Visserij

Al het Visserij nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Visserij nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Visserij nieuws

Visverwerkers willen meepraten over toekomst visserij op Noordzee

03-09-2020 - 0 reacties De Nederlandse visverwerkers willen meepraten over de toekomst van de kottervisserij op de Noordzee. Dat hebben ze in een brief laten weten aan minister Carola Schouten van Landbouw en Natuur. Volgens brancheorganisaties Visfederatie en Vereniging van Visgroothandelaren Urk werd de industrie niet betrokken bij onderhandelingen over het eerder dit jaar gesloten Noordzeeakkoord, waar nu geen draagvlak meer voor is.


Coronavergoeding voor kleinschalige visserij

26-08-2020 - 0 reacties Er komt een vergoeding voor vissersbedrijven die actief zijn op binnenwateren of in de kleine kustvisserij en omzet mislopen door de coronacrisis. Het gaat om bedragen van 1000 euro voor binnenvisserij en 1500 euro voor kleinschalige kustvisserij, waar bedrijven vanaf 14 september aanspraak op kunnen maken.


Garnalenvissers hebben niet te veel gevist in beschermde gebieden

31-07-2020 - 0 reacties Garnalenvissers hebben niet te veel gevist in beschermde gebieden in de Waddenzee en Noordzee. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Visserij aan de Tweede Kamer.


‘Volendamisering’ kust dreigt door Noordzeeakkoord visserij

20-07-2020 - 0 reacties Noordzeevissers moeten wijken voor windmolens. Hun dorpen dreigen openluchtmusea te worden, aldus Eva Vriend.


Tommelein dringt aan op relanceplan voor visserij

08-07-2020 - 0 reacties In het Vlaams parlement heeft Bart Tommelein bij Vlaams Minister voor Visserij Hilde Crevits aangedrongen op een relanceplan voor de visserijsector.


Vlaams voedselbeleid wordt gesmaakt door leden SALV

02-07-2020 - 0 reacties De uitbouw van een Vlaams voedselbeleid is één van de speerpunten in de beleidsnota van Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) waarmee de regering de overgang naar een duurzaam voedselsysteem wil versnellen en sturen. “Dat voedselbeleid kan als nieuw kader op een haalbare en innovatieve wijze tegemoetkomen aan verschillende uitdagingen in ons voedselsysteem in het algemeen en voor de Vlaamse landbouw- en visserijsector in het bijzonder”, stelt de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij (SALV) in een nieuw advies.


Status quo voor Vlaamse 'patatten' dit jaar

22-06-2020 - 0 reacties Het areaal consumptieaardappelen in Vlaanderen neemt dit jaar niet opnieuw toe. Dat kan het Departement Landbouw en Visserij voorzichtig bepalen op basis van de voorlopige areaalcijfers die telers hebben ingediend. Wel zijn er 2 opvallende teelten die snel groeien.


Crevits pleit voor EU-steun voor landbouw en visserij

25-03-2020 - 0 reacties Het is van cruciaal belang dat de grenzen tussen de Europese lidstaten openblijven voor landbouw- en voedingsproducten. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits woensdag beklemtoond tijdens een vergadering over de coronacrisis met haar collega’s van de Europese Unie. “Wij hebben duidelijke vragen geformuleerd over het openhouden van de grenzen tussen de Europese lidstaten, een financiële vergoeding voor producten die niet tijdig worden verkocht, opgehaald of verwerkt en steun voor de visserij”, aldus Crevits.


Nieuwe brexitonderhandelingen: wat kunnen we verwachten?

02-03-2020 - 0 reacties De onderhandelingen over brexit tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn vandaag opnieuw begonnen. Voor het eind van het jaar moet er een akkoord liggen, maar de kans op mislukking is groot.
Groot-Brittannië trad op 31 januari officieel uit de Europese Unie. Tot het eind van dit jaar is er een transitieperiode, met tijd voor onderhandelingen.
Wat is de inzet van beide partijen bij de onderhandelingen? En wat zijn de belangrijkste struikelblokken? In deze video leggen onze correspondenten in Brussel en Londen het uit:
Beide partijen hebben elkaar al gewaarschuwd. De Britten willen zo min mogelijk regels blijven volgen en dreigen weg te lopen als ze hun zin niet krijgen. EU-onderhandelaar Barnier zegt dat de huidige EU-regels het uitgangspunt moeten zijn.
Waar gaan de gesprekken over?
De agenda van de onderhandelingen wordt vandaag formeel vastgesteld. Daarna wordt aan elf onderhandeltafels gesproken over visserij, justitie, energie, mobiliteit, diensten, en de manier waarop de twee partijen voortaan omgaan met meningsverschillen.
De visserij is misschien wel de grootste achilleshiel van de EU. Economisch gaat het om een kleine sector, maar politiek ligt de visserij zeer gevoelig.
Voor de Britse regering zijn de vissers het levende bewijs van het motto "Take back control", oftewel: baas in eigen zee, en geen onvoorwaardelijke toegang meer voor vissers uit EU-landen. Vooral Nederland en Frankrijk wordt verweten de Britse zee leeg te vissen. Maar tegelijk eten de Britten ook veel vis die in EU-wateren wordt gevangen.
Duitsland is minder geïnteresseerd in afspraken over vis. Voor de Duitsers zijn de auto-industrie en financiële sector belangrijker. Bij Polen, Hongarije en Kroatië ligt de prioriteit bij migratie, omdat die landen veel werknemers hebben die in het Verenigd Koninkrijk werken.
Daarom wordt het interessant om te zien of de EU net zo'n eenheid zal blijven als de afgelopen jaren un de brexit-gesprekken.
Wat zijn de struikelpunten?
Voor de Britten is er één ding cruciaal. Aan het einde van het jaar willen ze de volledige controle hebben over hun eigen regels, grenzen en standaarden. Het mag volgens hen niet zo zijn dat ze nog allerlei EU-richtlijnen moeten volgen, zonder dat ze daar iets over te zeggen hebben.
De Britse minister voor Kabinetszaken Michael Gove zei eerder deze week dat over de Britse soevereiniteit niet valt te onderhandelen.
Maar tegelijkertijd is het voor de EU onmogelijk om de Britten met zo weinig mogelijk handelsbarrières toegang te geven tot de Europese interne markt, als ze niet bereid zijn om EU-regels te volgen. "Dat betekent dat er grenscontroles zullen komen", zegt Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar namens de EU.
De Britten op hun beurt zeggen: als in juni al blijkt dat we onze zin niet krijgen, lopen we weg van tafel. Dan maar geen deal.
Hoe wordt de sfeer aan tafel?
Het zal hard tegen hard zijn, zoveel is duidelijk. Beide partijen hebben nog geen enkel zicht geboden op een mogelijk compromis.
Brussel is geïrriteerd door de opstelling van de Britten. Hoofdonderhandelaar Barnier is niet gediend van 'achteruit onderhandelen', oftewel terugkomen van eerdere afspraken.
De Nederlandse buitenlandminister Stef Blok is er niet gerust op dat de onderhandelingen tot een goed einde zullen komen. "De kans is levensgroot dat de gesprekken mislukken", zegt hij. "De tijd dringt."
En als de gesprekken mislukken dreigt alsnog een brexit zonder deal (de no-deal-brexit). Met alle gevolgen van dien.


Visserij lijkt twistpunt in brexit-onderhandelingen

28-02-2020 - 0 reacties Vissers uit de Europese Unie hopen dat ze volgend jaar, wanneer de overgangsperiode na de brexit afloopt, nog in Britse wateren kunnen blijven vissen. De visserij dreigt één van de zware dobbers te worden in de onderhandelingen over toekomstige handelsrelaties tussen de Britten en de EU die maandag beginnen.


’De visserij hoort er in Nederland gewoon bij’

06-02-2020 - 0 reacties Om plaats te maken voor windmolens wil het kabinet Noordzeevissers die bereid zijn te stoppen, uitkopen. De overblijvers moeten ’verduurzamen’. En er moeten nieuwe vistechnieken worden ontwikkeld. Hoe reageren de vissers? „Wij doen dit al generaties en we willen blijven vissen. Hele gemeenschappen staan op het spel.”


‘Visserij Verduurzaamt’ breidt uit

22-01-2020 - 0 reacties Vlaanderen breidt het initiatief “Visserij Verduurzaamt” uit met 2 bijkomende projecten. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Bart Tommelein (Open VLD). “Duurzaamheid wint aan belang”, zegt minister Crevits. “Onze Vlaamse vissers zijn zich daar goed van bewust en leveren inspanningen op ecologisch, sociaal en economisch vlak. Tot nu lag de focus bij het project “Visserij Verduurzaamt” vooral op de vissersvaartuigen en hun bemanning. We willen in de toekomst acties ondernemen voor de consument zodat die goed weet dat de vis op hun bord duurzaam gevangen is.”


Droogte 2018: al 100 miljoen euro aan landbouwers uitbetaald

13-01-2020 - 0 reacties Half januari zal het Departement Landbouw en Visserij voor de droogte van 2 juni tot 6 augustus 2018 een bedrag van 99,2 miljoen euro aan schadevergoedingen hebben uitgekeerd aan 7.527 landbouwers.


Natuurorganisaties boos over nieuwe visquota: Hoger dan wettelijk toegestaan

18-12-2019 - 0 reacties De ministers van visserij van de EU-landen hebben in Brussel overeenstemming bereikt over de visvangstquota voor 2020.


Vissersschip met verdovingsmachine moet visserij diervriendelijker maken

01-11-2019 - 0 reacties In de haven van Scheveningen is een hypermodern vissersschip in gebruik genomen. Het schip is de tweede in Nederland die beschikt over een verdovingsmachine om de gevangen vis minder pijn te laten lijden. Dit systeem moet de visserij diervriendelijker maken.


Pulsvisserij doodt 57% van de zeebodemsoorten

25-10-2019 - 0 reacties Tot deze conclusie komt het Britse Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science (Cefas) in zijn recente studie. De traditionele visserij heeft in vergelijking een impact van 21 procent op de biodiversiteit. Dat staat te lezen op de website van le Journal de l’Environnement.


Commissie Landbouw krijgt landbouwer als voorzitter

18-10-2019 - 0 reacties Boerenzoon Bart Dochy (CD&V) zal de komende vijf jaar de vergaderingen van de Commissie Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid in het Vlaams parlement in goede banen leiden. De burgemeester van Ledegem runt samen met zijn vader en vrouw ook nog een eigen gemengd landbouwbedrijf. Zo wordt hij de eerste commissievoorzitter die recht uit de praktijk komt. “Er zijn niet veel parlementairen die in het weekend met hun botten in de aarde ploeteren”, vertelt hij al lachend. Maak even kennis.


Departement Landbouw en Visserij communiceert individuele resultaten van perceelsmonitoring

27-09-2019 - 0 reacties Vanaf dit jaar volgt het Departement Landbouw en Visserij de percelen uit de verzamelaanvraag ook op via individuele perceelsmonitoring, onder meer ...


Opnieuw Europese subsidie voor promotie Conference-peren in Duitsland en Oostenrijk

25-09-2019 - 0 reacties De Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserij Marketing VLAM hebben ruim 1,3 miljoen euro aan subsidie toegekend gekregen van de Europese Commissie voor de promotie van de Conference-peer in Duitsland en Oostenrijk. Met deze subsidie wordt een vervolg mogelijk op de lopende Conference-campagne 'Die leckere Birne aus Europa – Immer eine gute Idee'. De nieuwe campagne heeft een loopt van 2020 tot en met 2022 en sluit aan op de huidige campagne. Vanaf 2020 zal de Conference-promotie zich niet alleen richten op de Duitse markt, maar voor het eerst ook op Oostenrijk.


Satellietbeelden droegen bij aan perceelsmonitoring

24-09-2019 - 0 reacties Vanaf dit jaar schakelt het Departement Landbouw en Visserij satellietbeelden in bij de verificatie van de percelen die Vlaamse landbouwers administratief aangeven. Luchtfoto's met hoge resolutie werden al langer gebruikt. Vanuit Brussel is te horen dat de perceelsmonitoring met behulp van beeldtechnologie intussen grotendeels afgerond is. Indien de administratie een verschil ontdekte tussen de ingediende verzamelaanvraag en wat te zien is op de beelden, dan worden landbouwers hiervan op de hoogte gebracht. Om de administratieve last voor de landbouwers zo laag mogelijk te houden, zal het Departement Landbouw en Visserij zelf de aangifte aanpassen.