Witteveen

Al het Witteveen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Witteveen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Witteveen nieuws

De boerderijwinkels van Bart (32) uit Deurne groeien als kool: nieuwe zaak in Helmond opent vrijdag

22-01-2021 - 0 reacties DEURNE - Vlees van eigen koeien, groenten, fruit en zuivel van om de hoek: het Streeckhuys van Bart Witteveen (32) uit Deurne draait op volle toeren. De winkel in Deurne is sinds zes jaar een hit, vorig jaar begon hij een restaurant in het centrum en deze vrijdag opent hij samen met zijn familie een vernieuwde en grotere winkel in Helmond.


Drent Roy Meijer nieuwe voorman agrarische jongeren

27-11-2020 - 0 reacties Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) heeft een nieuwe voorzitter. Drent Roy Meijer is unaniem verkozen. De 27-jarige melkveehouder boert in Witteveen en was de afgelopen twee jaar al voorzitter van de Drentse NAJK-poot, maar promoveert nu.


Op de boer(inn)enkalender: 'Je probeert iets anders neer te zetten dan de standaard boer'

03-10-2020 - 0 reacties Niels Verheul (22) uit Witteveen en Esmee van Eijk (19) uit Emmer-Compascuum staan dit jaar op de boeren- en boerinnenkalender. Hun foto's zijn opgenomen op de 'bonusplaat' van beide pikante kalenders. Gisteren was de presentatie van de kalender in Dronten, waarbij de boeren en boerinnen ook over de catwalk mochten.


Vakidioot Roy Meijer (27), een bevlogen jonge boer in Witteveen: over stikstof, klimaat en biodiversiteit

11-07-2020 - 3 reacties WITTEVEEN - Steeds meer en scherpere bedrijfsregels. Klem tussen oprukkende woningbouw en beschermde gebieden. Een toenemend onbegrip van de maatschappij. Wie nu nog boer wordt moet wel een vakidioot zijn. Roy Meijer (27) uit Witteveen is zo’n bevlogen jonge boer.


Sylvia Keizers uit Witteveen leert mensen met paarden communiceren: 'Paarden hebben geen verborgen agenda'

31-10-2019 - 0 reacties WITTEVEEN - Sylvia Keizers verhuisde elf jaar geleden van Amsterdam naar Witteveen en begon haar bedrijf Natuurlijk Paardenleiden. Zij leert mensen - jong en oud - op een natuurlijke manier met paarden te communiceren via lichaamstaal, wat ze komende zaterdag ook laat zien tijdens de Open Bedrijvendag.


Stro persen met Gallignani 5690E

01-07-2019 - 0 reacties Wintergerst stro persen geweest met twee maal John Deere 6430 Gallignani 5690E en Meijer verzamelwagen plus klem van LMB Snoeijing te witteveen


Gps-dieven slaan nu ook toe bij boeren in Drenthe

19-06-2019 - 4 reacties Het dievengilde heeft nu ook toegeslagen in Drenthe. Bij boeren in de dorpen Witteveen, Odoornerveen en Schoonloo zijn gps-systemen gestolen uit trekkers. Recent zijn soortgelijke diefstallen gemeld in onder meer Mantinge en Hijken.


Video: Aardappels poten met groot materieel

07-05-2019 - 1 reacties In de omgeving van Witteveen (DR) is landbouwbedrijf Mencke uit Barger-Compascuum bezig met het poten van zetmeelaardappelen. Dat gebeurt met groot en modern materieel.


Video: Leghennenhoudster Mirjam Bouwhuis geeft kijkje in stallen

10-02-2019 - 0 reacties Leghennenhoudster Mirjam Bruinenberg-Bouwhuis geeft chef-kok Marco Bruins van Catering van 't Hooge in deze video een exclusief kijkje in haar leghennenstallen op hun bedrijf in het Drentse Witteveen.


Nieuw Drents concept DuurzaamhEItje

11-09-2018 - 0 reacties Familie Bouwhuis uit Witteveen zet sinds de zomer van 2018 het DuurzaamhEItje af. Een eigen concept; een duurzaam vrije uitloopei van de Drentse Hooglanden. Duurzaam vanwege 70 procent lagere CO2-voetafdruk.


‘Beter ploegen dan NKG op slempgevoelig land’

19-10-2017 - 0 reacties Het is tegenwoordig allemaal Niet Kerende Grondbewerking (NKG) wat de klok slaat, maar als het land er door omstandigheden niet bekwaam voor is, is het verstandig om de ploeg er in te zetten. “Onze grond is teveel verslempt om zonder risico tarwe te zaaien”, zegt akkerbouwer Bouke Witteveen uit Oldenzijl in Groningen.


Mirjam Bouwhuis verzorgt deze week @Boerburgertweet

18-09-2017 - 0 reacties Leghennenhoudster Mirjam Bouwhuis uit het Drentse Witteveen verzorgt deze week via Twitter en Facebook @Boerburgertweet. Bouwhuis is één van de gedupeerde leghennenhouders in de fipronilzaak.


Demonstraties bij kippenboeren die kiezen voor ruimen

07-08-2017 - 0 reacties Zes dierenorganisaties gaan vandaag protesteren bij pluimveebedrijven die hun kippen gaan ruimen die besmet zijn met fipronil. De protesten vinden plaats bij twee pluimveebedrijven in Drenthe.
De dierenorganisaties spanden vrijdag een kort geding aan om een stokje voor de ruimingen te steken. De rechter stelde ze niet in het gelijk. Er wordt gedemonstreerd bij een bedrijf in Odoornerveen met 60.000 kippen en een bedrijf in Witteveen met 72.000 kippen, schrijft RTV Drenthe. Gisteren werden al zeker 300.000 kippen geruimd.
Naar verwachting zullen er in totaal in Nederland zo'n miljoen kippen worden geruimd, zegt Eric Hubers van brancheorganisatie van de pluimveehouderij LTO. Een precieze schatting is moeilijk te maken, omdat bedrijven kunnen kiezen om alle beesten af te maken of om ze schoon te krijgen.
Vergassen of dieet
Anne Bron uit Drachtstercompagnie heeft, net als het merendeel van de pluimveehouders, besloten om de kippen in leven te houden. "Ze gaan dan op dieet", zegt ze. "Fipronil hoopt zich op in het buikvet en als het goed is gaat de de stof dan met het buikvet uit de kip."
Hubers van LTO zegt dat die aanpak niet zonder risico is. "Het is nieuwe materie. We weten hoe snel andere gifstoffen uit de kip gaan, maar met fipronil is dat onbekend." Naar verwachting duurt het zes tot acht weken voordat de kippen weer 'schoon' zijn.
De beesten kunnen pas weer geld opleveren wanneer ze fipronil-vrij zijn. Daarom kiezen bedrijven met vooral oudere kippen die binnenkort toch naar de slacht moeten vaker om te ruimen. Het is in dat geval voordeliger om de kippen te doden. Als ze in leven worden gehouden kosten ze geld, omdat ze moeten eten, terwijl ze niets opbrengen. De besmette beesten mogen niet naar de slachterij, dus worden ze in de stal vergast.
Gezondheid
Fipronil is een antiluizenmiddel dat tegen de regels in is gebruikt tegen bloedluis bij kippen. Daardoor kwam de stof in eieren terecht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde vorige week voor de stof. Toxicologen zeggen dat de eieren pas gevaarlijk worden voor de gezondheid na jaren consumptie.


'Kippen pluimveebedrijf Witteveen vorig jaar al behandeld door omstreden bedrijf'

02-08-2017 - 0 reacties De kippen van het pluimveebedrijf in Witteveen zijn ook in 2016 behandeld door de bloedluisbestrijders van het bedrijf Chickfriend.


Motorrijder gewond door aanrijding met ree bij Witteveen

24-06-2017 - 0 reacties Op de N381 bij Witteveen is vrijdagavond een motorrijder met zijspan met een overstekende ree in botsing gekomen. De motorrijder raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.