Visserij

Visserij nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Visserij nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Visserij nieuws

Crevits pleit voor EU-steun voor landbouw en visserij

25-03-2020 - 0 reacties Het is van cruciaal belang dat de grenzen tussen de Europese lidstaten openblijven voor landbouw- en voedingsproducten. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits woensdag beklemtoond tijdens een vergadering over de coronacrisis met haar collega’s van de Europese Unie. “Wij hebben duidelijke vragen geformuleerd over het openhouden van de grenzen tussen de Europese lidstaten, een financiële vergoeding voor producten die niet tijdig worden verkocht, opgehaald of verwerkt en steun voor de visserij”, aldus Crevits.


Nieuwe brexitonderhandelingen: wat kunnen we verwachten?

02-03-2020 - 0 reacties De onderhandelingen over brexit tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn vandaag opnieuw begonnen. Voor het eind van het jaar moet er een akkoord liggen, maar de kans op mislukking is groot.
Groot-Brittannië trad op 31 januari officieel uit de Europese Unie. Tot het eind van dit jaar is er een transitieperiode, met tijd voor onderhandelingen.
Wat is de inzet van beide partijen bij de onderhandelingen? En wat zijn de belangrijkste struikelblokken? In deze video leggen onze correspondenten in Brussel en Londen het uit:
Beide partijen hebben elkaar al gewaarschuwd. De Britten willen zo min mogelijk regels blijven volgen en dreigen weg te lopen als ze hun zin niet krijgen. EU-onderhandelaar Barnier zegt dat de huidige EU-regels het uitgangspunt moeten zijn.
Waar gaan de gesprekken over?
De agenda van de onderhandelingen wordt vandaag formeel vastgesteld. Daarna wordt aan elf onderhandeltafels gesproken over visserij, justitie, energie, mobiliteit, diensten, en de manier waarop de twee partijen voortaan omgaan met meningsverschillen.
De visserij is misschien wel de grootste achilleshiel van de EU. Economisch gaat het om een kleine sector, maar politiek ligt de visserij zeer gevoelig.
Voor de Britse regering zijn de vissers het levende bewijs van het motto "Take back control", oftewel: baas in eigen zee, en geen onvoorwaardelijke toegang meer voor vissers uit EU-landen. Vooral Nederland en Frankrijk wordt verweten de Britse zee leeg te vissen. Maar tegelijk eten de Britten ook veel vis die in EU-wateren wordt gevangen.
Duitsland is minder geïnteresseerd in afspraken over vis. Voor de Duitsers zijn de auto-industrie en financiële sector belangrijker. Bij Polen, Hongarije en Kroatië ligt de prioriteit bij migratie, omdat die landen veel werknemers hebben die in het Verenigd Koninkrijk werken.
Daarom wordt het interessant om te zien of de EU net zo'n eenheid zal blijven als de afgelopen jaren un de brexit-gesprekken.
Wat zijn de struikelpunten?
Voor de Britten is er één ding cruciaal. Aan het einde van het jaar willen ze de volledige controle hebben over hun eigen regels, grenzen en standaarden. Het mag volgens hen niet zo zijn dat ze nog allerlei EU-richtlijnen moeten volgen, zonder dat ze daar iets over te zeggen hebben.
De Britse minister voor Kabinetszaken Michael Gove zei eerder deze week dat over de Britse soevereiniteit niet valt te onderhandelen.
Maar tegelijkertijd is het voor de EU onmogelijk om de Britten met zo weinig mogelijk handelsbarrières toegang te geven tot de Europese interne markt, als ze niet bereid zijn om EU-regels te volgen. "Dat betekent dat er grenscontroles zullen komen", zegt Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar namens de EU.
De Britten op hun beurt zeggen: als in juni al blijkt dat we onze zin niet krijgen, lopen we weg van tafel. Dan maar geen deal.
Hoe wordt de sfeer aan tafel?
Het zal hard tegen hard zijn, zoveel is duidelijk. Beide partijen hebben nog geen enkel zicht geboden op een mogelijk compromis.
Brussel is geïrriteerd door de opstelling van de Britten. Hoofdonderhandelaar Barnier is niet gediend van 'achteruit onderhandelen', oftewel terugkomen van eerdere afspraken.
De Nederlandse buitenlandminister Stef Blok is er niet gerust op dat de onderhandelingen tot een goed einde zullen komen. "De kans is levensgroot dat de gesprekken mislukken", zegt hij. "De tijd dringt."
En als de gesprekken mislukken dreigt alsnog een brexit zonder deal (de no-deal-brexit). Met alle gevolgen van dien.


Visserij lijkt twistpunt in brexit-onderhandelingen

28-02-2020 - 0 reacties Vissers uit de Europese Unie hopen dat ze volgend jaar, wanneer de overgangsperiode na de brexit afloopt, nog in Britse wateren kunnen blijven vissen. De visserij dreigt één van de zware dobbers te worden in de onderhandelingen over toekomstige handelsrelaties tussen de Britten en de EU die maandag beginnen.


’De visserij hoort er in Nederland gewoon bij’

06-02-2020 - 0 reacties Om plaats te maken voor windmolens wil het kabinet Noordzeevissers die bereid zijn te stoppen, uitkopen. De overblijvers moeten ’verduurzamen’. En er moeten nieuwe vistechnieken worden ontwikkeld. Hoe reageren de vissers? „Wij doen dit al generaties en we willen blijven vissen. Hele gemeenschappen staan op het spel.”


‘Visserij Verduurzaamt’ breidt uit

22-01-2020 - 0 reacties Vlaanderen breidt het initiatief “Visserij Verduurzaamt” uit met 2 bijkomende projecten. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Bart Tommelein (Open VLD). “Duurzaamheid wint aan belang”, zegt minister Crevits. “Onze Vlaamse vissers zijn zich daar goed van bewust en leveren inspanningen op ecologisch, sociaal en economisch vlak. Tot nu lag de focus bij het project “Visserij Verduurzaamt” vooral op de vissersvaartuigen en hun bemanning. We willen in de toekomst acties ondernemen voor de consument zodat die goed weet dat de vis op hun bord duurzaam gevangen is.”


Droogte 2018: al 100 miljoen euro aan landbouwers uitbetaald

13-01-2020 - 0 reacties Half januari zal het Departement Landbouw en Visserij voor de droogte van 2 juni tot 6 augustus 2018 een bedrag van 99,2 miljoen euro aan schadevergoedingen hebben uitgekeerd aan 7.527 landbouwers.


Natuurorganisaties boos over nieuwe visquota: Hoger dan wettelijk toegestaan

18-12-2019 - 0 reacties De ministers van visserij van de EU-landen hebben in Brussel overeenstemming bereikt over de visvangstquota voor 2020.


Vissersschip met verdovingsmachine moet visserij diervriendelijker maken

01-11-2019 - 0 reacties In de haven van Scheveningen is een hypermodern vissersschip in gebruik genomen. Het schip is de tweede in Nederland die beschikt over een verdovingsmachine om de gevangen vis minder pijn te laten lijden. Dit systeem moet de visserij diervriendelijker maken.


Pulsvisserij doodt 57% van de zeebodemsoorten

25-10-2019 - 0 reacties Tot deze conclusie komt het Britse Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science (Cefas) in zijn recente studie. De traditionele visserij heeft in vergelijking een impact van 21 procent op de biodiversiteit. Dat staat te lezen op de website van le Journal de l’Environnement.


Commissie Landbouw krijgt landbouwer als voorzitter

18-10-2019 - 0 reacties Boerenzoon Bart Dochy (CD&V) zal de komende vijf jaar de vergaderingen van de Commissie Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid in het Vlaams parlement in goede banen leiden. De burgemeester van Ledegem runt samen met zijn vader en vrouw ook nog een eigen gemengd landbouwbedrijf. Zo wordt hij de eerste commissievoorzitter die recht uit de praktijk komt. “Er zijn niet veel parlementairen die in het weekend met hun botten in de aarde ploeteren”, vertelt hij al lachend. Maak even kennis.


Departement Landbouw en Visserij communiceert individuele resultaten van perceelsmonitoring

27-09-2019 - 0 reacties Vanaf dit jaar volgt het Departement Landbouw en Visserij de percelen uit de verzamelaanvraag ook op via individuele perceelsmonitoring, onder meer ...


Opnieuw Europese subsidie voor promotie Conference-peren in Duitsland en Oostenrijk

25-09-2019 - 0 reacties De Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserij Marketing VLAM hebben ruim 1,3 miljoen euro aan subsidie toegekend gekregen van de Europese Commissie voor de promotie van de Conference-peer in Duitsland en Oostenrijk. Met deze subsidie wordt een vervolg mogelijk op de lopende Conference-campagne 'Die leckere Birne aus Europa – Immer eine gute Idee'. De nieuwe campagne heeft een loopt van 2020 tot en met 2022 en sluit aan op de huidige campagne. Vanaf 2020 zal de Conference-promotie zich niet alleen richten op de Duitse markt, maar voor het eerst ook op Oostenrijk.


Satellietbeelden droegen bij aan perceelsmonitoring

24-09-2019 - 0 reacties Vanaf dit jaar schakelt het Departement Landbouw en Visserij satellietbeelden in bij de verificatie van de percelen die Vlaamse landbouwers administratief aangeven. Luchtfoto's met hoge resolutie werden al langer gebruikt. Vanuit Brussel is te horen dat de perceelsmonitoring met behulp van beeldtechnologie intussen grotendeels afgerond is. Indien de administratie een verschil ontdekte tussen de ingediende verzamelaanvraag en wat te zien is op de beelden, dan worden landbouwers hiervan op de hoogte gebracht. Om de administratieve last voor de landbouwers zo laag mogelijk te houden, zal het Departement Landbouw en Visserij zelf de aangifte aanpassen.


N.K. Behendigheid Rijden voor Beroepschauffeurs 2019

10-09-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Als er ergens een geschikte locatie is om een NK voor beroepschauffeurs te houden is het wel de haven van Stellendam. Op de scheidslijn van water en land ontmoeten scheepvaart (visserij) en wegtransport elkaar in een prachtige omgeving. Flakkee heeft in verhouding veel wegtransport wat verklaard kan worden door de gunstige ligging ten opzichte van de haven van Rotterdam. Het N.K. Behendigheid Rijden voor Beroepschauffeurs zal voor de 22ste keer georganiseerd worden door O.S.C. (Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten) Dit jaar in nauwe samenwerking met de oudste chauffeursvereniging van Nederland n.l. Chauffeurs Vereniging Flakkee. Op 21 september 2019 zal in de haven


Inagro zet aquacultuur op de kaart

03-09-2019 - 0 reacties Het Praktijkcentrum Aquacultuur van Inagro kweekt met de techniek niet alleen duurzame en kwaliteitsvolle vis. Het centrum speelt ook een belangrijke rol als aquaconsulent voor potentiële ondernemers in aquacultuur, in opdracht van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. Dat leren we uit een reportage van Plattelandstv.


Minister Schouten bezoekt Caribisch Nederland

27-08-2019 - 0 reacties Van 2 september tot en met 6 september 2019 brengt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een bezoek aan Caribisch Nederland. Het bezoek onder meer gericht op de vordering van verschillende projecten op het gebied van land- en tuinbouwontwikkeling, natuurbehoud en visserij op…


Koe op ander dieet is één piste voor methaanreductie

26-08-2019 - 0 reacties Specifiek voor land- en tuinbouw beoogt het Vlaams Klimaatbeleidsplan richting 2030 een broeikasgasreductie van 26 procent ten opzichte van 2005. De rundveesector kwijt zich van een deel van die taak, en focust daarvoor op de methaanuitstoot van een koe. Over ‘klimaatslim’ melken, konden veehouders zich informeren tijdens de Veetournee in Melle en Geel bij het begin van de zomer. “De combinatie bierdraf en koolzaadschroot kwam als meest veelbelovende voederstrategie naar boven, met een hoge reductie van de methaanuitstoot (-10% à 13%) en van de totale koolstofvoetafdruk (-29% à 33%). Van de geteste additieven blijkt 3-NOP, of 3-Nitrooxypropanol, het meest beloftevol met een reductie van de methaanuitstoot van 23 procent”, citeren onderzoeksinstituut ILVO en het Departement Landbouw en Visserij hoopgevende resultaten.


Satellietbeelden verstevigen toezicht op landbouwareaal

12-07-2019 - 0 reacties Het Departement Landbouw en Visserij laat weten dat het sinds dit jaar satellietgegevens inzet bij de monitoring van de percelen die Vlaamse landbouwers administratief aangeven. “Voor de perceelsmonitoring gebruiken we bestaande bronnen, zoals luchtfoto’s met hoge resolutie. Dit jaar komen daar nieuwe informatiebronnen bij, zoals satellietbeelden. Die geven wekelijks een beeld van heel Vlaanderen, en dat maakt het mogelijk tijdsreeksen voor percelen op te stellen”, legt woordvoerder Nele Vanslembrouck uit.


Column: Karin Bergmans-Elshof: Trek aan de schoolbel

10-07-2019 - 0 reacties Stichting Agrifacts zocht vrijwilligers om 200 lesboeken uit het basisonderwijs door te spitten op foutieve informatie over de landbouw en visserij. Toen ik de oproep las, besloot ik meteen om namens Team Agro NL mee te doen.


Gros schoolboeken bevat suggestieve en foute informatie over landbouw en visserij

30-06-2019 - 0 reacties De lesstof op Nederlandse basisscholen over de land- en tuinbouw is vaak subjectief, suggestief en op sommige onderdelen ronduit fout. Dat concluderen Stichting Agrifacts (STAF) en de visserijvakbond EMK.