Werk

Werk nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Werk nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Werk nieuws

Record aantal werkenden in Nederland

16-09-2021 - 0 reacties In augustus 2021 was 69,5 procent van de 15- tot 75-jarigen in Nederland aan het werk, een nieuw record in arbeidsdeelname. Over de afgelopen drie maanden steeg het aantal werkenden in de genoemde leeftijdsgroep met gemiddeld 33 duizend per maand naar 9,1 miljoen. Het totaal aantal werklozen nam in…


LTO-oproep aan gemeenten: "Maak werk van wonen"

16-09-2021 - 0 reacties Niet alleen starters hebben grote moeite met het vinden van geschikte woonruimte, ook de beschikbaarheid van goede huisvesting voor internationale werknemers is een groot probleem. Nederland dreigt hierdoor een steeds minder aantrekkelijke bestemming te worden voor werknemers uit andere EU-landen. Dit…


Boeren en telers worstelen met eisen duurzaam keurmerk: ‘Administratieve kluif’

15-09-2021 - 0 reacties Bij de boeren roept het keurmerk On the way to PlanetProof gemengde gevoelens op. Het kost ze veel extra werk om aan de eisen te voldoen. Toch groeit het keurmerk als kool, afnemers eisen dat er duurzamer wordt gewerkt.


Razendsnel, elektrisch en voordelig: MG’s nieuwe Marvel R is goed, maar nog geen 10

09-09-2021 - 0 reacties Na de succesvolle ZS EV en de plug-inhybride EHS brengt het Chinese MG nu een derde SUV op de markt. De Marvel R is snel, modern en een stuk voordeliger dan de meeste concurrenten. Zeker gezien de prijs maken de Chinezen indrukwekkende stappen, maar in de details is er nog wel wat werk te doen.


Omtzigt sluit terugkeer naar CDA uit: ‘Kan helaas niet anders dan alleen verder gaan’

07-09-2021 - 0 reacties Pieter Omtzigt sluit een terugkeer naar het CDA uit. Hij hervat op 15 september zijn werk als Tweede Kamerlid na afwezigheid van een half jaar vanwege een burn-out en doet dat onafhankelijk, als Groep Omtzigt. „Ik heb een weloverwogen besluit genomen”, zegt Omtzigt in het eerste interview dat hij geeft sinds hij in maart ziek werd.


Nederlands bedrijf kan wereld veroveren met revolutionair ‘robothart’

03-09-2021 - 0 reacties Elke robot heeft ze nodig: transmissiesystemen die ervoor zorgen dat de apparaten kunnen bewegen. Het Nederlandse bedrijf IMSystems heeft iets bedacht waardoor dit ‘hart’ van de robot veel nauwkeuriger functioneert. Robots kunnen hierdoor 40 procent meer werk leveren. Dankzij een miljoeneninvestering kan deze Archimedes Drive dadelijk grootschalig worden geproduceerd.


Een tekort aan riet voor daken: ‘Ik kan nog één grote villa bedekken, daarna is het op’

03-09-2021 - 0 reacties In weer en wind gaan Emil Nijp (51) en Joost Juffermans (45) Wassenaarse en Stompwijkse daken op om huizen van een warme deken van riet te voorzien. Werk is er genoeg en fysiek kunnen ze het nog prima aan, maar er is een ander probleem: Er is een gebrek aan riet en dat wát er is, wordt duurder. ‘Ik kan nog één grote villa bedekken, daarna is het op.’


Bajesklanten aan de bak in Britse slachthuizen en slagerijen

23-08-2021 - 0 reacties Britse slachthuizen, slagers en de vleesverwerkende industrie zetten gevangenen en voormalige gevangenen aan het werk om de gaten in de roosters te vullen. Daar heeft de sector gesprekken over gevoerd met de Britse overheid, meldt de BBC.


Arbeidsmigranten mogen langer in hotel blijven: 'Wij weten van niets'

19-08-2021 - 0 reacties De 90 arbeidsmigranten die illegaal in het voormalige Amrath Hotel aan de Leenderweg in Eindhoven wonen, hebben uitstel gekregen van de gemeente. Het hotel wordt al sinds vorig jaar november illegaal bewoond. De eigenaar had tot 1 september dit jaar de tijd gekregen om de bewoners te verhuizen, maar dat is nu uitgesteld tot 15 november.
De bewoners lijken nog niets weten van de naderende verhuizing. Een Poolse man en vrouw reageren verbaasd op de vraag of ze weten dat ze binnenkort moeten verhuizen. De man haalt zijn schouders erover op. In het Engels vertelt hij: “Je weet nooit hoe het gaat. Er wordt ons nooit wat verteld. Ik woon hier ook niet heel fijn, dus misschien wordt het er nu wel beter op.”
Dat hij er niet fijn woont, komt met name door de kleine ruimte waarin hij in moet leven. Hij deelt zo’n 20 vierkante meter met een medebewoner. Ook zijn er weinig voorzieningen in het pand.
Het pand wordt sinds december vorig jaar gehuurd door de Covebo Group, een bedrijf dat migranten via arbeidsbureau Eurojob in Nederland aan werk en verblijf helpt. De 90 arbeidsmigranten wonen er al bijna een jaar hoewel het hotel geen woonbestemming heeft.
Omwonenden klagen over overlast door arbeidsmigranten die achter het hotel herrie maken, drinken, blowen en rommel achterlaten. Een ondernemer die binnenkort zijn zaak opent naast het hotel ziet de migranten liever gaan. “Het portiek waar mijn zaak moet komen is nu een soort hangplek. Er ligt allemaal rommel zoals drankflessen en nu zelfs braaksel.”
Remco van Dooren, raadslid van het CDA, maakt zich hard voor deze zaak. “De arbeidsmigranten worden min of meer gedwongen om op straat rond te hangen en ze hebben op de parkeerplaats een soort hangplek gecreëerd. Dat krijg je als ze niet genoeg eigen ruimte hebben om samen te komen.”
Om het hotel alsnog voor dit doel te kunnen gebruiken, vroeg uitzendbureau Eurojob eind april alsnog een vergunning aan, maar die werd hen 15 juni geweigerd. Het CDA stelde de kwestie eind juni aan de kaak naar aanleiding van berichtgeving van Studio040 over het voormalige hotel.
Volgens raadslid Van Dooren zouden de Eurojob en de gemeente samen een nieuwe plek moeten zoeken voor de arbeidsmigranten. Dit is volgens hem ook een kans om eens te kijken naar de omstandigheden waarin de arbeidsmigranten nu in moeten leven.


Klimaatcrisis biedt kansen voor Nederlandse waterbouw

11-08-2021 - 0 reacties De klimaatcrisis biedt kansen voor de Nederlandse waterbouw. Ingenieurs en baggeraars zijn al volop bezig met waterprojecten in de wereld en de verwachting is dat het werk zal toenemen na het maandag verschenen rapport van het VN Klimaatpanel IPCC. Dat schrijft de Telegraaf.


Twentse boeren willen overheidsactie tegen ‘sluipmoordenaar’ Jacobskruiskruid: ‘Laten we hier niet tien jaar over bakkeleien’

09-08-2021 - 4 reacties ENSCHEDE - Overheden moeten werk maken van de aanpak van Jacobskruiskruid. Daarvoor pleit landbouworganisatie LTO Noord. De giftige plant bloeit op dit moment volop in bermen en weilanden, tot ergernis van boeren, die er een gevaar in zien voor hun dieren. „Met de gezondheid van vee mag je niet schipperen”, zegt regiobestuurder Hans van Beuzekom.


Scania-fabrieken in Meppel en Zwolle hebben eindelijk weer computerchips. Productie van vrachtwagens wordt hervat

09-08-2021 - 0 reacties De medewerkers van de Scania-fabrieken in Meppel en Zwolle zijn na vijf weken vakantie maandag weer aan het werk. De productie werd in juli stilgelegd door een tekort aan computerchips.


Aanleg nieuwe elektriciteitskabels door Waddenzee gaat dag en nacht door

02-08-2021 - 0 reacties De aanleg van twee nieuwe 33 kV-elektriciteitskabels door de Waddenzee naar Ameland begint medio augustus. Het werk duurt twee maanden en gaat dag en nacht door.


Boeren eisen actie van overheid tegen giftige bermbloeier

31-07-2021 - 0 reacties De plant bloeit mooi, is ijzersterk en groeit razendsnel. Maar de opmars van jacobskruiskruid in Nederland is veel boeren een doorn in het oog. De plant is giftig. Vooral paarden en runderen kunnen er doodziek van worden. De boeren eisen dat de overheid meer werk maakt van de bestrijding.
"Ik heb het zelf meegemaakt op mijn bedrijf. Een van mijn koeien vertoonde grote witte plekken op de zwart-witte huid. Op een gegeven moment ging de huid loshangen. Dan weet je het al, ze heeft jacobskruiskruid binnen gekregen", aldus Dirk Bruins, veehouder en voorzitter van LTO Noord.
De koe waar het om gaat heeft het uiteindelijk gered, maar volgens Bruins gaat het vaak mis en sterven er dieren. "Het probleem is dat jacobskruiskruid zich ophoopt in de lever. Daar leidt het tot een opeenhoping van giftige stoffen, die het dier uiteindelijk fataal kan worden. Het is niet zo dat je een op een kunt zeggen: de plant leidt tot de dood van een dier. Het is in feite een sluipmoordenaar.
Volop in bloei
Voor wegbeheerders is jacobskruiskruid is de gedroomde bermbloeier. Tot voor kort was het eerste wat de gemeente. provincie of Rijkwaterstaat deed bij de aanleg van een weg of fietspad jacobskruiskruid aanplanten. Niet alleen omdat het er leuk uitziet, maar ook omdat de berm met de plant direct een stuk steviger is. "Gelukkig doen ze dat nu niet meer", zegt Bruins. Maar het probleem is niet voorbij. Integendeel. Overheden gaan meer en meer over op ecologisch maaibeleid. Er wordt minder gemaaid. Planten in de bermen, zoals het alom aanwezige jacobskruiskruid, krijgen tegenwoordig de kans om volop in bloei te komen.
"Wij vinden biodiversiteit belangrijk en willen ook dat planten groeien. Maar we willen niet dat er giftige planten groeien", zegt Bruins bij RTV Drenthe. "De plant moet beter gemaaid of weggehaald worden. Desnoods met bestrijdingsmiddelen als het echt niet anders kan."
Niet in de buurt van boerenland
Het probleem speelt op een groot aantal plekken in Nederland. In het noorden gaan stemmen op om een convenant op te stellen, waarin de boeren samenwerken met provincie, gemeentes en Rijkswaterstaat. "Jacobskruiskruid hoeft wat ons betreft niet weg, het moet alleen niet meer in de buurt van boerenland staan", benadrukt Bruins. In Limburg staat een bijeenkomst gepland van paardenhouders, gemeenten en provincie. "In deze bijeenkomst willen we gemeenten vragen om tijdig te maaien", aldus de Limburgse Land- en Tuinbouworganisatie. Ook in de Gelderse Vallei roept de LTO de gemeenten op in actie te komen.
"Per geval wordt gekeken of en hoe er actie wordt ondernomen", laat een woordvoerder van de provincie Drenthe weten naar aanleiding van de oproep van de LTO. "Waar het nodig blijkt, wordt extra gemaaid langs provinciale wegen bij landerijen voor hooi en waar vee loopt. Er is gekozen voor het individueel afhandelen van meldingen om rekening te kunnen houden met ecologisch bermbeheer."
Paardenhouder Jaap Haikens uit Papenvoort wacht het allemaal niet af. Samen met zijn vrouw verwijdert hij jacobskruiskruid met de hand. Niet alleen de bloeiende, ook de jonge planten. "Dat is lastig om goed te doen maar wel het beste. Want die kleine plantjes van nu zijn de grote bloeiende planten van volgend jaar."


"Egaal koppen en snijden van wortelen en andere langwerpige groenten wordt hiermee een peulenschil"

23-07-2021 - 0 reacties Groenten snijden is een arbeidsintensief klusje wat meestal onder tijdsdruk moet gebeuren. En personeel wat dit tijdrovende en saaie werk wil doen, wordt steeds schaarser. Dat kan anders en beter, dachten ze bij MCR. Daarom hebben ze de MCR snijband ontwikkeld.

"Hiermee wordt het egaal koppen en snijden van…


Van Nieuwenhuizen: dit kan overal gebeuren, meer ruimte voor water nodig

17-07-2021 - 0 reacties "Wat de afgelopen dagen in Limburg is gebeurd, kan overal in het land gebeuren. We moeten er rekening mee houden dat we door het veranderende klimaat vaker met extreem weer te maken krijgen." Dat zegt demissionair minister Van Nieuwenhuizen. Zij brengt een bezoek aan het watersnoodgebied en neemt onder meer poolshoogte in de buurt van Venlo. De minister zegt verder dat ze meeleeft met alle slachtoffers en gedupeerden in deze "macabere" situatie.
De bewindsvrouw wil niet één op één een verband leggen met het veranderende klimaat. "Maar ik begrijp wel van wetenschappers dat deze zogeheten clusterbuien vaker kunnen voorkomen door klimaatsverandering. Dit is echt een issue." Iets soortgelijks zei gisteren premier Rutte toen hij het watersnoodgebied bezocht.
Van Nieuwenhuizen kwam naar het Maaspark Ooijen Wansum, een 'meestroomgebied' van 540 hectare bij Venlo. Hier is volgens Van Nieuwenhuizen de afgelopen jaren " heel veel werk verzet", juist om het water "een weg te geven". Ze vond het belangrijk om nu te kijken hoe het gaat.
Alles opnieuw bekijken
De minister vindt het heftig wat ze ziet en hoort, maar ze is blij dat er in Nederland geen doden zijn gevallen. "Als je hoort wat er in landen om ons heen is gebeurd, dat is echt een andere situatie." Van Nieuwenhuizen heeft contact met haar collega's in de getroffen landen en hoopt in augustus met hen om de tafel te gaan. "Zij kijken ook naar ons en dit soort projecten."
Van Nieuwenhuizen benadrukt wel dat Nederland er nog niet is. "Er is een aantal projecten opgestart maar er moet nog veel meer bekeken worden. Je had liever gehad dat alle projecten al af waren."
Volgens de minister kunnen de problemen met water zich ook op andere plekken in Nederland voordoen. "Dit is niet alleen iets van deze streken, De heftige clusterbuien waarbij in korte tijd zoveel neerslag naar beneden komt kunnen zich overal voordoen. We moeten overal in kaart brengen waar we nog meer ruimte voor het water kunnen creëren."
Verder zullen alle dijken opnieuw beoordeeld moeten worden. Sommige dijken zijn al aangepast maar er is nog zeker 1000 kilometer te gaan, zegt Van Nieuwenhuizen, die spreekt van een "hele opgave".


Boerenvoorman Bart Kemp uit Ede: ‘Het ging echt over de inhoud’

07-07-2021 - 2 reacties DEN HAAG/ EDE - Het is vroeg in de avond als schapenhouder Bart Kemp uit Ede op het punt staat op zijn trekker te stappen. ,,Ik heb nog wat werk in te halen”, zegt hij. Net terug uit Den Haag, waar hij als een van de voormannen van boerenorganisatie Agractie op het Malieveld actie heeft gevoerd tegen de stikstofplannen, kijkt hij terug op een volgens hem geslaagde dag.


Imago arbeidsmigranten klopt niet: Lukasz, Claudia en Aleksandra balen van slechte beeldvorming

05-07-2021 - 0 reacties Arbeidsmigranten doen vaak werk waarvoor anderen hun neus ophalen. Maar passen ze ook in ons dorp of onze stad? In deze serie belichten we successen én pijnpunten van tijdelijke werkkrachten in het Groene Hart. Vandaag aflevering 1: hoe denken we over arbeidsmigranten?


Al tien jaar hier en nooit een vast contract; het verhaal van arbeidsmigrant Michael

27-06-2021 - 0 reacties Al tien jaar komt de Poolse Michael Germel naar Nederland om te werken. Hij hopt van baan naar baan. Op dit moment woont hij in Zevenaar, in een 'Polenhotel'. Hij ziet er moe uit. "Als ik zo op mijn werk verschijn, zeggen ze dat ik zeker weer heb gedronken."


Gek geladen karren en verborgen ruimtes: zo ging een cokebende te werk op de bloemenveiling

23-06-2021 - 0 reacties Met de arrestatie van drie mannen denken de politie en het Openbaar Ministerie een drugsbende te hebben opgerold die actief was op de bloemenveiling in Aalsmeer. De mannen van 24, 37 en 52 jaar worden verdacht van internationale handel in verdovende middelen, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Een inkijk in het onderzoek.