Stoppersregeling melkveehouders rammelt

Met een ”stoppot” voor melkveehouders stuurt de overheid duizenden koeien naar de slacht. Een in elkaar geknutselde maatregel die niet zonder risico’s is, betoogt Annie Schreijer-Pierik.

Maandag gingen de eerste koeien naar buiten. Veel mensen verwachten deze lente weer koeien in de wei. Maar helaas. Sommigen komen bedrogen uit. Momenteel gaan namelijk tienduizenden koeien naar de slacht.

Naar schatting duizend boeren met gemiddeld zeventig koeien sluiten de komende maanden de bedrijfsdeuren. De veehouders maken gebruik van een stoppersregeling van de overheid. Die is bedoeld als noodmaatregel om de fosfaatuitstoot van de melkveehouderij te beperken. Melkveehouders die een punt achter hun bedrijf zetten, helpen mee met de aanpak van het vermeende mestoverschot. Want minder koeien leiden tot minder mest en zo tot minder nitraat en fosfaat in de natuur.

Fosfaatplafond
Eerst maar even over de noodzaak: is er wel een mestoverschot? Tot dusver is dat overschot alleen theoretisch, volgens rekenmodellen met normen die veel strikter zijn dan in andere landen. In praktijk merken we dat grote delen van de landbouwgrond schreeuwen om meer fosfaat: vele boeren moeten de bodem vruchtbaar houden door dure kunstmest toe te voegen. Dat is toch de wereld op zijn kop.

De Nederlandse overheid wijst met de stoppersregeling voor melkveehouders naar Brussel. Maar het is niet Brussel dat dit stoppersplan heeft opgelegd. Het reductieplan komt uit de koker van Nederland zelf.

Wat de Europese Commissie wel doet, is Nederland houden aan het fosfaatplafond dat in overleg met Nederland is vastgesteld. Het zal geen verrassing zijn dat andere EU-landen veel soepeler normen en meetmethodes hanteren: de veehouders daar hebben dus minder of geen problemen. Zo kan het ook.

Zwalkend beleid
De landbouw kijkt terecht jaloers naar andere sectoren. Autobouwers mogen de EU-norm voor schadelijke gassen zelfs enkele jaren overschrijden, bepaalden de EU-landen vorig jaar – zelfs na de ‘sjoemelsoftware’ van Volkswagen. Die bereidwillige houding voor de ‘heilige koe’ in Duitsland geldt wat mij betreft ook voor de gewone koe op Nederlandse bodem.

Des te meer omdat onze boeren niet gesjoemeld hebben. Ze hebben de ruimte benut die de overheid heeft gegeven. Twee jaar geleden mochten melkveehouders van de regering nog uitbreiden. Het melkquotum liep ten einde en boeren kregen de kans om nieuwe stallen te bouwen met de nieuwste technieken. En nu moeten de koeien naar de slacht. Een zwalkend beleid. Ondernemers weten niet waar ze aan toe zijn.

De huidige stoppersregeling is bovendien erg rigoureus. Het is een aanslag op ons platteland. Ik zet daar grote vraagtekens bij. Gooien we zo de kroonjuwelen van onze landbouw weg? Slachten we zo onze mooiste familiebedrijven in de landbouw? Ik vrees het.

De meeste van deze bedrijven hadden op termijn best een zonnige toekomst. Wereldwijd groeit immers de vraag naar zuivel.

Vreemd is dat de stoppersregeling vrijwel is beperkt tot melkkoeien. Het is spijtig dat bijvoorbeeld varkenshouders niet mogen meedoen met de stoppersregeling. Fosfaat is toch fosfaat? Het lijkt me beter de effecten te spreiden over meerdere sectoren en regio’s.

In andere sectoren zijn vast bepaalde boeren die net aan hun pensioen zitten en willen stoppen. Nog eind vorig jaar had de Tweede Kamer juist een motie aangenomen dat koeien vaker in de wei moeten lopen. Zo’n stoppersregeling is nou niet bepaald een stimulerende maatregel.

Ruggengraat
Extra zorgelijk is dat de Nederlandse regering eerder in actie had kunnen komen. Toen ik dertig jaar geleden in de politiek begon, werd al het maximumgehalte voor nitraat in onze bodem en grondwater vastgesteld. In die periode waren ook de problemen rond de uitstoot van fosfaat algemeen bekend.

Jaar na jaar negeerde de regering waarschuwingen uit Brussel over de hoge fosfaatuitstoot. Rutte II liet vorig jaar nog zo’n vijf maanden verloren gaan, omdat de staatssecretaris de Kamer niet had gemeld dat een eerste krimpplan door Brussel niet was geaccepteerd.

Daarna is met haastige spoed deze stoppersregeling in elkaar geknutseld. De landbouw moet ermee aan de slag. Ik wil het een kans geven en hopelijk lukt het. Maar liever had ik gezien dat de melkveehouderij een rustiger weg kon volgen, een proces met transitiemodel. Net zoals Volkswagen van de EU een overgangstijd krijgt. De huidige aanmeldrondes voor de stoppersregeling, verspreid over drie maanden, zijn te kort en daarmee niet mens- en diervriendelijk.

Melkveehouder Maurits von Martels uit het Overijsselse Dalfsen beschreef de problemen van zijn sector in een krachtige ”Brief aan Mark”, de premier. De brief werd een hit op Facebook. Prompt werd deze boer vanaf een onverkiesbare plaats 44 van de CDA-lijst met voorkeurstemmen gekozen in de Tweede Kamer. En terecht.

Voor Von Martels en voor mij is één ding van groot belang. We willen dat de familiebedrijven in de Nederlandse landbouw overeind blijven. Zij zijn de ruggengraat van ons platteland en belangrijk voor de Nederlandse export.

Anders mist u binnenkort niet alleen de koeien, maar ook de boeren en de boerderijen op het platteland.

De auteur is CDA-politica en lid van het Europees Parlement. Ze is namens de fractie van de Europese Volkspartij (christendemocraten) lid van de commissies landbouw, visserij, milieu en gezondheid.

Bron: e-pages.dk/reformatorisch/910/…

Deel dit artikel

Reacties

+3
Titus de Wolff
Nu las ik net het weerbericht dat het droog zou blijven en nu regent het al krokodillentranen.
Coen
@Titus de Wolff , dit komt als mosterd na de maaltijd 😞
+2
groeier
@Coen
En aan het einde v/h jaar 2000,- voor een vaars betalen, dit krankzinnige plan moet snel van tafel.
weurding
@groeier betaal je liever 3 euro per dag aan een opfokker? 😉
cjw73
@groeier dat gebeurt zeker niet. Er blijven genoeg over hoor. En dat snelle uitbreiden volgend jaar is voor de meeste ook niet aan de orde als de bank de p rechten niet financiert.
Erco
@cjw73 als ze niet hoger worden dan die 5000 euro kan je die afroming wel van je rc betalen als de melkprijs zo blijft
cjw73
@Erco mee eens maar de grote klagers die nu roepen dat ze 100 koeien moeten slijten hebben daar volgend jaar toch echt rechten voor nodig en geloof niet dat er zoveel op rc staat bij de meeste, tenminste bij mijn niet !!
BertK
Verkiezingen zijn toch net geweest? O nee, europees parlement in dit geval.

Stoppersregeling goeddeels voor wachtenden op fosfaatrechten, velen gingen toch al op korte termijn stoppen.

Ja, soms zonde van de koeien.....
dwers
Over 20 tot 30 jaar zijn het toch allemaal bedrijven van 250 en meer koeien, dat hou je niet tegen.
dewittemotor
@dwers Zo is het, maar ik denk dat er ook een toekomst ligt voor kleinere bedrijven, die hun product rechtstreeks aan de consument kunnen leveren. Al zal dit een relatief klein groepje zijn.

Over 20 jaar kost een pilje 5 euro per glas, dan hou je met 70 koeien de broek niet meer op, als je snapt wat ik bedoel
+4
puntertje
Quote Reactie van @dewittemotor:
Over 20 jaar kost een pilje 5 euro per glas, dan hou je met 70 koeien de broek niet meer op, als je snapt wat ik bedoel

Wat een onzin, stijgt de rente een paar procentpunten dan zijn er veel grote bedrijven die de broek niet meer op kunnen houden. Het 'gratis' geld is de oorzaak van ongebreidelde en onverantwoorde groei. En dan is het ook niet zo moeilijk. Schuift de rente naar een reëel niveau, dus niet door de centrale banken gestuurd, dan klapt menig bedrijfsmodel in elkaar. En hoe gezond is zo'n bedrijfstype überhaupt als het gerund moet worden met een paar goedkope Polen/Oekraïners die in een stacaravan moeten wonen?
+1
Jaap40
@puntertje de rente kan helemaal niet omhoog. Als dat wel gebeurd rolt er veel meer om als alleen een paar melkveehoudrs. Er komt eerder een exercitie als er gebeurde met de invoering van de euro. Geld is gewoon niets waard.
+2
Nick83
@puntertje Dat een bedrijf groot is, wil nog niet zeggen dat het een zware financiering heeft.
pieta
@puntertje Ik denk dat deze inschatting op zowel de grotere als de kleinere bedrijven pijn gaat doen. Groot is per kg melk niet per se zoveel zwaarder gefinancierd.
+3
groeier
Grote en kleinere melkveehouders hebben toekomst, maar 't mag niet zo zijn dat klein, de komende jaren de lasten moet dragen te kosten van de bedrijven met te veel koeien per ha.
puntertje
@pieta Dat klopt natuurlijk, wel is het zo dat bij grote en mn snel gegroeide bedrijven, uitzonderingen daargelaten, het verschil tussen kosten en uitgaven niet zo groot is. Bij tegenwind moeten die dan vanwege liquiditeitstekorten als eerste bij de banken op het matje verschijnen. Je kunt niet tegen die melk-Pool zeggen dat hij maar even een half jaartje moet wachten op z'n geld, dan moet je het werk zelf doen.
+1
Coen
@pieta , een zware financiering kan een grote invloed hebben op de liquiditeitsmarge, het verschil tussen de bedrijfsinkomsten en de bedrijfsuitgaven vooral als de rente op enig moment hard gaat stijgen.

ik heb de indruk dat die mogelijk hard stijgende rente in de analyse van jaarcijfers onvoldoende wordt meegenomen in de gevoeligheidsanalyse, een rentestijging van 4 a 5% heeft nogal wat impact op de marge binnen bedrijven.
achterhoeker2
@Coen mee eens, maar de rente blijft nog jaren laag (omdat zuid europa failliet gaat bij een hoge rente en noord europa spot goedkoop kan lenen, en de producten in zuid europa kan afzetten .)
achterhoeker2
@Coen mee eens, maar de rente blijft nog jaren laag (omdat zuid europa failliet gaat bij een hoge rente en noord europa spot goedkoop kan lenen, en de producten in zuid europa kan afzetten .)
+1
weurding
Quote Reactie van @dewittemotor:
Over 20 jaar kost een pilje 5 euro per glas, dan hou je met 70 koeien de broek niet meer op, als je snapt wat ik bedoel

een krat bier is ook weinig duurder geworden, blijf je lekker thuis;) maar de gewone man met een 38 urige werkweek zal ook moeite hebben met dat soort bedragen die jij noemt, dus de uitbater ook maar een nieuw set bretels doen?
+2
dewittemotor
@weurding Jij snapt er toch maar weinig van, geloof ik.
CAO's, arbeidslonen etc. stijgen jaarlijks met ongeveer het CBS- indexcijfer.
Dus ook de uurlonen van de veearts, accountant, monteur etc, zijn over tien jaar gewoon 25-35% hoger als nu het geval is. Alleen onze vlees- en melkprijzen zijn de afgelopen helemaal niets gestegen. Niks geen indexatie. En dat is de afgelopen tientallen jaren alleen opgevangen door meer te produceren en meer te werken (en ook door lagere rentes, dat klopt). Dit gaat veel bedrijven de komende tien jaar hard opbreken, ga jij maar eens opletten
JohanFannes
@dewittemotor Wat is er eigenlijk te snappen ?

De regeringen, ook die in Brussel hebben ook subsidies op overschot altijd. Subsidies zijn in het leven geroepen om de kostprijs van voedsel laag te houden. Zo heb ik toch al meerdere keren gelezen hier, als ook op Tractorfan ...

Dus dan word het misschien tijd om die subsidies allemaal eens te annuleren. Dan word er ook moord en brand geschreeuwd als men dat zou doen, want dan is het ook weer maar eens "het einde van de landbouw in België en Nederland".

Een mogelijkheid is ook, verenig de sector eens en zeg allemaal samen, dit kan niet meer. Helaas is het landschap van verenigingen die opkomen voor jullie belangen zo versnippert dat ze geen enkele invloed hebben. Als ze al invloed hebben, dan zitten er mensen aan de top die alleen maar aan hun eigen zakken denken en wat er in gestopt kan worden.
weurding
Quote Reactie van @dewittemotor:
ga jij maar eens opletten

dat ga ik dus niet doen, ik snap het volgens jou toch niet, zei dat een kratje pils in verhouding tot de jaren 80 ook weinig duurder is geworden en aan de bar wel, en een timmerman die nu met 1800 in de maand thuis komt verdient ook niet het dubbele over 20 jaar, en als je echt bang bent dat je dubbel zoveel moet werken tegen die tijd voor het zelfde inkomen: stoppersregeling deel 2 😉
uike
Allemaal achteraf gelul. Van te voren praten en er wordt gewoonweg niet meer geaccepteerd dat er meer vee in dit landje komt. Tis niet anders. Als de huidige melkprijs stand houdt dan moeten we vooral niet klagen. Hoe nadelig de regelgeving voor een aantal onder ons ook uitvalt.
+11
storm
Annie in de bocht? Van zulk geleuter daar wordt ik toch echt niet goed van Annie! Jij zat in de Tweede Kamer toen het fosfaatplafond is afgesproken en ook toen de Natura 2000 gebieden zijn aangewezen! Wat heb je gedaan, helemaal niets alleen je eigen hachje redden en het ergste is dat die domme boeren als makken schapen achter je aan lopen!!
kuilhapper
Quote Reactie van @storm:
Van zulk geleuter daar wordt ik toch echt niet goed van
Het verbaast mij ook altijd dat er zoveel boeren CDA stemmen, Nu maar is even afwachten wanneer Maurits door de mand valt...
+2
storm
@kuilhapper Maurits heeft voor mij het voordeel van de twijfel. Ik hoop echt dat het CDA de Stas van landbouw levert en dat het CDA weer groter wordt! Wat Annie doet is modder gooien naar de VVD en zelf elke potentiële stemmer stroop in de bek smeren. Of het nou de jagers, natuurliefhebbers of andere recreanten of die paar boeren het maakt r niks uit!
Als je als VVD en CDA samen optrekt voor agrarisch Nederland dan kan je wat bereiken maar niet on THE WAY of Annie😡
+1
Farmer_
Fosfaatplafond
Eerst maar even over de noodzaak: is er wel een mestoverschot? Tot dusver is dat overschot alleen theoretisch, volgens rekenmodellen met normen die veel strikter zijn dan in andere landen. In praktijk merken we dat grote delen van de landbouwgrond schreeuwen om meer fosfaat: vele boeren moeten de bodem vruchtbaar houden door dure kunstmest toe te voegen. Dat is toch de wereld op zijn kop.

De Nederlandse overheid wijst met de stoppersregeling voor melkveehouders naar Brussel. Maar het is niet Brussel dat dit stoppersplan heeft opgelegd. Het reductieplan komt uit de koker van Nederland zelf.

Misschien een "na"denkertje voor de LTO.
weideboer
Wordt tijd dat het land wat sneller opdroogt, kunnen we aan het werk.......dan dit...
cjw73
@weideboer kan nu toch ook wel!
Brengt ook nog wat spanning met zich mee.
weideboer
@cjw73 jij zit op zandgrond, ik in/op de moerasgronden
cjw73
@weideboer ik heb alle soorten bijna. Maar kan hier ook nog lang niet overal rijden hoor. Probleem is hier het leem.
weideboer
@cjw73 leem , zeer verraderlijke grond...lijkt droog van boven , daaronder zeiknat
vrije boeren
Mooi wat fosfaat injecteren . groeit t weer best
+1
Kheb alles niet gelezen maar zie bint KNETTERGEK !!!
+1
g-poke
Ik pik deze er even uit:
Quote:
Het zal geen verrassing zijn dat andere EU-landen veel soepeler normen en meetmethodes hanteren: de veehouders daar hebben dus minder of geen problemen. Zo kan het ook

Als anderen een loopje nemen met de afspraken, moeten wij dat dan ook doen? Moeten we dat dan ook maar voor allerlei andere regels doen?
Mmmm... Dan ben ik erg benieuwd naar de lange termijn. Dan denk ik dat deze mevrouw een heel ander artikeltje schrijft. Als dat dan nog mag van de regering die dan zich namelijk ook nergens wat van hoeft aan te trekken.
Er loopt nu een dergelijke proef in Turkije geloof ik.
vrije boeren
@g-poke minder onzin regels dat is wat ze bedoeld
Nick83
Quote Reactie van @g-poke:
Als anderen een loopje nemen met de afspraken, moeten wij dat dan ook doen? Moeten we dat dan ook maar voor allerlei andere regels doen?

Ja. Want anders zet je je eigen op achterstand. Trouwens ... het is helemaal niet zomaar te zeggen dat anderen "een loopje nemen met de afspraken". Hoe kom je daar eigenlijk bij?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , melkveehouderij , duitsland , landbouw , koeien , export , bodem , pensioen , landbouwgrond , platteland , zuivel , natuur , fosfaat , mestoverschot , melkquotum , kunstmest , gezondheid , melkkoeien , overheid , slachten , stallen , varkenshouders , lente , uitstoot , veehouders , politiek , boerderijen , melkveehouders , boer , wei , europees , europese commissie , toekomst , brussel , slacht , fosfaatplafond , tweede kamer , nitraat , grondwater , volkswagen en europese unie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!