaier
@deutz d25s de kans is groot dat de verzekering de kraan direct total loss verklaart.
deutz d25s
@930triplemaaier waarschijnlijk.
Wel zonde!
930triplemaaier
@deutz d25szonde is het zeker
autos die kopje onder gegaan worden bijna altijd total los verklaard. Daar neemt een verzekringsmaatschappij geen risico mee omdat vochtschade vaak tijd nodig heeft voordat het zich openbaart en veel geeikel achteraf geeft
schluterman
Die kraan is gewoon afgeschreven

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot kraan , water , zand , graven , eemshaven , vastgereden , graafmachine en rijkswaterstaat ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0