Helaas ziet bijna niemand een mede-klimaatoplosser in de boer

Goed interview met Hans Huibers:

“Zeven jaar geleden zeiden we dat we moesten stoppen met de concentratie van dieren in de intensieve veehouderij in Zuidoost-Brabant. Maar hier zie je de onmacht van de provincie. We zijn niet verder gekomen. De concentratie is doorgegaan. Dat is het gevolg van een onnavolgbaar beleid van de overheid. Eén jaar mag er weer niks, het andere jaar alles. Er worden geen keuzes gemaakt. Er zijn met de regels van toen megastallen bijgekomen. Saneren. De overheid moet geld op tafel leggen om dat op te lossen.”

“Maar de overheid heeft geen milieubeleid. Het is uitrookbeleid, boertje pesten.”

“De veranderde weersomstandigheden golven over ons heen. Je kunt ze proberen te pareren met drainage, sloten en allerhande andere noodmaatregelen. Maar op de lange duur red je het daar niet mee. De boer moet terug naar zijn rol als verzorger van de bodem, de dieren en planten in het ecosysteem. Het is een boer, geen ondernemer. Waarom zou hij een bedrijf moeten runnen met groei-ambities? Geef ons gewoon de kans om verzorger te zijn en betaal een reële prijs voor onze producten.”

Meer: nieuws.achmea.nl/het-leven-zullen-we-anders-moeten…

Deel dit artikel

Reacties

adriaan33
Klimaatverandering is een heikel punt om beleid te maken. De lucht is veel zuiverder dan 50 jaar geleden dus misschien is het extremere weer wel het nieuwe "normaal". Als bewijs daarvoor is de grote hagelbui van vorig jaar hier in zuidoost Brabant. De heemkundekring Asten-Someren had uitgezocht dat in 1716 een soortgelijke hagelbui het zelfde gebied had geteisterd. Notabene in de kleine ijstijd die veroorzaakt zou zijn doordat veel mensen gestorven waren aan de pest en er dus minder gestookt werd.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot drainage , veehouderij , bodem , megastallen , overheid , dieren , boer , regels en pesten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0