Wachten

Wachten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Wachten nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Wachten nieuws

Food Future Event 2019: zo help je de dagvoorzitter aan die ene prangende vraag

19-03-2019 - 0 reacties INPUT GEVRAAGD – Zorg ervoor dat Food Future Event-dagvoorzitter Sarah Arayess precies die ene vraag stelt waarop u zit te wachten en kom met uw input.


Wachten op droger land loont als het weer eindelijk opknapt

16-03-2019 - 12 reacties Veertiendaagse zonder regen van betekenis, vanaf dinsdag


Dirk van Dijk (SGP): wij zitten niet op wolf te wachten

15-03-2019 - 0 reacties De meeste partijen vinden het wel prima, een wolf in Overijssel. Zien het in het slechtste geval als een noodzakelijk kwaad of juist als een compliment voor het natuurbeheer in Nederland. Maar niet de SGP. "Wij zitten niet op de wolf te wachten", stelt lijsttrekker Dirk van Dijk onomwonden.


Martien Visser Mechanisatie is op zoek naar jouw

14-03-2019 - 0 reacties Martien Visser Mechanisatie BV gevestigd te Joure zoekt ter vervanging een servicemonteur. Wij zoeken iemand die graag wat vaker op pad gaat in plaats van in de werkplaats sleutelt of iemand die al op de weg zit maar een andere uitdaging zoekt. Je hebt tenminste een aantal jaren werkervaring als 1e monteur landbouwmechanisatie en beschikt over een B(E) rijbewijs. Je krijgt de beschikking over je eigen servicebus waarmee je onze klanten op locatie ontzorgt.  Als servicemonteur kun je de meest uiteenlopende situaties en landbouwmachines aantreffen die wachten op jouw aanpak. Met name de…


Voor doorrekening klimaatakkoord werkte kabinet al aan extra maatregelen

14-03-2019 - 0 reacties De regeringscoalitie besloot al begin februari extra klimaatmaatregelen in de steigers te zetten. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hielden vol de doorrekening van het ontwerp-klimaatakkoord af te willen wachten, maar werkten in stilte aan flinke aanpassingen, zegt CU-leider Gert-Jan Segers.

Het kabinet verraste woensdag met een CO2-heffing voor bedrijven en lagere energielasten voor burgers. De wijziging van het klimaatakkoord lijkt vooral politiek gemotiveerd.

De regeringscoalitie besloot al begin februari extra klimaatmaatregelen in de steigers te zetten. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hielden vol de doorrekening van het ontwerp-klimaatakkoord af te willen wachten, maar werkten in stilte aan flinke aanpassingen, zegt CU-leider Gert-Jan Segers.

Het oordeel van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) was niet mals: met de maatregelen uit het voorlopige Klimaatakkoord zou het waarschijnlijk niet lukken om 49 procent minder CO2 uit te stoten in 2030, zoals in het regeerakkoord is afgesproken.


FrieslandCampina overweegt bouw nieuwe fabriek voor vlogmelk

12-03-2019 - 0 reacties De afgelopen decennia sloten FrieslandCampina en zijn voorgangers tientallen fabrieken. Nu overweegt het zuivelconcern weer een nieuwe melkfabriek te bouwen.

Waar de productielocatie moet verrijzen is nog niet bekend. ,,We mikken op een redelijk centrale ligging en we wachten de reacties af van gemeenten en provincies”, verklaart woordvoerder Jan Willem ter Avest.

Met de nieuwe zuivelfabriek wil FrieslandCampina beter kunnen inspelen op de toenemende vraag naar speciale melkstromen zoals weidemelk, biologisch, vlogmelk (gentechvrij) en planet proof (meer oog voor dierenwelzijn, natuur en klimaat). Vanwege de in potentie grote omvang van deze nieuwe melkplas en het feit dat er in de nieuwe fabriek diverse zuivelproducten gemaakt moeten kunnen worden (dagvers, kaas en ingredienten voor kinder- en ouderenvoeding) is nieuwbouw zinvoller dan uitbreiding van een bestaande locatie, concludeert het zuivelconcern


‘Brexit kan worden teruggedraaid’

10-03-2019 - 0 reacties LONDEN (ANP/RTR) - Het is mogelijk dat de keuze van de Britten om uit de EU te stappen wordt teruggedraaid, als Britse parlementsleden de exit-deal van premier Theresa May wegstemmen. Daarvoor waarschuwt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. Hij reageerde zondag tegen de BBC op geluiden over een zware nederlaag die May mogelijk staat te wachten.
Het bericht ‘Brexit kan worden teruggedraaid’ verscheen eerst op Nieuws.nl.


Hoelang blijft het nog rustig op de uienmarkt?

08-03-2019 - 0 reacties De uienmarkt bevindt zich al enige tijd in rustig vaarwater. De verwerkers, handelaren en boeren wachten in volle spanning totdat de uienmarkt een beweging gaat maken. Wat doet dit met de noteringen?


Nederlanders denken aan klimaatverandering, maar doen er weinig tegen

07-03-2019 - 6 reacties "De meeste mensen nemen zelf geen maatregelen en wachten af tot de overheid of het bedrijfsleven iets doen, blijkt uit onderzoek van I&O...."

Veel burgers schoppen tegen de landbouw uit gemakzucht, maar doen zelf dus weinig tot niks om CO2 te reduceren. De groep D66-ers blijken dus het meest hypocriet. Schandalig zijn natuurlijk ook de PvdD en GroenLinks die minder vlees promoten, maar telkens daarnaast de auto- en vliegkilometers vergoelijken door te zeggen dat dit 10 keer minder schadelijk is. De propaganda van dit soort partijen is gebaseerd op gemakzucht. Daarom is de slogan "Een beter milieu begint bij jezelf" nog altijd actueel.


Haarlemmermeerse glastuinbouwers vrezen stroomtekort: "Het wachten duurt te lang"

06-03-2019 - 0 reacties Glastuinbouwers in Haarlemmermeer vrezen voor een groot stroomtekort. Door de komst van heel wat datacenters en tuinders is de vraag naar elektriciteit sinds 2016 verdubbeld. Netbeheerders moeten nu al 'nee' verkopen aan nieuwe bedrijven. Maar ook groei is niet meer mogelijk. En dát is een groot probleem voor bijvoorbeeld Looye Kwekers in Burgerveen.


"Organische meststof wordt license to produce"

01-03-2019 - 0 reacties Producenten moeten zelf de keuze maken voor organische meststoffen en niet wachten tot die verplichting vanuit de markt wordt opgelegd. Dat zegt Peter Klein, directeur en eigenaar van Biota Nutrients BV. Telers kunnen zodoende tijdig investeren in een duurzame toekomst, waardoor hun producten interessant…


Waterschap Limburg adviseert te wachten met mest uitrijden

22-02-2019 - 0 reacties Melkveehouder Thieu Bongers uit Kelpen-Oler en LLTB bestuurder Jan Veltmans bekijken de waterstand in de sloot. De waterschappen willen graag zoveel mogelijk water vasthouden en roepen boeren op om stuwen in de zomerstand te laten staan en bewerking van het land uit te stellen als dat mogelijk is.


Na 20 weken wachten eindelijk een iets hoger prijsje

16-02-2019 - 0 reacties Een iets hogere prijs. Meer dan dat is het niet. Deze week kwamen er plus 4 centen op de varkensprijs. Dat lijkt behoorlijk, maar het is een beetje schamele vertoning niet toereikend om het tekort, dat een vleesvarkenshouder heeft, te compenseren.


Zeg maar dag tegen de winter: lenteweer tijdelijk aangebroken

14-02-2019 - 0 reacties De lente is eindelijk aangebroken. Uh, oh nee. Het is nog steeds hartje winter, maar de temperaturen liegen er niet om. Vandaag op Valentijnsdag gaat het kwik de dubbele cijfers aantikken in de provincie en dat is slechts het begin van een lente-achtig weekend dat ons te wachten staat.


Pijlen in de tarwemarkt zijn gericht op export

14-02-2019 - 0 reacties De pijlen van de graanmarkt zijn gericht op de exportactiviteiten in de VS en EU. Maar voor beide landen blijft het wachten op impulsen om de verschepingen een boost te geven.


Vleesvarkenshouder wordt op geduld beproefd

11-02-2019 - 0 reacties Voor de vleesvarkenshouders is het wachten op betere tijden. Terwijl de biggenprijzen stijgen, maken de varkensprijzen nog nauwelijks aanstalten naar boven. Uit de Countus Biggen- en Vleesvarkensindex blijkt dat het rendement zelfs nog verder gedaald is.


Slachterijen gaan strijd verliezen: prijsstijging komt snel

09-02-2019 - 0 reacties Overal in Europa ziet men dat de prijs van de vleesvarkens stijgen, behalve in ons landje Nederland. Het land waar varkenshouders met de hoogste eisen voor de bijna de laagste prijs moeten werken en het langst op een prijsverhoging moeten wachten.


Plan B bij zeespiegelstijging: 'Kustlijn opgeven en het hogerop zoeken'

09-02-2019 - 0 reacties Omdat de gevolgen zo ingrijpend zijn, is het nodig dat er nu al wordt nagedacht over de keuzes die Nederland moet maken als internationaal klimaatbeleid faalt. Dat zeggen verschillende experts op het gebied van zeespiegelstijging in Vrij Nederland. Als de wereld er niet in slaagt om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en het Parijse Klimaatakkoord niet wordt nageleefd, zal de aarde meer opwarmen dan 1,5 of 2 graden. Dat zal ertoe leiden dat de zeespiegel steeds verder zal stijgen.
"De experts hebben één gedeelde zorg: in Nederland wordt te weinig nagedacht over een plan B, voor als de zeespiegel sneller gaat stijgen dan waar we rekening mee houden in het Deltaprogramma", staat in Vrij Nederland. Een maatschappelijk debat hierover ontbreekt, zeggen de deskundigen, terwijl dat wel nodig is omdat er belangrijke keuzes gemaakt moeten worden. "Niet in de toekomst, maar nu."
Steden op palen
De wereldwijde zeespiegelstijging laat sinds een aantal jaren een versnelling zien. Daarop wees ook de Deltacommissaris in een rapport dat een half jaar geleden aan de Tweede Kamer is gestuurd. Dat rapport ging over de gevolgen van zeespiegelstijging voor Nederland. Maar waar er nu al wel volop discussie is over klimaatmaatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen, en er ook wordt nagedacht over onze dijken, wordt er niet gesproken over de mogelijkheid dat dit samen toch te weinig is.
In dat geval moeten we een plan B beschikbaar hebben, vinden de zeespiegelexperts. Er moet nagedacht worden over verschillende opties. Zo zullen steeds hogere dijken ook steeds breder worden, iets wat op veel plekken nu onmogelijk is. Nog bredere rivieren maken zou ook kunnen, net als steden op palen bouwen, of het aanleggen van eilanden in zee. En dan is er ook nog een optie, waar nu nog niemand het over wil hebben: 'De huidige kustlijn opgeven en het hogerop zoeken.'
"We moeten een gecontroleerde terugtrekking op termijn gaan overwegen", zegt polair meteoroloog Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht. Zijn collega Roderik van de Wal: "In Nederland bestaat erg de houding dat we met aanpassen de problemen wel zullen oplossen. Dat is een misvatting." Niet dat een versnelde zeespiegelstijging in de komende decennia al tot grote problemen zal leiden. Maar voor de termijn daarna is er veel onzeker.
Glacioloog Michiel Helsen, werkzaam als docent klimaatverandering, vindt het tijd voor een maatschappelijke discussie. "Op termijn is het mogelijk dat we West-Nederland niet kunnen behouden. Het lijkt me zinvol voor de maatschappij om de discussie te voeren welke delen van Nederland we tot welke prijs willen verdedigen." Roderik van de Wal voegt daaraan toe: "Als we zo doorgaan, zal een groot deel van Nederland opgegeven moeten worden. Verhuizen naar Duitsland zou een onderwerp van gesprek moeten zijn."
Naleving klimaatafspraken cruciaal
De experts zijn er allemaal van overtuigd dat het naleven van het Parijse Klimaatakkoord cruciaal is voor de toekomst van Nederland. "Nederland is voor z'n voortbestaan direct afhankelijk van het succes of het falen van het huidige internationale klimaatbeleid." Toch is het op dit moment zeer onzeker of de afspraken wereldwijd echt nageleefd zullen worden.
Ook minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen is van mening dat het lot van Nederland min of meer afhankelijk is van mondiale klimaatafspraken. Dat zei ze tegen de NOS tijdens de laatste internationale klimaatconferentie in Polen. De minister reageerde daarmee op zorgen die er in Zeeland leven over de stijgende zeespiegel.
Toch vinden de experts dat er door de politiek onvoldoende wordt nagedacht over de gevolgen op lange termijn van zeespiegelstijging. "Voor zover ik weet, wordt er door de overheid voor de lange termijn weinig nagedacht over alternatieven voor het kustbeleid, anders dan het opspuiten van zand en het ophogen van dijken", zegt Caroline Katsman, hoofddocent fysische oceanografie aan de TU Delft.
Omgaan met onzekerheden
Terwijl dat wel belangrijk is, vindt Marjolein Haasnoot van Deltares en auteur van het eerder genoemde rapport over de gevolgen van zeespiegelstijging voor Nederland. Zo moet er bij heel grote infrastructurele werken volgens haar rekening worden gehouden met een potentieel grote zeespiegelstijging.
"Voor alle maatregelen is tijd nodig. Nu is de tijd er nog om daarover na te denken en een goed plan te maken. (...) Als het gaat om zeespiegelbeleid moet je kunnen omgaan met onzekerheden. Je kunt niet wachten tot je precies weet wat er gaat gebeuren. Als je het zeker weet, dan gebeurt het al, en zou het bovendien veel te snel kunnen gaan."


Langste periode zonder Elfstedentocht: 'Je moet altijd klaarstaan'

08-02-2019 - 0 reacties In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.

Nooit duurde het wachten op een nieuwe Elfstedentocht langer: het is vandaag 8070 dagen geleden dat Henk Angenent als laatste won op de Bonkevaart. Jan Roelof Kruithof (82), de beste schaatser ooit die De Tocht nooit won, en Jouke Hoogeveen (40), een van dé natuurijs­specialisten van dit moment, vinden troost bij elkaar.


Oppositie wil coalitie opnieuw uit elkaar spelen in debat over klimaat

05-02-2019 - 0 reacties De fractievoorzitters zullen zélf het woord voeren dinsdag, maar inhoudelijk is het wachten tot 13 maart.