Stoppersregeling ?

Van Dam en zijn kiesmannen(Lto, Rabo , Nzo, Nmv , etc.) discrimineren in de Stoppersregeling :
Stoppende melkveehouders krijgen een vergoeding als ze hun bedrijf in 2017 beeindigen en hun koeien geen fosfaat meer produceren in Nederland
Waarom goede koeien slachten of exporteren , je kunt ze gewoon aan de Nederlandse collega's verkopen .Deze mag niet meer vee houden ,volgens de GVE regeling . En zal dus van zijn eigen mindere vee laten slachten .
Er had moeten staan :geen fosfaat meer produceren op eigen relatienummer of KvK nummer.
Ik ken tientallen stoppende, veelal oudere , melkveehouders die geen goede jonge koeien laten slachten .
Zij hebben meer op met dierenwelzijn als onze PvdA staatssecretaris .
Waarom behartigd LTO de belangen van buitenlandse boeren meer als van haar eigen leden ? Iedereen wil deze goede en goedkope koeien graag kopen .
Melkfabrieken gaan eisen stellen aan de gezondheid van de veestapel,
maar jagen gezonde koeien naar de slager ?

Deel dit artikel

Reacties

+1
groeier
Mee eens, het plan kom alleen goed uit voor de grotere intensieve ondernemers, daar gaat het schip toch wel verder, dat een hoop andere extensieve melkveehouders bij de storm omkomen maakt de planmakers totaal niets uit.
+1
cjw73
@groeier het feit wat [@AJ oet Twente aankaart over het opruimen van goeie koeien ben ik volledig met hem eens. Maar de meeste die afgelopen jaar de slechte melkprijs overleeft hebben komen ook wel door dit zijwindje heen want dit is geen zware storm ofzo. Alleen de groeiers van na 2 - 7 krijgen het misschien wel even moeilijk maar dat is het risico van het vak.
vaak
@cjw73 Goede koeien laten slachten Is al verwerpelijk maar hoe moet het met de koeien die 8-9 maanden dracht zijn.
Die moeten geslacht worden en dat mag toch niet?
Voor de export wil niemand ze.
+1
pieta
Quote Reactie van @vaak:
die 8-9 maanden dracht zijn.

Je mag ze nog 10 weken houden. Dan hebben ze gekalfd. Probleem is opgelost in de regelgeving.
+2
brabo
Quote Reactie van @groeier:
Mee eens, het plan kom alleen goed uit voor de grotere intensieve ondernemers, daar gaat het schip toch wel verder, dat een hoop andere extensieve melkveehouders bij de storm omkomen maakt de planmakers totaal niets uit.

Mee oneens, Ook voor de grotere intensieve ondernemers kan dit erin hakken. Ook zij hebben financiële verplichtingen aangegaan die vaak gebaseerd zijn op een volle stal. Of je de stal volt had op 2 juli 2015 of juist niet, dat maakt het verschil. Niet of je in of extensief bent.
Noorderling
Quote Reactie van @brabo:
ere intensieve ondernemers kan dit erin hakken. Ook zij hebben financiële verplichtingen aangegaan die vaak gebaseerd zijn op een volle stal. Of je de stal volt had op 2 juli 2015 of juist niet, dat maakt het verschil. Niet of je in of extensief bent.

alleen is besparen op variabele kosten een stukje eenvoudiger dan op vaste lasten.
groeier
@brabo
Geheel oneens, voor grotere veestapels is dit plan een lachertje.
cjw73
@groeier dat geldt ook voor alle boeren die geen gekke stappen gedaan hebben. Paar weg en klaar zijn de meeste.
brabo
@groeier als hun stal op 2 juli vol was wel ja.
groot of klein, in of extensief is hierin niet leidend.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabo:
2 juli vol

In grote lijn ben ik het met je eens. Toch vind ik het wel opvallend dat groeiers tussen 2 juli 2015 en 1 oktober 2016 zo uit de wind worden gehouden, terwijl toch heel duidelijk is gesteld dat deze groei risicovol was.
brabo
@Jack Rijlaarsdam die moeten toch ook gewoon terug in aantallen
zwier
@brabo Ja maar waarschijnlijk niet meer als 20% toch?
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabo:
gewoon terug in aantallen

Eerste twee maanden 5% van de op 1 oktober aanwezige veestapel reduceren, tweede twee maanden nog eens 5% en derde twee maanden maximaal nog eens 10%, maakt totaal maximaal 20% korting van de veestapel. Ergo, een groot deel van de groei (met name bij forse groeiers) na 2 juli mag men houden. Net hoe je er tegenaan wilt kijken: men wil geen collega's het faillissement in jagen of het is ronduit een schoffering van degenen die groeiplannen hebben uitgesteld vanwege de fosfaatsoap.
Carola
@Jack Rijlaarsdam beste Jack, op de FC bijeenkomst werd verteld dat er in de eerste periode 5% van het aantal op 1 oktober 2016 gereduceerd dient te worden plus de groei na deze datum. U stelt het dus verkeerd door te stellen dat de ondernemer met meer dieren 80% mag houden.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Carola:
van het aantal op 1 oktober 2016 gereduceerd dient te worden plus de groei na deze datum.

Correct. Ik zal de reactie aanpassen. Blijft staan dat een groeier van 100 naar 200 na 2 juli 2015 en voor 1 oktober 2016 maximaal 20% van de dieren op 1 oktober in hoeft te leveren. 20% x 200 = 40 stuks, dus 60 stuks van de risicovolle groei van 100 mogen blijven.
+1
Carola
@Jack Rijlaarsdam over die 60 dieren mag hij dan nog 20% van zij melkprijs in de bonuspot storten en in 2018 mag hij voor dik 100 koeien P rechten kopen. Marktprijs nu: een half miljoen.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Carola:
in 2018 mag hij voor dik 100 koeien P rechten kopen. Marktprijs nu: een half miljoen

Dat doet niet ter zake. Degene die netjes afgewacht heeft met groeien moet diezelfde rechten tegen diezelfde prijs aanschaffen. Een korting van 20% van de melkprijs zou voor april 2015 als koopje gezien worden om bussen melk aan de weg te mogen zetten.

De discussie verzandt. Er zijn ondernemer die bewust risico hebben genomen en er is voor gekozen deze niet de volle pijn te laten lijden ten laste van hun collega's, de slaapkoppen en de achterblijvers. Het is een keuze, maar strooit nog wel wat extra zout in de wonden na goedgelovigheid in uitspraken als "anticiperen wordt niet beloond" en "referenties liggen in het verleden".
Coen
@Jack Rijlaarsdam , er is in 2017 voorlopig een nieuw quotum, en dat zal (iets meer dan) maximaal worden benut --> die boete van 7 cent (20% garantieprijs) is een daarbij lachertje 😄
brabo
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
80% van de groei na 2 juli mag men houden

Aha, uit dit bericht van jou maak ik dus op dat je het niet over de groeiers had maar over de grote groeiers. Dat is een wezenlijk verschil.
Maar dat niet meer hoeven in te leveren is nog helemaal niet zeker. Als er nadat iedereen de 20% heeft ingeleverd wordt er gekeken hoeveel er nog nodig is. Als er nog meer nodig is dan moeten ze gewoon door gaan met ruimen.

Overigens zou ik het ook mooier vinden als ik met mijn kleinere groei ook in verhouding net zoveel zou moeten inleveren als een grotere groeier.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabo:
Als er nadat iedereen de 20% heeft ingeleverd wordt er gekeken hoeveel er nog nodig is

De daarop volgende kortingsronde zal pas op 1 september ingaan, dat zet dan weinig zoden meer aan de dijk. Verder is de prognose dat de 20% korting niet eens geheel nodig zal zijn. Er ligt een reductiedoelstelling van 6,6 miljoen kg fosfaat en er wordt vanuit gegaan dat het plan 8,2 miljoen kg reductie oplevert.
Coen
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Verder is de prognose dat de 20% korting niet eens geheel nodig zal zijn.

wishful thinking ?
jij hebt dus een positieve gedachte over het effect van de stoppersregeling.
+1
meelezer10
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
van 6,6 miljoen kg fosfaat en er wordt vanuit gegaan dat het plan 8,2 miljoen kg reductie oplevert.

nou jack als de koeitjes hier goed de best doen komt hier geen reductie vandaan denk eerder groei. zullen vast meer bedrijven zijn waar dat zo is. Is daar rekening mee gehouden?
groeier
@Brabo @Jack Rijlaarsdam
Wat na 2 Juli erbij gekomen is klopt in de meeste gevallen totaal niet, de extensieve melkveehouders onterecht zeer zwaar de klos van alle kanten.
+1
brabo
Quote Reactie van @groeier:
Wat na 2 Juli erbij gekomen is klopt in de meeste gevallen totaal niet,

bedoel je nou dat het I%R systeem ook al bewust bij de extensieve verkeerde dieraantallen is gaan tellen. Tjonge jonge, als het tegen zit, zit het ook tegen hé.
groeier
@brabo
Dat is maar een fractie van alle onrecht.
brabo
@groeier
vertel.....
Drentsboertje
@Jack Rijlaarsdam over de rest boven 2 juli krijgen ze toch maar 80% van de melkprijs
groeier
@brabo
Over welke soap gaat dit.
brabo
Quote Reactie van @groeier:
Over welke soap gaat dit

jij begon over het onrecht van de dieraantallen bij de extensieve veehouder. En kwaadwillend I&R systeem zou slechts een fraktie van het onrecht zijn, dus ik ben benieuwd naar de rest
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Drentsboertje:
maar 80% van de melkprijs

Dat is correct. In het verleden werd 15 tot 25 cent aan lease betaald om een liter extra te mogen produceren, nu is dat 20% van de melkprijs, dus ongeveer 7 cent.
+1
dwers
Ja bijvoorbeeld bedrijven met salmonella, kunnen die koeien eruit en gezonde koeien van stoppers er voor in de plaats.
oldhuus
@dwers
Nou zou dan eerst maar met de PARA, IBR, BVD beginnen.
J.v.G
@dwers Zou ook jongvee kunnen schelen! stel je verbeterd je veestapel met 10 betere koeien dan kun je in principe eerst met minder jongvee toe! De guste koeien halen het eind van het jaar toch niet, ruil je ze nu ben je er verderop in t jaar geen vervanging voor nodig. Dus meer jongvee export.
vaak
@dwers Koeien vd stoppers moeten naar de slacht of export
+5
arie.j
Hele stoppers regeling is me nog niet in finesse duidelijk.
Maar naar wat ik van lees is voor mij genoeg om te verwachten dat het een fiasco wordt.
Het gaat niet om gedwongen stoppers maar om extra gewone bedrijfsbeeindigers.
Maar dat is iets wat je nooit hals over kop doet, maar na de nodige overwegingen en inleidende maatregelen.
Waarom zou iemand een dergelijk onomkeerbaar iets nu hals over kop doen voor enkele tienduizenden euro's die op het geheel van een normaal bedrijf maar een klein gedeelte is?
Tot voor een paar jaar geleden was zelfs de leasprijs voor 1 jaar melken nog hoger.
Als dergelijk bedragen zo goed werkten dan hadden de laatste paar jaar van de quotering er wel veel meer opgehouden.
Voor de buitenwacht zijn het natuurlijk flinke bedragen als ze het in de krant lezen.
Maar voor een boer (zeker als er flink belasting af moet) is het geen reden om veel stappen harder te lopen met beeindigen.
Zeker als er ook nog beperkende voorwaarden bij zijn, zoals je vee niet voor het leven verkopen, dan zie ik niet in waarom er veel extra op in zullen gaan.
.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
zoals je vee niet voor het leven verkopen,

Export mag gewoon. Ik verwacht dat er stoppers zijn die op de regeling zitten te wachten Arie. Niet dat er vrijwillig gaan stoppen vanwege deze regeling. Verplicht zullen er misschien wel nog wat mee gaan doen.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Export mag gewoon. Ik verwacht dat er stoppers zijn die op de regeling zitten te wachten Arie. Niet dat er vrijwillig gaan stoppen vanwege deze regeling. Verplicht zullen er misschien wel nog wat mee gaan doen.

Export mag? Nou leuk., maar daar gaan echt niet het gros van boerenkoeien naar toe, kom nou.
Toen ik beeindigde, toen was er boer hier uit de buurt die het geheel over nam, (wat ook voorwaarde was) omdat die wist dat het een betrouwbare veestapel was
.Zo gaat bepaald niet met vee voor export.
Waarom op te wachten? Denk je echt dat er een rij is die het al langer wilde beeindigen en het nu ineens doet? Lijkt me meer wens denken
pieta
@arie.j Jij zegt dat je ze moet laten slachten. Dat is gewoon niet waar. En gehele veestapel aan de buurman verkopen kunnen ze eigenlijk ook gerust gewoon toestaan als eenieder mee moet doen met GVE-reductie.
En over dat wens-denken Arie: ik ken er gewoon een paar die op de regeling zitten te wachten. Heeft verder niets met wensdenken te maken. Ik geloof direct dat er geen enkele stopper komt omdat ie 1.200 euro per koe krijgt. Maar dat is niet hetzelfde als dat er geen boeren zijn die nu stoppen omdat ze die 1.200 gaan krijgen en toch al wilden stoppen.
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Jij zegt dat je ze moet laten slachten. Dat is gewoon niet waar. En gehele veestapel aan de buurman verkopen kunnen ze eigenlijk ook gerust gewoon toestaan als eenieder mee moet doen met GVE-reductie.En over dat wens-denken Arie: ik ken er gewoon een paar die op de regeling zitten te wachten. Heeft verder niets met wensdenken te maken. Ik geloof direct dat er geen enkele stopper komt omdat ie 1.200 euro per koe krijgt. Maar dat is niet hetzelfde als dat er geen boeren zijn die nu stoppen omdat ze die 1.200 gaan krijgen en toch al wilden stoppe

We gaan het zien, ik verwacht er echter niet alles van.
brabo
Quote Reactie van @arie.j:
Maar dat is iets wat je nooit hals over kop doet,

er zijn ook gewoon stoppers Arie die dit al een tijdje van plan waren, maar die gewacht hebben op een financiele prikkel om het nu te gaan doen. En daar zijn ook bedrijven van 100 koeien bij.
Per koe ga je al richting de 3000 euro die je nu beurt. ( 1200 slachtpremie, 1200 voorschot op fosfaatrechten en 600 euro slachtprijs).
Als het mee zit komt daar volgend jaar nog misschien wel 4000 euro bij aan restant fosfaatrechtenverkoop. Met zulke bedragen zijn ze echt wel te lokken.
Jannus
Quote Reactie van @arie.j:
Als dergelijk bedragen zo goed werkten dan hadden de laatste paar jaar van de quotering er wel veel meer opgehouden.

Zie de stoppersregeling voor degenen die erin stappen gewone bedplasserij,even is het warm maar daarna wordt het koud en gaat het stinken.
+1
pieta
@Jannus Ik snap niet wat iedereen op de stoppersregeling tegen heeft. Dat het geen oplossing biedt voor iemand die eigenlijk nog niet aan stoppen toe is is wel duidelijk. Maar voor degenen die er op zitten te wachten is het toch mooi.
+1
melluk
@pieta mee eens
Ik ken er een paar die al 1.5 jaar lopen te wachten om te stoppen maar wachten op p-rechten
Het blijft toch wel jammer dat alles zo lang duurt , die hadden toen al van de veestapel afgekund als er wat realistischer en sneller wetgeving was geweest.
Wilbert
Mee eens dat goede koeien slachten niet zou moeten hoeven...
Denk echter niet dat het zover komt, goede koeien gaan weg voor export, melkprijs is stijgende, meer vraag naar koeien.
Vergeet niet dat velen extra koeien moeten wegdoen, er wordt al strak geselecteerd. Daarnaast vraag ik me af of er ook niet wat eigenbelang is; een goede koe kunnen kopen voor de slachtprijs??
vrije boeren
Wat zal de partij van de dieren blij zijn met de stoppers regeling
Groen1
Aanbod slachtkoeien moeilijk te voorspellen
De afzet van slachtkoeien verloopt goed. Prognose is dat de prijzen minstens stabiel blijven.
Het aanbod bij de slachterijen blijft redelijk stabiel aldus handelaren en inkopers. Dit zorgt ervoor dat de prijs van de koeien vorige week nog wat gestegen is en deze week in elk geval stabiel kan blijven en misschien zelfs nog wat verder kan stijgen.

Fosfaatreductieplan

Op de korte termijn is de markt voor slachtkoeien nog niet zo spannend, maar wat er op de langere termijn gaat gebeuren des te meer. Vooral nu er bekend is dat er goedkeuring vanuit Brussel is voor het fosfaatreductieplan zal er meer duidelijkheid komen over het aantal koeien dat nog weg moet.

Groter aanbod van koeien verwacht

Op de laatste peildatum van 1 januari dit jaar stonden er nog flink meer koeien in de stal dan op de peildatum van 1 juli 2015. Bij de koeien ouder dan 2 jaar stonden er op 1 januari 74.500 stuks meer dan op de peildatum voor het fosfaat. Een stijging van zo’n 4%.

In de eerste weken van dit jaar zijn er op basis van geluiden uit de slachterijen niet veel extra koeien geslacht. Dit betekent dat er nog veel koeien weg moeten om aan het fosfaatreductieplan te kunnen voldoen. Er wordt dan ook een groter aanbod van slachtkoeien verwacht in de komende maanden. Hoeveel dit er precies zijn en in welke termijn deze koeien op de markt komen is nog wel afwachten. De stoppersregeling gaat in vanaf 20 februari en vanuit die hoek wordt het meeste vee verwacht. Tot die tijd kunnen de prijzen stabiel blijven of zelfs nog wat verder stijgen.
1200 van de overheid, 1200 van de bank * 100 = 240.000 euro
Kuus kalf van 50 euro is 250 waard Pink 650 totaal dus circa 275.000 (geen btw).
9 maanden niets doen en op vakantie naar de bahama's en in 2018 stal weer vol en doormelken.
Je zou toch volslagen gek zijn om niet mee te doen?
robbies
@Luie boer uut putten klopt. Behalve dat je niet meer mag beginnen met melken zonder fosfaatrechten en de bank je echt geen 1200 gaat geven voor fosfaatrechten zonder de garantie dat je ze ook daadwerkelijk verkoopt
vaak
@robbies Pas op de kleine lettertjes vd bank anders zou het een drama kunnen worden.
+3
vaak
@vaak Zojuist contact gehad met de bank en het is duidelijk geworden.
Je krijgt altijd de E 1200.--/koe ongeacht je vermogenspositie als je mee doet met de rvo-regeling.
Rente is 0 %.
Er komt wel een blokkade op de rechten.
Ik hoop dat hiermede de misverstanden uit de wereld zijn geholpen.
+1
Cornelis
@vaak Je schreef vorige week te willen deelnemen. Wil je de reden en je overwegingen met ons delen?
+4
vaak
@Cornelis zijn privé
pieta
@vaak De regeling vind je dan blijkbaar interessant genoeg. Hoe kijk je tegen de fosfaatrechten aan en wil je ze gaan verkopen of wil je weer beginnen in 2018? Of zou dat volgens (god weet ik welke) voorwaarden niet mogen?
vaak
@pieta al mijn twijfels zijn opgelost behalve die van de 5.5 maand dracht regeling.
Deze zorgen voor wat onzekerheid mbt deelname. Wordt spannend.
pieta
@vaak Succes er mee.
Jannus
Quote Reactie van @vaak:
Er komt wel een blokkade op de rechten.

Technisch verkoop je je rechten aan de bank en die heeft nog wel een aantal bedrijven die behoorlijk in de shit zitten in dus enige steun genieten
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jannus:
Technisch verkoop je je rechten aan de bank

Een blokkade is iets anders dan technisch de rechten verkopen. In de varkensrechtenbusiness is het niet ongebruikelijk dat de financier van een bedrijf het blokkaderecht heeft op de varkensrechten. De rechten blijven gewoon op naam staan, alleen dient de financier af te tekenen voordat er verkocht/verhuurd kan worden. Puur om te voorkomen dat de waarde van de rechten onder het bedrijf vandaan getrokken worden. Zo zullen in deze kwestie de fosfaatrechten pas vrijgegeven worden wanneer er afspraken zijn gemaakt om het voorschot terug te betalen. Nogmaals, dat is iets geheel anders als de rechten verkopen aan de bank.
+1
Coen
@Jack Rijlaarsdam , een blokkaderecht op de productierechten wordt gevestigd ten gunste van de bank.
zonder toestemming van de bank kunnen geen productierechten worden overgedragen, vaak zal de bank eisen dat de verkoopopbrengst bij haar binnenkomt ter aflossing van leningen.
zonder productierechten is een bult stenen en staal (een stal/bedrijf) niets waard 😄
George
Quote Reactie van @Coen:
eisen dat de verkoopopbrengst bij haar binnenkomt ter aflossing van leningen.zonder productierechten is een bult stenen en staal (een stal/bedrijf) niets waard

Met productierechten ook niet veel.
George
Quote Reactie van @Coen:
vaak zal de bank eisen dat de verkoopopbrengst bij haar binnenkomt ter aflossing van leningen

Dan zal de bank ook de belastingplicht op zich moeten nemen.
Als rechten €4500 per dier op gaan brengen is dat bij 100 stuks €450000 waarvan ongeveer de helft naar belasting gaat . Dan moet je niet meer schuld hebben dan een burger op zijn woning om schuldenvrij te worden.
+1
weurding
@George moet je ook niet aflossen willen dan, je hebt je grond en plaatsingsruimte nog, rente is aftrekbaar dus gewoon doorsudderen 😉
Coen
@weurding , bank hier reageerde ruwweg als volgt: zonder melkerij adviseren zij het liefst een schuld van nihil, maar eventueel tolleren zij een resterende schuld van maximaal 15.000 euro per hectare incl. gebouwencomplex 😄
n.b. grondprijs hier momenteel 40 tot 45k per hectare.
+2
weurding
@Coen hopelijk rekenen ze dat niet bij de akkerbouw, lijkt me lastig als je zonder te melken geen financiering aan kan van liefst nihil tot maximaal 15000/ha 😉
+1
George
Quote Reactie van @Coen:
eventueel tolleren zij een resterende schuld van maximaal 15.000 euro per hectare incl. gebouwencomplex n.b. grondprijs hier momenteel 40 tot 45k per hectare.

Nu gaan we het helemaal krijgen. Paar jaar terug zou ik volgens sommige hier nog geen €75000 kunnen krijgen en nu mag je wel €15000 per ha hebben. €15000 inclusief gebouwen is ook nul komma nul risico voor de bank. Dit zou eigenlijk nog wel aflossingsvrij moeten kunnen.
Zou ik in mijn geval nog een kleine 5,5 ton hypotheek aankunnen maar ben blij dat ik die toch niet heb. 😄
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
moet je ook niet aflossen willen dan, je hebt je grond en plaatsingsruimte nog, rente is aftrekbaar dus gewoon doorsudderen

Klopt Weurding , als het maar zo'n beetje is net als bij jou kun je beter niet aflossen en je geld beschikbaar houden.
Maar voor boeren die een grote nieuwe stal hebben gebouwd en dito hypotheek hebben zetten die fosfaatrechten netto nog niet zoveel zoden aan de dijk. Dat wilde ik er eigenlijk mee aangeven.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Coen:
zonder toestemming van de bank kunnen geen productierechten worden overgedragen, vaak zal de bank eisen

Je verzint weer van alles waar je bij zit. Ja, de bank moet aftekenen voor verkoop. Ik neem aan dat je wel zo wakker bent om in het contract op te nemen onder welke voorwaarden het een en ander wordt afgewikkeld. Dus heldere afspraken maken over het aftekenen en wanneer de bank onredelijke eisen gaat stellen vriendelijk bedanken voor de eer. Overigens begrijp ik uit deze reactie prikkebord.nl/topic/102572/… van @Wiebren dat de regeling volgens een vast format wordt afgewikkeld. Eerder had hij het al over uitkering van de premie via een apart fonds. Het lijkt mij dat er dan weinig ruimte is voor aanvullende eisen van de bank.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Coen:
zonder productierechten is een bult stenen en staal (een stal/bedrijf) niets waard

Met productierechten toch ook niet? Zolang productierechten los verhandelbaar zijn, zul je de waardeontwikkeling van rechten en vastgoed ook afzonderlijk moeten bekijken.
pieta
Quote Reactie van @robbies:
Behalve dat je niet meer mag beginnen met melken zonder fosfaatrechten en de bank je echt geen 1200 gaat geven voor fosfaatrechten zonder de garantie dat je ze ook daadwerkelijk verkoopt

Ervaring? Volgens mij mag je in 2018 gewoon weer gaan melken en heb je dan ook fosfaatrechten. Alleen als je dan 1.200 per koe van de bank hebt gehad zullen die terugmoeten. Wat er bij de bank aan voorwaarden wordt gesteld weet ik niet. Ik ben er niet mee bezig.
+1
robbies
@pieta nee joh, gewoon wat interpreteren uit de losse pols. Ik ben er ook niet mee bezig
+1
weurding
Quote Reactie van @Luie boer uut putten:
Je zou toch volslagen gek zijn om niet mee te doen?

goeie binnenkomer voor een 1e opmerking 😄 wat schuift dat? 😉
achterhoeker2
@Luie boer uut putten rondpompen van geld en 10 mnd geen melkgeld beuren, het is zinloos en riskant met deze overheid (en belangenbehartiging).
Jannus
Quote Reactie van @Luie boer uut putten:
9 maanden niets doen

Na 9 maanden wordt Wiebes geboren ?? 😂
+1
Boerinuitwarder
Stoppersregegeling? Klinkt als euthanasie voor bedrijf en emotie. Wat zal wakker dier zeggen als ze wakker worden? Gezonde dieren laten slachten. En dan lees ik ook nog dat je in 2018 gewoon weer mag gaan melken...........zijn we nu allemaal gek geworden?..
+1
Wilbert
@Boerinuitwarder er is geen stopper die in 2018 weer gaat melken. Als je eenmaal gestopt bent, is het niet zo eenvoudig weer te starten (mentaal). Deze clausule zit er enkel in om stoppers gerust te stellen (wat als ik spijt krijg...?)
+1
pieta
@Wilbert Ik ken er wel een paar die al ooit gestopt zijn en weer begonnen. Het komt niet zo vaak voor maar toch.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot lto , kopen , koeien , dierenwelzijn , nmv , fosfaat , nzo , gezondheid , pvda , slachten , vee , melkveehouders en dam ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
75
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0