BMC wil geen extra mest verwerken en richt zich op verbeteren van productieproces

BMC Moerdijk heeft recent een terrein van 4 hectare aangekocht pal naast de energiecentrale waar pluimveemest wordt verbrand. Op een deel van het terrein zal een overdekte opslagruimte voor pluimveemest worden gebouwd. Ook gaat BMC er de as die resteert na de verbranding opslaan. "Het geeft mogelijkheden om ons productieproces verder te verbeteren en de as beter te verwaarden", stelt Gerd-Jan de Leeuw, manager Mest en Materialen bij BMC. Plannen om meer mest te gaan verwerken dan de huidige 430.000 ton per jaar zijn er niet.

Momenteel verwerkt BMC ongeveer een derde van alle pluimveemest die er in Nederland beschikbaar is. "Bij een uitbreiding van de verwerkingscapaciteit neemt de vraag naar pluimveemest toe en dalen de afzetkosten voor de pluimveehouder. Dat lijkt gunstig voor de pluimveehouder, maar als dit in de praktijk leidt tot een onrendabele businesscase en het wegvallen van andere verwerkers, dan zullen de afzetkosten op termijn alsnog stijgen", stelt De Leeuw.

BMC wil blijven werken aan het verbeteren van het productieproces, vertelt De Leeuw. "Door de centrale nog stabieler te laten draaien wordt het mogelijk om zo veel mogelijk energie uit elke ton mest te halen. Het is mogelijk ook interessant om bepaalde fracties uit de as te isoleren, bijvoorbeeld door bed- en vliegas afzonderlijk te verwaarden of door fosfor te extraheren."

bron: Agro & Chemie, juni 2017

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot pluimveehouderij ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN