Egmondse vissers ontfermden zich over stervende dolfijn:

EGMOND Het was een triest moment afgelopen woensdagmiddag, toen een zieke dolfijn het leven liet op het strand van Egmond. Vissers Rob Gravemaker en Jan Groot kwamen het drie meter lange zoogdier tegen op zee en zagen dat het niet goed ging. "Als het normaal is, zie je zo'n vinnetje gaan en dan blijft dat vervolgens minutenlang onderwater of je ziet 'm helemaal niet meer", weet Rob Gravemaker. "Alleen deze bleef aan de oppervlakte en daar werd onze aandacht door getrokken."

Lees ook: Gestrande dolfijn sterft op het strand bij Egmond

Dus ondernamen de mannen actie. Ze belden direct om hulp bij verschillende instanties. Zo ook SOS Dolfijn, die hun vertelde het dier aan land te brengen. Dan mag er namelijk pas hulp worden ingezet. "Dus hoe gaan we het oplossen?", dachten ze beiden. "Want een reddingsboot kan niet zo maar komen. Je kan ook zeggen 'adieu, vaarwel en tot ziens', maar dan dwaalt het beest nog ik weet niet hoe lang rond. Als gevolg kan er een boot op knallen, of nog erger."

"Natuur is bikkelhard"
Dus leidden ze op advies van de hulpdiensten het dier naar het strand. "Er werd ons geadviseerd mensen op afstand te houden", vertelt Jan Groot. "Kinderen willen het dier aaien, maar dat kan heel gevaarlijk zijn, want die staart kan zo ontzettend sterk zijn." Eenmaal op het strand duurt het echter enkele minuten voordat het dier de laatste adem uitblaast. "Het enige wat ik heb gedaan toen we dachten dat 'ie wegging, is met m'n handen over zijn ogen gegaan en die bewogen ook niet meer", beschrijft Rob. "Dat was het. Ja, dat is jammer, maar je kan het niet voorkomen. De natuur is soms bikkelhard."

De dolfijn is voor autopsie meegenomen, want de precieze doodsoorzaak is nog niet bekend.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot natuur , dieren , gevaarlijk en strand ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0