Wortels

Wortels nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Wortels nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Wortels nieuws

Naast de paarden kon methamfetamine worden gemaakt bij Eerselse manege

22-10-2020 - 0 reacties EERSEL - Zo’n tien paarden liggen of staan in de stallen van de manage aan Stokkelen in Eersel. Buiten schijnt het zonnetje en bij de paardenbak ligt een stapel met rode en gele paprika’s en wortels. Het lijkt een ideale dag voor meisjes of jongens om in de herfstvakantie langs te komen om de paarden te verzorgen, maar kinderen lopen er niet rond op de manege. Er staan politieauto’s voor de deur en agenten voor onderzoek uit naar het drugslab waar methamfetamine kon worden gemaakt, dat woensdagmiddag in een loods is ontdekt.


Plantenwortels groeien naar bodemschimmels toe

15-10-2020 - 0 reacties Wortels van planten scheiden niet alleen zelf geuren af, maar blijken ook te reageren op geuren die nuttige en schadelijke schimmels in de grond afscheiden. Ze doen dit door naar de schimmels toe te groeien, of ze juist te negeren. Dit ‘reukvermogen’ heeft een positieve invloed op de uiteindelijke…


Minimaal drie jaar nodig voor teelt rubberpaardenbloemen

04-10-2019 - 0 reacties Het duurt nog minimaal drie jaar vooraleer paardenbloemen als nieuwe teelt voor de productie van natuurlijk rubber groeien op onze akkers. Op dit moment wordt gewerkt aan gewasveredeling en methoden om zo veel mogelijk rubber uit de wortels te halen


Cichorei woelen en rooien in een werkgang met Grimme Rootster 604

14-09-2019 - 0 reacties Landbouwbedrijf Buijs uit Emmer-Compascuum aan het werk met een Fendt 826 en een Grimme Rootster 604 met daartussen een woeler. Voorop wordt het loof geklapt en afgevoerd naar de zijkant. De woeler achter de trekker woelt de cichoreiwortels los. Daarna worden de cichoreiwortels gerooid met de Grimme Rootser. Het woelen is nodig als gevolg van de droogte waardoor de wortels erg vastzitten en anders zouden afbreken. Landbouwbedrijf Buijs heeft om deze redenen deze constructie laten bouwen.    


Hydroponie helemaal hot

11-09-2019 - 0 reacties Als we nieuwe planten in huis halen en deze in de potgrond zetten, weten we niet wat zich onder de grond afspeelt. Het enige wat je ziet, is wat er boven de grond gebeurd en wat er met de wortels gebeurt blijft een geheim.


Zaai-element voor groenten met dubbele schijven

23-08-2019 - 0 reacties Monosem, fabrikant van precisiezaaimachines en schoffelmachines, introduceert voor de Nederlandse markt een nieuw model zaai-element voor groenten (uien, wortels, etc.) welke is uitgevoerd met dubbele frontschijven. Het zaai-element is geschikt om te zaaien in gewasresten (NKG). Multifunctioneel Dit nieuwe zaai-element met het MS-zaaihuis maakt het mogelijk om een grote varieteit aan zaden met een grote nauwkeurigheid te zaaien. De minimale rij-afstand is 25 cm. Met dit element kan in enkele lijn gezaaid worden. Het MS-V element kan gemonteerd worden aan ieder 5” frame…


Regen van afgelopen dagen gaf beetje verlichting in watertekort

14-08-2019 - 0 reacties In het gebied van het Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft de regenval van de afgelopen dagen voor een beetje verlichting gezorgd in het watertekort. Hoewel de diepere grondwaterstanden laag blijven, is er meer water beschikbaar voor de bovenste grondlaag. Dit is goed voor de wortels van planten en gewassen.


Droge zomer én droge wijn: Overijsselse wijnbouwers profiteren

03-08-2019 - 0 reacties Mooie groene bladeren, weinig schimmels en de trossen druiven laten zich al zien; wijnbouwer Rikus Poel uit Den Ham is tevreden. Want juist druivenplanten kunnen beter tegen periodes van droogte. "Hun wortels zoeken zelf wel het grondwater op."


Van wortels en sla eten ga je in ieder geval psychisch niet sterker in je schoenen staan

19-07-2019 - 0 reacties Ook een beestenboel daar


Restaurant verkoopt wortels gemaakt van kalkoenvlees

17-07-2019 - 0 reacties De Amerikaanse restaurantketen Arby’s is helemaal klaar met restaurants die koketteren met vleesvervangers zoals groentenburhers. Het bedrijf heeft daarom een wortel ontwikkeld die is gemaakt van kalkoenvlees.


Planten werken bij droogte nauwer samen met bacteriën

15-07-2019 - 0 reacties Planten die kampen met stress door droogte, scheiden stoffen af die de activiteit van schimmels en bacteriën rondom hun wortels verhogen. Zo zorgen ze er waarschijnlijk voor dat deze micro-organismen voedingsstoffen produceren, die de plant kan gebruiken om te herstellen.


Drie kroppen sla in één, geteeld op water

02-07-2019 - 1 reacties SalaJoe-sla is een slatrio – drie kroppen sla in één, ofwel van dezelfde kleur ofwel als tricolore – met de wortels er nog aan. Dankzij de volledig automatische teelt op water en een geoptimaliseerd oppervlaktegebruik is er vergeleken bij gebruikelijke teelt de helft aan energie, water en…


Ritnaalden steken de kop op in maisveld

26-06-2019 - 12 reacties

Originele beschrijving

Een succesvolle teelt van vanggewassen is goed voor de bodem en het bodemleven. Ook ongewenst bodemleven, zoals de ritnaald profiteert hiervan. Dat ging dit voorjaar op een aantal percelen ten koste van de mais. De wortels werden weggevreten.


Klimaat activisten vertrappen gewassen

25-06-2019 - 7 reacties De onbeschoftheid van klimaat activisten tijdens een actie tegen de bruinkool ontginning is mateloos. Een akkerbouwer in het Duitse Rommerskirchen moest toezien hoe honderden activisten zijn akkers plat liepen, waar peterselie en wortels werden geteeld.
De reactie van de organisatie: "De boer moet blij zijn dat we actie voeren. Uiteindelijk heeft hij er ook voordeel bij als het klimaat minder ver opwarmt."
Totaal respectloos voor ander mans eigendommen en deze actie heeft dus veel overeenkomsten met de stalbezetting in Boxtel.Originele beschrijving

• Felder-Zerstörung nach Klimademonstrationen • Bauer aus Rommerskirchen erwartet Entschuldigung • Laut Bundesministerin Klöckner "respektlos"


Mechanische onkruidbestrijding met EuM-Vibrocat cultivator

29-05-2019 - 0 reacties Met de EuM-Vibrocat cultivator kan bij stoppelbewerking en zaaibedbereiding zeer effectieve regulering van onkruidbestrijding worden uitgevoerd. Het gebruik van herbiciden kan gereduceerd of zelfs volledig voorkomen worden, omdat de wortels van de onkruiden kort onder het bodemoppervlak worden afgesneden. De oppervlakkige snede onderbreekt de capillaire werking van de grond en bespaart daardoor het vocht in de grond. Speciaal biobedrijven weten de werkmethode van de Vibrocat zeer te waarderen. De drie balks Vibrocat neemt de plaats tussen zaaibedbereider en stoppel-cultivator in en wordt…


Onderzoekers brengen wereldwijd in kaart hoe bomen, schimmels en bacteriën samenwerken

15-05-2019 - 0 reacties Tussen de wirwar aan wortels in de bosbodem, leven schimmels en bacteriën in symbiose met bomen. Ze werken samen aan de uitwisseling van nutriënten voor koolstof. Een nieuwe studie waarin meer dan 1,1 miljoen locaties en 28.000 boomsoorten onderzocht zijn, laat zien hoe factoren als klimaat, bodem en decompositie bepalen welk type symbiose op welke plek floreert. Deze studie helpt wetenschappers om te begrijpen hoe symbiotische relaties de structuur van bossen bepalen en hoe deze samenwerking beïnvloed wordt door een opwarmend klimaat. Het artikel is vandaag gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature.


Akkerbouwer levert bietjes en wortels aan sappenbar

12-04-2019 - 0 reacties In het televisieprogramma BinnensteBuiten trad akkerbouwer Martin Topper uit Dronten deze week op als leverancier van gekleurde bieten en gekleurde peen voor de productie van gezonde sapjes.


Boer onder de ambtenaren

06-04-2019 - 0 reacties Volgens zijn LinkedIn-profiel is hij projectleider milieupublicaties en woordvoerder bij statistiekbureau CBS in Den Haag. Bij journalisten en ook bij zijn collega’s is hij vooral bekend als ”de landbouwman”. Cor Pierik: een boerenzoon uit Genemuiden die zijn toekomst zocht in de stad, maar niet los kwam van zijn wortels.


Nieuwe proefresultaten biostimulant voor groenten, fruit en sierteelt

20-03-2019 - 0 reacties De biostimulant Vitact F zorgt volgens producent DCM voor een optimale gezondheidstoestand van wortels en planten. Dit heeft als resultaat een hogere productie en betere kwaliteit van vruchtgewassen (tomaat, komkommer, ..) en fruit, en dit zonder extra meststoffeninput.
Wat is een biostimulant? Een nuttige microbiële of…


Kramer KT verreikers: robuuste specialisten voor de landbouw

26-02-2019 - 0 reacties Het Duitse Kramer heeft haar wortels in de landbouw en bouwt al heel lang wielladers en verreikers. Door de alliantie met John Deere zien we deze nu ...