Vraag

Vraag is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Vraag en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Vraag nieuws

Greenport West Holland tekent deelakkoord Human Capital Akkoord

26-06-2019 - 0 reacties Tijdens het Jaarevent van InnovationQuarter is het deelakkoord van het Human Capital Akkoord voor de Greenport ondertekend. Het deelakkoord ‘Van Werk naar Werk’ bevat afspraken over een betere afstemming tussen vraag aanbod op de arbeidsmarkt voor het gehele tuinbouwcluster en alle opleidingsniveaus.


Russische varkensreus bouwt 40 nieuwe locaties

24-06-2019 - 0 reacties Het Russische vleesconcern Cherkizovo is van plan 40 nieuwe bedrijven (met ongeveer 20.000 varkensplaatsen) uit de grond te stampen. Daarmee wil het bedrijf inspelen op vraag vanuit China.


Ruimen volgende stap tegen H3N1-vogelgriep

22-06-2019 - 0 reacties Ruimen van zieke koppels lijkt een logische manier om de H3N1-vogelgriep in België in te dammen. Het is echter de vraag of ruimen afdoende is omdat er mogelijk koppels zijn die geen of weinig ziekteverschijnselen vertonen, maar wel virus bij zich dragen. 


Afrikaanse varkenspest houdt flink huis in China

21-06-2019 - 0 reacties Afrikaanse varkenspest houdt flink huis in China. Toch is het land ook al weer bezig met plannen voor de toekomst. Het vleestekort is zo groot dat er niet te lang kan worden gewacht. Maar de vraag is of de varkenssector ooit nog zo groot wordt.


Hoe houden we de hortisector op koppositie? centrale vraag innovatieseminar Royal Brinkman

21-06-2019 - 0 reacties Inspireren en motiveren van 500 telers. Dat is wat Royal Brinkman zichzelf vooraf als doel gesteld had voor het innovatieseminar Let’s improve together op donderdag 20 juni 2019. Toekomstgerichte thema’s stonden op het programma met als doel samen brainstormen en samenwerken aan innovaties voor een gezonde toekomst van de hortisector.


'Akkerbouwers moeten zorgen dat het bord gevuld blijft'

21-06-2019 - 0 reacties Hoe voeden we een snelgroeiende wereldbevolking, terwijl er steeds minder grond beschikbaar is, die ook nog eens in productiviteit achteruitgaat? Dat was vorige week donderdag de centrale vraag tijdens een landbouwcongres in Emmen.


Prijs spotmelk blijft stijgen, maar voor hoelang?

20-06-2019 - 0 reacties De DCA-noteringen voor rauwe melk blijven plussen. De vraag is wel of deze trend houdbaar is, gezien de grondstofwaarde van de melk onder druk staat.


Wat betekent de PAS-uitspraak van de Raad van State voor bedrijven die stikstof uitstoten?

20-06-2019 - 0 reacties Wat betekent de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS) voor de toelaatbaarheid van stikstofrelevante activiteiten nu het regelgevend kader - het Programma Aanpak Stikstof (PAS) - door onze hoogste beroepsinstantie is afgeschoten? Die vraag beantwoorden Jan Reinier van Angeren, Anna Colignon, Jan van Oosten, Liesbeth Berkouwer, Neeltje Walgemoed, Jake Tingen en Steven Bastiaans van advocatenkantoor Stibbe in een blog. Morgenmiddag om 17:00 uur bespreekt de Tweede Kamer de crisis die is ontstaan door de streep die de RvS haalde door het PAS. Mobilisation, de NGO die samen met een aantal partners, het PAS onderuit haalde schreef de Kamer een brief we vandaag ook op Foodlog publiceren.


Dekt meerprijs voor PlanetProof de kosten?

18-06-2019 - 0 reacties Steeds meer afnemers betalen een meerprijs voor producten die zijn geteeld onder het keurmerk 'PlanetProof'. De vraag is echter of die meerkosten wel vergoed worden. Adviesbureau CLM berekende daarom de kosten voor tafelaardappelen. Dekt de vergoeding alle inspanningen?


Zomerse temperaturen; extra aandacht hygiene brijvoer

17-06-2019 - 0 reacties Hygienisch werken is natuurlijk altijd belangrijk. Maar bij zomerse temperaturen vraag het extra aandacht. Het schept namelijke uitstekende groeiomstandigheden voor bacterien in brijvoer, de bijvoerinstallatie en de opslagen.


Groenoord Carré partner voor noord-nederland

15-06-2019 - 0 reacties Met ingang van 1 juni 2019 is GroeNoord partner geworden voor Carré. Vanuit 12 landbouw-vestigingen gaat GroeNoord zich inzetten voor de verkoop en service van onder meer de Carré ECONET precisieschoffels, ROTANET rotowiedeggen en de SARCLERSE wiedeggen. Hendrik Pool van importeur Pool Agri is erg content met het toetreden van de GroeNoord tot het groeiende Carré dealernetwerk: “Er is veel interesse voor mechanische onkruidbestrijding en de vraag vanuit de noordelijke provincies neemt sterk toe. Met relatief veel biologische telers is ook Flevoland een provincie waar we met de machines van Carré…


Wereldwijd afremmende fritesafzet zorgelijk

14-06-2019 - 0 reacties Er lijkt geen einde te komen in de wereldwijd groeiende vraag naar frites. Met een jaarlijkse groei van minimaal 5% in de vraag naar voorgebakken bevroren frites, lijkt de vraag zelfs groter dan verwerkers aankunnen.


Vrijwel geen markt meer voor fijne peen

14-06-2019 - 0 reacties De vraag naar fijne peen is zo goed als voorbij en verwacht wordt dat verschillende partijen blijven staan. Er is nog wel vraag naar grove peen, maar daarvan is vrijwel niets meer beschikbaar. De DCA-notering Peen daalt.


Het houdt niet op. In ieder geval niet vanzelf

13-06-2019 - 0 reacties De veehouderijsector stond vorige week perplex. De varkensstalbezetting in Boxtel was volgens velen een nieuw dieptepunt. Politici stonden in de rij om het incident te veroordelen. De vraag is: wat gaat er veranderen? Hoe ernstig ook, de bezetting staat in een lange reeks van kleine en grote branden, bezettingen, vernielingen, bedreigingen en intimidaties.


Eigen huis als laatste avondmaal?

12-06-2019 - 0 reacties Als de haven in zicht komt en het woongenot van de eigen woning gezien uw leeftijd en gezondheid ten einde loopt, rijst de vraag of u uw woonhuis op moet eten als u of uw partner in een verzorgingstehuis terechtkomt.


'Misvatting dat vleeskuikenprijzen stijgen door China'

11-06-2019 - 0 reacties Deskundigen verwachten dat de vleeskuikenprijzen de komende tijd stijgen vanwege de torenhoge varkensprijzen door de Chinese vraag naar (varkens)vlees. Maar slachterijen houden voorlopig de hand op de knip en zijn minder positief gestemd.


Hersenen hebben liever echte suiker

08-06-2019 - 0 reacties Het is een vraag die voedingsdeskundigen blijft plagen: waarom leidt het toenemende gebruik van calorieloze zoetstoffen niet tot een afname van obesitas? Light producten hielden een slanke belofte in, maar daar lijkt niet veel van terecht te komen.


Jongeren in gesprek over impact van feedprint

07-06-2019 - 0 reacties Welke impact heeft de carbon footprint van voer (feedprint) op het milieu en de diervoedersector? Een eenduidig antwoord op die vraag geven is lastig, zo bleek tijdens de vierde editie van het Jongerencongres in Etten-Leur. Theun Vellinga (WUR) gaf aan de iets meer dan honderd


Nieuwe peen creëert druk op peenmarkt

07-06-2019 - 0 reacties De vraag naar peen van oogst 2018 is zo goed als voorbij. De oude oogst heeft te lang op een hoog prijsniveau gestaan, en momenteel komt overal nieuwe peen vandaan.


Ook kweekvis moet meer groente eten

07-06-2019 - 0 reacties De vraag naar vis groeit wereldwijd, maar de zeeën raken leeg. Kwekerijen leveren nu al de helft van de behoefte aan vis; dat aandeel neemt snel toe. Helaas kampt de aquacultuur nog altijd met problemen op het terrein van milieu en duurzaamheid. Belangrijkste vraag: wat geven we de kweekvis te eten?