Vleesvervanger

Vleesvervanger nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Vleesvervanger nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Vleesvervanger nieuws

Familiebedrijf Schouten Europe neemt Nijland Food over

29-12-2021 - 0 reacties Het Giessense familiebedrijf Schouten Europe, producent van vlees- en visvervangers, neemt het onlangs failliet verklaarde Nijland Food uit Goor over. Schouten neemt alle gebouwen en machines over en het merendeel van het personeel.

Volgens Schouten biedt de overname kansen om verder te groeien. De markt van plantaardige alternatieven voor vlees- en vis, is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Ook de concurrentie in de markt is toegenomen. CEO en eigenaar Henk Schouten: “Wij hebben het produceren en verpakken altijd uitbesteed, zodat we flexibel waren en ons konden toeleggen op innovatie. De laatste jaren is er echter steeds meer krapte ontstaan in productie- en verpakkingscapaciteit. Dit kwam onze marktpositie niet ten goede. Deze overname biedt ons weer ruimte om te groeien”.


Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - 0 reacties Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."


Deurnese boer wil lupine op de menukaart krijgen: vleesvervanger die ook het stikstofprobleem mee om zeep helpt

03-12-2020 - 0 reacties DEURNE - Het is een groot mysterie waarom niemand anders 'm al ontdekt heeft. Want hij heeft zo'n beetje alles mee, de lupine. Je kunt de bonen ervan eten, hij is rijk aan eiwit en dus een perfecte vleesvervanger, hij verbetert de grond met stikstof die hij opvangt en als hij bloeit trekt-ie als een gek insecten aan. Een prijswinnaar, vindt de Deurnese boer Henk Kerkers.


Vegaburger vaak te zout, wel minder vet dan burger van gehakt

25-02-2020 - 0 reacties Vegaburgers zijn vaak te zout, maar bevatten gemiddeld minder vet dan een 'gewone' burger. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond, die zestien van dit soort vleesvervangers onderzocht.
In vegaburgers zit gemiddeld 1,4 gram zout per 100 gram, terwijl de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum voorschrijft dat er maximaal 1,1 gram zout in mag zitten. Overigens bevatten vleesburgers gemiddeld net zoveel zout als vegaburgers.
In 2022 mogen vleesvervangers maximaal 1,53 gram per 100 gram bevatten. De Consumentenbond vindt deze eis niet ver genoeg gaan. "Het grootste deel van de burgers in het onderzoek voldoet al ruim aan deze eis. En het is nog steeds fors hoger dan de grens van het Voedingscentrum."
Verzadigd vet
Wel zit er gemiddeld veel minder verzadigd vet in een vegaburger: in een burger van gehakt zit 18 procent vet, waarvan 7,5 procent verzadigd vet. In een vegaburger zit gemiddeld 10 procent vet, waarvan 2,5 procent verzadigd. Dat komt vooral doordat in vegaburgers meestal zonnebloemolie wordt gebruikt. Toch zijn er ook vegaburgers die door het gebruik van kokosolie juist weer meer vet bevatten dan burgers van gehakt.
Wat betreft eiwitten ontlopen vegaburgers en gehaktburgers elkaar niet veel: de burgers bevatten beide gemiddeld ongeveer 17 gram eiwit per 100 gram. Daarnaast is de helft van de geteste burgers verrijkt met ijzer en vitamine B12. "De hoeveelheid blijft achter bij die van vlees, maar is voldoende om hem een volwaardige vleesvervanger te laten heten", aldus de Consumentenbond.
Bekijk deze video die Nieuwsuur vorig jaar maakte over de opmars van de vegaburger:


‘Vegaburgers bevatten veel zout’

25-02-2020 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Vegaburgers bevatten gemiddeld 1,4 gram zout per ons. Dat zegt de Consumentenbond, die zestien van deze vleesvervangers onderzocht. Het percentage past niet in de schijf van vijf van het Voedingscentrum, aldus de bond. Daarin staat volgens haar dat in een vleesvervanger maximaal 1,1 gram zout per 100 gram mag zitten. Vleesburgers bevatten overigens gemiddeld net zoveel zout.


Eten we straks allemaal eendenkroos? 'Dit is precies wat de wereld nodig heeft'

03-05-2019 - 5 reacties

Originele beschrijving

Je ziet het vooral in vijvers en sloten. Dat groene spul dat bovenop het water drijft. Eendenkroos, oftewel waterlinzen, wordt nu ook geteeld voor de consumptie. Door de vele eiwitten zou het een prima vleesvervanger kunnen zijn.


Bacterieburgers zijn nog beter dan sojaburgers

01-04-2019 - 0 reacties Komen er naast soja-, insecten- en algenburgers ook bacterieburgers in de schappen? Janne Spanoghe, bio-ingenieur aan Universiteit Antwerpen, onderzoekt hoe we bacteriën op een efficiënte manier voedzaam eiwit kunnen laten produceren. Het zou een ideaal alternatief zijn voor veevoer of als vleesvervanger, want de impact op het milieu is zelfs een stuk lager dan die van plantaardige vleesvervangers en diervoeders.


Karbonade net zo duurzaam als vleesvervanger Tofu

14-03-2019 - 0 reacties Varkensvlees van Nederlandse varkenshouders blijkt net zo duurzaam als de plantaardige vleesvervanger Tofu, melden Vion en ZLTO.


Fairtrade Original lanceert jackfruit in blik

18-12-2018 - 0 reacties Jackfruit is een 100% plantaardige vleesvervanger ontwikkeld door Fairtrade Original. Vanaf 21 januari 2019 kunnen Nederlanders het Jackruit in de Albert Heijn winkels kopen.


Vleesvervangers ook in Verenigde Staten in opmars

28-11-2018 - 0 reacties Volgens Tyson Foods heeft vleesloos vlees in de VS binnen 25 jaar een marktaandeel van 20%. Om te anticiperen op deze stijgende vraag, maakt de Amerikaanse vleesvervanger producent Beyond Meat een beursgang op de Nasdaq. Ze wil 100 miljoen dollar ophalen.


Vleesvervangers verrassende groeimarkt in vleesland VS

12-10-2018 - 0 reacties Acht op de 10 jonge Amerikaanse millennials, mensen die geboren zijn tussen 1981 en 2001, eet wel eens een vleesvervanger. Van de non-millennials doet de helft dat. Zes op de tien Amerikanen geven aan minder vlees te willen eten. Onder de millennials is dat driekwart. Dat is een opmerkelijke ontwikkeling in het land met de grootste vleesconsumptie ter wereld.


McDonald's Nederland verkoopt Valess 'kipburger'

12-09-2018 - 1 reacties Na McDonald's Oostenrijk (2015), België (2017) en Kroatië (2018) gaat ook McDonald's Nederland vegetarische 'kipburgers' met Valess verkopen. Die vleesvervanger wordt door FrieslandCampina geleverd.


'Als je fruitmelk koopt, moet het percentage fruit op de verpakking staan'

14-06-2018 - 0 reacties Het moet afgelopen zijn met misleidende teksten op de verpakking van voedingsmiddelen. De informatie moet duidelijker: als je fruitmelk koopt, moet erop staan hoeveel fruit erin zit. De Europese consumentenorganisatie BEUC wil heldere regels die gelden voor alle EU-landen.
Volgens de BEUC komt het nog veel te vaak voor dat consumenten met wervende teksten op de verpakking worden misleid. De organisatie vergeleek onderzoeken van consumentenorganisaties in alle EU-landen over drie soorten valse informatie: de hoeveelheid fruit, het vezelgehalte van volkorenproducten en kwalificaties als "traditioneel" of "ambachtelijk".
Steeds meer mensen zijn bewust bezig met voeding en willen weten wat ze eten. Niet alleen de ingrediënten zijn belangrijk, maar ook hoe ze zijn bewerkt, wat voor toevoegingen er zijn en wat voor leven het dier heeft gehad.
Om te kunnen bepalen of producten aan de verwachtingen voldoen, moeten de regels duidelijk zijn. Consumenten moeten erop kunnen rekenen, vindt de consumentenorganisatie. In verschillende landen is het vertrouwen in wat er op het etiket staat niet groot. Nederland en Duitsland spannen de kroon: meer dan 80 procent vertrouwt het niet.
Bedrieglijk
Daarom wil de BEUC dat op de verpakking komt te staan hoeveel van het hoofdingrediënt er daadwerkelijk inzit. Staan er aardbeien op de verpakking, dan moet het percentage erbij staan. Voor volkorenproducten moet een minimumgehalte gelden en er moeten definities komen voor termen als "traditioneel", "ambachtelijk", "grootmoeders recept" en "natuurlijk".
Ook moet er op vlees staan of het een heel stuk vlees is, of samengesteld uit in elkaar geperste stukjes. Dat geldt ook voor vis. Dat samenstellen wordt gedaan omdat consumenten graag een bepaald gewicht of formaat willen dat makkelijk te bereiden is. Bij producten als imitatievlees moet duidelijk staan welke vleesvervanger erin zit.
De Noorse Forbrukerrådet ontdekte bijvoorbeeld dat "natuurlijke kalkoenfilet" slechts voor 53 procent uit kalkoen bestond. De rest bestond uit kip en andere toevoegingen. Italiaanse artisjokkensoep bleek grotendeels te bestaan uit aroma's en slechts 2,7 procent artisjok.
"Traditioneel" vervaardigde producten blijken vaak in hoge mate bewerkt en "grootmoeders recept" biedt geen enkele garantie voor de kwaliteit.
Een eenzame bosbes
In de Europese voedselregels staat dit allemaal al, maar producenten houden zich er lang niet altijd aan. Ze maken graag gebruik van de mazen in de wet, concludeert de BEUC. Daardoor kopen mensen producten die niet zo gezond zijn als ze lijken of waarvan de kwaliteit minder is dan beloofd.
Zo bevat fruitdrank soms maar enkele druppels van het afgebeelde fruit. Ook wordt vaak meer (goedkope) appel gebruikt dan de vruchten die worden afgebeeld. Ook wordt kleurstof gebruikt om de illusie te versterken.
Niet alleen fruitdrank, maar ook ontbijtgranen, fruitkoekjes en yoghurt bevatten vaak minder fruit dan wordt voorgespiegeld. Zo ontdekte de Consumentenbond dat in een pak koekjes met bosbessen maar één bosbes te vinden was op tien koekjes.
"Bedrieglijke afbeeldingen van fruit kunnen de consument op het verkeerde been zetten in hun streven naar een gezonder dieet", zegt de BEUC.
Niet zo vol granen
Consumenten worden overspoeld met volkorenproducten. "Vol vezels", staat er dan op de verpakking van brood, ontbijtgranen, pasta of koekjes. Dat is vaak minder vol dan wordt gesuggereerd. Er is geen verplicht percentage vezels waaraan een volkorenproduct moet voldoen. Een pak volkorenspaghetti kan net zo goed 55 als 100 procent van volkorenmeel zijn gemaakt.
Bij brood overheerst veelal het (witte) tarwemeel, waaraan wat volkorenmeel is toegevoegd. Hoeveel is meestal niet te achterhalen. Donker brood bevat ook vaak kleurstof en levert dan maar een fractie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels.
Volkorenproducten moeten voor 100 procent volkoren zijn, vindt de BEUC.
Druk op de ketel
Consumentenorganisaties in de verschillende EU-landen verzamelen klachten en schrijven petities uit. Ze trekken daarmee ten strijde. In sommige gevallen heeft dat geleid tot verbetering van de producten of van de informatie op het etiket.
In Groot-Brittannië heeft een andere maatregel tot resultaat geleid: de invoering van een suikertaks op frisdranken heeft ertoe geleid dat producenten het suikergehalte fors hebben verminderd.


Plantaardige biefstuk deze week in Nederlandse supermarkten

11-06-2018 - 3 reacties De eerste 100 procent plantaardige biefstuk komt deze week in de schappen van de meeste Nederlandse supermarkten.

Vivera, producent van de biefstuk, introduceerde het product drie weken geleden als eerst aan de Britse supermarktketen Tesco.

Vraag vleesvervanger gestegen
Volgens Gert Jan Gombert, commercieel directeur van Vivera, is de vraag naar de vleesvervanger enorm gestegen en daarom is de productiecapaciteit vergroot naar 100.000 per week.


´Plantaardige biefstuk vliegt de schappen uit´

22-05-2018 - 0 reacties De vegetarische biefstuk is nog maar één dag te koop bij de Britse retailer Tesco, maar is nu al een groot succes. VMT sprak met Gert Jan Gombert, commercieel manager bij Vivera, over de ontwikkelingen sinds de introductie van de vleesvervanger vorige week. “We hadden een grote toeloop ingecalculeerd, maar dit is nog groter dan verwacht.” De bouw van een extra fabriek staat op de planning.


'Met 150 koeien de wereld voeden'

10-01-2018 - 5 reacties Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit van Maastricht, presenteerde de eerste hamburger van kweekvlees ter wereld. ,,Jammer dat de overheid hier niet in investeert. Straks is het te laat.''


‘Niet teveel noten’, zegt het Vlaamse voedingsinformatiecentrum

04-12-2017 - 0 reacties Wie zegt dat je consumenten niet gemakkelijk aan een nieuwe voedingsgewoonten krijgt? Noten zijn in de mode, ook als vleesvervanger, en dus stijgen de verkopen. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een handje noten (of pinda's) per dag. Maar het Vlaamse voedingsinformatiecentrum waarschuwt alweer voor te hoge consumptie.


"Voedingswaarde en smaak vleesvervanger steeds beter"

27-10-2017 - 0 reacties Volgens een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond proeven we steeds minder het verschil tussen vleesvervangers en echt vlees. Ook qua voedingswaarde leunen vleesvervangers steeds dichter aan bij hun tegenhangers. Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGeZ) hoeft vlees niet per se vervangen te worden door een vegetarische kloon. “Hopelijk worden mensen die via vleesvervangers hun drempel verlagen geleidelijk aan avontuurlijker en proberen ze andere zaken uit, peulvruchten bijvoorbeeld”, zegt Loes Neven van VIGeZ.


Vleesvervangers kleuren met natuurlijk rode kleurstof

06-09-2017 - 0 reacties Londen – Als reactie op de toegenomen vraag voor veganistisch eten, komt Frutarom Natural Solutions met een scala aan rode kleurstoffen voor plantaardige vleesvervangers. Deze zijn ‘clean label’ en natuurlijk.


De vegaburger die 'bloedt' en smaakt als vlees komt binnenkort in deze winkel

03-07-2017 - 0 reacties En als ie dan ook nog lekker is.....

De Beyond Burger, een vegaburger die 'bloedt' en een sissend geluid maakt als je hem in de pan gooit, gaat binnenkort eindelijk de gewone winkelschappen in.

De burger is een initiatief van het bedrijf Beyond Meat in samenwerking met Microsoft-tycoon Bill Gates en General Mills. De smaak zou, veel meer dan bij ‘klassieke’ vegaburgers, doen denken aan vlees. Ook zou de burger ‘bloeden’ en klinken als vlees wanneer je hem bakt.