Project vorenpakker bijna klaar, nog verven en dan is ie klaar.. Foto is geplaatst door marceldeutz op 06-03-2021 om 15:48:00, met 17 reacties.

Zelfbouw Vorenpakker

marceldeutz
Project vorenpakker bijna klaar, nog verven en dan is ie klaar.

Reacties

Fendt926Driver
Mooi geworden.
Kun je de croskillrol nog wel iets verder erachter laten lopen?
roelvdw
@Fendt926Driver en dan die 90 graden hoek trekboom wat verzwaren denk ik of zit hij onderaan ook verbonden
marceldeutz
@roelvdw Hij zit onderaan niet verbonden.
marceldeutz
@roelvdw Hij draagt er wel op.
marceldeutz
@Fendt926Driver Ja, koker kan uitschuiven.
steyrlanzboy
Mooi
roscho
Mooi gemaakt, maar ik vind de afstand tussen aankoppeling van heflatten en topstang erg kort. Zo komt er wel heel veel kracht op de topstang te staan, het ding is flink zwaar. Kijk de trekkerband maar eens inzakken. Als je probeert de topstang korter te maken, zal het waarschijnlijk door de overdruk van de hydrauliek gaan en in een knipgat ben ik bang dat de boel op de grond komt te liggen.
+2
john deere 7810
@roscho

je hebt inderdaad gelijk maar je zit met het overzwaaien van de achterste rol he... denk dat het bij marcel wel goed gaat, die hoeft er geen wereldreizen mee te maken.
Wim1
@roscho als je naar de stand van de topstang kijkt heeft verhogen vh topstangpunt geen enkel zin.
Handig gemaakt @marceldeutz !
roscho
Quote Reactie van @Wim1:
verhogen vh topstangpunt geen enkel zin

Verhogen van de topstangbevestiging heeft wel degelijk zin. De topstang vormt met de heflatten een driehoek. Nu is die driehoek bijna platgedrukt. De pakker heeft een soort hefboomwerking, hij drukt de heflatten naar de trekker toe en trekt daarnaast geweldig aan de topstang. Maak de de bevestiging daarvan hoger, dan wordt het een gelijkbenige driehoek, de trekkerwaartse druk op de heflatten vermindert en de trekkracht op de topstang ook. En als je dan nog een een stang van topstang naar achterzijde zou maken, wordt het nog veel stabieler, dan hebben de laspunten vooraan veel minder te dragen.
Omdat de trekarm over de pakker heen moet draaien, zou ik het topstangpunt op een demontabele driehoek zetten. En vanaf de top van de driehoek zou ik een ketting maken naar de achterzijde van de pakker, die je daar vastzet met een harpsluiting. Ongeveer hetzelfde idee als ouderwetse ploegen, die geen topstang gebruikten maar een ketting.
In de huidige situatie zou er zoveel kracht op de topstang kunnen komen, dat die gewoon stuk getrokken wordt of dat de hydrauliekslang knapt. Als @marceldeutz de topstang nu niet meer kan intrekken, betekent dat er minstens 185 bar op de slangen staat, maar dat kan ook nog wel veel meer zijn.
Wim1
@roscho Hefboomwerking klopt helemaal. Alleen heeft dit geen zin door het steiler komen te staan van de topstang en dan worden de krachten juist hoger. Je krijgt een extra neerwaartse kracht op de hefarmen. Jouw verhaal klopt als de topstang aan trekkerzijde met dezelfde afstand omhoog gaat.
roscho
Quote Reactie van @Wim1:
topstang aan trekkerzijde met dezelfde afstand omhoog gaat

Ik weet niet hoe die trekker er precies uitziet aan de achterkant, maar ik neem toch aan dat er nog wel hogere aankoppelpunten voor de topstang op zitten.
marceldeutz
Je hebt gelijk de hydraulische topstang kan hem niet meer intrekken. De topstang bevestiging zat zo origineel. Heb er aan beide kanten 3 punt op gezet. Rustig rijden dus dan maar.
roscho
@marceldeutz Kun je er niet een driehoek voorop zetten, die je met een paar pennen bevestigt? Daaraan maak je dan bovenaan een ketting naar de achterzijde en met harpsluiting vast. Zo krijg je toch een stabiele driehoek. En als je de pakker gaat gebruiken, trek je simpel de pennen eruit en leg je de hulpstukken aan de kant.
marceldeutz
@roscho Het topstang oog kan nog wel hoger gemonteerd worden. Heb aan alle trekker snelkoppelhaken vanuit cabine te bedienen dus vindt driehoek niet nodig. Zit er nog wel aan te denken om ook 3 punt aan de zijkant te maken en dan ligt het zwaartepunt dichterbij de trekker.
roscho
Quote Reactie van @marceldeutz:
vindt driehoek niet nodig

Ik bedoel ook geen aankoppeldriehoek, maar een driehoek die je met pennen vastzet op de pakker. Puur om het aankoppelpunt van de topstang hoger te krijgen. En dan vanaf de top een stang of ketting naar de achterste balk van de pakker, die zet je met een harpsluiting vast. Zo kun je de driehoek eraf gooien als het ploegen gaat beginnen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Zelfbouw Vorenpakker ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!