Ver

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Ver. Ver is een van de 16203 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Ver nieuws

Snakken naar regen: 'Grootste droogte in ruim 40 jaar'

24-05-2020 - 13 reacties Alle waterbeheerders in Nederland snakken naar flinke regenbuien in juni, want het is veel en veel te droog. Beken en sloten vallen droog, het grondwater zakt ver weg en de waterkwaliteit neemt af. En de zomer moet nog beginnen.


Het regent, maar het is droger dan ooit

24-05-2020 - 0 reacties Het is droger dan ooit in Nederland. Beken en sloten vallen droog, het grondwater zakt ver weg en de waterkwaliteit neemt af. En de zomer moet nog beginnen.


LTO: "Europese plannen nog ver van realiteit voedselvoorziening"

22-05-2020 - 0 reacties De Nederlandse land- en tuinbouw loopt wereldwijd voorop in kwaliteit en duurzaamheid bij het maken van voedsel en andere groene producten. De van-boer-tot-bord en biodiversiteitsstrategie kunnen een kans zijn om de positie van de Nederlandse boer en tuinder te versterken door de wet- en regelgeving van…


LTO: 'Europese plannen staan nog ver van realiteit van huidige voedselvoorziening'

20-05-2020 - 0 reacties De Nederlandse land- en tuinbouw loopt wereldwijd voorop in kwaliteit en duurzaamheid bij de productie van voedsel en andere groene producten, stel LTO Nederland. De 'From Farm to Fork'- en biodiversiteitsstrategie kunnen een kans zijn om de positie van de Nederlandse boer en tuinder te versterken door de wet- en regelgeving van Europa in lijn te brengen met de Nederlandse doelstellingen. De wetenschappelijke- en sociaaleconomische onderbouwing schiet echter tekort, aldus LTO in een reactie op de voorstellen van de Europese Commissie.

"Het is teleurstellend dat onderdelen van de 'From Farm to Fork' en biodiversiteitsstrategie nog veel te ver van de realiteit af staan", aldus Léon Faassen, bestuurslid van LTO Nederland. "Het is noodzakelijk voor Nederlandse boeren en tuinders dat Europese wet- en regelgeving aansluit bij die van Nederland. Denk aan de doelstellingen rondom klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn, plantgezondheid en bodem, maar ook aan de eisen voor import van buiten de Europese Unie, die op zijn minst aan dezelfde eisen moeten voldoen."


Citroën e-Jumpy plugt in.

12-05-2020 - 0 reacties Citroën heeft nu ook een volledig elektrische Jumpy in zijn leveringsgamma: de e-Jumpy. Je komt er, afhankelijk van de versie, 230 of 330 kilometer ver mee.


Natuur- en milieuorganisaties teleurgesteld over stikstofreductie

24-04-2020 - 0 reacties Natuur- en milieuorganisaties reageren teleurgesteld op de voorgestelde stikstofreductie van het kabinet. Volgens onder meer MOB, Milieudefensie en Greenpeace gaan de plannen niet ver genoeg. Urgenda is minder ontevreden en spreekt van een grote stap.


Vinden de boeren liefde, of schiet Cupido mis? We schatten de slagingskansen in

19-04-2020 - 0 reacties Waar de liefde er vorig jaar uiteindelijk vanaf spatte bij Boer zoekt Vrouw, is die in de huidige reeks nog ver te zoeken. Wat is er aan de hand? Op twee derde van de serie zet deze krant de boeren op een rij en schatten we Cupido’s slagingskansen in.

Waar de liefde er vorig jaar uiteindelijk vanaf spatte bij Boer zoekt Vrouw, is die in de huidige reeks nog ver te zoeken. Wat is er aan de hand? Op twee derde van de serie zet deze krant de boeren op een rij en schatten we Cupido’s slagingskansen in.


Triton Model H is een elektrische SUV met 1.100 km rijbereik

19-04-2020 - 0 reacties Het ontbreekt Triton niet aan inbeeldingskracht: hun Model H SUV moet echt zo ver kunnen komen. Het is even geleden dat we een knaller van een actieradius mochten verwelkomen. De Tesla Model S staat met zijn 610 km nog steeds boven aan de lijst. Sindsdien wisselde de interesse van dikke kilometerknallers naar kleinere en voordeligere […]


De coronapandemie raakt nu ook het Amerikaanse platteland

10-04-2020 - 0 reacties Op het plaatselijke radiostation van West Virginia wisselen tokkelende countrymuziek en alarmerende nieuwsberichten elkaar af. "Het coronavirus heeft in enkele weken tijd de regels van het dagelijkse leven veranderd", zo begint een sombere nieuwslezer het bulletin. Luisteraars kunnen aan een medisch expert in de studio vragen stellen over de coronapandemie, die als een niet te stoppen golf over Amerika spoelt.
In het plaatsje Clendenin lijk je heel ver verwijderd van de coronacrisis in grote steden als New York en Seattle. Door het bergdorpje kabbelt een beek en huizen zijn als plukjes verspreid over de beboste bergen. Veel woningen zie je niet eens vanaf de hoofdweg. Inwoners zijn weggestopt in hun hollers, de kleine valleien achter de bergruggen die alleen te bereiken zijn via onverharde wegen.
Toch heeft ook hier de coronacrisis toegeslagen. Het virus verspreidt zich steeds sneller over de afgelegen plattelandsgebieden van de Verenigde Staten. West Virginia is in oppervlakte anderhalf keer groter dan Nederland, maar het telt slechts 1,8 miljoen inwoners. Het was de laatste van de vijftig staten die een coronabesmetting registreerde, maar inmiddels telt West Virginia 462 bevestigde coronabesmettingen en vier doden.
Ook corona gepolariseerd
Zoals met alles in Amerika is ook de beleving van de coronapandemie gepolariseerd. De progressieve, dichtbevolkte staten aan de oost- en westkust, waar het virus vooralsnog de meeste slachtoffers heeft gemaakt, nemen de crisis een stuk serieuzer dan de het conservatieve midden van Amerika. Deze scheiding weerspiegelt zich ook in de peilingen: Democratische kiezers tonen zich meer bereid gehoor te geven aan de noodmaatregelen dan Republikeinse kiezers.
President Trump speelde daarbij een invloedrijke rol. "West Virginia is een conservatieve staat en kiezers luisteren heel goed naar wat de president zegt", vertelt Dr. Michael Brumage, medisch directeur van de kliniek in Clendenin.
Wekenlang riep Trump dat zijn regering de uitbraak van het coronavirus "onder controle had" en dat "het risico minimaal was" voor Amerikaanse burgers. Tijdens campagnebijeenkomsten in februari riep hij dat de media en de Democraten met opzet de ernst van de epidemie overdreven om zijn presidentschap te ondermijnen. "Dit is hun nieuwe hoax." Hij voorspelde dat het coronavirus al in april zou overwaaien.
Trumps uitspraken werden uitvergroot door conservatieve media als Fox News, die dagelijks fungeert als de propagandazender van het Witte Huis en die veel bekeken wordt in staten als West Virginia. "Als je conservatieve media volgt, dan neem je waarschijnlijk het coronavirus niet zo serieus", zegt Dr. Brumage. "Veel inwoners waren daardoor lange tijd sceptisch en sommige inwoners zijn dat nodig steeds. De federale regering heeft zo kostbare maanden verspild, waarin ze de bevolking beter had kunnen voorbereiden."
Brumage nam de epidemie van meet af aan serieus. Vorige maand zette hij buiten zijn kliniek een speciale tent op, zodat patiënten niet meer de kliniek zouden inlopen. Dat was geen overbodige maatregel. Inmiddels heeft ook het geïsoleerde Clendenin zijn eerste coronabesmetting.
Verlaten straten
Het coronavirus heeft het dagelijks leven van het dorpje op zijn kop gezet. Winkels en bedrijven zijn op last van de overheid gesloten. Het plaatselijke speeltuintje is met politielinten afgezet, zodat inwoners niet verleid worden om samen te komen met hun kinderen. Het dorp telt veel oude inwoners, die zich nu verschanst hebben in hun woningen. De straten in het dorp zijn verlaten.
"Ik heb vanmiddag nog een bestelling afgeleverd bij de kliniek en ik zag maar één persoon op straat. Dat is hoogst ongebruikelijk voor onze kleine gemeenschap", zegt Rhonda McDonald, die de plaatselijke bakkerij runt. Haar zaak is nog wel open, omdat ze is aangemerkt als een essentiële winkel. Normaal lopen de klanten bij haar de bakkerij binnen, maar dat kan niet meer. Boodschappen worden gedaan via het raam van de bakkerij of McDonald komt ze thuis afleveren.
Ook op andere manieren is het dagelijks leven veranderd. De dichtstbijzijnde grote supermarkt is een uur rijden. Veel producten, zoals brood en wc-papier, zijn gerantsoeneerd. Het wordt steeds moeilijker voor de bewoners van deze afgelegen gebieden om aan eten te komen. "Wij helpen elkaar zoveel mogelijk. Normaal verkoop ik alleen maar brood en banketproducten, maar ik heb via mijn leverancier nu grote hoeveelheden bonen, spek en worsten ingeslagen. Die verkoop ik dan tegen kostprijs door aan de mensen hier."
Volgens McDonald is Clendenin wakker geschud. Het nieuws van de eerste coronabesmetting ging als een lopend vuurtje door het dorp. "We wisten het meteen en iedereen kent de persoon die besmet is. Het is nu eenmaal een kleine gemeenschap. We nemen het coronavirus serieus. Je ziet ook hier mensen op straat rondlopen met mondkapjes."
De coronapandemie bereikt ook meer en meer het Amerikaanse platteland, zoals hier in West Virginia:
De staat heeft één voordeel. "In West Virginia hebben we nu t-shirts met de tekst: 'West Virginia, nationale kampioen covid-19. Zelfisolatie sinds 1863'". Dat is het jaar dat de staat werd opgericht. "Inwoners van deze staat zijn trots op hun isolatie", zegt Dr. Brumage. Juist doordat de staat zo dunbevolkt en afgelegen is, verspreidt het virus zich langzamer in deze regio. De piek van de epidemie wordt pas begin mei verwacht. "Dat geeft ons extra tijd om ons voor te bereiden."
Toch zet Brumage zich schrap. "De volksgezondheid in West Virginia is slecht. We hebben hoge aantallen rokers. We scoren het hoogst op het gebied van overgewicht en diabetes. We zijn landelijk koplopers als het gaat om hepatitis B en hepatitis C-besmettingen. Het aantal HIV-patiënten groeit, omdat drugsgebruikers naalden delen. Kortom, we hadden al een epidemie voordat de coronapandemie arriveerde."
Hij vergelijkt de coronacrisis met een tsunami. "We zitten op het moment vlak voordat de tsunami aankomt en de oceaan zich terugtrekt. Ik ben bang dat als de golf hier landt, dat in de plattelandsgebieden van Amerika proportioneel meer mensen sterven dan in de rest van het land."


Positief zuivelnieuws moet van ver komen

08-04-2020 - 18 reacties De zuivelprijzen hebben in de achterliggende weken veel terrein verloren. Ook deze week kleuren de ZuivelNL-noteringen donkerrood, maar er is volgens marktexpert Wouter Baan ook positief nieuws.


Wordt het lastiger een huis te (ver)kopen door de coronacrisis?

07-04-2020 - 0 reacties Vanaf het moment dat het woord ‘crisis’ klinkt, wordt er gespeculeerd over huizenprijzen. Is het straks na jaren van grote krapte makkelijker om een huis te kopen, of wordt het juist moeilijker? En zien huizenbezitters hun kapitaal verdampen? We belichten vier aspecten die een rol spelen.


Samsung vindt recept voor superbatterij: ‘Elektrische auto komt er 800 kilometer ver mee’

20-03-2020 - 1 reacties Onderzoekers van het Samsung Advanced Institute of Technology en het Samsung R&D Institute Japan zeggen te werken aan een nieuwe generatie solid-state batterijen die elektrische auto's een reikwijdte geeft tot wel 800 kilometer.


Verontrustend, die ‘ophokplicht’ voor Brabanders

09-03-2020 - 0 reacties Als ik geloofde in zaken als karma, of een grote regisseur die vanaf een wolk ver weg aan de touwtjes trekt, zou ik denken dat het coronavirus een straf is voor de ongebreidelde consumptiedrift van de mens. Een soort oprisping van de aarde of het brein achter de schepping om ons te laten weten dat het even genoeg is geweest.


Jarenlang was er strijd in de Veenkoloniën. Maar volgende week begint echt de bouw van het windpark

27-02-2020 - 0 reacties 1E EXLOËRMOND - Vanaf volgende week is het zo ver. Dan start aannemer KWS met de aanleg van toegangswegen en kraanopstelplaatsen voor windpark Drentse Monden en Oostermoer.


Vegaburger vaak te zout, wel minder vet dan burger van gehakt

25-02-2020 - 0 reacties Vegaburgers zijn vaak te zout, maar bevatten gemiddeld minder vet dan een 'gewone' burger. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond, die zestien van dit soort vleesvervangers onderzocht.
In vegaburgers zit gemiddeld 1,4 gram zout per 100 gram, terwijl de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum voorschrijft dat er maximaal 1,1 gram zout in mag zitten. Overigens bevatten vleesburgers gemiddeld net zoveel zout als vegaburgers.
In 2022 mogen vleesvervangers maximaal 1,53 gram per 100 gram bevatten. De Consumentenbond vindt deze eis niet ver genoeg gaan. "Het grootste deel van de burgers in het onderzoek voldoet al ruim aan deze eis. En het is nog steeds fors hoger dan de grens van het Voedingscentrum."
Verzadigd vet
Wel zit er gemiddeld veel minder verzadigd vet in een vegaburger: in een burger van gehakt zit 18 procent vet, waarvan 7,5 procent verzadigd vet. In een vegaburger zit gemiddeld 10 procent vet, waarvan 2,5 procent verzadigd. Dat komt vooral doordat in vegaburgers meestal zonnebloemolie wordt gebruikt. Toch zijn er ook vegaburgers die door het gebruik van kokosolie juist weer meer vet bevatten dan burgers van gehakt.
Wat betreft eiwitten ontlopen vegaburgers en gehaktburgers elkaar niet veel: de burgers bevatten beide gemiddeld ongeveer 17 gram eiwit per 100 gram. Daarnaast is de helft van de geteste burgers verrijkt met ijzer en vitamine B12. "De hoeveelheid blijft achter bij die van vlees, maar is voldoende om hem een volwaardige vleesvervanger te laten heten", aldus de Consumentenbond.
Bekijk deze video die Nieuwsuur vorig jaar maakte over de opmars van de vegaburger:


Smart Fortwo EQ: rijden alsof je op een scooter zit

30-01-2020 - 0 reacties Als je kijkt hoe ver je komt met de gefacelifte Smart EQ Fortwo en EQ Forfour, word je tien jaar terug in de tijd geworpen. Na 130 kilometer is de accu al leeg. Maar in een drukke binnenstad is geen auto beter op zijn plek dan de elektrische Smart.


Meat Loaf wordt vegetariër, maar weigert zijn naam aan te passen

04-01-2020 - 0 reacties Meat Loaf heeft zich geschaard achter een campagne om veganisme te promoten. De inmiddels 72-jarige zanger, die eigenlijk Marvin Lee Aday heet, zet dit steun bij met een hilarische commercial voor restaurant Frankie & Benny. Daarin wordt voorgesteld dat hij ook zijn naam veranderd van Meat Loaf naar Veg Loaf. Maar dat gaat de artiest te ver.


Brandweer heeft brand in koeienstal in Rouveen snel onder controle

27-12-2019 - 0 reacties De brandweer is vanmiddag uitgerukt voor een brand in een koeienstal in Rouveen. Vanwege de mestgassen was er kans op een explosie, maar zo ver is het niet gekomen. Alle koeien in de stal zijn ongedeerd gebleven.


Dit is de man die Brabant uit de politieke crisis moet trekken

21-12-2019 - 52 reacties EINDHOVEN - VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat trok de afgelopen weken nadrukkelijk de regie naar zich toe om de Brabantse boerenimpasse te doorbreken en de coalitie met het CDA te redden. Het compromis sneuvelde. ,,Dit was ronde één. We zijn heel ver gekomen; het was op een haar na gelukt.”


Op pad met twee Twentse jagers: ‘In Nederland ben je een moordenaar, in Duitsland de koning’

14-12-2019 - 0 reacties Vele Twentse jagers beoefenen hun hobby het liefst in Duitsland. Ongestoord en ver weg van kritiek, de oosterburen dienend. Op pad met liefhebbers Henk-Jan Schuurink en Arjen Meijer, die een inkijkje geven in hun geest. „Een jager hoeft zich niet te schamen omdat hij jaagt.”