Vraag

Al het Vraag nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Vraag nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Vraag nieuws

Hoogleraar Bröring over uitspraak bouw windmolens: ‘De interessante vraag blijft’

22-10-2020 - 0 reacties Dat de kortgedingrechter weinig inhoudelijke uitspraken heeft gedaan over de eis om de bouw van windpark Drentse Monden stop te zetten, verbaast hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring niet zozeer. Maar jammer is het wel, zegt hij. ‘Het interessante aan deze casus ligt nog op tafel.’


Waar blijven de fietssnelwegen in Friesland? Gemeenten willen wel, maar hebben geen geld om ze te betalen

22-10-2020 - 0 reacties Het is een van de pijlers van het provinciale bestuursakkoord: vier splinternieuwe fietssnelwegen tussen grote plaatsen. Het is nu de vraag of ze er nog wel komen.


Mannen stropen Achterhoeks buitengebied af voor lege schuur; politie blij met ‘alerte melders’

22-10-2020 - 0 reacties VRAGENDER/ AALTEN - ,,Heeft u misschien een leegstaande schuur te huur?” Deze vraag kregen verschillende bewoners van het Achterhoekse buitengebied woensdag van drie mannen, die meerdere erven bezochten in hun zoektocht naar een schuur.


Limburgse landbouwers planten 190 hectare bloemen

22-10-2020 - 0 reacties Via beheersovereenkomsten met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) hebben landbouwers in Vlaanderen dit jaar in totaal 493 hectare bloemen gezaaid. Daarvan ligt er niet minder dan 190 hectare in Limburg. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld) aan…


Volle melkpoeder trekt GDT op, maar wat doet China?

21-10-2020 - 0 reacties Hoewel de coronacrisis mondiaal veel uitdagingen met zich meebrengt, noteert de Global Dairy Trade (GDT) dinsdag een gemiddelde zuivelprijs die stijgt met 0,4%. Deze stijging vloeit vooral voort uit de handel in volle melkpoeder, die steunt op de vraag uit China. Maar voor hoe lang nog?


Uienexport ligt op koers voor een nieuw record

14-10-2020 - 0 reacties Doordat de vraag naar Nederlandse uien steeds breder wordt, neemt het exportvolume de laatste weken fors toe. In de nieuwste cijfers loopt de uienexport zelfs voor op het huidige recordjaar.


‘Wereldwijde vraag naar energie pas in 2025 weer op niveau’

13-10-2020 - 0 reacties Door een traag economisch herstel van de coronapandemie dreigt het volledige herstel van de wereldwijde vraag naar energie pas in 2025 weer op niveau te zijn. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een vooruitblik op de vraag naar energie in de wereld.


Architecten moeten vergroenen: 'Reken ze af op duurzaamheid'

12-10-2020 - 0 reacties Duurzaam bouwen heeft voordelen, maar ook best duur. Bovendien hebben architecten vaak meer oog voor esthetiek dan duurzaamheid. De vraag is wie daar verandering in kan brengen: de overheid of de markt?


"Vroeger verkocht ik miljoenen kroppen sla per jaar, daar is wel een nulletje vanaf."

07-10-2020 - 0 reacties Tholen - De handel in sla verloopt volgens Henk van Doorne van Van Doorne Imex uit 's-Gravenzande maar matig. "Het aanbod is niet eens groot, maar er is ook weinig vraag. Het Midden-Oosten vraagt nog wel wat sla, maar in de ons naburige landen ligt het helemaal stil. Ik wijt dat toch grotendeels aan de…


Veehouderijbeleid in Oisterwijk blijft stip áchter de horizon

02-10-2020 - 0 reacties OISTERWIJK - Duurzame groei of duurzame krimp van de intensieve veehouderij? Die vraag verdeelt de Oisterwijkse politiek al jaren. Donderdag kwam er dan toch een ‘stip op de horizon’ van de gemeenteraad te staan. Maar te elfder ure verdween ook die erachter.


Megastal in Sint-Oedenrode definitief van de baan: 'Veel tijd en energie ingestopt'

01-10-2020 - 0 reacties Omwonenden van de Lieshoutseweg in Sint-Oedenrode zijn blij en opgelucht nu de komst van een megastal met 18.000 varkens definitief van de baan is. De Raad van State zette een streep door de plannen van varkenshouder Thomas Verhagen en oordeelde dat de gemeente Meijerijstad terecht een vergunning had geweigerd. “We hebben hier heel veel tijd en energie ingestopt en zijn blij dat het nu klaar is”, zegt Ivo van Wijk van actiegroep De Bleieven.
Al vijf jaar trekken omwonenden samen met boeren uit de omgeving op in de actiegroep. “Dat is het mooie in dit hele proces, dat boeren en burgers elkaar gevonden hebben”, constateert Ivo van Wijk. “We hadden weliswaar andere belangen, maar wel met hetzelfde doel.”

Van Wijk woont zelf aan de rand van het buitengebied en zou de megastal bijna in zijn voortuin hebben gekregen. Hij wijst voorbij het aardappelveld tegenover zijn huis. ”Achter die frambozenstruiken had die stal moeten komen.”


Stank en gezondheidsrisico
Net als andere omwonenden was hij vooral bezorgd om het gevaar voor de volksgezondheid als de stal er was gekomen. “Dat we een deel van ons uitzicht zouden moeten missen was niet het grootste probleem, wel de stank en het gezondheidsrisico.”

Voor boeren in de omgeving zou de megastal een grote belemmering zijn geworden in eventuele uitbreidingsplannen, legt hij uit. “Hier zitten veel familiebedrijven, die zouden met zo’n enorme stal in de buurt geen kans meer maken.”

'Wij voldoen aan ons deel van de afspraak'
Varkenshouder Thomas Verhagen is niet van plan om het erbij te laten zitten. Hij wijst erop dat de megastal onderdeel was van eerdere afspraken die hij had gemaakt over verplaatsing van zijn stallen in Mariahout.

“Omdat we daar dicht tegen de bewoonde kern zitten zijn we destijds akkoord gegaan met vrijwillige verplaatsing. Maar wel onder de voorwaarde dat we elders weer zouden mogen bouwen", legt uit. "Wij voldoen aan ons deel van de afspraak door binnenkort de stallen te gaan slopen. Dan verwacht ik ook dat de gemeente de afspraken nakomt en ons laat bouwen.”

'Omvang was juist het probleem'
Op de vraag of de grootte van de stallen in Mariahout overeenkomt met de stal die hij aan de Lieshoutseweg had willen bouwen wil hij geen antwoord geven. “Dan gaan we het weer over aantallen hebben.”

Maar daar zit volgens Ivo van Wijk nou juist het zere punt. “De omvang van de stal en de bijbehorende stankoverlast waren het probleem.”

LEES OOK: Thomas Verhagen teleurgesteld na afblazen megastal voor 18.000 varkens: 'Tien jaar overleg is nutteloos geweest'?


BP waarschuwt: vraag naar olie piekt komende jaren al

14-09-2020 - 0 reacties De vraag naar olie zal al in de komende paar jaar een hoogste punt bereiken, denkt BP. Dat is veel eerder dan waar de Britse oliereus eerder nog vanuit ging.


Broodje insecten, vies, jákkes? Welnee, gezond en ze kraken zo lekker

13-09-2020 - 0 reacties Veel mensen vinden het onsmakelijk; insecten eten. De vraag is waaróm eigenlijk, waarom geen meelworm en wel een varken, koe of kip? ‘Nou, wie insecten kleine engerds vindt, gaat ze echt niet eten’.


Hoe dit bedrijf biologisch voedsel naar de massa wil brengen

03-09-2020 - 0 reacties Biologisch geteeld voedsel beter bereikbaar maken voor de massa. Dat wil Organto Foods, een biologische groenten- en fruitleverancier. Het bedrijf is sinds kort genoteerd aan de beurs in Frankfurt (Deutsche Börse) en probeert zo extra investeerders te vinden om vraag en aanbod van biologische producten te stimuleren.


Al acht schapen van boer gedood op de Strabrechtse Heide, beschuldigende vinger naar de wolf

01-09-2020 - 0 reacties Voor de achtste keer dit jaar is een schaap gedood van een schapenhouder in Sterksel. Zijn kudde wordt al vanaf april geplaagd door een wolf, althans daar heeft het alle schijn van. Het jongste geval dateert van afgelopen zondag.
De schapen liepen aan het Peelven in Sterksel, in een zogeheten nachtraster van 1,20 meter hoog waar stroom op staat. De indruk is dat de wolf, of een ander dier, over de netten is gesprongen en zich te goed heeft gedaan aan het schaap.

Dna-onderzoek nodig
De gedupeerde schapenhouder is inmiddels vijf keer opgeschrikt door de aanblik van minstens acht dode of gewonde schapen. Hij wil vooralsnog niet reageren. Het Peelven, waar zijn kudde graast, maakt deel uit van de Strabrechtse Heide. In dit natuurgebied zijn de afgelopen drie maanden zeker 23 schapen en één kalf doodgebeten. In veel gevallen moet dna-onderzoek nog vaststellen of een wolf er heeft toegeslagen. Mocht dit zo zijn, dan heeft de eigenaar van het schaap recht op een schadevergoeding. Het vee kan ook door een hond zijn aangevallen.

De gedupeerde eigenaar heeft donderdag overleg met de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). Deze belangenclub vraagt al langer om maatregelen om haar achterban beter te beschermen tegen de wolf. Vorige week zijn allerlei betrokkenen, waaronder ook de provincie Brabant, voor het eerst bij elkaar gekomen in het zogeheten wolvenplatform.

Vier nachten gepost met camera
Ook Hans van Lieshout wil dat er doorgepakt wordt. Hij heeft elders in Sterksel, in de Pan, vijf schapen verloren en een zesde liep een nekbeet op. Volgens hem staat het als een paal boven water dat zijn dieren het slachtoffer zijn geworden van de zogeheten GW1625m-wolf. Van Lieshout: “Ik wilde wel eens met eigen ogen zien hoe dat beest te werk gaat. Daarom heb ik vier nachten liggen te posten, met een warmtebeeldcamera. Ik heb zo gezien hoe de wolf toch een nachtraster wist binnen te komen, schapen wist op te jagen en – al kon ik dat niet helemaal goed in beeld brengen – een van hen te bijten.”

“Zo’n nachtraster is dus ook niet een waterdichte oplossing. Los nog van de vraag wat er voor schapenhouders bij komt kijken om een stuk grond af te zetten met dat nachtraster. Ik ben er op een maandag van half negen ’s morgens tot zes uur ‘s avonds mee bezig geweest om zo’n raster te plaatsen. En na een week moet dat weer op een andere plek worden neergezet, omdat alles is kaalgevreten.”

'Probleem nog lang niet voorbij'Van Lieshout is de afgelopen weken verschoond gebleven van aanvallen van de hongerige wolf. Hij had ze dus in de Pan staan, in de buurt van zijn gedupeerde collega. Inmiddels hebben ze elders in Sterksel ‘onderdak’ gekregen, vlakbij zijn huis. Van Lieshout: “Ik heb geluk gehad dat ik na de verplaatsing nog geen schapen heb verloren. Maar het probleem voor onze sector is nog lang niet voorbij.”

LEES OOK: Wolf lijkt opnieuw schapen te hebben doodgebeten, ZLTO wil maatregelen


Wereldwijde waterschaarste: hoe voorkomen we oorlogen en massamigratie?

01-09-2020 - 0 reacties We kunnen niet zonder water, maar de mondiale voorraad wordt schaars terwijl de vraag alleen maar toeneemt. Hoe voorkomen we oorlogen en massamigratie?


Intrekken omstreden veevoermaatregel niet funest voor woningbouw: ‘Corona vormt eerder gevaar’

21-08-2020 - 7 reacties Nu de veevoermaatregel van minister Carola Schouten van tafel is, ontstaat er dit jaar nóg minder ruimte voor nieuwbouwprojecten. De stikstofcompensatie moet ergens vandaan komen. De vraag is: hoeveel projecten liggen al stil, of kunnen niet doorgaan?


Weer corona bij nertsen - hoe moet het nu verder?

20-08-2020 - 0 reacties Moeten alle nertsenfokkerijen preventief worden geruimd of niet? Die vraag hangt in de lucht nadat er deze week opnieuw coronabesmettingen zijn vastgesteld bij nertsen op drie…


Veevoerproducent waarschuwt voor tijdnood bij invoeren eiwitbeperking Schouten

13-08-2020 - 0 reacties Veevoerbedrijven komen in de knel als minister Schouten per 1 september nieuwe regels voor eiwitten in krachtvoer invoert. Dat zegt ForFarmers, een van de grotere veevoerbedrijven in Nederland. Over de precieze eisen aan het voer bestaat onzekerheid, onder andere omdat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) nog alternatieve ideeën vanuit de sector doorrekent. Daardoor dreigen de producenten in tijdnood te raken.
Voor veevoerbedrijven betekenen nieuwe regels systemen aanpassen, rantsoenen berekenen en afstemmen met boeren. Maar dat kan allemaal niet zolang de precieze eisen nog niet gepubliceerd zijn, zegt Pieter Wolleswinkel, directeur Nederland van ForFarmers. Hij zegt vier tot zes weken nodig te hebben om de aanpassingen te doen.
Naast de doorrekening van het PBL wordt er nog gekeken naar de kwaliteit van het gras van dit voorjaar. Ook heeft het ministerie van Landbouw recent dierenartsen gesproken. "Dat kan allemaal tot aanpassingen leiden", zegt Wolleswinkel.
Stikstof
In eiwit zit stikstof, die koeien gedeeltelijk weer uitscheiden in urine. Volgens het ministerie van Landbouw kan het aandeel eiwit in krachtvoer omlaag. Het kabinet wil onder meer met deze tijdelijke eiwitverlaging in krachtvoer dit jaar nog 'stikstofruimte' maken voor woningbouw.
Volgens het ministerie is het ontwerp voor de tijdelijke veevoermaatregel op 6 mei 2020 gepubliceerd. Daarbij heeft minister Schouten duidelijk gemaakt "dat de sector er goed aan doet zich hierop voor te bereiden, onder andere in het voerregime, voeraankopen en voorraadbeheer", aldus een woordvoerder. Daarmee is wat het ministerie betreft een voorbereidingstijd van bijna 4 maanden geboden.
Het verzoek om alternatieve plannen door te laten rekenen kwam begin juli vanuit de Tweede Kamer. Volgens de woordvoerder is toen door de minister gewaarschuwd dat dit tot onzekerheid kan leiden.
De laatste informatie uit overleg met dierenartsen wordt nog op het departement beoordeeld. Eind augustus wordt de Tweede Kamer daarover geïnformeerd. Ook de doorrekening van het PBL verschijnt eind deze maand.
De eiwitmaatregel heeft onder boeren weinig draagvlak. Zij vrezen dat hun dieren onder de eiwitbeperking zullen lijden. Wolleswinkel zegt de scepsis van de boeren te delen. Hij hoopt dat er een alternatieve regeling op tafel komt.
Minder omzet, meer winst
ForFarmers presenteerde vanochtend halfjaarcijfers. "2020 geeft meer dan een uitdagend beeld", zegt ceo Yoram Knoop. "De maatschappelijke en politieke druk op de sector is enorm gegroeid."
Aan de andere kant wordt de sector volgens Knoop ook geraakt door de coronacrisis. Vooral minder vraag naar vlees vanuit de horeca speelt een belangrijke rol. Supermarkten compenseren dat niet volledig. "De totale vraag naar vlees, melk en eieren is gedaald", zegt Knoop.
De omzet daalde de eerste zes maanden van dit jaar met 8 procent tot 1,2 miljard euro. Doordat het veevoerbedrijf ook bezuinigt, werd er wel meer winst gemaakt. Onderaan de streep staat een nettowinst van 19,3 miljoen. Een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.


Glastuinbouw wil 'per ommegaande' uitsluitsel bij coronatest

13-08-2020 - 0 reacties De GGD wordt steeds meer hét scharnierpunt in de risicobeheersing van het coronavirus. De vraag is of dat een extra risico is voor glastuinbouwbedrijven, schrijft Peter Loef op de kanalen van Glastuinbouw Nederland. Want is de GGD, kijkend naar de actualiteit, wel voldoende op kracht om heel adequaat en…