Witte

Witte is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Witte en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Witte nieuws

Cerescon wint prijs met aspergeoogstrobot

05-02-2020 - 0 reacties De Brabantse hightech scale-up Cerescon nam op 30 januari 2020 de Inspiratie & Innovatie Award in ontvangst voor haar Sparter, de selectieve oogstrobot voor witte asperges. De prijs werd uitgereikt door Microcentrum, een kennis- en netwerkorganisatie uit de Brainport regio die technische bedrijven in de maakindustrie…


Het gaat sneeuwen, maar reken niet op een witte Kerst

11-12-2019 - 0 reacties De winter klopt op de deur. In de nacht van donderdag op vrijdag gaat het sneeuwen, maar helaas voor winterliefhebbers: het witte spul blijft waarschijnlijk niet liggen.


'Water is olie van de toekomst', dus deze stuwdam leidt tot burenruzie

09-12-2019 - 0 reacties Hij wordt 170 meter hoog en 1800 lang, maakt Ethiopië een machtige energiereus en bedreigt de toegang tot water van miljoenen Egyptenaren en Sudanezen. De aanleg van de Grote Renaissancedam in de Blauwe Nijl zorgt voor oplopende spanningen in een decennia-oud conflict.
Vandaag proberen Ethiopië, Egypte en Sudan bij een overleg in Washington tot een oplossing te komen. Zijn de Nijllanden nog bij elkaar te brengen of is het hek van de spreekwoordelijke dam?
Het is in ieder geval geen eenvoudige kwestie. De Nijl is de langste rivier ter wereld en wordt gezien als de levensader van Egypte. De grootste steden bevinden zich rondom de rivier en zeker 90 procent van het drinkwater komt uit de Nijl.
Dat geldt eveneens voor zuiderbuur Sudan. In hoofdstad Khartoem komen de Witte en Blauwe Nijl samen. De laatstgenoemde ontspringt in Ethiopië en zorgt voor de meerderheid van de watertoevoer van de Nijl. Het is dus geen verrassing dat de Ethiopische autoriteiten willen profiteren van de waardevolle waterloop.
De Egyptenaren staan minder te springen om een Ethiopische stuwdam en hebben decennialang kunnen voorkomen dat in de bovenstroom van de rivier het water vastgehouden zal worden. Stevige taal en militaire dreigementen vanuit Caïro weerhield Addis Abeba daar lange tijd van.
Dwarsliggen
Dat de dam er nu tóch komt, heeft Egypte deels aan zichzelf te danken, legt hoogleraar waterbeheer Pieter van der Zaag in Spraakmakers uit. "Er bestond een initiatief van de Wereldbank om gezamenlijk op te trekken, zodat alle Nijllanden zouden profiteren van een dam in Ethiopië. Maar Caïro ging na tien jaar dwarsliggen."
Toen in 2011 tijdens de Arabische Lente de Egyptische president Mubarak werd afgezet en het land in een machtsvacuüm terechtkwam, greep Ethiopië haar kans en besloot de dam te realiseren. Inmiddels heeft Egypte de macht weer hersteld en staat het leger er sterk voor, vertelde de Nederlands-Egyptische politicoloog en journalist Mounir Samuel in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.
Hij ziet tekenen van Egyptische of Sudanese bemoeienis met het project. Zo werd vorig jaar de hoofdingenieur doodgeschoten. "Het is onduidelijk wie er achter zat, maar het lijkt mij heel toevallig als het niets met de dam te maken heeft." De bouw liep in ieder geval vertraging op.
Ethiopië zet hoe dan ook door. In 2015 beloofde het de buurlanden al dat zij "geen enkele schade zouden oplopen". De dam is van groot belang voor het land, ziet Samuel. "Het zal hun energieopwekking verdriedubbelen. Ze willen de grootste energie-exporteur van heel Afrika worden." Premier Abiy staat er geharnast in: onlangs suggereerde hij dat de dam hem een gewapend conflict waard is.
Ook hoogleraar Van der Zaag ziet het belang. "De dam is voor Ethiopië een vorm van nation building. In de publieke opinie scharen Ethiopiërs zich massaal achter het project."
Geen nijlpaard meer
Een extra complicerende factor is de klimaatverandering. De Nijl bestaat volledig uit regenwater. Dat valt met name in het regenseizoen, dat aan het verschuiven is. Ook stijgt de temperatuur in de regio sneller dan elders, stelt Samuel. "Het sneller verdampen van Nijlwater versterkt dus de noodzaak om het water op te slaan."
Daarnaast heeft een dam een enorm effect op overstromingen in de regio, dat voor vruchtbare grond zorgt. De effect weten we vrij nauwkeurig dankzij de Aswandam in Egypte. "Het doodt flora en fauna, waardoor er geen nijlpaarden en nauwelijks krokodillen meer voorkomen in Egypte. In plaats van slib uit de Nijl wordt het land vruchtbaar gemaakt met kunstmest." Al met al 'een ecologische ramp', volgens Samuel.
'Water is olie van de toekomst'
De politicoloog verwacht weinig van het overleg in Washington. "Egypte en Sudan zullen veel herrie gaan maken." Ook Van der Zaag heeft er een hard hoofd in. "Het is vooral een prestigekwestie. Het is voor Egypte moeilijk naar huis te gaan met een akkoord."
De grootste kwestie draait om het tempo waarmee het reservoir van de waterkrachtcentrale gevuld zal worden. Samuel denkt dat Ethiopië haar buren iets moet bieden, zoals een 'mooi prijsje' voor de elektriciteit die opgewerkt zal worden.
"Maar dat is een pleister op de wond voor de korte termijn. Ik verwacht de komende decennia een oorlog om het water. Het is de olie van de toekomst", zegt hij. "Het is survival of the fittest op hoog niveau."
Hoogleraar Van der Zaag ziet toch één lichtpuntje in het conflict. "De ironie is dat de drie landen nog nooit zoveel met elkaar onderhandeld hebben als de afgelopen vijf jaar. Je zou kunnen zeggen dat de kwestie - ondanks alle retoriek - de samenwerking heeft versterkt."


Relatief veel bladeren aan de bomen door stabiel herfstweer

25-11-2019 - 0 reacties Vergeleken met voorgaande jaren zitten er deze herfst nog altijd relatief veel bladeren aan de bomen. Ook verkleuren ze later dan normaal. Dat komt door het stabiele herfstweer, meldt de website Nature Today.
Boomsoorten als witte paardenkastanjes en linden zijn inmiddels kaal, maar veel berken, elzen en hazelaars verliezen rond deze tijd pas hun bladeren. Volgens de Wageningen Universiteit is dat zeer laat voor de tijd van het jaar. De meeste beuken en eiken hebben nog volop blad en ook dat is relatief laat.
Een oorzaak van de late bladverkleuring is dat er deze herfst nog geen extreem koude of warme periodes waren. Volgens bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit is dat toe te schrijven aan klimaatverandering. "Het is een van de warmste jaren ooit en dat heeft zijn weerslag op de natuur." Ook speelt mee dat er geen officiële herfststorm is geweest en er nog nauwelijks nachtvorst was.
De universiteit heeft de veranderende natuur in kaart gebracht door mensen in het hele land te vragen foto's van bomen en planten te maken en te uploaden via een app. Inmiddels kunnen daardoor al over meerdere jaren vergelijkingen worden gemaakt.


December verloopt waarschijnlijk zacht en nat

24-11-2019 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - In de feestmaand december wordt ons veel zacht en nat weer voorgeschoteld. Dat meldt Weeronline. Het hoofdgerecht bestaat waarschijnlijk uit zuidwestenwinden die milde oceaanlucht en regenzones aanvoeren. Dit betekent dat het minder vaak vriest en sneeuwt dan gemiddeld, maar ook in zachte wintermaanden komt het op sommige dagen wel tot vorst en sneeuw. De kans op een witte Kerst is dus nog niet verkeken.


Hanomag Brillant 601 - Witte rook bij starten

04-11-2019 - 6 reacties Hallo, ik heb een Hanomag Brillant 601. Hij start niet al te makkelijk bij een koude motor. Als hij dan aanstaat rookt hij 2 minuten aardig wit en heeft die een tikje in de motor. Bij een warme motor is dit probleem verholpen en start die vlot en loopt dan super. Weet iemand wat dit is?

Mvg,

Arjen Kamphuis


Culinair ontdekt: Tavče gravče

27-09-2019 - 0 reacties Bonen zijn gezond eiwitvoedsel. Dit seizoen biedt een buitenkansje: op de markt zijn verse bonen te koop, die je de rest van het jaar alleen gedroogd of voorgekookt in potten of blikken kunt krijgen. Sla het drogen - en daarbij horende weken - over, ga doppen en geniet van verse witte boontjes.


Vers is spotgoedkoop, zegt de Belgische Lidl

24-09-2019 - 0 reacties Een kilo appels voor €1.500.025 en een tros witte druiven voor €21.166. "Hoeveel is vers voor jou waard?" vraagt Lidl België in een opvallende reclamecampagne die afgelopen maandag van start ging met buitenreclame, radio- en televisiespot, aandacht op de website en in de folder.


Bloemenpracht siert Ridderzaal op Prinsjesdag

17-09-2019 - 0 reacties Aan de bloemen zal het vandaag niet liggen. In de Ridderzaal heeft de Wassenaarse arrangeur Ton Verzijl samen met zijn team prachtige bloemdecoraties gemaakt. Met de stukken, waarin witte en gele ‘Pina Colada chrysanten gecombineerd worden met Avalanche rozen, wordt Prinsjesdag 2019 extra luister bijgezet.


Vleesvervangers bezig met snelle opmars, verkoop vlees daalt

14-08-2019 - 0 reacties Supermarkten verkopen minder vlees en meer groenteburgers en vegetarische worsten. De vegamarkt is zo interessant dat ook grote vleesproducenten overstappen op vleesvervangers.

Uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland blijkt dat we in ons boodschappenmandje steeds vaker echt vlees vervangen door producten gemaakt met bijvoorbeeld witte en bruine bonen, soja, kikkererwten, champignons, bloemkool, broccoli en kruiden. Sinds 2017 is het aantal verkochte vleesvervangers in de supermarkt met 51 procent toegenomen.

Ter vergelijking: sinds 2017 daalde de verkoop van rund-, varkens-, en wildvlees met 9 procent. Kip wist nog een groei te bewerkstelligen van 2 procent. Toch lijkt ook daar nu de daling ingezet. In de eerste helft van dit jaar daalde de kipverkoop met 0,4 procent.


Joflor in Naaldwijk geeft orchidee een kleurtje

12-08-2019 - 0 reacties De geverfde vlinderorchideeën van Joflor in Naaldwijk zijn niet aan te slepen. Eigenaar John Valstar geeft witte exemplaren van zo’n twintig phalaenopsiskwekerijen een kleurtje en heeft daarmee een gat in de markt aangeboord.


Trump compenseert boeren met tonnen dollars

31-07-2019 - 0 reacties Het Witte Huis heeft in de Verenigde Staten in mei bekend gemaakt $16 miljard uit te trekken aan schadevergoeding voor de agrarische sector. Nu is ook de verdeelsleutel van deze compensatie voor de handelsoorlogen die de Amerikaanse president Donald Trump wereldwijd voert. De bedragen kunnen oplopen tot 5 ton per agrarisch ondernemer.


Trump compenseert boeren met tonnen dollars

31-07-2019 - 0 reacties Het Witte Huis heeft in de Verenigde Staten in mei bekend gemaakt $16 miljard uit te trekken aan schadevergoeding voor de agrarische sector. Nu is ook de verdeelsleutel van deze compensatie voor de handelsoorlogen die de Amerikaanse president Donald Trump wereldwijd voert. De bedragen kunnen oplopen tot 5 ton per agrarisch ondernemer.


Melkprijs VS blijft voorlopig nog magertjes

23-07-2019 - 0 reacties Hoewel de melkaanvoer in de Verenigde Staten (VS) duidelijk afvlakt, ligt een hogere melkprijs niet in het verschiet. Amerikaanse melkveehouders worden geplaagd door de handelsoorlog met China, waarbij voorlopig geen witte rook wordt verwacht. 


VOORN Spray Roses introduceert nieuwe trosrozen Bridal Flow en Sweet Flow

23-07-2019 - 0 reacties VOORN Spray Roses heeft twee nieuwe trosrozen geintroduceerd, de witte trosroos Bridal Flow en de zachtroze trosroos Sweet Flow.


Nieuwe paprika geeft witte vlieg geen kans

23-07-2019 - 0 reacties Onderzoeksbedrijf KeyGene in Wageningen heeft een paprika ontwikkeld die niet meer vatbaar is voor geminivirussen. 'Wat dit voor de praktijk betekent, moet zich nog uitwijzen.'


Dit paprikaras is ongevoelig voor virussen

13-07-2019 - 0 reacties Onderzoekers van het Nederlandse bedrijf KeyGene kunnen een paprika-ras telen dat ongevoelig is voor het gevreesde gemini-virus.

Het is de ergste nachtmerrie voor iedere teler: een virus dat zich in het gewas nestelt. En al helemaal als dat het geminivirus is, een beruchte pestkop van bijvoorbeeld paprika. Deze ziekteverwekker zorgt voor opbrengstverliezen bij boeren wereldwijd. Tot overmaat van ramp kan de witte vlieg het virus nog verder verspreiden. Alleen met chemische bestrijdingsmiddelen is die een halt toe te roepen.


Nieuwe Tekno modellen week 26 2019

28-06-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Vanaf vandaag zijn er weer een paar hele mooie nieuwe modellen te koop bij Tekno. Via tekno.nl zijn deze te bestellen. Schoni Della Santa. Schoni Thurtrans. Peeters. Daarnaast zijn er ook enkele modellen aangekondigd die er aan zitten te komen en nu al gereserveerd kunnen worden: Contrans 4×2 met blauwe container. Contrans 6×2 met witte container. Gerdez. Deze blogpost is mede mogelijk gemaakt door Tekno.


'Met juiste voer is een goede eischaalkwaliteit ook na 80 weken nog mogelijk'

21-06-2019 - 0 reacties „Door vanaf de opstart luxe te voeren en door op latere leeftijd extra nutriënten aan het voer toe te voegen is een goede eischaalkwaliteit na 80 weken bij zowel witte als bruine hennen goed mogelijk.” Dat zegt eigenaar Robert Bos van P. Bos veevoeders.


Witte bes, parel in nichemarkt

11-06-2019 - 0 reacties De eerste oogst van witte bessen is in volle gang bij Karel Willemsen in IJzendoorn.