Vraag

Vraag is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Vraag en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Vraag nieuws

Opinie: Stop met het demoniseren van onze landbouw

22-03-2019 - 0 reacties Door Marc Calon (voorzitter LTO Nederland)

Nederlandse boeren en tuinders houden het platteland levend en zijn een motor voor de economie. Laten we stoppen met doemdenken.

De Nederlandse land- en tuinbouw is verschrikkelijk. Tenminste, als je een kleine groep harde schreeuwers mag geloven. In de aanloop naar de verkiezingen werd hun stem steeds luider. Dat is schadelijk. Niet alleen voor de ruim 54.000 agrarische bedrijven waar met hart en ziel wordt gewerkt. Als de demonisering van de land- en tuinbouw niet stopt dan raakt dat heel Nederland.

Goed voedsel
Ga op vakantie naar een willekeurig land en vertel aan de eerste de beste boer of tuinder dat je uit Nederland komt. Je zal de hemel in worden geprezen. Niet alleen vanwege Johan Cruijff. We staan ook bekend om goed voedsel, geproduceerd met aandacht voor het milieu, klimaat en dieren. ‘Dit kleine land voedt de wereld’, kopte National Geographic.

Motor
Nederlandse boeren en tuinders houden het platteland levend en zijn een motor voor de economie. De cijfers liegen er niet om. De agrifoodsector is goed voor 761.000 banen. Het Nederlandse handelsoverschot in goederen komt voor 58 procent voort uit de land- en tuinbouw. We hebben de beste universiteit ter wereld als het om voedsel en agricultuur gaat.

Daar mogen we trots op zijn. In plaats daarvan heerst bij een kleine groep luidruchtigen het doemdenken.

Protectionisme
Volgens de populisten moeten we uit de euro en uit de EU. Ze vergeten dat onze economie van open grenzen en een stabiele euro afhankelijk is. Dat geldt ook voor de land- en tuinbouw. Protectionisme en nationalisme, dat in heel Europa de kop opsteekt, kan tot dichtere grenzen en de val van de euro leiden. Dat is een aanval op de boeren en tuinders, en daarmee de Nederlandse economie.

Ot en Sien
Volgens de milieuextremisten moeten we stoppen met veehouderij en moeten onze boeren en tuinders terug naar het Ot en Sien-model. Ze negeren dat we in 2050 zo’n 10 miljard mensen op deze aarde moeten voeden. De Nederlandse agrarische sector heeft per kilo product de laagste impact op het milieu van alle landen ter wereld. Ondernemers hier verjagen is niet alleen de uitstoot verplaatsen, het is hem vergroten.

Transitie
Ontkennen we dat er uitdagingen zijn? Nee. Sinds de Tweede Wereldoorlog was het devies: ‘nooit meer honger’. Hogere opbrengsten dus. 75 jaar later weten we dat er meer is dan efficiëntie. De noodzakelijke transitie is al ingezet. Maar dat kunnen we niet alleen.

Samenwerking
Daarom werken we samen, bijvoorbeeld in het Deltaplan Biodiversiteit. Samen met natuurorganisaties zijn we aan de slag voor een beter bodemleven, meer kruidenrijk grasland en akkerranden waar vogels zich thuis voelen. Iedereen heeft baat bij een goed functionerende polder.

Daarom een oproep. Op wie je ook hebt gestemd afgelopen woensdag: vraag hen de komende vier jaar om de hand uit te steken naar de boeren en tuinders. Alleen dan komen we samen tot de noodzakelijke oplossingen.

Marc Calon is voorzitter van LTO Nederland.


Mesten naar vraag oogst lof bij melkveehouders

22-03-2019 - 0 reacties De inbreng van LTO-vakgroep Melkveehouderij over de herbezinning van het mestbeleid oogst lof bij melkveehouders. Velen zien evenwichtsbemesting wel zitten. 'Maar er zijn meer keuzes', stelt vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks.


Fonterra stopt met joint venture FrieslandCampina

21-03-2019 - 0 reacties Fonterra gaat zijn belang in DFE Pharma, de joint venture met zuivelcoöperatie FrieslandCampina, verkopen. Dit is mogelijk het gevolg van de tegenvallende resultaten van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie.

Ondanks dat het zuivelbedrijf weer winstgevend is, heeft Fonterra gemeld een aantal dochterbedrijven af te stoten, waaronder het aandeel van 50% in DFE Pharma. Dit bedrijf is gespecialiseerd in diverse hulpstoffen voor medicijnen, en is tevens een joint venture met FrieslandCampina.

Jan-Willem ter Avest, woordvoerder van FrieslandCampina, laat weten dat FrieslandCampina haar deel (de andere 50%) wel behoudt. "DFE Pharma sluit goed aan op onze strategie." Op de vraag of FrieslandCampina het te koop gezette deel gaat opkopen, wil Ter Avest geen antwoord geven.


Young QA: Hoe is het QA-vak veranderd?

20-03-2019 - 0 reacties Jonge kwaliteitsprofessionals stellen in deze rubriek een vraag aan een ervaren vakgenoot. Dit artikel is verschenen in VMT 2 van 22 februari 2019.


Food Future Event 2019: zo help je de dagvoorzitter aan die ene prangende vraag

19-03-2019 - 0 reacties INPUT GEVRAAGD – Zorg ervoor dat Food Future Event-dagvoorzitter Sarah Arayess precies die ene vraag stelt waarop u zit te wachten en kom met uw input.


Leghennensector verstoort groei ABZ Diervoeding

19-03-2019 - 0 reacties Vanwege de dalende vraag naar pluimveevoeders daalde de totale mengvoeromzet van coöperatieve ABZ Diervoeding in 2018 licht naar 619.000 ton. Wel werd een recordomzet van ruim 210 miljoen euro geboekt.


Biggenmarkt tankt nieuwe energie

18-03-2019 - 0 reacties Tot voor kort leek de rek uit de biggenprijs te zijn. Echter, nu de stemming op de varkensmarkt is omgeslagen, neemt de vraag naar biggen weer toe.


De Koeiendoctor on Twitter

18-03-2019 - 6 reacties
deze wou ik ff met jullie delen! dag niet gelachen is dag niet geleefd tenzij het echt zo is........
Originele beschrijving

“Nog steeds blijft de vraag 'wat mankeerde #mariannethieme' actueel. Waar #ouwehand openlijk sprak over haar #burnout, kapt #thieme iedere toenadering af t.co/tXOQokikGV/ t.co/qN4kOJLFkd/
Blijkbaar is het iets waar je niet mee scoort bij het grote publiek. Maar wat?”


Landbouw kan aan klimaatopgave voldoen

16-03-2019 - 0 reacties De landbouwsector kan, bijna als enige, het gebruik van broeikasgassen significant verder terugdringen dan de opgave. Maar de vraag is of de boer daartoe bereid is.


‘Ben ik een idealist, illusionist of realist?’

15-03-2019 - 0 reacties Die vraag stelt Kees van Biert aan de bezoekers van de tweede debatavond in de tiende serie van 'It's the Food, my Friend! Op maandag 18 maart gaat het over de grondmarkt. Grond is in Nederland peperduur. Boeren zijn niet zelden miljonair, maar kunnen niet over dat geld beschikken. Hun kapitaal zit in de grond. Dat leidt tot allerlei problemen, bijvoorbeeld bij boeren die een bedrijf willen opstarten en bij kinderen die het bedrijf van hun ouders willen overnemen. Kees van Biert denkt een oplossing gevonden te hebben die voor zowel (beginnende) boeren, de bodem én beleggers vruchten kan afwerpen.


Britse aardappelvoorraad fors lager

15-03-2019 - 0 reacties De aardappelvoorraden in Groot-Brittannië zijn fors lager dan vorig jaar. Dit komt niet alleen door lagere opbrengsten, maar ook door de kwaliteitsproblemen in de schuren en de vraag vanaf het Europese vasteland.


Britse aardappelschuren steeds minder vol

15-03-2019 - 0 reacties De aardappelvoorraden in Groot-Brittannië zijn fors lager dan vorig jaar. Dit komt niet alleen door lagere opbrengsten, maar ook door de kwaliteitsproblemen in de schuren en de vraag vanaf het Europese vasteland.


Landbouw kan aan klimaatopgave voldoen

15-03-2019 - 0 reacties De landbouwsector kan, bijna als enige, het gebruik van broeikasgassen significant verder terugdringen dan de opgave. Maar de vraag is of de boer daartoe bereid is.


Geen zicht op derde prijsrally op botermarkt

14-03-2019 - 0 reacties De boterprijs was in de afgelopen 2 jaar de kartrekker op de zuivelmarkt. De vraag is of een derde prijsrally in het verschiet ligt. Ook wordt ingegaan op de Europese melkaanvoer en de situatie op (ruw)voer- en mestmarkt. Bij die laatste 2 liggen lagere prijzen in het verschiet.


Onjuistheid EFSA-conclusie over effecten blootstelling residu staat publicatie niet in de weg

13-03-2019 - 0 reacties Onder verwijzing naar het Europese voorzorgsprincipe en openbaarheid van bestuur maakt de Europese voedselveiligheidautoriteit 'gevaarlijke' gewasbeschermingsmiddelen bekend. Ook als zo'n bekendmaking gebaseerd is op dubieuze wetenschap. Moeten we dat willen? Die vraag stellen advocaten Greetje van Heezik en Lorenzo Fiorilli van Houthoff advocaten; ze zijn gespecialiseerd in de voorschriften met betrekking tot de markttoelating en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.


Traxx Diesel vernieuwt haar dieselassortiment, nu ook 2 varianten met Hvo beschikbaar

13-03-2019 - 0 reacties Het Nederlandse dieselmerk Traxx heeft haar assortiment dieselbrandstoffen grondig vernieuwd. Alle Traxx  brandstoffen bevatten nu een nieuwe reinigende technologie, genaamd Clean4force, voor betere prestaties, minder storingen aan het brandstofsysteem en minder schadelijke emissies. Verder zijn er nu 2 nieuwe varianten op basis van de fossielvrije dieselsoort HVO beschikbaar. Ook de CO2-neutrale variant Traxx Zero met CO2-compensatie blijft behouden. Traxx speelt hiermee in op de toenemende vraag naar energie-efficiënte en CO2-arme dieselbrandstoffen.  Nieuwe dieseltechnologie…


WUR rekent voor: halen klimaatdoelen kan best zonder veestapelreductie

13-03-2019 - 0 reacties Ook zonder de veestapel verder in te krimpen kan de primaire landbouw de klimaatdoelstellingen halen. Dat concludeert Wageningen University & Research (WUR) op basis van technische rekensommen. Of het ook economisch uit kan is een andere vraag.


FrieslandCampina overweegt bouw nieuwe fabriek voor vlogmelk

12-03-2019 - 0 reacties De afgelopen decennia sloten FrieslandCampina en zijn voorgangers tientallen fabrieken. Nu overweegt het zuivelconcern weer een nieuwe melkfabriek te bouwen.

Waar de productielocatie moet verrijzen is nog niet bekend. ,,We mikken op een redelijk centrale ligging en we wachten de reacties af van gemeenten en provincies”, verklaart woordvoerder Jan Willem ter Avest.

Met de nieuwe zuivelfabriek wil FrieslandCampina beter kunnen inspelen op de toenemende vraag naar speciale melkstromen zoals weidemelk, biologisch, vlogmelk (gentechvrij) en planet proof (meer oog voor dierenwelzijn, natuur en klimaat). Vanwege de in potentie grote omvang van deze nieuwe melkplas en het feit dat er in de nieuwe fabriek diverse zuivelproducten gemaakt moeten kunnen worden (dagvers, kaas en ingredienten voor kinder- en ouderenvoeding) is nieuwbouw zinvoller dan uitbreiding van een bestaande locatie, concludeert het zuivelconcern


Baconmania, ‘n enorm spektakel

12-03-2019 - 1 reacties Daalt de vraag naar bacon? Een journalist van een Amerikaanse website met agrarisch nieuws vroeg het zich kortgeleden af. Immers, de varkensprijzen daalden. Dit lijkt echter vooral te komen door een overaanbod: de VS hielden vorig jaar meer varkens dan ooit tevoren. Hoe het zij, de consumptie van bacon is al ruim tien jaar een
Het bericht Baconmania, ‘n enorm spektakel verscheen eerst op Vlees.nl.


Provincie Limburg om tafel met varkenshouders voor sanering

12-03-2019 - 0 reacties Provincie Limburg benadert dit voorjaar varkensbedrijven met de vraag of ze willen deelnemen aan de saneringsregeling voor de varkenshouderij en hun bedrijf willen beëindigen of verplaatsen.