Weersverzekering

Volg al het nieuws over Weersverzekering, een van de 15402 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Weersverzekering nieuwsbrief.

Weersverzekering nieuws

Ook Vlaanderen stapt over op brede weersverzekering

14-03-2019 - 0 reacties Vlaamse akkerbouwers kunnen vanaf volgend jaar ook een beroep doen op een brede weersverzekering. Het Vlaamse Parlement heeft gisteren de verzekering goedgekeurd.


Vlaanderen heeft bijna een brede weersverzekering

14-03-2019 - 0 reacties Een voorstel voor de invoering van een weersverzekering in Vlaanderen is aangenomen door de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Het betekent dat het voorstel nu voor stemming kan worden aangeboden in het Vlaams Parlement.


Drie keer zoveel verzekerden klopten vorig jaar aan bij Vereinigte Hagel

06-03-2019 - 0 reacties Ruim 1.400 gedupeerde boeren hebben vorig jaar via Vereinigte Hagel een beroep gedaan op hun brede weersverzekering, dat is drie keer zoveel als in andere jaren. De belangrijkste gewassen met schade waren aardappelen en uien.


Vlaamse boer moet zich verzekeren tegen ramp

12-02-2019 - 0 reacties De Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid in het Vlaams Parlement heeft dinsdag 12 februari ingestemd met de beëindiging van het Rampenfonds. Dit fonds wordt nu vervangen door een brede weersverzekering.


België krijgt in 2020 brede weersverzekering

24-01-2019 - 0 reacties Het Vlaams Parlement besliste eind december om het huidige systeem van het Landbouwrampenfonds en de vergoeding van teeltschade vanuit het algemeen Rampenfonds tegen eind 2019 te stoppen. Een brede weersverzekering is op 1 januari 2020 het alternatief.


Boerenbond verwacht nog veel van Vlaamse regering

15-01-2019 - 0 reacties Tijdens Agriflanders ging Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker in gesprek met Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. Het gesprek ging onder andere over de rol van de provincies, de opvolger van het rampenfonds, het nieuwe mestactieplan en de Afrikaanse varkenspest. “De laatste jaren stapelen de rampen zich op, het rampenfonds in zijn huidige vorm blijft daardoor niet langer houdbaar”, zei de minister. “De Vlaamse regering is voor de duidelijkheid niet in lopende zaken en er zal zeer binnenkort een akkoord komen over de brede weersverzekering. Vlaanderen zal tussenkomen in de premie, ook als het gaat over grote schade zullen we onze verantwoordelijkheid nemen.”


Hier moet je op letten bij het verzekeren van je gewas

14-01-2019 - 0 reacties Nu de akkerbouwers bezig zijn met de teeltplannen voor oogst 2019, wordt eveneens de nut en noodzaak van een brede weersverzekering afgewogen. Bij het maken van een keuze zijn een aantal zaken belangrijk, maar die vind je soms alleen in de kleine lettertjes. Ook in België wordt de gewasverzekering actueel.


Ontevreden telers vanwege afhandeling droogteschade

11-01-2019 - 0 reacties LTO-vakgroep Akkerbouw voert overleg met verzekeraar AgriVer over klachten van telers met een brede weersverzekering die niet tevreden zijn over de afhandeling van hun schadeclaims.


Droogteschade zorgt voor discussie

11-01-2019 - 0 reacties De vakgroep Akkerbouw van LTO voert overleg met verzekeraar AgriVer over klachten van telers met een brede weersverzekering die niet tevreden zijn over de afhandeling van hun schadeclaims.


Droogteschade taxaties onder vuur

10-01-2019 - 0 reacties Telers met gewassen voor de vrije verkoop hebben aanzienlijk minder kans op een schadevergoeding uit de brede weersverzekering van Agriver dan contracttelers. Oorzaak zijn de hogere prijzen voor de gewassen.


“Overgang naar weersverzekering moet correct gebeuren"

03-01-2019 - 0 reacties De landbouwsector is bereid de omslag te maken naar een verzekeringssysteem voor oogstschade als gevolg van extreme weersomstandigheden, maar deze verandering moet correct en haalbaar gebeuren. Dat schrijft Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond, in haar vooruitblik op 2019 in hun ledenblad Boer&Tuinder. “Ik hoop dat de Vlaamse regering de weersverzekering nog rond krijgt voor de verkiezingen van mei 2019”, aldus Sonja De Becker.


Schouten onderzoekt risicobeheersing droogte

24-11-2018 - 0 reacties Minister Schouten onderzoekt de mogelijkheid om, naast de Brede Weersverzekering, verder te kijken naar instrumenten om risico’s als gevolg van extreme weersomstandigheden te beheersen, zo schrijft de minister vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.


Verlies voor Vereinigte Hagel door droogte

21-11-2018 - 0 reacties Verzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel moet dit jaar voor het eerst meer schade gaan uitbetalen dan dat er aan premie binnen is gekomen. Dit heeft te maken met het feit dat er dit seizoen vaak beroep is gedaan op de brede weersverzekering.


Brede weersverzekering wordt aantrekkelijker voor boeren

13-11-2018 - 0 reacties Het kabinet wil de verzekering die boeren kunnen afsluiten tegen schade aan gewassen door extreme weersomstandigheden, de brede weersverzekering, aantrekkelijker maken vanaf 1 januari 2020. Doel is om de assurantiebelasting van 21% die boeren over het afsluiten van de brede weersverzekering moeten betalen, vrij te stellen. Dit kan alleen als dit niet op staatsteunbezwaren van de Europese Commissie stuit.


LTO en NAV blijven strijden voor afschaffing assurantiebelasting per 2019

13-11-2018 - 0 reacties LTO en NAV zijn blij met het voornemen van staatssecretaris Menno Snel van Financiën om de assurantiebelasting voor de brede weersverzekering af te schaffen. Maar ze zijn tegelijkertijd teleurgesteld dat dit per 2020 gaat gebeuren.


Kabinet schaft assurantiebelasting voor weersverzekering af

13-11-2018 - 0 reacties Het kabinet schaft de assurantiebelasting voor de brede weersverzekering af per 1 januari 2020. Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.


Brede Weersverzekering vanaf 2020 aantrekkelijker

12-11-2018 - 0 reacties Als het aan staatssecretaris Menno Snel (Financiën) ligt, dan verdwijnt in 2020 de assurantiebelasting op de Brede Weersverzekering. Die moet het aantrekkelijker maken om de verzekering af te sluiten. De Europese Commissie moet de maatregelen eerst goedkeuren.


Een gat in de sneeuw pissen

02-11-2018 - 73 reacties Hij zit achter een paywall, maar ik deel hem hier volledig. Ik reken erop dat Co niet zo principieel is als het gaat om de Telegraaf

Originele beschrijving

De droogte, de brexit en de druk om steeds milieuvriendelijker te produceren stellen boeren voor grote uitdagingen. Landbouwvoorzitter en akkerbouwer Marc Calon schaakt op veel borden om er het beste uit te halen voor de boeren.

Marc Calon stapte in januari 2017 over als voorzitter van Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, naar land- en tuinbouworganisatie LTO, die net een lastige periode achter de rug had met veel onderling gedoe.

De strijd voor Nederland als landbouwnatie

Nu die organisatie nagenoeg helemaal staat, wordt de landbouw deze zomer door een nieuwe crisis getroffen: de enorme droogte. Die heeft complete oogsten vernietigd en snijdt met tientallen procenten in de inkomsten van boeren. „ Deze droogte was en is nog steeds extreem. Als je bij mij op de boerderij in Zuurdijk komt, daar is het hartstikke droog. In het westen vallen de problemen mee. In het noorden is de productie 20% minder. Grote klappen zitten in Salland, Achterhoek en het zuidwesten. In het oosten is het grondwaterpeil te laag en in het zuidwesten is het water te zout.”

Omringende landen trekken honderden miljoenen uit om boeren te compenseren. Nederland houdt de hand op de knip. Is uw lobby in Nederland mislukt?

„Wij hebben bewust niet de klassieke houding aangenomen van: wij boeren willen geld. Wij hebben er bewust voor gekozen om het onderzoek naar de droogteschade af te wachten. Wij willen geen generieke maatregel, maar een maatregel op maat. Het is op de ene plek erger da op de ander, dan moet je niet met gemiddelde werken. Wat ons wel teleurstelde, is dat landbouwminister Carola Schouten hier negatief in stond voordat het onderzoek af is.”

Ondertussen zitten de boeren in onzekerheid.

„Nee, we hebben drie dingen gedaan. De hoeveelheid mest die wij mogen uitrijden, willen wij over een langere tijd uitrijden. Het heeft geen zin om mest uit te rijden op droge grond. Dat punt is gehonoreerd. Voor Europese subsidies moeten wij groengewassen zaaien. Wij hebben gevraagd of dat ook gewassen mogen zijn die wij aan de dieren kunnen voeren, zodat wij onze voorraad veevoer kunnen aanvullen. Ook dat is gehonoreerd. Zo hoeven wij nooit zoals in Duitsland nu is gebeurd, melkkoeien te slachten omdat er te weinig voer is.”

Maar door de lagere productie nemen de prijzen toe. Is dat een voordeel?

„Nee, het meeste bestaat uit contracthandel. Heel leuk dat de aardappelprijs nu op 33 cent per kilo staat, maar met de fabriek heb je al een prijs van 8 of 9 cent afgesproken. Als een boer een beetje pech heeft, moet die zelfs hele dure aardappelen aankopen om aan de contractlevering te voldoen. En gewassen als suikerbieten en granen zijn commodities, dus afhankelijk van de wereldhandel en de olieprijs. Als de olieprijs stijgt, stijgt hun prijs ook. Die worden dan gebruikt voor brandstofproductie.”

Boeren hadden zich toch gewoon kunnen verzekeren?

„De brede weersverzekering is veel te duur. Daarom hebben ook maar 1700 van de 50.000 boeren er een afgesloten. Die verzekering is voor 60% gesubsidieerd door Brussel, maar Nederlandse boeren zijn de enigen die 21% assurantiebelasting moeten betalen. Daarnaast is het eigen risico 30%. Wij willen dat de assurantiebelasting geschrapt wordt en het eigen risico naar 20% gaat. Verder willen we met Financiën overleggen of boeren fiscaal uitstel kunnen krijgen, zodat ze dat geld kunnen reserveren en een buffer kunnen opbouwen voor een volgende tegenslag.”

Is de droogte en dat dit mogelijk vaker gaat gebeuren, de grootste dreiging?

„De grootste dreiging voor de Nederlandse landbouw is de Brexit. Het eerste probleem hebben we al gehad, de waardedaling van het pond. Onze bloemen en planten die daar in de winkel staan, zijn gewoon 20% duurder. Tweede effect praten we nu over. De operationele ellende. Kunnen de containers dadelijk in twintig seconden door of doen ze er twee dagen over? En dan heb je nog het gevaar dat de Britten lagere eisen stellen aan voedsel en voor goedkoper geproduceerd voedsel uit andere plekken in de wereld kiezen. Overal in Europa zie je mensen en partijen opstaan die willen dat de EU uit elkaar valt. Levensgevaarlijk!”

We hadden toch ook handel toen er nog grenspoortjes waren?

„Er is door het wegvallen van de grenzen veel meer nieuwe handel bijgekomen. Die valt gewoon weg als de grenzen terugkomen. Dat kost geld en banen.”

De Melkveehoudersbond en Pluimveehoudersbond vinden dat LTO veel te veel tegen de macht aan schurkt.

„Ja, ze kakken op ons, maar ze zelf pissen nog geen gat in de sneeuw. Wij zitten aan tafel in Brussel. Ik kan Phil Hogan (eurocommissaris Landbouw, red.) bellen, omdat ik zijn mobiele nummer heb. Eén punt hadden ze gelijk in: dat de organisatie sectoraal geregeld moet worden. Dat hebben we doorgevoerd, dus LTO Melkveehouderij gaat over melkveehouderij.”

Schouten is de populairste minister. Hoe is jullie relatie met haar?

„Ik ben blij dat er na zeven jaar weer een ministerie van Landbouw is. Schouten wil naar gesloten landbouwketens. Dat is prima, maar zij heeft geen geld en geen concreet uitvoeringsplan. Wij zijn al veel verder in wat wij willen bereiken dan Schouten. Wij willen als AgriNL in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. De regering zit nog steeds te zeuren of dat 49% of 50% moet zijn. Wij willen in 2050 zonder emissie produceren met hoogwaardige technologie. Wat Duitsers zijn voor machines, zijn wij voor voeding.”

Kunnen alle boeren daarin mee?

„Nee, maar dat is ook helemaal niet erg. In 1990 waren er 100.000 boeren, nu nog 50.000 en over 30 jaar zijn we nog nog een keer de helft van de boeren kwijt. Vroeger deed een boer vijftig koeien, nu is het gemiddeld honderd. Is dat slecht? Nee. De nieuwe stallen zijn beter voor de koeien zelf. Waterbedden waar ze op kunnen liggen, ze kunnen eten wanneer zij willen, ze kunnen gemolken worden wanneer zij zin hebben. De consument wil koeien in de wei zien, dus daarom doen wij koeien in de wei. Voor de koe en milieu is het veel beter dat die op stal staat. Maar een nieuw systeem is altijd beter dan het oude. Ik ben redelijk positief.”


Hoe verloopt de droogtehulp in de EU?

10-10-2018 - 0 reacties Terwijl de brede weersverzekering in Nederland problemen als gevolg van droogte moet oplossen, zijn in Duitsland en Polen landelijke maatregelen genomen. De uitkering is in volle gang. Daarnaast heeft de overheid in Vlaanderen laten weten dat het geïnteresseerd is in een brede weersverzekering zoals in Nederland.


Nav: Ontwikkelingen Brede Weersverzekering

08-10-2018 - 0 reacties Er is veel te doen geweest deze zomer over de Brede Weersverzekering (BWV). Het is meestal wel duidelijk hoe wordt omgegaan met schade door wateroverlast, maar droogteschade valt ook onder de verzekering en hier kwamen grote verschillen tussen de verzekeraars tevoorschijn. Daar komt nog bij dat de verzekerde die zijn gewassen beregende en veel kosten maakte om schade te voorkomen, vaak niet voor een vergoeding in aanmerking kwam.