Pleidooi voor alarmsysteem mestgas

Hoe beter rundveedrijfmest gemixt kan worden, hoe hoger de concentratie is van het schadelijke mestgas waterstofsulfide. Maar ook wanneer er alleen maar mest wordt verpompt, komt in bijna de helft van de gevallen een schadelijke concentratie 'rotte-eierengas' vrij. Onderzoekers pleiten daarom voor een H2S alarmsysteem in de mestkelder.

Deel dit artikel

Reacties

JvdLeeuw
Wij hebben een proefstal gerealiseerd waarin ammoniak emissie is gereduceerd door middel van afzuiging van stallucht via de roostervloer. Het systeem is bemeten en het eindverslag ligt bij de RvO ter beoordeling.
Emissie factoren van 5-6 lijken bij dit huisvestingssysteem eenvoudig haalbaar met maar een heel beperkte luchtwasser capaciteit.
Een van de grote voordelen is dat niet alleen ammoniak wordt afgezogen daar waar het ontstaat, op de roosters en in de kelder, maar ook dat in dezelfde luchtstroom allerlei andere keldergassen worden meegenomen en door de luchtwasser worden uitgeblazen. De kelder wordt continue met "verse" lucht uit de stal geventileerd, ophoping van mestgassen is verleden tijd.
Frans1
@JvdLeeuw dat is ook het meest logisch, op die manier gaat er. " smerige" lucht door de wasser, waardoor je met een kleine wasser veel reductie kunt halen
hans1980
Toch lijkt me voorkomen beter dan genezen , dus geen anaerobe mestrottingsysteem in emmissiearme stallen maar beluchten , nu moet de corrupte overheid dit systeem alleen nog goedkeuren....
+1
Nick83
@hans1980 Ja ... ik zie het zomaar nog nie gebeuren. Als ze het gaan erkennen dat toevoegen van lucht de emissie verlaagd, hoe kunnen ze dan mest injecteren in de bodem nog verdedigen? Da word dan een beetje moeilijk verhaal volgens mij.
hans1980
@Nick83
Opslag van mest fases en urine geeft rotting door anaerobe omgeving met zuurstof rijpt mest , denk ook dat bovengronds uit rijden van zulke mest geen kwaad kan emissie arm met zodebemester ok, maar mest diep in grond brengen is onnatuurlijk , ontrekt zuurstof aan bodem en geeft dan problemen
Nick83
@hans1980 En da afsluiten van zuurstof is wel het hele idee van injecteren. En ook vooral op bouwland, het direct onderwerken van mest.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , melkvee en mestkelder ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN