Zetmeel

Al het Zetmeel nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Zetmeel nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Zetmeel nieuws

CVB past berekening bestendig zetmeel en eiwit in snijmaïskuil aan

24-01-2020 - 0 reacties Vanaf het moment van inkuilen neemt het percentage bestendig zetmeel en bestendig eiwit in snijmaïssilage geleidelijk af en stijgt het gehalte aan fermenteerbare organische stof. Het gehalte pensafbreekbaar zetmeel in de kuil stijgt tijdens de conservering, waardoor het risico op pensverzuring bij het vervoederen van de kuil toeneemt naarmate de tijd verstrijkt.


Zetmeel aardappelen op transport naar Avebe

06-01-2020 - 0 reacties Hier zien we de Volvo kraan van grondverzetbedrijf Over b.v uit Ter Apel de zetmeelaardappelen aan het laden op de vrachtwagens van Beens transport uit Stadskanaal.De aardappelen gaan naar Avebe voor de verdere verwerking tot zetmeel producten


Krachtvoer van eigen land: 31% RE en 411 gram zetmeel in bonenmeel

21-10-2019 - 0 reacties Steeds meer veehouders ontdekken de voordelen van eigen geteeld krachtvoer. Net als energierijke voederbieten groeit het areaal veldbonen jaar op jaar. De introductie van LG Tundra winterveldbonen in 2015 gaf een extra impuls.


Zetmeel nadert fritesaardappelprijs

17-09-2019 - 0 reacties Als de markten gaan bewegen, of op een onnatuurlijke manier tot een prijsvorming komen, kunnen er niet altijd verklaarbare ontwikkelingen plaatsvinden. Dat is zichtbaar in de prijs van zetmeel- en vlokkenaardappelen versus fritesgeschikte aardappelen.


Nieuw fenomeen: zetmeel duurder dan frites

17-09-2019 - 0 reacties Als de markten gaan bewegen, of op een onnatuurlijke manier tot een prijsvorming komen, kunnen er niet altijd verklaarbare ontwikkelingen plaatsvinden. Dat is zichtbaar in de prijs van zetmeel- en vlokkenaardappelen versus fritesgeschikte aardappelen.


New Holland FR Forage Cruiser met NIR On BoardT-sensor

04-09-2019 - 0 reacties Uitstekende nauwkeurigheid van de belangrijkste parameters met een scala aan kalibratiecurves  Met NIR On Board meet de FR Forage Cruiser de belangrijkste gewasparameters, zoals droge stoffen, ruwe eiwitten, ruw vet, zetmeel, Neutral Detergent Fibre (NDF), Acid Detergent Fibre (ADF) en as met een nauwkeurigheid van +/- 2%. De kalibratie moet ieder jaar worden geüpdatet en met het NIR On Board-systeem kan dit via een internetverbinding op afstand door DG (Dinamica Generale) worden gedaan.  De…


New Holland FR 650 met Nir X Act van loonbedrijf Poland uit Waarland

18-08-2019 - 0 reacties Met NIR On Board meet de FR Forage Cruiser de belangrijkste gewasparameters, zoals droge stoffen, ruwe eiwitten, ruw vet, zetmeel, Neutral Detergent Fibre (NDF), Acid Detergent Fibre (ADF) en as met een nauwkeurigheid van +/- 2%.De kalibratie moet ieder jaar worden geüpdatet en met het NIR On Board-systeem kan dit via een internetverbinding op afstand door DG worden gedaan. De gegevens die het NIR On Board-systeem verzamelt, kunnen gemakkelijk met een USB-stick of via WiFi of GPS vanaf de bedrijfscomputer worden overgedragen.


Avebe: lagere zetmeelopbrengst dan 2018

19-07-2019 - 0 reacties De droogte speelt ook de teelt van zetmeelaardappelen parten. Op 1 juli werd een opbrengst van 1.760 kg zetmeel gemeten tegenover 1.812 kg in 2018. Dit stelt Avebe in de juli uitgave van Informail.


Lactograan als alternatief voor Sodagrain

12-07-2019 - 0 reacties Mengvoerfabrikant ABZ Diervoeding introduceert Lactograan. Dit is een graanmengsel welke door buffering en een speciale bewerking geleidelijk verteerbaar zetmeel geeft aan de koe.


Verteringssnelheid zetmeel van invloed op benutting zetmeel en nutriënten

04-07-2019 - 0 reacties De snelheid waarmee zetmeel verteerd wordt in varkens kan invloed hebben op de benutting van zetmeel en andere nutriënten, en daarmee op de energetische en nutritionele waarde van varkensvoer. Dat stelt Bianca Martens van de WUR in haar proefschrift.


Hulpbehoevende Fransen kregen nepvlees geserveerd

07-06-2019 - 0 reacties Een nieuw voedselschandaal schrikt Frankrijk op. Sedert de zomer van 2018 is er 780 ton aan nepvlees bij minderbedeelden terechtgekomen. Het Rode Kruis, de Franse federatie van voedselbanken en twee andere hulporganisaties deden een groepsaankoop ter waarde van 5,2 miljoen euro. De hamburgers die ze geleverd kregen van een Franse firma kwamen uit Polen en kan je bezwaarlijk vlees noemen. Analyses brachten de werkelijke samenstelling aan het licht: vet en ander slachtafval, verwerkt vlees dat hergebruikt werd en dat alles gemengd met soja en zetmeel. Hoewel van zeer slechte kwaliteit zou het vlees geen gevaar hebben opgeleverd voor de volksgezondheid.


Onderzoek naar eiwitbenutting zetmeel en vezels melkkoeien

05-06-2019 - 0 reacties Op Dairy Campus is deze maand een proef gestart waarbij in kaart wordt gebracht hoeveel microbieel eiwit wordt gevormd uit pensfermentatie van kuilgras, snijmais, zetmeel en vezels in de koe zelf. Dat meldt Dairy Campus op haar website. Doel van deze proef is om deze


VEM-wedstrijd: minder zetmeel, goede verteerbaarheid

13-03-2019 - 0 reacties De cijfers uit ruim 1.100 ingezonden maiskuilanalyses in de Nationale VEM-wedstrijd geven een interessant inzicht in de voederkwaliteit van de in 2018 geoogste mais. Zoals verwacht is de zeer droge en warme zomer terug te zien in de maiskwaliteit.


Hoe zetmeel aanvullen in het rantsoen?

08-02-2019 - 0 reacties De kuilen van 2018 vragen om extra energie. Melkvee heeft extra energie nodig voor een hoge melkproductie. Het aanvullen van energie in het winterrantsoen kan op verschillende manieren.


Nieuwe meetmethode haalt informatie over darmbacteriën uit de lucht

18-10-2018 - 0 reacties Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een nieuwe meetmethode ontwikkeld die laat zien hoe microben in de darmen reageren op verschillende soorten voedsel. Door de ingeademde en uitgeademde lucht van muizen te meten werd duidelijk hoe zetmeel omgezet wordt door darmbacteriën. De meetmethode is ook voor mensen van belang omdat het kan leiden tot detectie van ontsporingen in de darmen en nieuwe inzichten over gezonde voeding.


Akkerbouwers druk met uien en aardappelen

13-09-2018 - 0 reacties Gedurende de mooie herfstdagen zijn de akkerbouwbedrijven in het noorden en zuiden druk met de oogst van (zetmeel)aardappelen en uien. Bij veehouders staat de maïsoogst op het programma.


Avebe: 'Op de lange termijn minder zetmeel in aardappelen'

21-08-2018 - 0 reacties Aardappelzetmeelfabrikant Avebe begint deze dinsdag met zijn jaarlijkse campagne. Tonnen piepers uit de hele provincie worden de komende maanden afgeleverd op de fabrieken in Gasselternijveen en Ter Apelkanaal.


Aviko over-aardappelen naar vlokken en zetmeel

28-06-2018 - 0 reacties Aviko heeft afgelopen seizoen 110.000 ton aardappelen afgezet naar vlokken- en zetmeelindustrie.


Gewasverzorging heeft de aandacht

21-06-2018 - 0 reacties De gewasverzorging heeft eind mei en begin juni alle aandacht van de akkerbouwers. In het noordoosten van het land betekent dit (zetmeel)gewassen aanaarden en spuiten. Ook pakken we het staartje van de grasoogst mee.


Winnende maiskuil 2017 scoort 1036 vem

20-04-2018 - 0 reacties De Grote Voederwaardewedstrijd is gewonnen door melkveehouder Ronald Jansen uit Raalte.Zijn maiskuilanalyse scoorde met 1036 vem, 423 gram zetmeel en 57,6 procent ndf-verteerbaarheid het hoogste van bijna 700 ingestuurde kuilanalyses. Hij won hiermee een compleet verzorgd hotelweekend in Zeeland.