Z

Z is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Z en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Z nieuws

Deal vakbonden en werkgevers over hervorming arbeidsmarkt: flexwerk ingeperkt

02-06-2021 - 0 reacties Werkgevers en vakbonden hebben een akkoord bereikt over een grote hervorming van de arbeidsmarkt. De deal, waarin flexwerk sterk wordt ingeperkt, is onderdeel van een advies van de Sociaal Economische Raad (SER). Het plan wordt zo meteen gepresenteerd op een persconferentie. RTL Z zendt deze live uit.


Elektrische Mercedes-Benz eCitan te zien

23-03-2021 - 0 reacties De Mercedes-Benz Citan krijgt een opvolger die zijn technische basis net als het huidige model met de Renault Kangoo deelt. Ditmaal krijgt ook de elektrische Kangoo Z.E. een broertje met een sterk op z'n neus. Mercedes-Benz komt namelijk met de eCitan, een auto waar nu nieuwe foto's van beschikbaar zijn.


Eerste van 20 elektrische Renaults voor Carlsberg

27-11-2020 - 0 reacties Afgelopen dinsdag overhandigde Bruno Blin, President van Renault Trucks, in Rheinfelden (Zwitserland) de sleutels van een D Wide Z.E. aan...


Boeren over protestacties: 'De puzzel past niet meer in Nederland'

11-07-2020 - 0 reacties Veel agrariërs in Nederland steunen de recente boerenprotesten, blijkt uit een rondgang van de NOS en vakblad Nieuwe Oogst. Bijna 3250 veehouders, akkerbouwers en tuinders vulden een enquête in over de demonstraties.
De afgelopen dagen waren er onder meer acties bij distributiecentra en provinciehuizen. Boeren demonstreerden daar tegen de invoering van een tijdelijke veevoermaatregel en voor eerlijke prijzen voor hun producten.
We vroegen enkele boeren die de vragenlijst invulden waarom ze de acties wel of niet steunen.
Jan Voncken (64), akkerbouwer in Limburg
"Ik steun de acties, al ben ik het niet helemaal eens met hoe ze verlopen. Het liefst zou ik zien dat de boeren niet demonstreren. Maar het vertrouwen is weg - dan krijg je zulke uitspattingen. Het probleem is dat je in een patstelling terechtkomt. Er zijn maar een paar mensen die met de overheid aan tafel zitten. We kunnen niet voldoende meepraten, maar het gaat wel over ons. En dan neemt de verdeeldheid onder de boeren ook nog eens toe."
"Alles in de landbouw is van A tot Z bekend: van bijna elk landbouwbedrijf kun je uitrekenen wat de stikstofuitstoot is. Dat maakt het een van de weinige sectoren die je concreet op uitstoot kunt aanpakken. Maar hoeveel regels komen er nog? Gaan ze morgen bepalen wanneer ik als akkerbouwer mijn aardappelen of bieten moet bespuiten? Op die toer moeten we niet gaan. De overheid moet vertrouwen op het vakmanschap van de boer."
Evalien Smink (52), melkveehouder in Utrecht
"Ik ben bij bijna alle demonstraties geweest. Dat doe ik omdat ik het belangrijk vind dat onze stem gehoord wordt. Keer op keer wordt er in Den Haag niet geluisterd. Plannen lijken vast te liggen en worden doorgedrukt. Het Landbouw Collectief heeft diverse plannen aangedragen, maar die zijn van tafel geveegd."
"Wat er de laatste dagen speelt, de regelgeving over het voeren van dieren, raakt me diep in het hart. Ik ben er woest over en vele collega's met mij. Het stikstofprobleem is vooral een papieren probleem dat middels koeien voeren schijnbaar opgelost moet worden."
"In het algemeen is het salaris van boeren in dertig jaar tijd niet omhooggegaan, terwijl de lasten wel hoger worden. Waar je voorheen met vijftig koeien de aflossing en rente bij de bank kon betalen, heb je daar nu honderd koeien voor nodig. Je staat als boer met je rug tegen de muur. Ik vind het heel belangrijk dat het publiek dat begrijpt."
"De acties die we voeren met het groepje boeren uit de buurt verlopen doorgaans netjes. We hebben regels afgesproken met elkaar - we gaan mensen bijvoorbeeld niet voor rotte vis uitmaken. We willen positief blijven en creatief actievoeren. De kracht zit uiteindelijk in de herhaling. Bovendien moeten we met elkaar vooruit. Er is altijd zuur, dat hebben wij boeren geslikt, en nu is Den Haag eens aan de beurt."
Joris Buijs (44), melkveehouder in Noord-Brabant
"Ik ben geen voorstander van de acties. We moeten als sector de publieke steun niet verliezen. Een hoop mensen weten niet precies waarom de boeren aan het protesteren zijn. Dat is niet goed. Tegelijkertijd snap ik waarom boeren bereid zijn tot actievoeren. Dat er regels komen is oké, maar het moet voor iedereen werkbaar zijn."
"Zelf ben ik veel bezig met emissies: ik doe mee aan het project Koeien en Kansen. In dat samenwerkingsverband kijken we wat er beter kan in de melkveehouderij op het gebied van uitstoot. Als je daarin als agrarisch bedrijf voorop loopt, weet je wat er speelt en wat de knelpunten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat er iets moet veranderen. De vraag is alleen: hoe?"
"Het is lastig dat veel regelgeving naar voren wordt gehaald. Maar als we nu niets doen worden de regels op termijn nog strenger. Bovendien had de overheid en de sector lang geleden al moeten nadenken over bijvoorbeeld het mestbeleid. Nu hebben we 25 jaar lang kunnen doorgroeien en past de puzzel niet meer in Nederland."
Joost Zwinkels (30), glastuinbouwer in Zuid-Holland
"Ik zie dat de maatschappelijke druk op landbouwers en tuinbouwers aan het toenemen is. We worden weggezet als grote energieverbruikers. Dat vind ik niet terecht, wij landbouwers zijn innovatieve ondernemers. De marges zijn krap, dan word je vanzelf creatief om nog een boterham te kunnen verdienen."
"De afgelopen twintig jaar hebben we op ons bedrijf, waar we met name trostomaten verbouwen, enorme slagen gemaakt. Zo zitten we met buren in een aardwarmtecluster waar 60 tot 70 procent van onze behoefte mee gedekt is; onze CO2-uitstoot is enorm gedaald. Wij hebben die stap gezet omdat we daar vertrouwen in hadden, ondernemen in deze sector doe je veelal op gevoel. De laatste jaren groeit de druk vanuit de politiek. Ze dreigen met een CO2-heffing of willen beslissen wat de koeien wel of niet te eten krijgen. Ik vrees dat het ten koste gaat van de kwaliteit die we leveren."
"Het is ook makkelijk om het probleem weer bij de producent neer te leggen. Het emmertje van de boeren is een beetje vol. Ik keur niet alles goed wat de demonstranten doen, soms gaat het te ver, maar van mij mogen ze best een flink tegengeluid laten horen. Er is te weinig toekomstperspectief."


De economie weer opstarten, hoe gaat dat? 'Op zoek naar nieuwe normaal'

08-04-2020 - 0 reacties Nu de piek van de verspreiding van het coronavirus in Europa voorzichtig in zicht lijkt te komen en er meer controle lijkt te zijn, gaan er meer stemmen op om bedrijven weer aan de slag te laten gaan. Maar kan dat zomaar? En wat is daarvoor nodig? RTL Z maakte een rondgang langs experts.


Gelekt: De Fiat 500e kan 320 km rijden met een volle accu

04-03-2020 - 0 reacties Nadat op maandag de plaatjes uitlekten, weten we nu ook wat er onder de motorkap van deze kleine Italiaan ligt. De Fiat 500e heeft een actieradius van maar liefst 320 kilometer, meer dan bijvoorbeeld de Twingo Z.E.. Over de uiterlijke wijzigingen kunnen we kort zijn. Collega @Willeme schreef daar immers maandag al over. Nog even […]


Renault komt met goedkope(re) elektrische auto, gebaseerd op de Twingo

21-01-2020 - 0 reacties Renault komt nog dit jaar met een nieuwe, volledig elektrische auto: de Twingo Z.E. Hij moet kopers over de streep trekken die de bestaande Renault Zoe te duur vinden.


Hetzelfde netwerk, gemiste kans #blog

17-10-2019 - 0 reacties Deze keer even geen algemene marketing zoals in mijn vorige blog over generatie Z, maar een hele praktische tip. Eén over iets waarvan ik zie dat er in de praktijk nog wel eens zaken niet helemaal prettig of goed verlopen.


Hetzelfde netwerk, gemiste kans

17-10-2019 - 0 reacties Deze keer even geen algemene marketing zoals in mijn blog van vorige keer over generatie Z, maar een hele praktische tip. Een tip over iets waarvan ik zie dat er in de praktijk nog wel eens zaken niet helemaal prettig of goed verlopen maar een bedrijf met diverse mensen op de weg echt zaken en informatie mist. Jammer, dus dan er maar heel even aandacht aan besteden.


Poeth introduces Atex compliant Mini Z Conveyor

15-10-2019 - 0 reacties Poeth Solids Processing developed the new, explosion-proof Mini Z-Conveyor for gently transporting 0 to 20 m³ of powders, grains or granules per hour.


Fotoserie: 'Zoveel mogelijk melken uit eigen voer'

14-10-2019 - 0 reacties Ruben Marijnissen, melkveehouder in Nieuwerkerk (Z), haalt veel energie uit het optimaliseren van zijn bedrijf. Niet alleen in de stal, ook op het land.


Het kan en mag minder mooi #blog

03-10-2019 - 0 reacties Afgelopen week was er een bijeenkomst vanuit NIMA voor de food en agri sector. En een spreekster en onderwerp is mij zeker bijgebleven. Lecyca Curiël hield een zeer goede presentatie over generatie Z en hoe we die moeten benaderen.


Sierteelt Marketing Event: Hoe bereiken we als sierteelt Gen Z en Millennials?

27-09-2019 - 0 reacties Ruim 130 sierteeltmarketeers bogen zich woensdag 25 september over de twee jongste generaties; de Millennials en Generatie Z (Gen Z). Tijdens het derde NIMA Sierteelt Marketing Event, dat gehouden werd bij Boerderij Lansingerland, werden zij meegenomen in de wereld van deze jongeren. Wat kenmerkt hen en hoe zijn zij te bereiken?


Hoe bereiken we als sierteelt Gen Z en Millennials?

26-09-2019 - 0 reacties Ruim 130 sierteeltmarketeers bogen zich woensdag 25 september over de twee jongste generaties; de Millennials en Generatie Z (Gen Z). Tijdens het derde NIMA Sierteelt Marketing Event, dat gehouden werd bij Boerderij Lansingerland, werden zij meegenomen in de wereld van deze jongeren. Wat kenmerkt hen en hoe zijn zij te bereiken?


Rode cijfers voor Tony Chocolonely: 'Dit jaar zwaar verlieslijdend'

16-09-2019 - 0 reacties De populaire Nederlandse chocolademaker Tony’s Chocolonely is vorig jaar fors in de rode cijfers gezakt. Dat zegt topman Henk Jan Beltman in een interview met RTL Z.


68 bedrijven verdacht van misleiding of fraude met 'biologische' producten

10-08-2019 - 0 reacties Tussen 2015 en 2018 zijn 68 meldingen binnengekomen over bedrijven die hun producten als 'biologisch' verkochten terwijl ze dat niet waren. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) na berichtgeving van RTL Z.


Millenials en Generatie Z centraal bij derde editie NIMA Sierteelt Marketing Event

15-07-2019 - 0 reacties In navolging op de twee eerdere succesvolle edities organiseert marketingorganisatie NIMA op 25 september het derde Sierteelt Marketing Event. Deze keer wordt is er speciale aandacht voor de jongste generaties: de Millenials en Generatie Z. Wat kenmerkt deze generaties en welke kansen biedt dit voor ons als marketeers?


Sticker met plantenextracten verbetert bewaring fruit

27-06-2019 - 0 reacties De Amerikaanse startup StixFresh vond een geniale manier om de houdbaarheid van fruit te verlengen: een sticker met een mengsel van schimmelwerende plantenextracten die je op de vruchten kleeft. Het wetenschappelijk onderzoek errond gebeurt in het lab microbiologie van de KU Leuven. Kanaal Z interviewde professor Patrick Van Dijck (VIB – KU Leuven): “De mengsels bestaan uit heel veel chemische componenten. Een aantal daarvan zijn vluchtig, verdampen en gaan een spoor van een schimmel verhinderen om te kiemen of te groeien op de vruchten. Zo is het fruit minstens één of twee weken langer beschermd.”


Zweten is (z)weten: de sauna werkt net zo goed als sporten

21-06-2019 - 0 reacties Hele volksstammen zitten al eeuwen in zweethutten, stoombaden, hammams en sauna’s. Dat je wel gek moet zijn om daarna door de sneeuw te gaan rollen of in een ijswak te duiken wordt telkens gepareerd: het is lekker en het is gezond voor je. Niet vreemd misschien dat een Finse professor dat aantoont. Dat het gezond is, verklaart wellicht de hernieuwde belangstelling voor het authentieke zweetbad in het preutse Amerika.


Kijkje in McDonald's-fabriek: Zo wordt jouw Big Mac gemaakt

09-06-2019 - 0 reacties Je hebt hem vast weleens besteld: de Big Mac bij de McDonald's. We weten hoe de burger smaakt, maar hoe wordt die gemaakt? Voor de serie Achter Gesloten Deuren neemt NU.nl een kijkje in de fabriek en de keuken van de fastfoodketen. Zo ontdekken we hoe de burger van A tot Z wordt gemaakt.