Vlieland

Al het Vlieland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Vlieland nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Vlieland nieuws

Harlingen en Delfzijl krijgen een fabriek voor vloeibaar biogas, hoe maak je dat? En hoe groen is het?

13-03-2021 - 0 reacties FRIESLAND GRONINGEN - Harlingen en Delfzijl krijgen elk een fabriek voor de biologische variant van LNG, het vloeibare aardgas waarop de nieuwe veerboten van Vlieland en Terschelling varen. Hoe maak je dat gas? En is het dan ook echt groen?


Geen vervolging voor kapitein die containers verloor boven Waddeneilanden

15-01-2021 - 0 reacties De kapitein van het schip dat in 2019 ten noorden van de Waddeneilanden containers verloor, gaat vrijuit. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt na onderzoek dat er geen sprake is van opzet of schuld.
De MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari 2019 342 containers toen het ten noorden van Vlieland en Terschelling voer. Een deel van de containers kon worden geborgen, anderen sloegen stuk.
Plastic bolletjes
Op de eilanden en het vasteland spoelden krukjes, dekbedden, speelgoedauto's en andere spullen aan, en ook miljoenen kleine plastic bolletjes.
De rommel en de voor het milieu schadelijke bolletjes werden door vrijwilligers, vissers en defensiemedewerkers zo goed mogelijk opgeruimd. Het Rijk, gemeenten en natuurbeheerders dienden een schadeclaim van in totaal 3,35 miljoen euro in bij de rederij.
In eerste instantie werd gedacht dat de Zoe 277 containers verloor:
Een strafrechtelijk onderzoek moest uitwijzen of de kapitein zich aan milieuverontreiniging had schuldig gemaakt of scheepvaartregels had overtreden.
Het OM heeft daar geen bewijs voor gevonden, onder meer omdat niet is vastgesteld waardoor de containers overboord konden slaan. Mogelijk heeft het schip de zeebodem geraakt, maar dat is niet genoeg om de kapitein te kunnen vervolgen. Hij heeft ook niet te hard of te zacht gevaren of een onverantwoorde koerswijziging gemaakt. De containers waren volgens de voorschriften vastgezet.
Gezien de weersomstandigheden had de kapitein beter een noordelijker route door dieper water kunnen nemen, maar hij overtrad geen scheepvaartverkeersregels door dichter langs de Waddeneilanden te varen.


Weekendje Vlieland helpt niet: Boer Jan en Nienke uit elkaar na verschil in kinderwens

27-08-2020 - 0 reacties Boer Jan en Nienke, bekend van het laatste seizoen van Boer zoekt vrouw, zijn uit elkaar. Ze hoopten hun relatie onlangs nog te lijmen met een weekendje vakantie op Vlieland, maar tevergeefs. ,,We hebben andere ideeën over de toekomst’’, zegt zorgboer Jan tegen KRO-NCRV.


Gemeente Vlieland neemt grond Staatsbosbeheer over

07-02-2020 - 0 reacties VLIELAND - De gronden onder de Vlielander jachthaven en het sportveld worden eigendom van de gemeente. In ruil krijgt Staatsbosbeheer, de huidige eigenaar, 1,1 miljoen euro. Het is de bedoeling dat dat geld uiteindelijk naar fietspaden, natuurbelevingsroutes en het duurzamer maken van Staatsbosbeheergebouwen gaat.


Eerste winterstorm manifesteert zich uurtje op Wadden

15-12-2019 - 0 reacties De eerste winterstorm van dit seizoen was zondagochtend een feit. Tussen 8.00 en 9.00 uur was de gemiddelde windkracht op Vlieland 9 Bft. Het is opmerkelijk dat de eerste officiële wintersport zich pas in december aandient, meldt Weerplaza.


Stevige onweersbuien in het zuiden, rest van het land tropisch

27-07-2019 - 0 reacties Terwijl in het noorden van het land de tropische temperaturen aanhouden, krijgen de zuidelijke provincies vandaag vooral stevige buien met onweer en mogelijk zelfs hagel voor hun kiezen. ,,Pas vanaf woensdag kunnen we weer even op adem komen.”

Nederland valt uiteen in twee werelden. Terwijl de ene helft zich verschanst in heerlijk frisse huizen, zakt de andere uitgeput neer voor de ventilator. Twee gezinnen over overleven tijdens de plakkerigste dagen van het jaar, in een warm huis en een koel huis.

AMSTERDAM (ANP) - De hittegolf heeft nu ook het Waddeneiland Vlieland bereikt. Voor zover bekend is het de eerste officiële hittegolf op de Wadden. Zaterdag is namelijk de vijfde dag op rij dat het er warmer is dan 25 graden, waarvan drie dagen de temperatuur hoger dan (of gelijk aan) 30 graden is geweest.
Het bericht Eerste hittegolf op de Waddeneilanden verscheen eerst op Nieuws.nl.

We zitten nog altijd in een hittegolf, toch zullen veel mensen opgelucht zijn dat het we in Nederland eindelijk verlost zijn van de extreem hoge temperaturen. "Die bizarre 40 graden gaan we niet meer krijgen", zegt Philippe Schambergen van Buienradar.


Slechtvalken doen het goed op Wadden

22-07-2019 - 0 reacties VLIELAND - Het gaat goed met de slachtvalken op de Waddeneilanden. Staatsbosbeheer meldt vier paar broedende vogels op Rottumerplaat, Vlieland en Terschelling.


Platte oester na halve eeuw terug in de Waddenzee

26-10-2017 - 0 reacties Bij Vlieland en Texel zijn op het wad platte oesters gevonden. Het eetbare weekdier gold al een halve eeuw als uit de Waddenzee verdwenen soort.


Nieuwe zeewierboer teelt zeesla op Vlieland

09-08-2017 - 0 reacties Vlielander Nils Koster is in juli gestart met de teelt van zeesla in de Waddenzee. Zijn boerderij begint als proeflocatie met de ambitie om uit te groeien tot een commerciële boerderij.


Kaasboer kweekt zeesla bij Vlieland

17-07-2017 - 0 reacties


Vlieland kan bier gaan brouwen: Waddenfonds keert uit

31-05-2017 - 0 reacties Het brouwen van Vlielander bier komt zeer dichtbij nu het Waddenfonds 475.000 euro uitkeert voor de bouw van een bierbrouwerij annex theater.