‘Straks ook mega biologische melkbedrijven’

Onlangs bracht Foodlog nieuws over een wel heel groot Amerikaans biologische melkveehouderijbedrijf dat de omvang heeft 60 Nederlandse melkveestallen heeft. Dergelijke bedrijven hebben een omvang die niet meer spoort met wat mensen zich voorstellen bij 'biologisch'.

Zo groot zullen Nederlandse bedrijven niet worden omdat daar de ruimte in ons land voor ontbreekt. Wel zullen ze groeien, en mogelijk groter dan we ons op dit moment nog kunnen vermoeden. De markt voor biologisch trekt immers aan en vergt betaalbare productie.


Deel dit artikel

Reacties

m uut m
Moet er niet aan denken.
Zelfs bij gangbaar geeft groter dan 800.000 kg melk geen extra schaal voordeel.
+2
friesboertje
@m uut m
Echt wel.
DutchDairyFarmer
@m uut m Euhm reken ben je slecht in zeker wel dus
Ohzo
@m uut m optimum is ongeveer 3500 koeien per stal, 4 stallen aan elkaar, aparte droogstand+ afkalfstal..
+1
m uut m
@Ohzo
Dat is niet mijn optimum
+2
Pluto
Er is maar een partij die onmisbaar is bij het realiseren van mega bedrijven [wat is mega].Net als in varkens en pluimvee sector is de PvdD de partij met de meeste steun om te groeien !!!.
Door het opschroeven van de eisen en voorwaarden maakte ze juist mogelijk wat ze wilden voorkomen.
Arend Boscher kwam in begin jaren 80 tot zijn ontsteltenis tot de conclusie dat hij door zijn constante bezwaren procedures de aanjager was tot uitbreidingen in de varkens houderij . Een veehouder bracht bij het indienen van de vergunning aanvraag gelijk een jurist mee en om die te bekostigen ging de uitbreiding direct naar boven de duizend i.p.v. de honderd waar de veehouder zelf meer vrede mee had!!.
Het is nog geen drie jaar geleden dat de Banken en de accountants aandrongen op een geheel nieuwe stal i.p.v. een paar spanten want anders sta je over een paar jaar weer hier??.
Noorderling
Quote Reactie van @Pluto:
Het is nog geen drie jaar geleden dat de Banken en de accountants aandrongen op een geheel nieuwe stal i.p.v. een paar spanten want anders sta je over een paar jaar weer hier??.

Neem aan dat die veehouders zelf de handtekening gezet hebben?
Denk dat de bovenstaande conclusie een beetje kort door de bocht is.
Nieuwe stallen zijn veelal ter vervanging van de eerste generatie ligboxenstallen. Na minimaal 40 jaar en 3ton melk per ligplaats gemolken te hebben zal er wel een keer wat moeten gebeuren. Dat bij enkelen de verhouding grond/vee totaal uit balans is geraakt is natuurlijk een andere discussie.

Als je ziet wat de ontwikkeling is in de biologische akkerbouw is het niet ondenkbaar dat de biologische melkveehouderij ook verder professionaliseert en en wat verder van het ot en sien plaatje komt te staan. Zeker in flevoland is deze ontwikkeling sterk gaande. Om een goed saldo te behalen van rustgewassen als granen, luzerne en gras is dit het beste te doen door er melk van te maken.
Frans1
Quote Reactie van @Pluto:
Het is nog geen drie jaar geleden dat de Banken en de accountants aandrongen

Wie neemt de beslissing

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , biologisch en foodlog ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0