Visserij

Volg al het nieuws over Visserij, een van de 17348 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Visserij nieuwsbrief.

Visserij nieuws

"Verbetering inkomens land- en tuinbouwers essentieel voor verduurzaming voedselproductie"

19-05-2021 - 0 reacties De Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij (SALV) heeft een adviesrapport gepubliceerd waarin zij aandacht vraagt voor coherentie tussen de Vlaamse en federale overheid bij de omzetting van de richtlijn over oneerlijke handelspraktijken in nationale wetgeving De Europese richtlijn bestaat uit drie…


Europees hof bevestigt verbod op pulskorvisserij

15-04-2021 - 0 reacties Het Europees hof van justitie heeft het beroep verworpen dat Nederland had ingesteld tegen het verbod op visserij met schepen die gebruik maken van een elektrische pulskor.


Corona duwt Vlaamse visvangst naar dieptepunt

26-02-2021 - 0 reacties De Vlaamse zeevissers hebben vorig jaar 18.306 ton verse vis gevangen en aan wal gebracht. Dat was 5 procent minder dan in 2019 en een absoluut dieptepunt, zo bleek vrijdag uit cijfers van het Departement Landbouw en Visserij.


‘Brexitdeal over visserij slechter dan zwartste scenario’

31-12-2020 - 0 reacties URK (ANP) - De deal die de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben gesloten over de visserij pakt veel slechter uit dan waar de Nederlandse vissers in hun zwartste scenario’s rekening mee hielden. Tot die conclusie komt directeur Pim Visser van VisNed, dat de belangen van de kottervissers vertegenwoordigt.


VisNed: visserij betaalt hoge prijs voor brexitdeal

24-12-2020 - 0 reacties De Nederlandse kottervissers zijn opgelucht dat er een brexitdeal is en dat ze toegang houden tot de Britse wateren, maar zeker niet blij met de gesloten deal. Dat zegt directeur Pim Visser van VisNed, dat de belangen van die vissers vertegenwoordigt. "De visserij betaalt een hoge prijs voor deze deal.”


VisNed: visserij betaalt hoge prijs voor brexitdeal

24-12-2020 - 0 reacties URK (ANP) - De Nederlandse kottervissers zijn opgelucht dat er een brexitdeal is en dat ze toegang houden tot de Britse wateren, maar zeker niet blij met de gesloten deal. Dat zegt directeur Pim Visser van VisNed, dat de belangen van die vissers vertegenwoordigt. "De visserij betaalt een hoge prijs voor deze deal."


Voorlopige visquota in afwachting brexit, vissers tevreden: ‘Dit geeft zekerheid’

17-12-2020 - 0 reacties De ministers van visserij van de EU-landen hebben zijn het in Brussel eens geworden over de visquota voor de komende drie maanden. Normaliter sluiten ze een akkoord voor een heel jaar af, maar de periode is nu korter omdat nog onduidelijk is wat er met het Verenigd Koninkrijk valt af te spreken.


Nieuwe visquota afgesproken in afwachting van Brexit-akkoord

17-12-2020 - 2 reacties De EU en de lidstaten zijn het eens geworden over nieuwe visquota voor het eerste kwartaal van 2021, zo heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) donderdag bekendgemaakt. De afspraken gelden alleen voor de eerste drie maanden, omdat de EU nog met het Verenigd Koninkrijk in overleg is over een handelsakkoord, waarin ook afspraken worden gemaakt over visserij.


Van Dalen: Geef visserij beslissende stem bij uitrol wind op zee

01-12-2020 - 0 reacties De visserij moet een beslissende stem krijgen bij de planning van windturbineparken op zee. Dat staat in een conceptrapport dat donderdag wordt besproken in de visserijcommissie van het Europees Parlement.


Brussel: Nog geen oplossing rond visserij

04-11-2020 - 0 reacties De brexitonderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben nog geen oplossing gevonden voor de toekomstige visserij in Britse wateren.


Visserij claimt goede saneringsregeling bij harde brexit

27-10-2020 - 0 reacties Veel vissers vinden dat er een goede saneringsregeling moet komen bij een harde brexit. Dat zei econoom Arie Mol van de Wageningse universiteit maandag.


Europese visserij protesteert tegen windmolenparken op zee

05-10-2020 - 0 reacties Europese vissers maken zich grote zorgen over de impact van de „gigantische uitrol” van windmolenparken in de Noordzee en aangrenzende wateren. De vissers vrezen voor de gevolgen van de windmolens voor het milieu op zee en de visserij. Dat meldt vissersactiegroep EMK in een brandbrief aan Europarlementariërs.


Visserij stapt uit Noordzeeoverleg

30-09-2020 - 0 reacties
De Nederlandse visserij stapt per direct uit het Noordzeeoverleg, het overleg tussen het kabinet, energiebedrijven, milieuorganisaties en de visserijsector. De visserij was al kritisch door de komst van windmolen- en natuurparken. Acties van Greepeace bij de Doggersbank zijn de druppel.


Visverwerkers willen meepraten over toekomst visserij op Noordzee

03-09-2020 - 0 reacties De Nederlandse visverwerkers willen meepraten over de toekomst van de kottervisserij op de Noordzee. Dat hebben ze in een brief laten weten aan minister Carola Schouten van Landbouw en Natuur. Volgens brancheorganisaties Visfederatie en Vereniging van Visgroothandelaren Urk werd de industrie niet betrokken bij onderhandelingen over het eerder dit jaar gesloten Noordzeeakkoord, waar nu geen draagvlak meer voor is.


Coronavergoeding voor kleinschalige visserij

26-08-2020 - 0 reacties Er komt een vergoeding voor vissersbedrijven die actief zijn op binnenwateren of in de kleine kustvisserij en omzet mislopen door de coronacrisis. Het gaat om bedragen van 1000 euro voor binnenvisserij en 1500 euro voor kleinschalige kustvisserij, waar bedrijven vanaf 14 september aanspraak op kunnen maken.


Garnalenvissers hebben niet te veel gevist in beschermde gebieden

31-07-2020 - 0 reacties Garnalenvissers hebben niet te veel gevist in beschermde gebieden in de Waddenzee en Noordzee. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Visserij aan de Tweede Kamer.


‘Volendamisering’ kust dreigt door Noordzeeakkoord visserij

20-07-2020 - 0 reacties Noordzeevissers moeten wijken voor windmolens. Hun dorpen dreigen openluchtmusea te worden, aldus Eva Vriend.


Tommelein dringt aan op relanceplan voor visserij

08-07-2020 - 0 reacties In het Vlaams parlement heeft Bart Tommelein bij Vlaams Minister voor Visserij Hilde Crevits aangedrongen op een relanceplan voor de visserijsector.


Vlaams voedselbeleid wordt gesmaakt door leden SALV

02-07-2020 - 0 reacties De uitbouw van een Vlaams voedselbeleid is één van de speerpunten in de beleidsnota van Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) waarmee de regering de overgang naar een duurzaam voedselsysteem wil versnellen en sturen. “Dat voedselbeleid kan als nieuw kader op een haalbare en innovatieve wijze tegemoetkomen aan verschillende uitdagingen in ons voedselsysteem in het algemeen en voor de Vlaamse landbouw- en visserijsector in het bijzonder”, stelt de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij (SALV) in een nieuw advies.


Status quo voor Vlaamse 'patatten' dit jaar

22-06-2020 - 0 reacties Het areaal consumptieaardappelen in Vlaanderen neemt dit jaar niet opnieuw toe. Dat kan het Departement Landbouw en Visserij voorzichtig bepalen op basis van de voorlopige areaalcijfers die telers hebben ingediend. Wel zijn er 2 opvallende teelten die snel groeien.