Asbestschade gaat boer meer kosten

Veel verzekeraars stellen het risicoprofiel voor bedrijven met asbest bij. Ze sorteren hiermee voor op het verbod op asbestdaken in 2024. Dit betekent een groter financieel risico voor de boer.

Banken spelen in mindere mate in op het verbod, maar halen ook de teugels aan. Bedrijven met asbest hebben niet per se meer financiering nodig, maar ze moeten bij sloop en nieuwbouw wel een degelijk plan kunnen overleggen, klinkt het bij Rabobank en ING.

Deel dit artikel

Reacties

storm
Logisch, niet alleen overheid weet dat het verboden word maar ook de boer! De asbestdaken zijn al meer als 25 jaar oud en in de meeste gevallen veel ouder! De stal is vaak tussenbeide al meerdere keren gerenoveerd dan is het een kleine moeite om het asbest dan ook gelijk in te calculeren!
Je moet het biet eens meer willen op je erf!
+7
vrije boeren
@storm De overheid weet al 50 jaar dat het kankerverwekkend is . Tot 25 jaar geleden kon het nog gewoon gebruikt worden. Laat de overheid maar met betere subsidies komen om het te verwijderen.
+9
hans van toos
Binnenkort vinden ze wel weer wat in asbestvrije daken waar je dood van gaat en moeten die weer vervangen worden. Hier blijven ze zo lang mogelijk liggen,zolang ze niet lekken.
+4
kaas
@hans van toos zonnepanelen zit ook nog al wat gevaarlijke stoffen in en wat zal er niet allemaal in de sandwichtspannelen zitten
melluk
@kaas voordeel van sanwichpanelen op de stal is dat je die nooit hoeft te slopen die verdwijnen namelijk vanzelf door corrosie
hans1980
@melluk is dat zo?
melluk
@hans1980 ze zullen zeggen van niet maar men komt er vanzelf achter
de duurdere met een speciale coating schijnt iets langer mee te gaan
begrijp me goed : op een loods geen enkel probleem op een stal gewoon niet doen
oldhuus
@hans van toos
Wij hebben rond '95 een loods damwand op het dak gedaan, mankeert ook nog niks aan.
weideboer
@oldhuus ventilatie bepaald de levensduur
hans1980
2024 gaan ze nooit redden en de lto maar drukken....Kijk een asbest dak vervangen is echt niet zo moeilijk maar vaak gaat het samen met sloop of renovatie spant en gordingen etc.en daar moet weer geld cq vergunningen voor zijn ..
Vooral dat geld gaat soms niet zo hard zeker in een jaar als 2016

Zou als lto eerder pleiten om de Boeren meer tijd en geld (subsidie)te gunnen
+3
mlkvhoudr
Laat de overheid na 2020 maar stoppen met subsidie op asbestsaneren

Laat ze dat geld maar in vernieuwende landbouw stoppen
+2
oldhuus
@mlkvhoudr
Wij hebben het 20 jaar geleden al gesaneerd, zonder subsidie.
+2
Frans1
@oldhuus Wij ook in 2001, nu alleen nog een trekkerschuur waar op ligt,en die gaat er voor 2024 ook nog wel af
+1
oldhuus
@Frans1
Volgens mij zijn de meeste asbestplaten ook wel aan vervanging toe, zeker voor 2024. Sommige vezelcementplaten zijn zelfs al aan vervanging toe.
+1
cjw73
@mlkvhoudr ach die subsidie is nog maar een paar jaar aan de orde. Zelf 5 jaar geleden gedeeltelijk gesaneerd ook zonder subsidie.
Grasbaal
In 2024 moeten alle daken met asbest gesaneerd zijn. Het CDA vreest dat daarvoor te weinig specialisten zijn, maar volgens staatssecretaris Dijksma is dat niet het geval.

“De asbestverwijderingsbedrijven hebben aangegeven dat de deadline haalbaar lijkt als het saneringswerk evenredig over de komende jaren verdeeld kan worden”, schrijft Dijksma in reactie op Kamervragen van het CDA.

Meer: cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/…
+1
Grasbaal
Deelnemers aan de werkconferentie ‘Hoe gaan we normaal DOEN over asbest’, pleiten er daarom voor om reële risico’s in plaats van alleen wettelijke regels als uitgangspunt te nemen bij de omgang met asbest.

Meer: aedes.nl/artikelen/bouwen-en-energie/…
weideboer
@Grasbaal achterhoedegevecht
Noorderling
Wanneer gaat de overheid dan alle asbestcement waterleidingen saneren?
Daar hoor of zie ik maar weinig van, ook deze zullen toch van binnen slijten en komt uiteindelijk bij ons door de kraan in huis?
+1
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Wanneer gaat de overheid dan alle asbestcement waterleidingen saneren?Daar hoor of zie ik maar weinig van, ook deze zullen toch van binnen slijten en komt uiteindelijk bij ons door de kraan in hu

Voor zover bekend zijn asbestdeeltjes alleen gevaarlijk als ze in je longen komen.
Drinkwater komt daar niet.
Sinds 1970 word geen asbest in waterleidingen gebruikt , het gaat daarbij alleen over hoofdleidingen , hier in de weg is de hoofdleiding overigens nooit van asbestcement geweest.
+2
weideboer
@arie.j ja maar....ja maar....... 😶Gewoon saneren, die daken zijn afgeschreven dus als goed is, is er al gereserveerd
arie.j
Quote Reactie van @weideboer:
@arie.j ja maar....ja maar....... Gewoon saneren, die daken zijn afgeschreven dus als goed is, is er al gereserveerd

Commentaar van Jan Vullings zeker gelezen 😉
weideboer
@arie.j nee, maar ligt voor de had toch?
+2
oldhuus
@weideboer
Soms zie je ook een splinternieuwe mdv stal en dan staat er nog zo'n asbestgebouw naast voor het jongvee, maar daar mag het allemaal niks kosten.
fries8
@weideboer waar dat van ...20 mnd een waardeloze melkprijs gehad en dan reserveren ....is gewoon armoede
Grasbaal
Hier wordt dit jaar het asbestdak ook vervangen, maar als je het nu niet doet dan is de schuur over 10 jaar eerder een veel grotere kostenpost. Nu zijn er nog veel fiscale voordelen. Die heb ik over 10 jaar waarschijnlijk niet...
cjw73
@Grasbaal het is te hopen dat ze komen te saneren. Want er gebeurt op dit moment bijna niks sinds het verbod op Het gebruik van de hogewerker bakken.
+1
arjankok
@cjw73 hoe kom je erbij, ze saneren gewoon door , alleen hoogwerkers die aan een torenkraan hangen mag even niet , aan een verreiker is geen probleem
cjw73
@arjankok maat van mij zit in dat werk en die zei het zaterdag. Lang niet overal kan je met de verreiker bij. Hij vertelde dat ze de bijna de helft van de orders voor onbepaalde tijd vooruit hadden geschoven.
arjankok
@cjw73 ja dat klopt , maar ik heb zelf ook zo'n lastig dak , is gewoon meer handwerk , en de saneerders werken echt gewoon door , ben nu zelf ook met de laatste stal bezig , heb niet gemerkt dat ze wachten op een nieuwe toestemming voor toren kranen met werkbak , dan doen ze het van binnenuit , moet wel de isolatie eerst verwijderd maar dat was toch de bedoeling
weideboer
@arjankok omdat het zzp-ers zijn. die mogen doodvallen, nobody cares (sarcatisch)
+1
storm
Ja maar ja maar! Nooit geen enkele cent subsidie gebeurt en toch vervangen! Het oog wil ook wat en de verzekering zeurt nergens over!
paul1
@storm heb jij de jackpot gewonnen ?
+2
Noorderling
@storm
Met asbest zeurt de verzekering ook nergens over, voor het verschil in premie tussen wel asbest of asbest vrij kun je ook niks voor doen.
Jannus
Quote Reactie van @storm:
de verzekering zeurt nergens over

Na het jaar 2024 gaat de verzekering pas moeilijk doen en loop je het risico dat je behoorlijk opgeslagen gaat worden,hier vorige week een risico inventarisatie gehad en toevallig het asbest verhaal doorgesproken al was het hier slechts van ondergeschikt belang.

Men is druk aan het inventariseren bij de maatschappijen en neem van mij aan dat je het niet te geef krijgt na 2024 is mijn indruk
cjw73
@Jannus interpolis zeker..
Jannus
Quote Reactie van @cjw73:
interpolis

Nooop...ASR
cjw73
@Jannus oke. Om het asbest en de hagel dekking ben ik net veranderd dit jaar. Deze doen nergens moeilijk over.
storm
@storm nee, ik leen geld van de bank voor weinig! De jackpot kan nog komen 😳😉
brabo
Quote Reactie van @storm:
geen enkele cent subsidie gebeurt

hier ook niet, maar volgens mij was het een paar jaar geleden goedkoper saneren zonder subsidie als nu met
weideboer
@brabo vertel....
brabo
Quote Reactie van @weideboer:
vertel....

dat deed ik net toch al 😄

paar jaar geleden kon je nog saneren voor zo'n 7 euro de meter. Ik hoor dat er momenteel gewoon bedragen van 12 euro gevraagd worden, dus dan heb je de subsidie al hard nodig om dit gat te dichten.
storm
@brabo de subsidie verdwijnt gewoon in de zak van de saneerders! Maar dat zou jou toch worst wezen! Heb het hier al eerder gezegd je weet dat het eraf moet en daar heb je met de 7 jaar die er nog komen 20 a25 jaar gelegenheid voor gehad om dat in je bedrijfsvoering/ investeringsplanning in te calculeren!
Ik zie boeren grond kopen, grote stallen bouwen maar ze blijven mekkeren over die paar asbestplaten op de oude stallen.
Om nog maar te zwijgen over die veel te grote tractors die gekocht worden zodra het even goed gaat😳
brabo
Quote Reactie van @storm:
Maar dat zou jou toch worst wezen!

klopt, ik ben hier al 5 jaar asbest vrij
arjankok
@brabo valt wel mee hoor heb net 2 offertes binnen ruim 8 euro voor 1500 m2 [ overlap mee gerekend ] het werkelijke dak is dus 10 % kleiner
Erco
@brabo heb offerte voor net onder de 8 euro liggen ex btw
Erco
@Erco verkeerd gekeken, 8,51 euro per m2
weideboer
@brabo gehoord of daadwerkelijk gezien?
Erco
@weideboer gehoord dus 😉
brabo
@weideboer gehoord van collegas uit de straat, dus redelijk betrouwbare bron, maar mogelijk slechte onderhandelaars 😄
wotan2
@brabo de m2 prijs is afhankelijk van de oppervlakte. Kunnen ze een dag aan het werk zijn, en die dag genoeg m2 saneren is 7 euro goed mogelijk, anders loopt de prijs snel op.
Pluto
Strikt genomen is het saneren van een geïsoleerd dak onmogelijk , het mag simpelweg niet. de wetgever heeft door allerlei vooringenomen aanscherpingen de asbest verwijdering zwaar ontmoedigd. Het gaat niet meer over gezondheid risico of veiligheid maar de nadruk ligt puur op financieel gewin. De bank en de gemeente beseffen niet dat asbest sanering vaak samen gaat met renovatie en groot onderhoud door de regels aan te scherpen zit deze vorm op zijn gat.
Het is dus nog steeds wachten op een oplossing aldus mijn verzekering!!.
+1
arjankok
Quote Reactie van @Pluto:
Strikt genomen is het saneren van een geïsoleerd dak onmogelijk
, mijn saneerders hebben hier niets van gezegd, kost gewoon meer tijd om te stofzuigen
weideboer
@arjankok dak en gordijnen valt NOG onder buitensanering, daarom niet te lang wachten met saneren. De regels worden elk jaar aangescherpt , en dat dekt de subsidie niet
weideboer
@Pluto eigen voorbereiding scheelt gewoon 2 euro per m2. De officiële status begint pas als er een inventarisatierapport is gemaakt, dus.......(denk na en overleg ver voordat je zo'n gast laat komen voor een monster en al dat soort dingen)

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot asbest , boerderij en boer ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN