Zwitserland

Al het Zwitserland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Zwitserland nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Zwitserland nieuws

Tweede hoogwatergolf bereikt grote rivieren

14-03-2020 - 0 reacties Voor de tweede keer in ruim een maand tijd is het dit weekeinde hoogwater in de grote rivieren. De Rijn bereikt volgens Rijkswaterstaat zaterdag een hoogste stand van 13,60 meter boven NAP bij Lobith. Na het weekeinde daalt de waterstand snel, omdat er ook in Duitsland en Zwitserland veel minder regen wordt verwacht.


Soortenrijk grasland verhoogt opslag en efficiënt gebruik van biomassa

26-02-2020 - 0 reacties Een grote diversiteit aan plantensoorten leidt tot meer vastgelegde zonne-energie, niet alleen in de planten zelf, maar ook in het overige boven- en ondergrondse leven. Een internationaal team van onderzoekers uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland met elkaar aanvullende expertises, toont aan dat een soortenrijke plantengemeenschap, zoals een bloemrijk grasland, meer biomassa vastlegt dan een soortenarme gemeenschap. De verhoogde status versterkt de energiestromen in het boven- en ondergrondse voedselweb. Bovendien lekt er minder energie weg. Dat schrijft het team in Nature Ecology and Evolution van deze week.


Dierenorganisaties willen verbod op vergassen hanenkuikens

31-01-2020 - 0 reacties Vier dierenorganisaties vragen premier Mark Rutte en de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brandbrief om, in navolging van Frankrijk en Zwitserland, het vergassen van hanenkuikens te verbieden.


Revolutionair: benzine maken met zonnestralen

08-10-2019 - 0 reacties Een vloeibare, ecologische brandstof die wordt gewonnen met behulp van de zon en die op termijn fossiele brandstoffen kan vervangen? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is precies wat onderzoekers in Zwitserland hebben ontwikkeld.

Door Erik Kouwenhoven
De Polytechnische universiteit van Zürich ETHZ is erin geslaagd om met een zonnereactor CO2 en water uit te lucht te splitsen in koolmonoxide en waterstof (dat gebruikt kan worden als brandstof), meldt radionieuwszender Deutschlandfunk. Door zonnestralen af te buigen met een spiegel en in één brandpunt samen te laten komen, bereikt de zonnereactor de temperatuur, 1500 graden celcius, die nodig is voor dit proces.


10de Home Garden Conference inspireert sierteelt

01-10-2019 - 0 reacties Regionaal en biologisch waren de kernwoorden die steeds bleven opduiken in bijna elk onderdeel van het programma van de tiende Home Garden Conference op 4 en 5 september 2019 in Zwitserland.


Bloemist viert ambacht op het Festival der Flora

26-09-2019 - 0 reacties Ruim 1200 bloemisten uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland brachten in september een bezoek aan het Festival der Flora van FleuraMetz. Het festival vond op 7 september plaats in München, op 14 september in Karlsruhe en op 21 september in Chemnitz. In januari 2020 zal het Festival des Fleurs in Parijs landen.


"Stijgende belangstelling voor hydrosla maar gunstige teelttechniek moet echt meer benadrukt worden"

23-09-2019 - 0 reacties De teelt van sla op water is sinds enkele jaren in opkomst in de (Noordwest-)Europese handel. In Zwitserland zijn er tot nu toe drie teeltbedrijven die zich met deze manier van slatelen bezighouden. Van hen is Wyssa Gemüse de enige die de sla op water teelt zonder overkapping. Het familiebedrijf,…


Lemken heeft nu ook meststofstrooiers

05-09-2019 - 0 reacties Succesvolle samenwerking met Sulky Precies tijdens Agritechnica 2019 maken Nicola Lemken en Julien Burel de samenwerking tussen hun bedrijven bekend. Lemken breidt vanaf november zijn portfolio uit en biedt meststofstrooiers van SULKY aan in het eigen Lemken blauwe design. Het programma bestaat uit drie series met in totaal vijf modellen die door de zakenpartners van Lemken in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, de Benelux, Ierland, Groot-Brittannië en Polen zullen worden verkocht. De drie series Spica, Tauri en Polaris hebben tankvolumes van 900 tot 4.000 liter en beschikken…


Zwitserland laat spuitdrones toe voor gerichte bestrijding in gewassen

08-08-2019 - 0 reacties Gewasbescherming aanbrengen met een drone. Sinds kort is dit in Zwitserland toegestaan. De startup AgroFly beschikt over een licentie om met spuitdrones te mogen werken. Het is vooral een optie voor akkers in berggebieden en gerichte bespuitingen.


Zwitserland staat spuitdrones toe

06-08-2019 - 0 reacties Het bespuiten van de gewassen met behulp van drones is voor veel techniekliefhebbers een nieuwe stap in de toepassing van onbemande luchtvaartuigen (UAV's). Zwitserland staat als eerste land in Europa het gebruik van deze zogenaamde spuitdrones toe.


Rupsenplaag dwarsboomt buxuskweek: 'struik alleen nog voor liefhebbers'

02-08-2019 - 0 reacties De buxusstruik omringde lang menig Nederlandse tuin. Maar de plant verliest snel aan populariteit, waardoor veel buxuskwekers het bijltje erbij neerleggen.
Waren er in 2010 nog bijna 850 buxuskwekerijen in Nederland, nu zijn het er nog maar 300. Door de komst van de buxusmot, die grote schade toebrengt aan de plant, willen consumenten de plant niet meer in hun tuin. Terwijl er best iets aan te doen is.
Adrie van Dun is zo'n oud-buxuskweker, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Had hij ooit de grootste kwekerij van de wereld, nu resteert slechts een berg oude, composterende planten. "Zo dood als een pier", concludeert hij, terwijl hij naar de berg kijkt. "Die kunnen we niet meer verkopen."
Van Dun besloot te stoppen met het verkopen van de struik, omdat "er geen brood meer mee te verdienen viel". Helemaal vertrekken uit de branche deed hij niet: hij richt zich nu op buxusonderhoudproducten. Het land dat hij over heeft, verhuurt hij. Dat staat nu vol met jonge frambozenplantjes.
Volgens Van Dun heeft de populariteit van de plant uiteindelijk geleid tot zijn eigen ondergang. "Eerst was de buxus een onderscheidende dure plant, maar op een gegeven moment had elke bouwmarkt wel een buxusactie. Goed voor ons, maar ook heel prettig voor de buxusrups. Die kon zich zo snel verspreiden."
Dat leidde tot enorme imagoschade voor de plant, vertelt hij. "Heel veel mensen hebben last van de rups, maar ze nemen de moeite niet om het aan te pakken." De oud-buxuskweker benadrukt dat er wat aan de rupsenplaag te doen is. "Maar er is geen middenweg. Je doet niets en de planten verdwijnen, of je werkt eraan en je hebt een prachtige buxus in je tuin."
Obsessie
Ook hovenier Diederik Zandee uit Bavel benadrukt dat de rupsen te bestrijden zijn. "De buxus is op zich een makkelijk product, qua groei en sterkte. En het is echt een oud-Hollandse plant." Maar de plant is door de rups simpelweg te veel werk voor veel mensen, denkt hij. "We horen zo vaak dat mensen terug komen van vakantie en een geruïneerd, kale tuin zien. Dan wordt het snel een obsessie: je kunt niet meer rustig op vakantie zonder aan je tuin te denken."
Ook Zandee is daarom inmiddels gestopt met het aanbieden van de struik die zo lang het Nederlandse straatbeeld domineerde. "Dat gaf zo veel problemen met onze klanten. Eerst kregen we de buxusschimmel, een jaar of zeven geleden. Als je dan bomen of struiken bij klanten neerzette die na drie weken al gingen rotten, besloten we naar alternatieven te zoeken." Want die zijn er genoeg, toont hij. "De ilex bijvoorbeeld, of de taxus. Die kunnen allebei zo in de plaats van een buxus."
Is het over en uit met buxus? Beide hoveniers denken van niet. "In Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland was twaalf à tien jaar geleden ook een rupsenplaag", vertelt Van Dun. "Maar die is intussen verdwenen. De plant staat er veel in groei en bloei." Dat zou ook in Nederland kunnen gebeuren, verwacht hij. "Maar voor nu is de buxus alleen voor echte liefhebbers."


‘Spoelsysteem’ zorgt voor minimale slijtage koeientand

05-07-2019 - 0 reacties Onderzoekers in Zwitserland hebben ontdekt dat herkauwers een reinigingssysteem in hun maag hebben. Dit systeem scheid zand en andere verontreinigingen van het voedsel, voordat ze dit herkauwen.


Hittegolf breekt records in Europa

25-06-2019 - 0 reacties Frankrijk en Duitsland maken zich op voor recordtemperaturen van boven de 40 graden Celsius. Ook België en Zwitserland zuchten onder een hittegolf.


Fraude en oplichting in de sierteeltsector #blog

29-05-2019 - 0 reacties Een Italiaanse ondernemer laat met diverse bedrijfjes in Italië en Zwitserland een spoor van ellende achter. Deze oplichter heeft er wel mozzarella van gegeten en zet achter elkaar nieuwe bedrijven op. Sinds 2015 zijn al vijf Floridata deelnemers de dupe geworden met een totale factuurwaarde van bijna €50.000,-


IVECO is officieel transportpartner van Alfa Romeo Racing

16-04-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

IVECO is de officiële transportpartner van het Alfa Romeo Racing-team en heeft op 20 maart in Hinwil (Zwitserland) 12 Stralis trucks en een Daily bestelwagen overhandigd tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door Axel Kruse, COO van Sauber Motorsport AG en Thomas Rücker, Business Director van IVECO Zwitserland. De voertuigen zullen zorgen voor veilig en efficiënt transport van de uitrusting van het team naar alle Europese Formule 1 Grand Prix-locaties gedurende het seizoen. De bewezen staat van dienst van IVECO, de betrouwbaarheid in een breed scala van extreme omstandigheden, en hun uitzonderlijke brandstofefficiëntie en lage Total Cost of Ownership waren


Biolandbouw levert bijdrage aan duurzame ontwikkelingsdoelen

15-04-2019 - 0 reacties Biologische landbouw heeft een groot potentieel om bij te dragen aan de economische, ecologische en sociale duurzaamheid in plattelandsgebieden in lage inkomen landen. Dit toont een vergelijkend onderzoek aan. Vanuit deze vaststelling wil FiBL, het onderzoeksinstituut voor de biologische landbouw in Zwitserland, het debat stimuleren over hoe dit potentieel kan gebruikt worden om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (of SDG’s) te realiseren.


'Nederlandse zuivel laat kansen liggen in China'

18-03-2019 - 0 reacties Voor de Nederlandse zuivelsector liggen er meer kansen in China dan nu worden aangepakt. Dat stelt Marion Tjin-Tham-Sjin. 'Vraag een Chinees wat het kaasland van de wereld is en hij zal zeggen Zwitserland. Dat mag Nederland eigenlijk niet laten gebeuren.'


Oostenrijk: speciale verzekering voor bergboeren

06-03-2019 - 0 reacties Toerisme blijkt voor de bergboeren in Oostenrijk en Zwitserland tot nieuwe risico's te leiden. Door een ongeval met dodelijke afloop moet een Oostenrijkse landbouwer 490.000 euro aan schadevergoeding betalen. Verschillende brancheorganisatie willen een speciale verzekering. Lees verder ❯


Een vergelijkende analyse van het mondiale landbouwbeleid: lessen voor het toekomstige GLB

07-02-2019 - 0 reacties Wageningen Economic Research en IFLS Frankfurt voerden een onderzoek uit voor het Europees Parlement. Deze studie biedt een vergelijkende analyse van het mondiale landbouwbeleid met als doel lessen te trekken voor de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Tegen de achtergrond van de belangrijkste trends in landbouwsteun en recente veranderingen en nieuwe initiatieven in het wereldwijde landbouwbeleid, wordt een diepgaande analyse gemaakt van geselecteerde instrumenten in vijf landen (Australië, Canada, Japan, Zwitserland, VS). Er worden aanbevelingen gedaan over hoe de huidige instrumenten en de beleidsmix kunnen worden verbeterd om de uitdagingen voor landbouw en plattelandsontwikkeling in de Europese Unie beter aan te pakken.


Agri & Food in kopgroep grote faillissementen

11-12-2018 - 0 reacties Na de stevige daling (in de afgelopen 6 jaar) van het aantal faillissementen in Nederland, voorzien wij voor volgend jaar weer een stijging. Ook in landen als het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Noorwegen, Zwitserland, Denemarken en Slowakije verslechtert de situatie.