Persoonlijke toekomstvisie

Ben eigenlijk wel benieuwd hoe jullie prikkers denken over de komende 10 jaar hoe en op welke manier jullie je bedrijf voortzetten, sterker maken of wat dan ook.

Ik ga gewoon verder, groei is niet mijn doel maar een middel. Nog geen zekerheid over of en als er opvolgers zijn. Ik ben niet bang voor de ontwikkelingen in Zuivel land. Zelf denk ik dat we over 10 jaar zover zijn wat we nu biologisch noemen of in iedere geval er tegenaan zit. Ook denk ik dat we twee of meer melkstromingen hebben, bulkmelk en melk voor een speciaal soort markt. Prijsverschil zal daarin niet echt groot zijn maar de fluctuaties van die laatste melkstroom zal minder zijn en daardoor minder stressvol, tegelijk ook minder verrassend. In de bulksegmentbedrijven voorzie ik nog 100% financieringen door de bank en bij de tweede groep ook crowdfunding door maatschappelijke organisaties. Ik denk dat mijn weg bij de tweede groep ligt. Maximaal 120-140 gve of aantallen op mijn bedrijf met externe hulp door middel van loonwerk of derden voor specifieke werkzaamheden of om de pieken op te vangen.

Zoiets dus, en jullie?

Deel dit artikel

Reacties

+3
cjw73
Ik ga gewoon maar op dezelfde voet verder als nu en hoe het erover 10 jaar uit ziet , geen flauw idee. Komt tijd, komt raad!!
+1
weideboer
Geen visie voor jezelf of een idee hoe ( je denkt of hoe) het zal komen?
+5
cjw73
@weideboer nee eerlijk gezegd geen visie hoe het zal komen. En in de meeste gevallen worden visies toch gewijzigd door externe partijen, politiek en natuur enz.
+1
ZijzochteenFENDT
Volgens mij heeft RFC nu maar een paar kleuren melk bio / weidemelk en misschien nog eentje. Eigenlijk zouden er misschien ook wel kleine fabriekjes kunnen worden gesticht voor speciaal melk misschien is dit beter voor ons als boeren dan bijvoorbeeld investeringen in Pakistan. Waarschijnlijk zitten er aan dit idee wat moeilijkheden anders was dit allang gedaan denk ik.
weideboer
@ZijzochteenFENDT er zullen altijd partijen zijn die "de kruimels" enorm goed kunnen vermarkten. Probleem daarvan is meestal de continuïteit en je blijft aan het draven om uniek te blijven. Maar ik denk dat dat op kleine schaal, on deze multiculturele samenleving daar wel een markt voor is. Zie Rouveen hoe die produceert voor de joodse gemeenschap
Greetje
@ZijzochteenFENDT Jerseymelk bij AH in de schappen is bijvoorbeeld zo'n mooi iniatief. Wij melken zelf jersey's maar leveren aan RFC is wel veilig en vetrouwd vergeleken met instappen in zo'n avontuur..

Da's wel een probleem, dat de meeste melkveehouders zich geen zeperd kunnen veroorloven, want iets nieuws gaat altijd met vallen opstaan.
m uut m
@Greetje
Wat heb je dan een lelijke jersey als profielfoto
+3
Frans1
@m uut m
Dan is die van jou een stuk mooier
Greetje
@m uut m haha, ja profielfoto is met gemak wel aan een update toe.
groeier
@ZijzochteenFENDT
Zolang nog Fendts verkocht worden kan de komende 20 jaar veel.
+2
weurding
Het kump zo as ut kump, m.a.w. we zien wel 😃
weideboer
@weurding heb je dan niet het gevoel dat je elke verandering als een bedreiging ziet en denkt... alweer een regel, alweer gezeur. Die fosfaatbende, klw, Qlip en al die andere shit hoeft van mij ook niet maar in de tijdsgeest van het heden en waarschijnlijk de toekomst niet verwonderlijk ofschoon je enorm kritisch mag zijn of we het doel niet voorbij schieten. Zet je vooraf duidelijke doelen of wensen dan valt het meeste nog wel mee. Meeste bedreiging komt bij mij van de verleiding af te wijken gebasseerd op emotie
weurding
@weideboer oja zeker wel, maar leg het naast me neer en de kracht om door te doen komt voort uit het feit dat anderen denken dat je de streep niet haalt 😅 😉
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
de kracht om door te doen komt voort uit het feit dat anderen denken dat je de streep niet haalt

Dat zou echt heel sneu zijn.
weurding
@Jack Rijlaarsdam is het ook, zie smiley jonguh
pieta
Quote Reactie van @weurding:
Het kump zo as ut kump

Het kump zo as Trump. 😁
+2
mlkvhoudr
Wij willen vooral "vrouwelijk" blijven ondernemen
Frans1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Wij willen vooral "vrouwelijk" blijven ondernemen

Ben toch wel benieuwd wat dat inhoudt 😄
+1
mlkvhoudr
@Frans1 snap ik
+2
de hoef
Quote Reactie van @Frans1:
Ben toch wel benieuwd wat dat inhoud

net als bij jou en mij ,de vrouw is baas
de Tank
@Frans1 melkt wel zo makkelijk.
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Wij willen vooral "vrouwelijk" blijven ondernemen

Wordt je transseksueel mlkvhoudr ? Hopelijk ga je toch niet zover dat je jezelf laat ombouwen?
mlkvhoudr
+1
George
@mlkvhoudr

Nog gefeliciteerd jonguh! Je wordt ouder papa.
+1
cjw73
@George misschien zoekt ie wel een 2de tak.
+6
pieta
Quote Reactie van @cjw73:
zoekt ie wel een 2de tak

Dan moet je even het bos in. 😁
dwers
Geniet van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag.
+1
jan w
Hier hebben we geen opvolger, maar het is ook nog net vroeg zat om met het bedrijf te stoppen. Tenminste dat vind ik zelf. Daar komt bij dat de tijd momenteel veel te onrustig is. Als ik nu zou stoppen zou er toch nog een jaar of 10 een extraatje bij moeten komen om redelijk van te kunnen leven. grootste deel van de grond ligt bij huis, heb nog 2 percelen totaal 6 ha van huis af liggen. Als er een investeerder langs komt en ik kan die grond verkopen en de grond weer terug kan pachten voor 2.5% van de verkochte waarde, kan het zomaar zijn dat ik de grond verkoop. Heb ze nu nog wel nodig, anders moet ik krimpen in het aantal. Dat komt financieel ook nog niet goed uit. Als ik die grond kwijt zou zijn, ben ik ook ongeveer van de bank af. Mochten er dan fosfaatrechten komen, en zouden die dan nog wat duurder gaan worden, kunnen we altijd nog zien wat we doen. Of langzaam wat afbouwen of op een gegeven moment de knoop door hakken en stoppen met melken.
+1
burg
Onze filosofie is om met veel arbeidsvreugde een knappe boterham te verdienen. Dat is voor ons de hoofdlijn bedrijf is nu in balans dus nu bezig financiering na overname omlaag te krijgen.
+3
George
Al die visies en fantasieën komen toch zelden uit en meestal worden ze binnen het jaar weer herschreven. Ik zie het allemaal wel.
Frans1
Quote Reactie van @George:
Al die visies en fantasieën komen toch zelden uit en meestal worden ze binnen het jaar weer herschreven.

Inderdaad,zie de grondgebondenheidsvisie @weideboer
Goedkoop een litertje melk in de tank krijgen blijft het belangrijkste
+1
weurding
@Frans1 d'r uit gaat helaas ook zo 😉
+2
George
@weurding
Dat is niet de bedoeling , het moet goedkoop in de tank komen en duur eruit gezogen worden . Dan blijft men boer.
+1
weurding
Quote Reactie van @George:
duur eruit gezogen worden

tja, daar zijn ook alternatieven voor..... 😂 maar of je dan boer blijft.... 😉
+3
George
@weurding
Jij hebt ook nog rijkelijke fantasieën op je oude dag. 😃
+1
weurding
@George ben bijna weer kinds..
+3
Wij proberen om telkens weer in te spelen, op de vele onzin regels die men bedenkt, en waar we kunnen bedonderen we de zaak !!! We houden het bedrijf up to date, kopen zo nodig grond, fosfaat rechtten, en verder zien we wel hoe het loopt !!!
+3
achterhoeker2
Je kunt nog geen jaar naar voren kijken (en de laatste tijd nog geen week) dus geen lange termijn visie. Zorg dat je plezier in het werk houd, en dat betekent niet te veel koeien. En alles kump good
+1
twente6
10 jaar vooruit kijken heeft weinig zin, je weet niet wat er nog voor regels komen. Men zegt dat fosfaatrechten tijdelijk zijn, maar welke rem komt er dan op? Het doet mij vooral zeer dat kleinere bedrijven die niet gegroeid zijn ook moeten krimpen en de grote groeiers in verhouding nog gegroeid zijn ook. In dit tempo blijven er geen kleinere bedrijven meer over, het tegenstrijdige is dat de politiek geen megastallen wil. Zorg dan ook voor dergelijke regels waardoor de kleine niet groeiers ontzien worden en de grote groeiers gepakt worden. Ik snap heel goed dat het imago achteruit holt, leuk 400 koeien.
matt
@twente6 pvda is volgens mij ook tegen megastal,toch geeft van Dam groeiers na 2 juli gewoon voordeel.
ten koste van niet groeier..
+1
twente6
@matt
precies zoals ik aangeef. ze zijn tegen megastallen maar toch krijgen de groeiers voordeel tov niet groeiers door iedereen te korten
+4
sil
Ook ik kijk niet meer verder vooruit dan een paar jaar........er blijven toch telkens veranderingen komen, zoals, fosfaatrechten, melkprijs, rendement, wel of geen duidelijkheid opvolger, daarom niet meer te ver vooruit willen denken, leef vandaag en ben niet bang je visie bij te stellen als je dat nodig lijkt.
weideboer
@sil mooi dat je die keuze nog hebt. Van bijsturen. Ik beaam dat
+1
Frans1
Quote Reactie van @sil:
en ben niet bang je visie bij te stellen als je dat nodig lijkt.

Wat is die visie dan nog waard? Als je een stip op de horizon zet moet je daar naartoe,en onderweg niet steeds je route of je stip veranderen,want dan heeft het helemaal geen zin.
achterhoeker2
@Frans1 niet mee eens , omstandigheden veranderen? op tijd bijsturen (of omdraaien) moet op zijn tijd
+4
hans van toos
Zorgen dat je ieder moment kan stoppen,zonder dat je aan teveel infusen van bank,verpachter en leaseconstructies vast zit. Hier de toko afgeschreven waarbij we nog hooguit 10 jaar vooruit kunnen met overal asbest op. Wel een nieuw huis van 2008 op prive en 30 ha eigendom. Zoonlief van 16 gaat nu naar de MAS en moet daarna zijn conclusie maar trekken buitenland of elders in NL. Kunnen alle kanten nog op!
+1
weideboer
@hans van toos denk dat je visie vol staat van helderheid en nuchterheid. Weten wat je hebt, kan, moet en nog moet. Bed klaarleggen voor zoonlief en daarna zeggen, de keuze is aan jou, we zouden het leuk vinden maar moeten is er niet bij...Goede samenvatting zo ?
hans van toos
@weideboer Prima samenvatting!
pieta
Quote Reactie van @weideboer:
Bed klaarleggen voor zoonlief

Ze leggen het bed niet klaar in mijn beleving. Maar laten wel weten hoe hij er aan kan komen.
aldert
Ik denk als je de lijn van wetten en verrassingen van de laatste paar jaar zo doortrekt dat het over 10 jaar onmogelijk is om koeien te melken in nederland.
Rondhus
Aankomende 5 jaar hard aflossen. Technisch zo goed mogelijk draaien. In goede jaren of extra aflossen of rechten kopen van rekening courant. 10 jaren visie. Boerderij of lap grond erbij en opschallen naar minimaal 100 koeien meer om nieuwe melkstal rendabel te maken

Naar wat ik hier boven lees ben ik de uitzondering op de regel
brabo
Quote Reactie van @Rondhus:
hard aflossen

wat versta je daar onder?
hier ligt volgens boekhouder het gemiddelde op 4,5 cent, ik zelf zit op 6 cent
+1
Frans1
Quote Reactie van @Rondhus:
Aankomende 5 jaar hard aflossen. Technisch zo goed mogelijk draaien. In goede jaren of extra aflossen of rechten kopen van rekening courant.

Wat versta jij onder hard aflossen? Als je aflost in 30 jaar gaat het hard genoeg,verder proberen zoveel mogelijk te investeren vanuit je rc.grond en bouw financieren en de rest van je bankrekening
+1
achterhoeker2
@Frans1 dus ook de melktank en de trekker niet leasen
+3
MTSTAMMINGA
@achterhoeker2
Nee niet doen ,en hoekjes grond gewoon van de rc kopen 😀
+3
achterhoeker2
@MTSTAMMINGA we zijn het eens , in de economie is 1 ding heel belangrijk: lang geld nooit kort financieren, en kort geld nooit lang financieren.
+3
George
Quote Reactie van @achterhoeker2:
lang geld nooit kort financieren, en kort geld nooit lang financieren.

Ik ga die enkele biljetten die ik heb eens nameten of er verschil in lengte zit.
+1
weurding
@George dat zit er, die van 500 zijn het grootst 😄
+2
Frans1
@MTSTAMMINGA of ik heb te weinig koeien, of de grond is te duur dus vandaar bouwprojecten en grondaankoop financieren, rest uit eigen middelen.
Vorig jaar verkoper voor een andere tank gehad, stond met mn oren te klapperen over hoeveel hij in de lease weg zette
MTSTAMMINGA
@Frans1
Ze hebben mij een keer wijs gemaakt
Dat een handelaar geld krijgt bij aanmelden nieuwe project bij de leasemaatschappij
+2
pieta
@MTSTAMMINGA Ga er maar vanuit dat dat klopt. Er wordt altijd ergens wat verdiend. Was vroeger bij hypotheek voor eigen huis helemaal te gek voor woorden wat daar allemaal aan tipgevers betaald werd.
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
grond en bouw

De fosfaatrechten zijn er (nog) niet. De rest is toch machines en inventaris en die moeten gewoon uit je vervangingsinvesteringen komen. Als je de machines moet gaan financieren dan is er ergens iets niet helemaal goed (afgestemd).
+1
weurding
Quote Reactie van @pieta:
Als je de machines moet gaan financieren dan is er ergens iets niet helemaal goed (afgestemd).

klopt, daarom is lease zo in trek 😉
+1
Frans1
@pieta je bent het dus gewoon met me eens 😄
+1
pieta
@Frans1 Klopt, maar jij stelt het alsof je iets bijzonder doet. En dit zou eigenlijk de normale gang van zaken moeten zijn. 😁 En dat er veel lease weg wordt gezet hoor ik ook wel. Maar wij hebben van de week onze direct betaalde (voor ons nieuwe) tractor thuis gekregen.
George
@pieta
Wat heb je gekocht?
+3
pieta
@George Fendt 509 uit 1998.
+3
weurding
@pieta suc6 ermee, mooi spul
Farmer_
Quote Reactie van @pieta:
Fendt 509

Hoeveel uren?
+1
Frans1
@Farmer_ Dat maakt met die dingen helemaal niks uit,komt niet op 10.000 uur aan,lopen altijd
pieta
@Farmer_ 7.500 uur
Frans1
@pieta zgan dus! Beer van een trekker 👍
+1
pieta
@Frans1 Voor mij splinternieuw. Nog nooit zo'n mooie tractor in bezit gehad. 😁 Voeren met een big smile.
+1
Farmer_
@pieta Zijn beste trekkers, we hebben 515c en 512c gehad, min puntje zijn de remmen, elke 2 jaar moet je daar wat aan doen.
+1
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
maar jij stelt het alsof je iets bijzonder doet

Volgens mij niet,ik zet het hier alleen neer,dat het bijzonder lijkt zegt meer over anderen dan over ons 😁
+5
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Rondhus:
Aankomende 5 jaar hard aflossen.

Waarom? Aan je verplichtingen voldoen is genoeg. Overige middelen zelf opzij zetten. Eerst vijf jaar geld wegbrengen, wil je dan een investering doen, kun je op je knieën om weer geld te krijgen. Dat zal wel visie zijn.
brabo
@Jack Rijlaarsdam
niet iedereen is aflossingsvrij gefinancierd Jack
+1
Frans1
@brabo dat klopt, maar hij heeft wel een punt.
brabo
Quote Reactie van @Frans1:
maar hij heeft wel een punt

Jack is blij met zijn aflossingsvrije financiering. Hij past zelf wel op zijn geld en als hij het dan weer een keer nodig heeft, dan hoeft hij hier niet voor op zijn knieën zoals hij dit benoemd.
Voor een ander kan strak aflossen ook een goede optie zijn. Het houd je scherp en je komt niet te makkelijk in de verleiding om met geld te gaan strooien. Als je dan toch een keer een investering moet doen, dan kan die extra afsluitkosten van een financieringsaanvraag misschien wel eens goedkoper blijken dan Jack's methode.
cjw73
@brabo die paar 100 euro afsluitkosten doe het hem ook niet.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabo:
Het houd je scherp en je komt niet te makkelijk in de verleiding om met geld te gaan strooien.

Je brengt het nu alsof een melkveehouder niet de discipline heeft om geld opzij te zetten en daarom uit zelfbescherming beter af kan lossen. Kinderachtige stellingname.
pieta
@Jack Rijlaarsdam In de praktijk klopt dat op een aantal plaatsen wel.
weurding
@pieta per jaar 5% aflossen is toch ook 5% minder rente jaarlijks, zal wel ouderwets zijn maar toch blij dat we altijd afgelost hebben
robotboertje
@weurding Hier gelukkig ook; hebben alles op 16 jaar staan, want met 50.000 kg / ha nogal intensief. Dan is aflossingsvrij financieren volgens mij zelfmoord. Hebben ook pas sinds kort de eerste percelen grond in 10 jaar bijgekocht, de rest van de financiering betreft stalbouw en robotten; lijken me geen artikelen om aflossingsvrij te hebben; met € 0,6 / kg. melk is zo'n aflossingstermijn natuurlijk ook makkelijker dan wanneer we wel al veel grond hadden gekocht en boven de € 1,- zaten; dan zou het vorig jaar ook hier niet mee hebben gevallen om alles int gareel te houden... dat is alleen voor topondernemers weggelegd denk ik.
+1
pieta
@weurding Mooie regeling 5% per jaar. Bij een financiering van 1 euro per kg melk is dat in jaar 1 5 cent/kg en in jaar 3 nog 4.5 cent/kg en dalende. 😁
+1
weurding
@pieta schlaufuchs..... 😀
brabo
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Kinderachtige stellingname

je kunt het noemen zoals je wilt, maar ik zou ze niet graag de kost geven waarbij dit toch een heel goed preventief controlemiddel is.
Erco
@Jack Rijlaarsdam misschien kinderachtig maar je ziet het wel vaak
Frans1
Quote Reactie van @brabo:
Voor een ander kan strak aflossen ook een goede optie zijn.

Wij lossen ook vrij fors af,maar als de melkprijs een beetje behoorlijk is blijft er ook nog eens wat over,daar heeft Jack het over.Als je extra gaat aflossen is je bankrekening ook weer leeg
achterhoeker2
@Jack Rijlaarsdam aflossen moet om toekomstige vervangingsinvesteringen te kunnen doen.
Stoppen met aflossen kan alleen in de particuliere sector (en daar eigenlijk ook niet) versneld aflossen is ook weer niet nodig.
pieta
@achterhoeker2 Dat kan echt niet alleen in de particuliere sector. De bank betuttelt ook graag. Wij zeggen dan we kunnen zelf wel op de centen passen. Wij lossen overigens wel af maar niet in hoog tempo of hard.
Ik vraag me toch ook af wat jij bedoeld met kort geld kort financieren en lang geld lang. Heb jij bij overname de rente voor 30 jaar vastgezet? Elke afgesloten lening die je niet aflost in de rentevastperiode is in principe kort gefinancierd. Met euribor loop je wat meer risico. Dat moet je dan kunnen dragen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @achterhoeker2:
aflossen moet om toekomstige vervangingsinvesteringen te kunnen doen.

Dat verband ontgaat me volkomen. Het lijkt mij juist handig bij toekomstige vervangingsinvesteringen wanneer je het geld daarvoor op de plank hebt liggen.
achterhoeker2
@Jack Rijlaarsdam daar heb je toch de rc voor , dat is" kort" geld bedoeld voor de vervangsinvesteringen .
Lang geld (hypothecaire leningen ) zijn bedoeld investeringen in o.g. en in het verleden ook voor quotum.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @achterhoeker2:
daar heb je toch de rc voor , dat is" kort" geld bedoeld voor de vervangsinvesteringen .

Nu spreek je jezelf tegen, een reactie eerder wilde je nog hard aflossen om toekomstige vervangingsinvesteringen te kunnen doen.

Meeste quotum is hier van de rc gekocht, af en toe een plukje, vooral als dit in de fiscaliteit paste.

Moraal van mijn opmerking is dat aflossen absoluut niets van doen heeft met het mogelijk maken van investeringen. Uiteraard dien je te voldoen aan de afspraken die je maakt met je financier, maar de wenselijkheid/mogelijkheid van investeringen hangt vooral af van het rendement uit de huidige bedrijfsvoering en het beoogde rendement van de investering.
achterhoeker2
@Jack Rijlaarsdam hard aflossen is niet nodig, aflossen wel.
De kredietcrisis heeft dat meer dan duidelijk gemaakt.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @achterhoeker2:
hard aflossen is niet nodig, aflossen wel.De kredietcrisis heeft dat meer dan duidelijk gemaakt.

Lijkt me meer afhankelijk van je persoonlijkheid en risicoprofiel dan van de kredietcrisis. Die heeft alleen duidelijk gemaakt dat nietsontziende graaiers altijd goed weg komen. Zelfs één van de financieel meest defensief denkende prikkers op het bord is van mening dat een financiering van € 25.000,- per hectare voor een financier absoluut risicoloos is.
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Zelfs één van de financieel meest defensief denkende prikkers op het bord is van mening dat een financiering van € 25.000,- per hectare voor een financier absoluut risicoloos is.

Daarvan ben ik nog steeds van mening : Inclusief gebouwen en alles of woonhuis is dat inderdaad een risicoloze financiering .
pieta
@Jack Rijlaarsdam was dat niet rondhus?
pieta
@achterhoeker2 De rc is voor verschil in de aanwezigheid van liquiditeit gedurende het jaar. Niet om vervangingsinvesteringen te financieren want dan zou je rc elk jaar oplopen de verkeerde kant op.
Coen
@pieta , je overtollige middelen stallen (in ledenobligaties-vrij) bij RFC levert al jarenlang meer op dan aflossen op bankleningen, investeren doe je dan uit dit saldo 😄

je kredietlimiet is de buffer om 2 verliesjaren te kunnen overbruggen, zeg maar 10 cent per kg melk op jaarbasis 😄
+1
pieta
Quote Reactie van @Coen:
je kredietlimiet is de buffer om 2 verliesjaren te kunnen overbruggen, zeg maar 10 cent per kg melk op jaarbasis

Dat lijkt me dan weer duurder als wat rente op (risicodragende) ledenobligaties. 😁
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
wanneer je het geld daarvoor op de plank hebt liggen.

ik kan je eigenlijk een beetje moeilijk volgen
enkele dagen terug schreef je nog dat je nu ook graag zou willen meehuilen met de huilie huilie boeren
dat gaat natuurlijk zo niet lukken als er geld op de plank ligt
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
kan je eigenlijk een beetje moeilijk volgen

Dat wil ik graag zo houden.
de hoef
@Jack Rijlaarsdam ook mee gedaan aan de stoppers regeling jack,of toch door
weurding
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
kun je op je knieën om weer geld te krijgen

had jou situatie anders ingeschat
pieta
Quote Reactie van @weurding:
anders ingeschat

Je kunt het beste maar niet gaan taxeren als neventak. Je schat waardeloos! 😁
+1
weurding
@pieta oooooh, jij was op de hoogte 😉
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
jou situatie

Je doelt op de gesteldheid van m'n knieën? Die is inderdaad niet geweldig, maar ik heb nog geen rollator nodig.
+8
dwers
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
kun je op je knieën om weer geld te krijgen

Zit die pinautomaat zo laag bij jullie.
j h p
@dwers of hij is zo groot, kan natuurlijk ook. 😉
+2
jorisdriepinter
@Jack Rijlaarsdam Extra aflossen kun je in voorstand doen. Wel rente voordeel en je hoeft minder snel weer op je knieen.
j h p
@jorisdriepinter Een bank financiert 50% van het investeringsbedrag gemakkelijker dan bv 90%.
Geld en leningen worden schaarser en dan is het verstandiger als je in de toekomst nog investeringen wil doen waar je misschien de bank nog bij nodig hebt om je bestaande leningen niet vervroegt van de hand te doen maar dat geld op zij te zetten om niet (iedere keer) op de knieen te moeten.
Bijkomend voordeel is dat je een stevige buffer hebt wat je weer opslag scheelt.
achterhoeker2
@j h p dat opzij zetten geloof ik niet in , zorg in goede tijden dat je bedrijf op orde is kwa machines etc.
Dat je in slechte tijden niet de trekker kapot gaat.
Is fiscaal in een goed jaar ook interessant
j h p
@achterhoeker2 OK, je gelooft er niet in wat als het noodzaak wordt, zie woning hypotheken.
pieta
@achterhoeker2 Wij werken veelal met de loonwerker. We hoeven zowat niets paraat te hebben om vervangingsinvesteringen voor te doen.
Frans1
Quote Reactie van @achterhoeker2:
dat opzij zetten geloof ik niet in

Geloof je er niet in of kun je het niet zien dat er wat geld op je bankrekening staat 😄
Frans1
Quote Reactie van @j h p:
Geld en leningen worden schaarser

Dat geloof ik niet,maar dat een investering eerder gefinanciert wordt als je ook wat eigen geld meebrengt dat klopt wel,want de rekensom wordt gunstiger
Rondhus
@Jack Rijlaarsdam snap je gedachte gang. Maar elke situatie is anders. Zit nog boven de 2 euro schuld. Op 1 leningje na alles op euriborg. Is het dan verstandig om het extra geld op de plank te leggen of het risico van stijgende rente te verminderen. Stijgende rente hakt er bij mij harder in dan het voordeel van geld op de plank.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Rondhus:
elke situatie is anders

Je hebt een bewuste keuze gemaakt, dan is het altijd goed.
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Je hebt een bewuste keuze gemaakt, dan is het altijd goed.

Hij heeft het over 2 Euro schuld dat zal wel per kg melk zijn. Een term uit het quotumtijdperk overigens. Maar het ligt er natuurlijk aan hoeveel grond er onder zit en in het geval van Rondhus kan het wel eens zo zijn Sjakkie dat hij niet net zoals jij wat te kiezen heeft.
+1
robbies
@George waarom zou schuld per kg melk nu niet toegepast kunnen worden? Ik zie tegenwoordig de meest rare kengetallen voorbijkomen. Bij mijn weten verkopen we nog steeds kilogrammen melk. Dat zijn de opbrengsten, dus vind ik het nog steeds nuttig om de kosten ook per kilogram melk weg te zetten.
George
Quote Reactie van @robbies:
waarom zou schuld per kg melk nu niet toegepast kunnen worden? Ik zie tegenwoordig de meest rare kengetallen voorbijkomen. Bij mijn weten verkopen we nog steeds kilogrammen melk. Dat zijn de opbrengsten, dus vind ik het nog steeds nuttig om de kosten ook per kilogram melk weg te zetten.

Ik heb helemaal niks met kengetallen.
Maar 2 Euro schuld per KG vind ik risicovoller bij iemand met 10 ha grond dan bij iemand met 50 ha voor zowel de boer met hypotheek als de bank.
+1
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
Bij mijn weten verkopen we nog steeds kilogrammen melk. Dat zijn de opbrengsten, dus vind ik het nog steeds nuttig om de kosten ook per kilogram melk weg te zetten

Helemaal mee eens 👍
Er komen allerlei kengetallen voorbij,dan is er voor iedereen wel eentje bij waarop ie goed scoort
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam

Natuurlijk niet jack.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Rondhus:
snap je gedachte gang. Maar elke situatie is anders.

ik die van jou ook maar tijden zijn verandert en manier van werken/denken bij banken ook
logisch dat je denkt weg met die bankschuld maar als eens een jaartje tegenzit en je niet aan verplichtingen kunt voldoen beland je gauw in een leuk feestje
voor je het weet klappen ze in utrecht een bb stempel op je dossier om dat je je niet aan gemaakte afspraken houdt en dat terwijl je mss wel boven gemiddeld aflost, dus ietsjes in oude sok is dan wel makkelijk om gezeik te voorkomen
voor de categorie boeren die het geld in de zakken brand is mss wel verstandig om kort gehouden te worden,maar zou niet nodig moeten zijn
euribor is wel aantrekkelijk momenteel maar iets meer risico
je had 2 leninkjes waarvan 1 onder euribor wat is verdeling dan want dat bepaald de mate van spanning

die 2 euro hoeft nog niet heel spannend te zijn als situatie daar ook na is
ken er die ruim onder de euro zitten waarvan ik denk/verwacht dat er over 10 jaar geen koeien meer worden gemolken
dus niet een veelzeggend getal voor mij
Frans1
Quote Reactie van @Rondhus:
Stijgende rente hakt er bij mij harder in

Precies,dat is gewoon een risico
verwijderd
cjw73
@Rondhus das jonge boeren eigen, zit nog een centje hoger.
oubi
@cjw73 heb je van je aflossing ook nog wat afschrijving tegenover staan of is het eerst belasting betalen en dan pas aflossen?
cjw73
@oubi ja er zijn ook nog afschrijvingen.
Erco
@cjw73 als je bijna financieringvrij zit is veel aflossen minder noodzakelijk. Zit zelf op 7 cent, vorig jaar nog eens 7 extra. Toen ik het overnam 10 jaar terug zat ik op aflossing plus rente boven de 20. Gelukkig zijn er ondertussen alweer 2 hypotheken flink gezakt qua rente en al flink afgelost
+2
de hoef
Quote Reactie van @Erco:
als je bijna financieringvrij zit is

jij zit toch op de camping
+3
Erco
@de hoef camping in eigen tuin 👍🏻 over een week of 3-4 gaan de palen de grond in.
+1
de hoef
@Erco zit je zo weer op 20 cent
cjw73
@Erco ben nog maar 3 jaar bezig dus moet nog een tijd voor het beter wordt
Erco
@cjw73 hoop dat jij de rente niet vast heb staan, hier was t gemiddeld bijna 5 toen ik begin. En ook gedeeeltelijk rentswap. Want ht verschil met de rente nu daar kan je niet tegenaan werken. Succes!
+1
cjw73
@Erco ik heb alles vast staan maar altijd maar voor een paar jaar. toen ik begon was het ruim 4% en het staat nu vast voor tussen 2 en 2,5% dus dat valt mee.
gelukkig zag mijn vader in 2009 toen we grond kochten die swap niet zitten dus daar heb ik geen last van
+1
Erco
@cjw73 dat zijn leuke rentes, hier ook twee van die orde en loopt de swap nog wel even door. Gelukkig krijg ik nog heel wat terug met die swapregeling. Succes met alles!
George
Quote Reactie van @Erco:
die swapregeling

Dus jij bent er toen ook ingeswapt?
George
Quote Reactie van @Erco:
bijna 5 toen ik begin. En ook gedeeeltelijk rentswap. Want ht verschil met de rente nu daar kan je niet tegenaan werken

5 % is eigenlijk nog steeds niet veel. Je denkt dat je toen veel betaald hebt maar dat is eigenlijk niet zo.
robbies
@George ligt aan je schuld George
George
Quote Reactie van @robbies:
ligt aan je schuld George

Als je de hoogte van je schulden gaat baseren op die lage rentes van nu speel je gevaarlijk spel als je deze niet het grootste deel van de looptijd hebt vast gezet!
robbies
@George dat klopt. Jij zegt dat je met 5% niet veel rente betaald. Maar als je een miljoen gefinancierd hebt met 5% rente of met 2.5% rente, dan merk je het verschil elke maand wel
George
Quote Reactie van @robbies:
zegt dat je met 5% niet veel rente betaald. Maar als je een miljoen gefinancierd hebt met 5% rente of met 2.5% rente, dan merk je het verschil elke maand wel

Ik kocht in 1992 een perceel landbouwgrond voor 375000 Gulden. Ik leende er 300000 Gulden voor en moest toen 9,7 % betalen. Had ik voor 5 jaar vast staan. Was mijn eerste hypotheek.
Maar is wel bijna eens zoveel. Na die 5 jaar was de rente nog 7,6 % en dat heb ik vele jaren moeten betalen.
+2
robbies
@George huh? Vroeger was toch alles beter? 😂
George
Quote Reactie van @robbies:
huh? Vroeger was toch alles beter?

Ja wat betreft de landbouw wel , veel beter! En die rente is eigenlijk ook ongezond laag.
+1
brabo
Quote Reactie van @George:
speel je gevaarlijk spel als je deze niet het grootste deel van de looptijd hebt vast gezet!

als je het risico durft te nemen en het aan kan, dan is alles los hebben veel goedkoper over je hele carrière gezien. Banken praten je graag een langdurige overeenkomst aan met achteraf gezien bijna altijd te hoge rentes.
Coen
@brabo , hun rekenrente is 4%, daar kan ik mee leven 😄
maar 0,5% betalen is natuurlijk veel leuker 😄
George
Quote Reactie van @brabo:
als je het risico durft te nemen en het aan kan, dan is alles los hebben veel goedkoper over je hele carrière gezien. Banken praten je graag een langdurige overeenkomst aan met achteraf gezien bijna altijd te hoge rentes.

Als je door de lage rente een hogere hypotheek kunt of wilt dragen is dat gevaarlijk wanneer de rente omhoog gaat en zul je hem toch echt wel beter vastzetten om geen risico te lopen.
Bij jongeren die een huis kopen adviseren ze echt om de rente lang vast te zetten. Hier een jongen vastgezet voor 2,1% met een looptijd van 20 jaar.
brabo
Quote Reactie van @George:
Als je door de lage rente een hogere hypotheek kunt of wilt dragen

dat is natuurlijk geen argument George. Er is niemand die een hogere hypotheek afsluit omdat de rente toch lekker laag is. Je kiest de juiste hoeveelheid hypotheek die je nodig hebt en daarna kies je de rentevorm die je het beste past. En in mijn beleving en strategie is dit niet vast zetten.

En je zou ook al wel kunnen weten dat een partikulier momenteel goedkoper geld kan krijgen dan de mkb-er. Ondanks dat de partikulier met zijn huis misschien wel onder water staat en de mkb-er met zijn bedrijf maar tot zijn knieën.
George
Quote Reactie van @brabo:
zou ook al wel kunnen weten dat een partikulier momenteel goedkoper geld kan krijgen dan de mkb-er. Ondanks dat de partikulier

De hoogte van een hypotheek op een huis kan natuurlijk wel hoger zijn als de rente laag is. Zo'n jongen waar ik het over heb met een hypotheek waarover hij 2,1% betaald met een rentevast periode van 20 jaar weet de komende 20 jaar precies waar hij af en aan is. Zou bij 5% rente de lasten niet kunnen dragen bij de zelfde hoogte van hypotheek. Maar verder heb ik inderdaad nauwelijks verstand van hypotheken en dergelijke. Als ik ooit lees hier over Swaps en Euribor en dergelijke weet ik amper waar het over gaat en daar ben ik best blij om.
+1
brabo
@George
nogmaals, als je 2,1% vast kunt zetten voor 20 jaar dan ben je gek als je dat niet doet.
de realiteit is dat dit geen een veehouder aangeboden krijgt. De meeste krijgen een aanbod dat al hoger ligt vanaf 3 jaar vast. Laat staan voor 20 jaar, als het je al aangeboden wordt.
weurding
Quote Reactie van @brabo:
als je 2,1% vast kunt zetten voor 20 jaar dan ben je gek als je dat niet doet.

hoop dat ik er eerder af ben 😅
pieta
@weurding Wat! Zo'n jonge ambitieuze boer als jij. 😁
+1
weurding
@pieta dat was mijn ambitie 😄
Frans1
Quote Reactie van @brabo:
En in mijn beleving en strategie is dit niet vast zetten.

Rendementen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst
+3
pieta
Quote Reactie van @George:
Hier een jongen vastgezet voor 2,1% met een looptijd van 20 jaar

? 😁
Frans1
Quote Reactie van @George:
Als je de hoogte van je schulden gaat baseren op die lage rentes van nu speel je gevaarlijk spel als je deze niet het grootste deel van de looptijd hebt vast gezet!

Je hebt niks te baseren,de bank keurt echt geen financieringsaanvraag goed met een rente van 1-2% hoor
brabo
Quote Reactie van @Rondhus:
boven de 11 cent aan aflossing + rente.

dat zegt dan nog niet alles maar je zult het wel harder doen dan ik dan.
hier kom ik samen op bijna 8,5
j h p
Je kunt er geen zinnig woord over zeggen wat het wordt, afhankelijk van heel veel factoren.

(klik om te vergroten)

verwijderd
Frans1
@Rondhus ambitieus! Regels worden voor de banken ook steeds strenger
janv
Opbouwen is veel leuker als afbouwen,dus voorlopig houden we de gang er in.Zolang er per liter betaald wordt,zoveel mogelijk melken.:😀
achterhoeker2
@janv opbouwen gaat gelijk op met afbouwen het is maar net welke kant je op wil met je bedrijf.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melk , zuivel , biologisch , loonwerk , bank en gve ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
162
DEELNEMERS
37
WEERGAVES
0