Zuid-afrika

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Zuid-afrika. Zuid-afrika is een van de 18049 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Zuid-afrika nieuws

Nieuw mega-natuurpark Zuid-Afrika moet álle diersoorten ter wereld herbergen

03-01-2021 - 0 reacties KAAPSTAD - Als het aan het Brits-Zuid-Afrikaanse echtpaar Hein Prinsloo en Richard Curson ligt, dan komt er vlak bij de havenstad Durban een mega-natuurpark waar elk ecosysteem kunstmatig zal worden nagebouwd, van Antarctica tot de Amazone. Noah’s Ark moet daarnaast het thuis worden van ’s werelds meest bedreigde diersoorten, ook beesten die niet in Afrika voorkomen zoals ijsberen. Het is een ambitieus plan waarop ook kritiek is.


Eerste Ethiopische avocado’s onderweg naar Nederland

25-08-2020 - 0 reacties Nederland importeert avocado’s uit tientallen landen, waaronder Peru, Chili, Zuid-Afrika en Mexico. Inmiddels zijn ook de eerste avocado’s uit Ethiopië onderweg naar Europa.


Geheime zaagoperatie in Zuid-Afrika om neushoorns te redden

05-06-2020 - 0 reacties In drie populaire wildparken in Zuid-Afrika zijn de afgelopen weken in het geheim de hoorns van neushoorns afgezaagd. Medewerkers van de non-profitorganisatie Rhino 911 zetten de operatie op touw om de dieren zo oninteressant te maken voor stropers.
Het is niet voor het eerst dat Rhino 911 samen met dierenartsen de hoorns van neushoorns verwijdert, maar in mei kwam een speciale campagne op gang om dat op grote schaal te doen in de drie wildparken. Het gevaar van stropers is daar toegenomen omdat de lokale bevolking door de coronacrisis inkomsten uit toerisme misloopt.
De zaagoperatie moest zo snel mogelijk gebeuren, om conflicten tussen neushoorns met en zonder hoorn te vermijden. Volgens Rhino 911 hebben de dieren geen pijn en weinig last van stress tijdens het zagen.
Deze beelden, gemaakt op 12 mei, zijn nu vrijgegeven omdat het werk is afgerond:
Dat er een team op pad was met een elektrische zaag was bekend, maar de plaatsen waar ze aan het werk waren, werden streng geheim gehouden. Op die manier hoopte het team zo min mogelijk risico te lopen op sabotage door stropers. Hoeveel neushoorns er precies rondlopen in de wildparken is eveneens geheim.
Dat stropers blijven toeslaan ondanks de strenge beveiliging in de wildparken heeft te maken met de hoge bedragen die de hoorns opbrengen. In Oost-Azië wordt er ruim 50.000 euro voor neergeteld, meer dan voor cocaïne of goud. Sommige mensen geloven in de medische werking van de hoorns, ook al bestaan ze uit hetzelfde materiaal als vingernagels.
Het verwijderen van de hoorns is omstreden, omdat neushoorns zich daardoor minder goed kunnen verdedigen. Volgens Rhino 911 kan het niet anders. De hoorns zijn niet essentieel voor de dieren en het afzagen ervan is een van de weinige effectieve methoden om stropers te weren. Tijdelijk, want de hoorns groeien terug, net als vingernagels.


Nutreco neemt Zuid-Afrikaans premixbedrijf over

02-10-2019 - 0 reacties Nutreco neemt het Zuid-Afrikaanse premixbedrijf Animal Nutrition and Health (ANH) over van Kaonne Investments. ANH zal volledig worden geïntegreerd in Trouw Nutrition South Africa. Zuid-Afrika bevat volgens Nutreco de grootste voedermarkt van het continent en is tevens de grootste producent van het continent. “Het sluiten


Handelsmissie Resilient Cities Zuid-Afrika

09-09-2019 - 0 reacties Biedt uw bedrijf oplossingen op het gebied van water- en/of voedselzekerheid, transport en/of logistiek, of hernieuwbare energie? Draag dan bij aan de transformatie van Zuid-Afrikaanse steden tot 'Resilient Cities', die beter bestand zijn tegen de uitdagingen van de 21e eeuw. Denk meer aan het gebruik van duurzame energie, betere logistiek of oplossingen tegen droogte. Ga van 18 tot en met 21 november met de handelsmissie naar de 2 belangrijkste metropolen in Zuid-Afrika: Johannesburg en Kaapstad.


Kansenseminar Zuid-Afrika 'Technology and innovation for resilient and smart cities'

24-07-2019 - 0 reacties Wilt u weten waar uw kansen liggen op het gebied van mobiliteit, afval of afvalmanagement in Zuid-Afrikaanse steden? Kom dan op 20 september naar het Kansenseminar Zuid-Afrika in Den Haag.De steden in Zuid-Afrika kampen met uitdagingen op het gebied van mobiliteit, energie, gezondheidszorg, afval en afvalmanagement. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.


Landenplatformbijeenkomst Zuid-Afrika, 20 juni 2019

06-06-2019 - 0 reacties Wilt u meer weten over het Blue Deal-programma in Zuid-Afrika en netwerken met de Nederlandse watersector die actief is in dat land? En wilt u meepraten over ontwikkelingen in de Zuid-Afrikaanse watersector en meedenken over een meerjarenstrategie? Kom dan naar de Landenplatformbijeenkomst Zuid-Afrika, op 20 juni in Den Haag.


Neushoorn-stroper gedood door olifant en opgegeten door leeuwen

07-04-2019 - 0 reacties In Zuid-Afrika heeft een vermoedelijke neushoorn-stroper op wrede wijze kennisgemaakt met de gevaren van de natuur. Hij werd gedood door een olifant en vervolgens opgegeten door leeuwen. Een groep van vijf was aan het stropen in het Kruger National Park. Een van hen werd aangevallen door een olifant en kwam daarbij om het leven.
De andere vier informeerden familieleden van het slachtoffer, die op hun beurt de autoriteiten waarschuwden. Parkrangers gingen naar de plek van het incident, maar omdat het al donker begon te worden, konden ze het slachtoffer niet vinden. De volgende dag lukte dat wel, maar toen bleek dat leeuwen zich aan het lijk te goed hadden gedaan. De rangers vonden alleen de schedel en de broek van de man.
Het nationaal park heeft er in een verklaring op gewezen dat het onverstandig is het Kruger illegaal te voet binnen te gaan. "Er zijn vele gevaren en dit incident bewijst dat." De andere vier stropers zijn gearresteerd, ze zullen worden berecht.
Big five
Het Kruger National Park ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, langs de grens met Zimbabwe en Mozambique. Het is met ruim 19.000 vierkante kilometer bijna half zo groot als Nederland. In het park komen alle soorten van the big five voor: leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en buffel.
Stropers zijn net als in andere wildparken in Afrika een groot probleem. Ze zijn vaak op zoek naar het ivoor van de slagtanden van olifanten of de hoorn van neushoorns.


Vogelgriepuitbraken in Bulgarije, Egypte, Iran, Taiwan, Vietnam en Zuid-Afrika

24-03-2019 - 0 reacties Zowel in Bulgarije, Egypte, Iran, Taiwan, Vietnam en in een nieuwe regio in Zuid-Afrika zijn er nieuwe uitbraken vastgesteld van het hoogpathogene vogelgriepvirus (HPAI) bij pluimvee.


Royal Reesink verbreedt horizon naar Zuid-Afrika

14-11-2018 - 0 reacties Royal Reesink B.V. heeft de aandelen van Smith Mining Equipment Proprietary Limited uit Zuid-Afrika overgenomen. Hiermee zet de Nederlandse multinational de eerste stappen in Afrika. De ontwikkeling past bij het plan van Royal Reesink om verder uit te groeien tot leverancier van equipment in de breedste zin van het woord, in markten die onderling verband met elkaar hebben. Innovatie, duurzaamheid en respect voor mens en milieu staan steeds centraal. Royal Reesink is internationaal een van de grootste distributeurs van hoogwaardige machines en componenten voor landbouw, landschapsonderhoud,…


Met de Loonwerker op reis: Afrika

12-11-2018 - 0 reacties Avontuurlijke  4×4 reis door de binnenlanden van Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland

...


Grootste Listeria-uitbraak ooit is ten einde (update)

18-10-2018 - 0 reacties De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) feliciteerde Zuid-Afrika begin september 2018 omdat de grootste uitbraak door Listeria monocytogenes die zich ooit in de geschiedenis heeft voorgedaan, voorbij is. De Minister van Volksgezondheid van Zuid-Afrika zei tijdens een persbijeenkomst dat het laatste ziektegeval begin juni 2018 plaatsvond.


Nederlandse boeren in Zuid-Afrika leven in angst

25-08-2018 - 0 reacties Nederlandse boeren in Zuid-Afrika zijn het roerend eens met een omstreden tweet van de Amerikaanse president Donald Trump: ze zijn bang dat hun bedrijven afgepakt zullen worden door de overheid en vrezen slachtoffer te worden van de ’stelselmatige’ moorden op blanke boeren.


Veel uitdagingen voor (blanke) boer in Zuid-Afrika

22-08-2018 - 0 reacties Stijgende teeltkosten, geweld en onteigening zonder compensatie: zorgen die blanke boeren hebben.


Xtractor rond de wereld met MC Cormick BKT ten einde

12-07-2018 - 0 reacties De rondreis door Zuid-Afrika met veel emoties is ten einde. Op de proef gesteld in een ongunstige baan onder extreme omstandigheden, hebben de BKT-banden bewezen buitengewone veelzijdigheid, weerstand en veiligheid.  De tweede editie van Xtractor Around The World, die op 3 april van Kaapstad was vertrokken, kwam op 20 mei tot een goed einde. Een werkelijk ongeëvenaarde ervaring met intense emoties. Tijdens de 50-daagse reis werden de topbanden AGRIMAX FORCE en AGRIMAX RT 657 gemaakt door BKT, een sponsor van het initiatief, gemonteerd op de serie X7 P6-Drive en X8 VT-Drive McCormick…


Trekkers kijken in Zuid-Afrika op Nampo Harvest Day

31-05-2018 - 0 reacties Trekker bezocht de Nampo Harvest Day in Zuid-Afrika. Een bijzondere beurs, in alle opzichten.


Blok voorziet nog geen grote problemen wegens onteigening boeren Zuid-Afrika

12-04-2018 - 0 reacties Het kabinet vindt het „nog te voorbarig” om te concluderen dat de aangekondigde onteigening van gronden van blanke boeren in Zuid-Afrika tot problemen gaat leiden.


Dodental door boterhamworst in Zuid-Afrika richting 200 (update)

27-03-2018 - 0 reacties Begin maart 2018 waren er ten minste 978 gevallen van infectie met Listeria monocytogenes in Zuid-Afrika te betreuren in een uitbraak die begin 2017 was begonnen. Zeker 183 mensen zijn hierdoor gestorven.


Xtractor rond de wereld, de tweede expeditie MC Cormick BKT

14-03-2018 - 0 reacties Xtractor rond de wereld, de tweede expeditie MC Cormick BKT BKT is een van de sponsors van deze fascinerende reiservaring om de rol van de landbouw te bevorderen en humanitaire acties te ondersteunen die sindsdien deel uitmaken van de bedrijfswaarden van BKT. Alles is klaar voor vertrek. Landbouwtrekkers zijn opnieuw de sterren van het Xtractor-avontuur op een prachtige route door het verbazingwekkende landschap van Zuid-Afrika met zijn schilderachtige landschappen, ongerepte natuurreservaten en woestijnstranden omringd door de oceaan. Van 3 april tot 20 mei zal het team om beurten…


Zuid-Afrikaanse boerenmoorden beroeren politiek

13-03-2018 - 0 reacties Het fenomeen van de 'Plaasmoorden' – moorden op rijke, blanke boeren in Zuid-Afrika – zou de laatste jaren acuter worden en staat nu ook op de agenda van de Vlaamse beweging. Daarover bericht De Morgen. “De voorbije decennia hebben deze moorden al duizenden slachtoffers gemaakt", zegt Peter Luykx, parlementslid voor N-VA, die over het thema een lezing houdt in het Vlaams parlement. Vlaams minister-president Geert Bourgeois laat weten de situatie te zullen “opvolgen”.