Wortelen

Wortelen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Wortelen nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Wortelen nieuws

Hamstergedrag overheden toont belang landbouwbeleid aan

26-03-2020 - 0 reacties Vietnam maakte bekend dat het de uitvoer van rijst opschort om de eigen voorraden te verzekeren. Eerder besliste Kazachstan al de export van wortelen, suiker, aardappelen en tarwebloem op te schorten en korter bij huis heeft Servië al export van zonnebloemolie stopgezet. De Standaard merkt op dat bij sommige overheden de voedselpaniek lijkt toe te slaan. In Europa is er (nog) geen probleem. “Jarenlang werd het Europese landbouwbeleid bekritiseerd, maar nu is het eerder een zegen”, zegt Jan Van Hove, hoofdeconoom bij KBC.


Kruiden doorzaaien in grasland met Landkracht Agri

20-11-2019 - 0 reacties Kruidenrijk grasland staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Het zorgt voor een betere biodiversiteit en mede hierdoor is kruidenrijk grasland een voorwaarde voor planet proof bedrijven. Kruidenrijk grasland maakt ook onderdeel uit van vele beheersovereenkomsten. Vlinderbloemigen binden stikstof uit de lucht en zorgen daarbij voor een meer smakelijk product. Kruiden bevatten over het algemeen meer mineralen, dit heeft positieve invloed op de gezondheid van koeien. Door kruiden door te zaaien in grasland zal de bodemstructuur beter worden doordat kruiden zich dieper wortelen.…


Tomaten kweken op Mars? Met urine van een astronaut kan het misschien

12-11-2019 - 0 reacties Een nieuw onderzoek van de universiteit van Wageningen moet uitwijzen of je groenten kunt kweken met de plas van astronauten. Voor een test gebruiken wetenschappers de urine van Amsterdamse festivalgangers.
In een kas op het terrein van de universiteit groeien nu zestig potten met bonen in nagemaakte maan- en Marsgrond. Die worden voor het onderzoek iedere dag bemest met urine. "Maar niet doordat we over de potten heen plassen", zegt de Wageningse ruimtelandbouwer Wieger Wamelink.
De planten krijgen plas toegediend in de vorm van struviet. "Dat is een zeer vruchtbare mestsoort van wit kristalachtig spul. Het is een een goede meststof, die in de ruimte niet verloren mag gaan", zegt Wamelink.
Onderzoekers hopen dat de bonen flink gaan groeien door plas:
Onderzoekers vangen de plas op via urinoirs op festivals. Die is bruikbaar omdat het automatisch wordt gescheiden van poep. Eventuele resten van medicijnen of drugs worden verwijderd.
In de ruimte moeten astronauten hun urine straks zelf gaan scheiden. Dat is een relatief eenvoudig proces, zegt Wamelink. In het internationaal ruimtestation ISS doen ze al iets soortgelijks: de plas van astronauten wordt gezuiverd tot water en zij drinken dat zelf weer op.
De mens kan in 2030 voor het eerst op Mars landen. "Maar op de maan is de volgende landing al een stuk eerder, al in 2024. Daarom moeten we opschieten met het onderzoek. We zijn in 2013 begonnen en inmiddels weten we dat de basisdingen werken."
Zo zijn onderzoekers erachter gekomen dat het mogelijk is om planten te laten groeien op de maan en op Mars met behulp van wormen, bepaalde bacteriën en hommels. "De volgende stap is onderzoek met mensenpoep." Ook weten wetenschappers dat de kweek onder de grond moet plaatsvinden omdat er te veel schadelijke straling is. Ook is het in de ruimte te koud en in andere gevallen juist veel te warm voor planten.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat het dieet van ruimtevaarders niet alleen uit bonen bestaat. "Eerder kweekten we voor dit onderzoek tomaten, aardappelen, tuinkers, rucola, wortelen en quinoa", zegt Wamelink. In de toekomst hoopt de onderzoeker ook citrusvruchten te laten groeien omdat vitamine E en C helpen te beschermen tegen straling. "Een ruimtepak alleen is niet genoeg."


Nog meer hutspot op deze zondag

15-09-2019 - 1 reacties Deze week vond de Grimme Hutspotdag plaats: een demonstratie van machines en installaties voor het oogsten en inschuren van aardappelen, uien en wortelen. Zo waren onder meer te zien de nieuwste getrokken en zelfrijdende rooiers, inschuurlijnen en kistenvullers met stapelaars. Ook werd er toelichting gegeven over het opslaan en bewaren van deze gewassen. Het idee voor de Hutspotdag is ontstaan tijdens de Grimme Technica. Omdat dit jaar in Nederland geen grote akkerbouwmanifestatie is, heeft de machineproducent besloten dit samen met andere partijen op te pakken.


Video: Aardappelen, uien en peen rooien op Grimme Hutspotdag

12-09-2019 - 0 reacties In Lelystad vond gisteren de Grimme Hutspotdag plaats: een demonstratie van machines en installaties voor het oogsten en inschuren van aardappelen, uien en wortelen.


Bijna tijd voor hutspot op de Grimme Hutspotdag

08-09-2019 - 0 reacties Op 11 september vindt een uniek evenement plaats bij PPO (WUR Open Teelten) aan de Edelhertweg 1 in Lelystad. Grimme Nederland organiseert namelijk de Grimme Hutspotdag. Een evenement waarbij machines voor het oogsten en inschuren van aardappelen, uien en wortelen worden gedemonstreerd en tentoongesteld. Rooien met de nieuwste getrokken en zelfrijdende rooiers van Asa-Lift en Grimme, kistenvullers met stapelaars van Grimme en Mechatec. Naast de live demo´s zijn er diverse machines van de genoemde merken te bewonderen. Ook Tolsma-Grisnich is aanwezig met een…


Fotoserie: Onkruiden in peen bestrijden met aangepaste schoffel en aanaarder

06-08-2019 - 0 reacties Effectieve onkruidbestrijding in wortelen is steeds lastiger dit droge voorjaar. Zeker nadat de actieve stof linurol sinds 2017 niet meer is een toegelaten, is het zaak te zoeken naar andere manieren om de onkruiddruk in wortelpercelen in toom te houden.


Abemec is aangesteld als de nieuwe Dewulf-dealer.

06-08-2019 - 0 reacties Abemec is door Dewulf, full-liner in landbouwmachines voor aardappelen en wortelen, benoemd tot officiële dealer voor de regio Noord Brabant, Midden en Noord Limburg, Utrecht en West Gelderland. Vanaf heden zal Abemec vanuit zijn vestiging in deze regio’s de professionele telers nog beter kunnen helpen met een ruim aanbod aardappel- en wortelmachines. Uitbreiding machine-aanbod met focus op aardappelen Abemec is verheugd de samenwerking met Dewulf verder uit te breiden voor hun uitgebreide aanbod aardappelmachines. Het poot-, rooi- en inschuurmateriaal van Dewulf…


"Het is moeilijk om de temperatuur in de kern van de groenten op de vereiste vier graden te krijgen"

09-07-2019 - 0 reacties Sla, wortelen, radijs: bij een hittegolf zoals laatst moeten groententelers iets bedenken om ervoor te zorgen dat hun producten vers in de supermarktschappen belanden. Maar niet alleen de temperaturen maken het de telers moeilijk, zo laat een voorbeeld uit het Duitse Gundelfingen zien. In het koelhuis…


Effectieve bescherming van uw wortelen zonder residu

08-07-2019 - 0 reacties Voor een goede afzet is het belangrijk zo min mogelijk residu terug te kunnen vinden op uw gewas. Vorig jaar heeft Syngenta een proef uitgevoerd in wortelen, waarin verschillende schema's naast elkaar vergeleken werden op residu. Meer weten?


Column: Henk Nienhuis: Leerzaam Kompas

03-07-2019 - 0 reacties Het is droog in de Veenkoloniën met enige warme dagen. Het grondwaterpeil is anderhalve meter onder normaal, maar zo diep wortelen onze gewassen niet. Wel doen we veel aan de conditie van onze grond: groenbemesters, bodemdruk en bandenspanning.


1 tot 2,50 euro/ton uitkering voor Agrifirm graan-, uien- en wortelpoolers

15-06-2019 - 0 reacties Akkerbouwers die in 2018 hun graan, uien, en/of wortelen als lid afzetten binnen de Agrifirm pools kunnen een extra ledenuitkering van in totaal 800.000 euro tegemoet zien. De uitkering varieert van 1 euro tot 2,50 euro per ton.


Wortelen zaaien met de Grimme Proair

04-05-2019 - 0 reacties De ProAir is een pneumatische precisiezaaimachine waarmee tot 270 verschillende soorten fijnzaad gezaaid kunnen worden, zoals bijv. wortelen, uien, broccoli en peper. De machine is vanaf 2 tot max. 24 zaai-elementen uit te voeren. Afhankelijk van het aantal rijen kan de ProAir met star of opklapbaar frame uitgevoerd worden. De flexibele aandrijfas zorgt voor een onderhoudsvrije aandrijving van de zaaischijf. Door de pneumatische verenkeling wordt het zaad exact in de zaaivoor afgelegd. Dankzij de unieke zaaischijf is het mogelijk tot vier rijen per zaaischijf uit te brengen. Op basis van…


De wortelruggen voor de Hutspotdag worden gefreesd door Blok Agro

01-05-2019 - 0 reacties Eigenlijk ligt het voor de hand: aardappelen, uien en wortelen. Grimme heeft samen met haar dochter Asa-Lift voor al deze gewassen oogstmachines. Ook is naast het poten van aardappelen, door de samenwerking met Stanhay, het zaaien van groentegewassen via de Grimme groep mogelijk geworden. De aardappelen zijn gepoot door een Grimme GB 430, de wortelen worden gezaaid door een Stanhay en dan het rooien en inschuren... Op 11 september gaat het gebeuren bij PPO (WUR open teelten) in Lelystad. Daar worden al deze gewassen gerooid door een range aan Grimme/ Asa-Lift oogstmachines. Omdat PPO…


Grimme 'hutspotdag'

18-04-2019 - 0 reacties Eigenlijk ligt het voor de hand: aardappelen, uien en wortelen. Grimme heeft samen met haar dochter Asa-Lift voor al deze gewassen oogstmachines. Ook is naast het poten van aardappelen, door de samenwerking met Stanhay, het zaaien van groentegewassen via de Grimme groep mogelijk geworden. De aardappelen zijn gepoot door een Grimme GB 430, de wortelen worden gezaaid door een Stanhay en dan het rooien en inschuren... Op 11 september gaat het gebeuren bij PPO (WUR open teelten) in Lelystad. Daar worden al deze gewassen gerooid door een range aan Grimme/ Asa-Lift oogstmachines. Omdat PPO…


Dewulf zet zich klaar voor een succesrijke toekomst

03-04-2019 - 0 reacties Dewulf, full-liner in landbouwmachines voor aardappelen en wortelen, staat sterker dan ooit in de markt na een kapitaalsinbreng door de familiale aandeelhouders Hendrik Decramer en Thomas Decan, in samenwerking met investeerder Jan Clarebout. Deze drie partijen bezitten nu samen alle aandelen van Dewulf Group. De fabrikant blijft een zelfstandige familieonderneming en het huidige management blijft gewoon aan het roer. Het vers kapitaal laat Dewulf toe om met meer overtuiging dan ooit tevoren voluit voor haar visie te gaan, waarbij doorgedreven digitalisering en klantgerichtheid centraal staan. Investering…


Dewulf zet zich klaar voor een succesrijke toekomst

02-04-2019 - 0 reacties Dewulf, full-liner in landbouwmachines voor aardappelen en wortelen, staat sterker dan ooit in de markt na een kapitaalsinbreng door de familiale ...


Luchtzuiverende planten van Rootz.plus wortelen zich bij CORPUS

13-02-2019 - 0 reacties Het nieuwe merk Rootz.plus is een samenwerking aangegaan met Corpus, reis door de mens. Founders Karin van der Eijk en Chris Houbolt willen met Rootz.plus het bewustzijn van het belang van planten in de leefomgeving vergroten.


Wortelopbrengst op zilte grond in Kenia verdubbeld

22-01-2019 - 0 reacties Met een project in Kenia is de opbrengst van wortelen bij een zilte teelt verdubbeld. Tegelijk werd het gebruik van irrigatiewater met 20 tot 40 procent verminderd.


Wortelopbrengst op zilte grond in Kenia te verdubbelen

22-01-2019 - 0 reacties Met een project in Kenia is de opbrengst van wortelen bij een zilte teelt verdubbeld. Tegelijk werd het gebruik van irrigatiewater met 20 tot 40 procent verminderd.