Toch quotum bij RFC

Robert Bodde heeft weer een scherpe analyse..

FrieslandCampina wilde zijn leden niet beperken in de melkhoeveelheid. Nu het dat toch gaat doen met een regeling die los staat van het NZO-fosfaatreductieplan, schuurt dat stevig...........

.....FrieslandCampina’s ingreep heeft een hoog bottebijlgehalte. De regeling staat helemaal los van het NZO-fosfaatreductieplan en dat schuurt op plekken stevig. Dat is niet erg als dat voor een beperkte periode zo is. Maar het verleden leert dat niets zo definitief is als een tijdelijke regeling. Dan moet de regeling wel meer in lijn worden gebracht met het NZO-plan en uiteindelijk het fosfaatrechtenstelsel

Deel dit artikel

Reacties

+4
Grasbaal
Volgens snappen de meeste leden gerust wel waarom dit is ingesteld voor de eerste maanden van dit jaar. Al zou RFC dit niet doen dan begint de grote groep pas vanaf begin maart met minder melk te leveren.....
+1
J.v.G
@Grasbaal maar ja dan kun je je koeien niet meer zo snel kwijt en moet je wel doormelken overmacht!
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @J.v.G:
overmacht!

Misschien kun je ze maandje eerder droogzetten. Beetje in oplossingen denken kan ook geen kwaad.
J.v.G
@jan is hobbyboer dat bedoel ik niet. Ik bedoel zonder deze regeling wacht iedereen tot ze echt moeten minderen en dan kun je ze niet kwijt. Dit is alvast een aanloop. Eerder droogzetten heeft bij de meesten geen zin als ze straks toch moeten minderen.
+8
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @J.v.G:
Ik bedoel zonder deze regeling wacht iedereen tot ze echt moeten minderen en dan kun je ze niet kwijt.

Ze zijn hardstikke gek geworden met z'n allen, je hebt het er maar mee te doen. Het is een ravage en die ravage willen ze met zachte heelmeesters (en met schijn van belangenverstrengeling) oplossen. Er komt nog veel meer shit, don't worry. Ik zou het maar gewoon accepteren en beetje gaan hobby-en net als ik. Deze sector maakt zichzelf dagelijks compleet belachelijk.
De script schrijvers van GTST zijn al op bezoek geweest, ze zijn stik-jaloers
cs-agrar
Quote Reactie van @J.v.G:
Ik bedoel zonder deze regeling wacht iedereen tot ze echt moeten minderen en dan kun je ze niet kwijt
dan zijn ze mooi stom
+1
sorry
@Grasbaal zal het niet zo wezen dat ze de garantieprijs meer waar kunnen maken,maw verlies draaien bij deze garantieprijs, arla heeft weer verhoogd
diezel
Quote Reactie van @sorry:
arla heeft weer verhoogd

Die zien iemand met zijn ogen knipperen aan de poker-tafel. 😄
de Tank
@sorry nee hoor,er is fors meer winst gemaakt 2e helft 2016
de hoef
Quote Reactie van @sorry:
arla heeft weer verhoogd

we zullen aan het eind van volgend jaar is kijken wat ze er van gebakken hebben .
leerdammer was vroeger ook zo geweldig ,
Twentsch Land
@Grasbaal

Idd zal door het besluit van rfc al eerder begonnen worden met het verminderen van het aantal melkkoeien en jongvee, ook spreiding over een heel jaar zal beter uitpakken o.a. bij de slachthuizen en export vee......maar ondertussen komt het rfc ook wel heel goed uit voor eigen verwerking dat het reduceren eerder begint dan 1 mrt.
+1
groeier
@Grasbaal
En bij andere fabrieken dan?? Moet toch hetzelfde zijn.
+2
familie pelle
De regeling had zeer beslist meer in lijn gebracht moeten worden met het nzo-plan. Ik dacht alles in orde te hebben voor het nzo-plan kan ik weer opnieuw beginnen.
+2
groeier
@familie pelle
Zou zeggen, spaar A.U.B. de extensieve melkveehouders.
Rondhus
Hier wordt gewoon door gemolken. Ongeveer 10k er over heen. Neem mjn verlies wel. Voldoe nu al aan fosfaatreductie regeling die waarscheinlijk 1 maart in werking treed. Ga voor 7 weken geen rare dingen doen. Na maart moet de tank ook vol blijven. Zo zullen er meer zijn en zal de regeling weinig effect hebben.
de Tank
@Rondhus de meesten voldoen nog niet ad fosfaat reductie. Degene die er vanuit gaan dat de regeling doorgaat zullen minderen denk ik.
+1
Braboboerke
Wel jammer dat FC eerst reductieregeling invoert onder het mom van "behoud van derogatie en fosfaatplafond" terwijl de onderliggende reden te weinig verwerkingscapaciteit is!
+3
jorisdriepinter
@Braboboerke Realiteit is dat RFC capaciteit gebouwd heeft passend bij het fosfaatplafond. En de andere realiteit is dat partijen die zouden regelen dat dat plafond niet overschreden zou worden niet geleverd hebben.
RFC had daar trouwens een sterkere rol in moeten vervullen binnen de NZO.
+2
overstekend wild
Rabo verwacht een aanhoudende goede melkprijs. Bij 40 cent en een kritieke kostprijs van 30 cent en productie van 8500 liter per koe, blijft er 850 euro over. Voor de stoppers staat een bedrag van 1100 euro in de eerste ronde. Voor een verschil van 250 euro lijkt het me dat je toch wel echt heeeel veel zin moet hebben om te stoppen, anders zou je toch geen risico nemen, mooi nog even door melken en wachten wat er komen gaat
+1
weurding
@overstekend wild mits je van die 40 cent geen 90 procent boete moet betalen 😉
+3
Coen
@overstekend wild , die stoppersregeling zou wel eens de grootste misrekening in het geheel kunnen zijn, hierover komen pas in februari a.s. de definitieve voorwaarden.
een bonus van 1.100 euro per koe is toch veel te weinig om nu al vervroegd te gaan stoppen?
+1
groeier
@Coen
Voorspel dat de zaak binnen een paar weken al muur vast loopt. Melkquotum, fosfaatrechten, puur koehandel, een al onrecht vanuit RFC
+7
weurding
Quote Reactie van @groeier:
Voorspel dat de zaak binnen een paar weken al muur vast loopt.

leuk al die voorspellingen, toen een handvol mensen een paar jaar terug hier meerdere malen voorspelden dat als quotum wegviel alles in duigen zou vallen werden dezen weggehoond, en zie nu, de ergernissen en hordes zijn groter dan voorheen
overstekend wild
@groeier als het door gaat, verwacht ik eerder richting september. Dan zal blijken of er idd voldoende stoppers komen... en of het wonder wat ze voerspoor noemen werkelijkheid word. Verwacht zomaar dat de veestapel wel verder gereduceerd moet worden, maar dat zullen ze nu niet durven toe geven
cjw73
@Coen als ik het zo rondom hoor, zijn er genoeg die willen stoppen zodra het rond is, en daar had mij koopman het ook al over.
+1
burg
@Coen vervroegd gaat niet over de streep maar waar t al in de planning zat pakken dit ff mee denk ik. Zoniet kunnen ze nog schakelen met reductieregeling ik hoop niet dat t nodig
+1
burg
@overstekend wild stoppen is een beslissing net als een stal bouwen die laat je toch niet van de melkprijs van het moment afhangen?
robbies
@burg inderdaad. En de groep met stoppers zijn bedrijven die over het algemeen geen zware verplichtingen meer hebben en afgelopen jaar uit de reserves hebben moeten putten. Ze kunnen op hetzelfde niveau blijven melken en willen die reserves nog even aanvullen nu er een gunstig 2017 aankomt.
+2
groeier
@robbies
Geloof niet dat we veel stoppers krijgen, een ding is wel duidelijk, dat veel grondgebonden melkveehouders zo in de problemen komen.
+2
de Tank
@groeier vooral degene die benedengemiddeld presteren. Is overigens altijd al zo geweest.
+1
weurding
@de Tank als het huidige ondereind afhaakt krijg je nieuwe weer, eeuwigdurende cyclus
de Tank
@weurding groeier beweert dat grondgebonden bedrijven in de problemen komen. Volgens mij niet vanwege het feit dat ze grondgebonden zijn. En idd is het een eeuwigdurend proces.
+2
koetje 33
Omdat ze niet veel mogen melken.
burg
@koetje 33 van wie mag dat niet?
+1
koetje 33
@burg Extensief
burg
@koetje 33 ok dus als je extensief bent mag je minder melken?
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @burg:
die laat je toch niet van de melkprijs van het moment afhangen

Maar veel stoppers willen wel de zekerheid hebben dat ze de worst die ze voorgehouden is (de fosfaatrechten) kunnen cashen, tot die tijd modderen ze nog wel wat jaartjes door, zeker met een melkprijs van rond de 40 cent is dat toch niet zo'n straf. Niets mooier als boeren immers, we zijn met 17.000 collega's elke dag bijzonder druk met deze hobby.
burg
@jan is hobbyboer andersom ook de rabo geeft 1200 geloof ik zelfs als rechten er niet komen
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @burg:
andersom ook

Probleem is volgens mij dat steeds minder mensen de uitspraken van landbouwvoormannen (en dus ook bankmannen) nog voor 100% vertrouwen, dus liever niet het risico nemen. Ik zou het zelf ook niet doen. Jaartje doormelken is toch ook niet zo'n straf, het is een bijzonder mooi vak.
overstekend wild
@burg dus ook niet van een klein netto bonusje die je vervolgens nov even met de fiscus mag delen lijkt me.
Jannus
Quote Reactie van @overstekend wild:
mooi nog even door melken en wachten wat er komen gaat

Heb je de zaak op de rit en je hebt er plezier in zou ik dat ook doen,ervaring leert dat zodra er geïnvesteerd wordt door financiers om stoppers over de lijn te trekken gaat dat positief uitpakken voor de strak gefinancierden 🙈 🙉
+5
robbies
@groeier mee eens. Daarom heb ik ook bezwaar tegen het sectorplan. Onder andere topics heb ik opmerkingen over het voerspoor gemaakt. Ook daar zie ik problemen, net als met het GVE-spoor. Dat laatste is fraudegevoelig en gemakkelijk te omzeilen. Vee exporteren naar het buitenland en importeren naar een ander UBN is mogelijk. Vervolgens de GVE-referentie volledig benutten met melkvee. Per saldo minder vee op de melkveebedrijven, maar in heel NL geen kilogram minder P. Volgend jaar komen de cijfers bij Europa terecht, wordt de derogatie alsnog afgeschaft. Fosfaatrechten blijven we houden, omdat RFC dat wel goed uitkomt en er een voorhang is opgenomen in de wet, prijzen gaan de pan uitrijzen en de stallen worden weer volgezet met importkoeien. De ratrace gaat vrolijk verder, terwijl NL zich verder uit de markt prijst. En terwijl dit scenario zich uitrolt, wassen de beleidsmakers binnen de sector hun handen in onschuld en sussen ze zich in slaap met de gedachte dat ze hun best gedaan hebben.
+1
Frans1
@robbies
Alle optimisten hier geven je een duimpje
Ik ben ook zeker niet voor het hele gebeuren zoals het er nu voor staat,wij proberen ook een beetje te groeien,plaatsen onze eigen mest, hebben net een kleine uitbreiding in huisvesting gedaan om nog wat door te groeien,maar in plaats daarvan moeten we terug naar de productie van 2015,kleine tegenvaller in de planning 😞
Maar als zelfvoorziend bedrijf is het belang van derogatie best wel groot,bij het wegvallen kost ons dat waarschijnlijk een jaarinkomen aan mestafzet,dat zijn dus ineens extra kosten waar niks tegenover staat,dus eigenlijk geen optie.Wegvallen is op te vangen,maar stijging in kostprijs is onvermijdelijk.
Maar dit hele gebeuren pakt 2 vliegen in 1 klap,want ook de afzet van melk valt niet mee,dus we zullen wat rustiger aan moeten doen volgend jaar en 2017 maar uitzitten tot het slot weer van de deur gaat
overstekend wild
@Frans1 misschien wel beter om nu op de korte termijn even deze verhoogde mest afzet kosten te accepteren, daar komt echt wel een oplossing voor, dan op de lange termijn weer een kapitalen in bejaardentehuizen te moeten investeren
+1
KuikenenKoe
Las dat net op vtf vond dat wel een gedachte om over na te denken
nu reglementen 12 november zijn aangepast bij rfc bij dat bij ongebruikelijke omstandigheden maatregelen kunnen worden genomen
hier kan in principe altijd op worden beroept , wat wel de prikkel weg haalt tot als de wiedeweerga
oplossingen zoeken bij haperingen verwerking

als het namelijk even niet uitkomt weiger je namelijk melk of zet er 90% malus op klinkt vriendelijker maar de bedoeling is zelfde

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot quotum , boerderij , rfc , fosfaatrechten en fosfaatreductieplan ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
951