Zuivelonderneming

Al het Zuivelonderneming nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Zuivelonderneming nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Zuivelonderneming nieuws

'Bezorgde Friesland Campina Boeren' stellen 8 eisen aan FrieslandCampina

06-11-2019 - 0 reacties Een groep leden-melkveehouders van zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft zich verenigd in het collectief 'Bezorgde FrieslandCampina Boeren'. In een brief aan alle coöperatieleden stelt het verbond 8 eisen aan het bestuur van de zuivelonderneming. Zij roepen de andere leden op de brief te ondertekenen om zo verandering in gang te kunnen zetten.


Jumpstart biedt melkveehouders ook de optie om een moniovergister te huren

11-10-2019 - 0 reacties Coöperatie Jumpstart gaat melkveehouders ook de optie bieden om een monovergistingsinstallatie te huren, in plaats van te kopen. Dit meldt zuivelonderneming FrieslandCampina, de moedercoöperatie van Jumpstart. Vanwege de optie voor huur van de installatie zijn momenteel verschillende melkveehouders in gesprek met Jumpstart over deelname in de coöperatie. In de afgelopen tijd werden ook met enkele melkveehouders contracten getekend over de aanschaf van een monovergister van Biolectric of HoSt.


FrieslandCampina stapt in plaats van Fonterra in mozerella-productie samen met A-ware

09-10-2019 - 0 reacties Zuivelonderneming FrieslandCampina heeft een overeenkomst gesloten met A-ware voor de productie en levering van mozzarellakaas. Vanaf begin 2020 verwacht FrieslandCampina deze kwalitatief hoogwaardige mozzarellakaas aan zijn klanten te kunnen leveren. FrieslandCampina gaat de melk, kennis en recepten leveren en is verantwoordelijk voor de verkoop van de mozzarellakaas. A-ware zorgt voor de verwerking van de melk en de productie van mozzarellakaas in de nieuwe mozzarella-productielocatie in Heerenveen.


Deze boeren hoeven hun melk niet zo nodig aan het buitenland te verkopen: ‘Alleen aan Ouderkerk en Amsterdam’

16-09-2019 - 8 reacties Vastberaden begon een groep boeren nabij Amsterdam een zuivelonderneming. Hun doel: natuurvriendelijke melk leveren aan de hoofdstad. Het bleek worstelen en weer boven komen. ‘De tijd is rijp voor onze melk. Als het nu niet lukt, lukt het nooit.’


Ierland: Glanbia stelt perken aan melkinname

02-09-2019 - 0 reacties De Ierse zuivelonderneming Glanbia wil de inname van rauwe melk begrenzen. Het lijkt erop dat er geen nieuwe melkveehouders meer worden toegelaten. Melkveehouders die een overeenkomst hebben met Glanbia zullen worden begrensd in de hoeveelheid melk die ze mogen leveren. Lees verder ❯


FrieslandCampina introduceert wereldwijd ingrediëntenbedrijf

08-05-2019 - 0 reacties FrieslandCampina heeft de voormalige specialistische merken op het gebied van ingrediënten samengevoegd in een nieuwe organisatie. Daarmee wil de zuivelonderneming beter inspelen op de wereldwijd groeiende voedingsmiddelenmarkt.


Arla rolt duurzame verpakking verder uit

07-05-2019 - 0 reacties Zuivelonderneming Arla schakelt in zes Europese landen over op het gebruik van duurzame verpakkingen. Tot het einde van het jaar maakt de marktleider in biologische zuivel 600 miljoen pakken verse melk en 560 miljoen yoghurtverpakkingen met volledig recyclebaar materiaal.


Extra VLOG-melk FrieslandCampina

29-04-2019 - 3 reacties Zuivelonderneming FrieslandCampina gaat in haar zuivelfabriek in het Achterhoekse Steenderen dit jaar 90 miljoen liter extra VLOG-weidemelk verwerken.


Ierse melkveehouders zekeren melkprijs af via sms

02-04-2019 - 0 reacties Via de Milk Trading Company kunnen aangesloten melkveehouders in België en Nederland hun melkprijs voor een bepaalde hoeveelheid melk vastzetten via een beurstransactie. In Ierland faciliteert zuivelonderneming Kerry het afzekeren van de melkprijs op de beurs voor zijn melkleveranciers. Lees verder ❯


Melkprijs volgt zuivelnoteringen amper

01-02-2019 - 0 reacties Met een kleine plus van 0,25 euro per 100 kilo melk volgt de garantieprijs van zuivelonderneming FrieslandCampina de aanhoudende stijgingen van de zuivelnoteringen mondjesmaat. Maar de vooruitzichten zijn positief.


Melkprijs A-ware meest gedaald

11-01-2019 - 187 reacties

Originele beschrijving

De gemiddelde voorschotmelkprijs die zuivelonderneming A-ware uitbetaalde daalde in 2018 het meest. Met een daling van 8,9 procent voert dit bedrijf de lijst van Europese zuivelondernemingen aan die minder melkgeld uitbetaalden dan in 2017.


FrieslandCampina koopt Spaanse kaashandelaar

12-12-2018 - 17 reacties FrieslandCampina neemt de Spaanse kaasverpakker en -distributeur Millán Vicente over. De zuivelonderneming zegt door de overname een sterkere positie te krijgen op de Spaanse en Portugese markt voor kaasproducten.


Bel Leerdammer gaat voor langere levensduur koe

04-12-2018 - 0 reacties Zuivelonderneming Royal Bel Leerdammer wil met een pilot bij een twintigtal melkveehouders de productieve levensduur van het melkvee fors verhogen. Hiervoor heeft de zuivelaar Valacon Dairy in de arm genomen.


VS: reclame-uitingen A2 melk worden aangevochten

08-11-2018 - 0 reacties In de VS wordt mogelijk een Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming op de vingers getikt die het land wil veroveren met A2 melk. Uitingen in de reclamecampagnes worden betwist en derhalve getoetst door de autoriteiten. Lees verder ❯


Circa 10.500 melkveebedrijven machtigen hun zuivelonderneming voor KalfOK

30-10-2018 - 4 reacties Bijna twee derde van het aantal melkveebedrijven in Nederland doet mee aan het nieuwe systeem KalfOK dat de opfokkwaliteit van kalveren in beeld brengt. De zuivelondernemingen introduceerden het systeem begin dit jaar om de gezondheid en het welzijn van kalveren verder te verbeteren. Circa 10.500 melkveebedrijven hebben hun zuivelonderneming inmiddels gemachtigd de benodigde data daarvoor te verzamelen.


Vertrekregeling RFC vooral laatste twee maand benut

06-09-2018 - 0 reacties Leden van zuivelcoöperatie FrieslandCampina hebben volop gebruik gemaakt van de DMF-vertrekregeling. De laatste twee maanden is mogelijk meer dan 100 miljoen liter melkproductie van FrieslandCampina naar zuivelonderneming Royal A-ware verhuisd.


Groningse boeren komen met alternatief voor quotumplan RFC

18-08-2018 - 34 reacties De actiegroep 'Het Vrije Coöperatieve Woord' komt met een nieuw voorstel om het 'quotumplan' van FrieslandCampina (RFC) te verbeteren. De groep vindt de voorstellen van de zuivelonderneming om de melkaanvoer te reguleren namelijk onevenwichtig en niet coöperatief.

In tegenstelling tot FrieslandCampina wil de groep dat niet maximaal vijf jaar tien cent moet worden ingehouden bij overschrijding van het referentievolume, maar drie keer drie cent plus de prestatietoeslag.

Verder willen ze dat stoppers die hun bedrijf verkopen hun referentie via het fosfaat mee moeten kunnen laten lopen naar de nieuwe eigenaar. Deze melk is geen groeimelk volgens de groep Groningse boeren.


Nestlé grootste zuivelspeler wereldwijd

10-08-2018 - 0 reacties De gezamenlijke omzet van de 20 grootste zuivelondernemingen wereldwijd, is in 2017 met 7,2% gestegen. Dat blijkt uit het rapport Global Dairy Top 20 – A Shuffling of the Deck Chairs’ van Rabobank-analist Peter Paul Coppes. Nestlé is opnieuw de grootste zuivelonderneming wereldwijd, gevolgd door Lactalis en Danone.

De lijst telt 10 Europese bedrijven, 4 bedrijven uit de VS en daarnaast bedrijven uit Nieuw-Zeeland, Canada (2), China (2) en Japan. De Chinese zuivelconcerns stegen de afgelopen jaren op de lijst maar nu is sprake van stilstand en voor Yili zelfs verlies. De Chinese zuivelsector werd opgeschrikt door het financiële schandaal bij Huishan, dat ook FrieslandCampina raakte. De kas bleek na het vertrek van de financieel directeur leeg.

Hoewel de spelers in de top 20 nog dezelfde zijn, is de rangorde wel aangepast. Zo wist Fonterra de vijfde plek te bemachtigen ten koste van FrieslandCampina en haalde Lactalis haar Franse branchegenoot Danone in. Dat laatste komt vooral door de verkoop van het Amerikaanse yoghurtbedrijf Stonyfield aan Lactalis.

Daarnaast verkleinde Danone haar belang in de Japanse maker van probioticadrankjes Yakult, terwijl Lactalis met Siggi ook nog een tweede Amerikaanse yoghurtfabrikant verwierf.


'Melkveehouder moet afzien van gebruik glyfosaat'

17-07-2018 - 12 reacties De Duitse zuivelonderneming Hochland wil dat melkveehouders, die melk produceren binnen het programma 'Milch für Hochland', vanaf 1 januari 2019 afzien van het gebruik van glyfosaat. Dat meldt de verwerker op haar website.


Hochland wil glyfosaat- en microplasticvrije melk

16-07-2018 - 5 reacties Hochland is de eerste zuivelonderneming die actie onderneemt tegen microplastics.