Vraag

Volg al het nieuws over Vraag, een van de 14980 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Vraag nieuwsbrief.

Vraag nieuws

Stratégie Grains: 'Tarweproductie EU stijgt met 15 procent'

18-01-2019 - 0 reacties De Europese Unie wordt in het seizoen 2019/20, dat 1 juli van start gaat, geconfronteerd met hogere graanvoorraden. De graanproductie zal naar verwachting herstellen na de slechte oogst van 2018/19 en het zal de vraag overtreffen, aldus Stratégie Grains.


Draagt CO2 uit prik bij aan klimaatverandering?

17-01-2019 - 0 reacties De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) is een belangrijke factor in de klimaatverandering. De 'prik' in bruiswater en frisdrank is toegevoegde CO2. De vraag is dan logisch: Als je een fles Fanta opent, wat draag je dan bij aan de klimaatverandering?


ABN Amro: Mondiale vraag naar soja stijgt

17-01-2019 - 0 reacties De mondiale vraag naar soja vanuit de diervoederindustrie stijgt vanwege de groeiende veestapel. ABN Amro verwacht niet dat de toenemende vraag een prijsopdrijvend effect heeft, omdat de beschikbaarheid van soja geen beperking is.


Is opwaartse lijn op voermarkt ingezet?

15-01-2019 - 0 reacties De afgelopen periode was er slechts mondjesmaat handel op de voermarkt. Daar is deze week verandering in gekomen. Er is meer vraag naar snijmaïs en ook kuilgras was afgelopen week populair. Heeft de voermarkt de opwaartse lijn ingezet?


Holland Paviljoen op de IE Expo Shanghai 2019

15-01-2019 - 0 reacties Houdt u zich bezig met technologische oplossingen voor milieuvraagstukken op het gebied van water, afval, lucht en grond? Neem dan van 15 tot en met 17 april deel aan het Holland Paviljoen tijdens de IE Expo in Shanghai.In een land waar de groeiende vraag naar milieutechnische oplossingen het aanbod overstijgt, staat de Chinese milieusector voor grote uitdagingen.


Zit er nog meer in het vat voor peen?

14-01-2019 - 0 reacties De peenmarkt is momenteel erg rustig. De vraag is vooral of er meer in het vat zit voor de peentelers. En zal er in 2019 meer peen geteeld gaan worden?


Vraag toegangsbadge voor SIMA 2019 gratis aan

14-01-2019 - 0 reacties De internationale vakbeurs SIMA vindt van 24 tot en met 28 februari 2019 in Parijs en vormt meer dan ooit een onmisbaar trefpunt voor de landbouw- en veeteeltsector, met praktische oplossingen voor een toekomstgerichte visie op de landbouwsector...


Afslanken in luilekkerland: wie moet dat betalen?

13-01-2019 - 0 reacties We brachten het nieuws onlangs onderkoeld: de leefstijlgeneeskunde die van overheidswege een stimulering krijgt, heeft weinig middelen ter beschikking. De vraag die in diverse gesprekken daarover op Foodlog al op gang kwam, luidde: is het een neoliberaal doekje voor een bloeden dat beter op een andere manier gestelpt kan worden? We leven in een luilekkerland waar we altijd en overal met heel betaalbare dikmakende
etenswaren worden verleid. In dat land moet leefstijlgeneeskunde het verschil gaan maken met een subsidie van de overheid van €6,5 miljoen waar circa 8.000 mensen mee geholpen kunnen worden. De rest moet uit bestaande budgetten worden gefinancierd. Nederland telt 5 miljoen mensen met overgewicht, waarvan er 3,5 miljoen voor de nieuwe hulp in aanmerking komen.

KRO-NCRV's monitor maakte een uitzending over de nieuwe geneeskunde die in het voorjaar van 2018 nog met opinies moest worden afgedwongen en in oktober door de minister van VWS opeens tot 'blijvertje' werd verklaard. Vanavond is de uitzending te bekijken op NPO 2 om 22:35 uur.


Wat gaan afgedankte zonnepanelen ons kosten, dat is de vraag

12-01-2019 - 0 reacties Wat een boer in de toekomst te wachten staat met afgedankte zonnepanelen blijkt onduidelijk. Particulieren kunnen hun afgedankte zonnepaneeltje gratis kwijt in de bruin- en witgoedcontainer in de milieustraat.


EMB: noodzaak marktregulering groter dan ooit

11-01-2019 - 0 reacties In het huidige geopolitieke landschap, met een dreigende zuivelcrisis, is de noodzaak voor een instrument waarmee Brussel kan ingrijpen in de Europese zuivelmarkt groter dan ooit. De European Milk Board (EBM) dringt er daarom zeer sterk op aan bij de Europese Commissie dat hun 'Market Responsibility Programme' verankerd wordt in het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

De EBM, een organisatie van Europese melkveehouders, vreest een nieuwe zuivelcrisis. „Met de Brexit-onderhandelingen wil het maar niet vlotten”, zegt vice-voorzitter Sieta van Keimpema. „Als er straks een Brexit is zonder deal, dan zijn er van de ene op de andere dag geen Europese handelsverdragen meer met Engeland. Dat betekent niet alleen dat er dan geen afzet meer is voor de relatief geringe hoeveelheid melk die Nederland naar Groot-Brittannië exporteert, maar ook dat de alle melk die andere EU-landen in Engeland afzetten, op de binnenlandse markt blijft hangen.”

Tel daarbij op de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag met het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Dat kan leiden tot een extra aanvoer van bijvoorbeeld Braziliaans rundvlees. Van Keimpema: „Men wil in 2019 zowel de Mercosur-deal als de Brexit afronden. Als er dit jaar een Brexit komt zonder deal, zitten zowel melk als vlees in de problemen.”

TTIP
Ook de TTIP, het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, hangt als een dreigende wolk boven de markt. Europa zet volgens de EMB de landbouw maar al te graag in als wisselged voor bijvoorbeeld de auto-industrie. Een vrijhandelsovereenkomst creëert voor de Europese melkveehouderij dan een ongelijk speelveld.

In vergelijking met hun Amerikaanse collega's moeten Nederlandse boeren aan veel meer eisen voldoen. ,,Amerika kent bijvoorbeeld geen I&R-systeem, en voor slachtvee geldt alleen de regel dat de koe nog op vier poten moet kunnen staan. Verder wordt er niet of nauwelijks gekeurd”, weet Van Keimpema. ,,Als de TTIP doorgaat, zijn we als melkveehouders de klos.”

Opbrengstprijs 10 cent te laag
Kortom: er loeren diverse gevaren voor de Europese melkveehouderij. Uit een brede EMB-studie naar de kostprijs van melk in de grote Europese zuivellanden is bovendien gebleken dat de Europese boer gemiddeld 10 cent te weinig beurt voor een liter melk om alle toegerekende kosten te dekken.

De EMB pleit al jaren voor een Market Responsibility Prgramme, maar gezien de huidige situatie wordt zo'n maatregel steeds urgenter, stelt Van Keimpema. De EMB heeft een index ontwikkeld voor de zuivelmarkt. Als die index stijgt, is er meer vraag naar melk en loopt de prijs op. Bij een dalende index is er te veel melk. Boeren zouden dan in eerste instantie vrijwillig minder kunnen gaan melken, tegen een vergoeding (bonus) voor elke niet-geleverde liter melk.

„Dat instrument heeft de EU in 2016 ook toegepast na de Russische boycot; toen was er van oktober 2016 tot januari 2017 sprake van een vrijwillige productiebeperking en dat werkte heel goed”, volgens Van Keimpema. „Vooral de intensieve zuivellanden zoals Ierland maakten gebruik van deze regeling. Wij willen dat dat instrument direct kan worden ingezet bij een onrechtmatige verstoring van de markt.”

Geld wat nu nog verdwijnt in het subsidiëren van interventieregelingen, kan dan worden aangewend voor het financieren van de bonus bij vrijwillige productiebeperking, stelt de EMB. Dit instrument zou een vast onderdeel moeten worden van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid, bepleit de EMB.

Huiverig
Binnen de Europese Unie is men echter huiverig voor marktregulering; Eurocommissaris Phil Hogan niet in de laatste plaats. Maar volgens Van Keimpema is er sowieso al geen sprake van een vrije markt. „Men roept dan 'de markt moet het doen', maar 'de markt' wordt tegenwoordig vooral bepaald door handelsverdragen.”

Daarnaast is het zo dat de Europese Commissie simpelweg te weinig kennis heeft van de zuivelmarkt om te begrijpen waarom marktregulering verstandig zou zijn, zegt Van Keimpema. De Milk Market Observatory is speciaal in het leven geroepen om transparantie in de Europese zuivelsector te bovrderen en om tijdig marktontwikkelingen te analyseren. Maar feit is volgens Van Keimpema dat bijvoorbeeld niemand precies weet hoeveel mager melkpoeder er in particuliere opslag zit. „Dat was vroeger, vanwege de subsidie die ermee gemoeid was, veel meer in beeld dan tegenwoordig. Er kan maar zo nog 400.000 ton in particuliere opslag liggen. Er móet nu een plan komen om te voorkomen dat de melkprijs straks gigantisch onderuit gaat.”


Wegblijvende vraag zorgt voor verlaagde uiennoteringen

11-01-2019 - 0 reacties De vraag naar Nederlandse uien verloopt momenteel een stuk stroever. Op de uienmarkt is het al een week of vijf redelijk stil. Verwerkers hebben het rustig en wachten op nieuwe aanvullende orders.


Wanneer meldt Europa zich op de uienmarkt?

11-01-2019 - 0 reacties Door het zo goed als wegvallen van Afrikaanse bestemmingen op de exportmarkt is het rustig in de uiensector. De vraag is of Europa zich nog nadrukkelijk gaat melden op de markt. En belangrijker nog, wanneer?


Droogijsstralen krijgt bredere toepassing bij verwijden vuil

11-01-2019 - 0 reacties Is droogijsstralen de oplossing voor al uw vervuilingsproblemen? Om deze vraag te beantwoorden is het goed om nader in te gaan op wat droogijsstralen precies inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn en welke ontwikkelingen er gaande zijn ter verbetering van deze techniek. Dankzij meer en betere mogelijkheden om machines, pellets en nozzle af te stellen, kan de techniek breder worden ingezet.


Nieuw bij De Factorij: Factorij driepunt gewichten

11-01-2019 - 0 reacties In opdracht van De Factorij heeft Hauer nieuwe, hoog kwalitatieve gewichten ontwikkeld. De Factorij, die al jaren beton- en ijzeren gewichten verkoopt, beantwoordt hiermee de vraag naar een goedkoper alternatief van de ijzeren gewichten. Het liefst willen boeren een ijzeren gewicht voor de prijs van betongewicht. Met dit nieuwe Factorij-gewicht bieden wij een alternatief voor de oerdegelijke ijzergewichten. Het nieuwe Factorij-gewicht valt op door de mooie afwerking: degelijk, smal van bouw, dus max. rendement van gewicht, zeer compleet met bijv. reflectoren. Optioneel met RVS-opschrift.  Toepassingsgebied:…


Wat gaan afgedankte zonnepanelen ons kosten, dat is de vraag

10-01-2019 - 0 reacties Wat een boer in de toekomst te wachten staat met afgedankte zonnepanelen blijkt onduidelijk. Particulieren kunnen hun afgedankte zonnepaneeltje gratis kwijt in de bruin- en witgoedcontainer in de milieustraat.


Fritesafzet lijkt niet geremd door hogere prijzen

10-01-2019 - 0 reacties Dat de wetten van vraag en aanbod in een jaar met extremen opnieuw worden geschreven, is bekend en hebben we vaker meegemaakt. Daarom is het interessant om te kijken naar de ontwikkeling van de wereldwijde fritesmarkt (voorgebakken product).


Prijs fosfaatrechten zakt behoorlijk terug

10-01-2019 - 46 reacties Het nieuwe jaar is alweer even op weg en dat is zichtbaar in de fosfaatrechtenmarkt. De vraag is namelijk weggevallen en daardoor zakken de prijzen.


Grote twijfels over het Grote Nationale Debat in Frankrijk, risico op aftreden president

09-01-2019 - 0 reacties Vanaf 15 januari aanstaande tot 1 maart organiseert de Franse regering een groot nationaal debat over wat de bevolking wil. Dit Grand débat national zal plaatsvinden in wijken, gemeentehuizen en op het werk. De grote vraag is echter waar het over zal en mag gaan en hoe de bevolking het zal ervaren, schrijven diverse Franse media.


Naturli Foods introduceert plantaardig gehakt bij Albert Heijn

08-01-2019 - 0 reacties Albert Heijn heeft vanaf 8 januari een nieuw product in de schappen liggen. Het merk Naturli Foods voorziet 650 Albert Heijn winkels van plantaardig gehakt. Met dit product is de vraag van consumenten om meer vleesvervangers in de winkel te hebben beantwoord.


Iets meer vraag resulteert niet in hogere prijzen

08-01-2019 - 0 reacties Fouragehandelaren melden dat er iets maar vraag is naar stro, maar zorgt dat ook voor hogere prijzen? En hoe zit het met de prijzen van de andere ruwvoerproducten?