NMV: Van Dam politiek ter verantwoording roepen

De politieke partijen moeten demissionair staatssecretaris Van Dam ter verantwoording roepen, eist de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Zij reageert hiermee op de vrijdag aangekondigde wijziging in het fosfaatreductieplan.

Deel dit artikel

Reacties

kaas
Ik wil wel eens weten wie hier verder mee hebben ingestemd,of wist alleen tot vrijdag middag VAN DAM hier van af.
of weten lto,nmv najk of de zuivel.nl hier meer van af.en houden zich van de domme????
+1
Ik vraag me toch echt af of LTO nog wel draagkracht heeft onder de melkveehouders.. volgens mij zijn meerdere boeren de sector melkveehouderij liever kwijt dan...

verdiend LTO nog wel een gesprekspartner te zijn ?

langsdemelkweg.nl/voorbeelden/…
jg
Waarom accepteert Romijn het jongveegetal, dan hoeven de extreme groeiers nog minder te reduceren ?
+1
bertha3614
Tsa, in mijn ogen is lto en van dam 2 handen op een buik, Lto lijkt wel verleng stuk van de politiek, van Dam moet iemand hebben om zijn plannen goed te keuren, lto luisterd wel, en elke keer doet Lto zich beter voor al dat ze zijn; hier een paar voorbeelden, vleesvee uitgesteld van fosfaat plan, lto blij, grondgebonden boeren hoeven niet 4procent te reduceren, lto weer blij.
Maar ze vergeten dat ze zelf daarvoor al 10 keer toegestemd voor volstekt oneerlijke fosfaatplan.
Zo'n belangen behartiger ben je liever kwijt als rijk,
Porky
@bertha3614 je vergeet er nog één, de rabo bank, voor de rest heb je gelijk, LTO is er al lang niet meer voor de boeren.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Porky:
de rabo bank,

Als je daar gelijk in heb 😀 Waarom is Rendca dan verkocht ?
robbies
@MTSTAMMINGA omdat Vion de oorspronkelijke ambitie -maximaal verwaarden van varkens- verwarde met het kopen van omzet zonder te kijken naar het resultaat
bertha3614
Van boven likken, en onder trappen
Groen1
Tweede Kamerleden van VVD, CDA en SGP willen op korte termijn in debat met staatssecretaris Van Dam over de wijzigingen van het fosfaatreductieplan. Vorige week werd duidelijk dat door het uitzonderen van de niet-melkproducerende bedrijven een nieuw kengetal wordt ingevoerd voor melkveebedrijven: het jongveegetal. Dit getal legt de verhouding tussen jongvee en melkkoeien vast. Afvoer van jongvee telt voortaan alleen mee voor de GVE-regeling als de verhouding tussen jongvee en melkkoeien op het bedrijf niet lager wordt dan de verhouding tussen jongvee en melkkoeien op 28 april 2017. Vanuit de melkveehouderij wordt kritisch gereageerd op deze wijziging. Volgens het NAJK zorgen de wijzigingen voor frustratie en onmacht bij melkveehouders. “Het is heel erg jammer dat tijdens de wedstrijd de regels worden aangepast”, aldus Bart van der Hoog van NAJK. Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij, noemt de regeling ‘complexer, maar nog steeds functioneel om ons fosfaatreductiedoel te bereiken.’

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
+1
janv
Lto hoort er te zijn voor de boeren,helaas moeten we sinds (voor anderen al veel eerder)28 /4 constateren dat de lto nix meer betekend voor de melkveehouderij.Ik merk dat boeren hartstikke boos zijn op een overheid die onverantwoord bezig is,en een lamme lto...
+1
Boerderie
Van Dam is lekker bezig, onstuitbaar lijkt het. Het wordt best wel een beetje eng met iemand die er overduidelijk 'niet voor de boeren' zit en er nu nog lekker even een aantal ministeriële regelingen doorheen jast, demissionair.

Ik heb begrepen dat het Jongvee getal echt van het ministerie komt en de sectorpartijen meer is medegedeeld: Nu ben ik het in de basis eens met Kees: Complexer maar nog steeds efficiënt. Wat ik me nu gewoonweg afvraag is wat voor 'regel' je anders kunt bedenken om te voorkomen dat melkveehouders massaal jongvee bij vleesveehouders gaan onderbrengen, nu die zijn uitgezonderd. We zijn zo goed op weg in de reductie, de haven is in zicht, het zou jammer zijn wanneer dergelijke constructies bij de minder creatieve melkveehouders nóg meer benodigde reductie zouden bewerkstelligen.

Maar als jullie hier het ei van Columbus hebben, ben ik daar wel erg benieuwd naar. Ik vind het niet zo'n gek idee de politiek aan te spreken op het niet transparant handelen van Van Dam.
cornelissen
@Boerderie Export of slachtverklaringen
Boerderie
Quote Reactie van @cornelissen:
Export of slachtverklaringen

Oké, maar je realiseert je dat de controlerende instanties momenteel ook al in overspannen toestand verkeren? Kun je ook wat van vinden, maar laten we ook eerlijk zijn dat ze op dit soort excessen niet standaard voorbereid kunnen zijn wat betreft mankracht.
jg
@Boerderie Stoppersregeling fatsoenlijk uitvoeren en geld beschikbaar stellen voor meer stoppers.
+1
pieta
@Boerderie Bij natuurlijk verloop, export of ((desnoods) slacht uitzonderen. Gewoon opnemen dat afvoer naar een ander bedrijf in NL niet als reductie geldt. Bij de vleeskalveren kon je automatisch in het i&r laten registreren dat ze voor het bereiken van de leeftijd van 1 jaar naar het slachthuis zouden gaan. Dit kun je dan weer wel als afvoer meetellen.
+1
jg
@pieta Men is aan het rekenen hoe dat uit gaat pakken kwa reductie . Ik begreep vanuit de eerste regelgeving dat, indien er niet genoeg reductie plaats vond in de eerste twee perioden, de reductie in de derde periode en verder , verhoogd werd. Dan moeten groeiers dus meer reduceren en niet iedereen !
siebes
T lijkt nergens meer op. Onze BELEIDSmakers maken er een bende van, maar geen beleid.
LTO: wees eens sterk en geef aan welke kant het op moet. Waar moeten we staan over 15 jaar.
O sorry, ik vergeet dat jullie graag meelopen met de politiek.
arjankok
Eindelijk een reactie met wat meer gevoel ! op site van lto noord

02 mei 2017 Opnieuw onduidelijkheid en onzekerheid, met daardoor de nodige frustratie, boosheid en onrust onder leden. Dat roept de laatste wijziging van het fosfaatreductieplan door staatssecretaris Martijn van Dam op. ‘Wij balen ook van het juridische geschakel. Het moet wel werkbaar blijven in de praktijk’, stellen Henk Schoonvelde en Janita ten Berge, bestuurders LTO Noord Melkveehouderij.
Afgelopen vrijdag (28 april) maakte staatssecretaris Van Dam bekend hoe hij de fosfaatreductieregeling alleen voor melkproducerende bedrijven van toepassing laat zijn. Dit had het ministerie van EZ op 12 april aangekondigd. Toen werd bekend gemaakt dat niet-melkproducerende bedrijven uit het fosfaatreductieplan worden gehaald.

Gehamerd
‘LTO heeft er direct op gehamerd dat voorkomen moest worden dat jongvee via niet-melkproducerende bedrijven afgevoerd zouden kunnen worden. We staan erachter dat dit ‘lek’ gedicht moest worden. Ons voorstel om dat via een vrijwillige deelname aan de reductieregeling door niet-melkproducerende bedrijf te doen, bleek volgens de landsadvocaat juridisch onhoudbaar’, zegt Schoonvelde.
Nu komt Van Dam dus met een nieuw begrip: het jongveegetal. ‘Er is nog veel ruis over de interpretatie van de regeling. We zetten er druk op dat hierover zo snel mogelijk duidelijkheid komt, met heldere rekenvoorbeelden en rekenmethodes’, aldus Ten Berge.

Inventariseren pijnpunten
Daarnaast inventariseren de bestuurders – mede met hulp van het LTO Noord Informatiecentrum – de pijnpunten en zorgen onder leden naar aanleiding van deze nieuwe ontwikkeling. ‘Dat het natuurlijk verloop van jouw veestapel op jouw bedrijf je nu voor de voeten loopt, is een ongewenst gevolg van deze wijziging’, benoemen Schoonvelde en Ten Berge één van de pijnpunten. ‘We moeten kijken wat er binnen de contouren van de wet bijgesteld kan worden.’

Complexer
‘Voorzitter Kees Romijn heeft al aangegeven dat het geheel complexer wordt hierdoor. Dat neemt niet weg dat de onduidelijkheid zo snel mogelijk moet worden weggenomen’, stelt Schoonvelde.
Na de inventarisatie van de reacties van leden volgt de analyse door de vakgroep Melkveehouderij. Op basis hiervan worden de te nemen vervolgstappen bepaald.
milkman2
Quote Reactie van @arjankok:
Wij balen ook van het juridische geschakel. Het moet wel werkbaar blijven in de praktijk’,

Met balen leg je je er bij neer, ze hadden moeten vloeken en met de vuist op tafel moeten slaan! En zeggen het is genoeg geweest!
weurding
Quote Reactie van @milkman2:
ze hadden moeten vloeken

zou dat tot een oplossing bijdragen?, potverdulleme !
bertha3614
@weurding
Mischien toch maar eens in brussel praten over een ruimer fosfaat plafonn,
Zolang geen schadelijke gevolgen heeft voor milieu, is er toch niks aan de hand, derogatie voorwaarde is immers de waterkwaliteit, en daar is niks mis mee, maar in verleden zijn er afspraken gemaakt, fosfaat plafond ingesteld om waterkwaliteit te waarborgen. maar al met meer fosfaat de water kwaliteit goed blijft, waar doen we moeilijk over???
En nog iets
Waarom telt fosfaat van mest die gexporteerd naar buitenland ook mee?
Lijkt mij simpel: als je teveel fosfaat produceert, meer verwerken en afvoeren toch? Buitenland wil wel fosfaat hebben.
Ik vind volstrekt onzinnig om 100.000 koeien waar niks aan mankeert af te voeren. Weg geboekte sucses levensduur. Gaat echt aan mijn hart om zoveel koeien op te ruimen
Het eerste wat nederland, van dam, lto, etc. Doen is koeie massaal opruimen. Moeten we niet eerst onderhandelen in brusselwat de mogelijkheden zijn.
+2
janv
Beetje mosterd na de maaltijd dus,wel vreemd dat eerst de leden moeten aangeven wat de knelpunten zijn en daarna vakgroep melkveehouderij er na gaat kijken..,alsof van dam het jongveegetal zelf verzonnen heeft.Daar geloof ik nix van.
+1
arjankok
Quote Reactie van @janv:
Daar geloof ik nix van.

toch lijkt het daar wel op !
feit is dat een echt deskundige hier niet in betrokken is,
of wreekt zich nu al de afwezigheid van wiebren van Stralen ?
Groen1
‘LTO heeft er direct op gehamerd dat voorkomen moest worden dat jongvee via niet-melkproducerende bedrijven afgevoerd zouden kunnen worden. We staan erachter dat dit ‘lek’ gedicht moest worden. Ons voorstel om dat via een vrijwillige deelname aan de reductieregeling door niet-melkproducerende bedrijf te doen, bleek volgens de landsadvocaat juridisch onhoudbaar’, zegt Schoonvelde. Nu komt Van Dam dus met een nieuw begrip: het jongveegetal. ‘Er is nog veel ruis over de interpretatie van de regeling. We zetten er druk op dat hierover zo snel mogelijk duidelijkheid komt, met heldere rekenvoorbeelden en rekenmethodes’, aldus Ten Berge.

‘Voorzitter Kees Romijn heeft al aangegeven dat het geheel complexer wordt hierdoor. Dat neemt niet weg dat de onduidelijkheid zo snel mogelijk moet worden weggenomen’, stelt Schoonvelde.
Na de inventarisatie van de reacties van leden volgt de analyse door de vakgroep Melkveehouderij. Op basis hiervan worden de te nemen vervolgstappen bepaald.

De LTO heeft er direct op gehamerd, neemt een "slappe" houding aan en laat elk melkproducerend bedrijf met zijn runderen "bloeden"!
Todi
Wat is er mis mee als een n melkende boer na 2 juli 2015,
jongvee op fokt voor een melkende boer.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkvee , politiek , melkveehouders , dam en fosfaatreductieplan ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0