Veen

Veen is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Veen en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Veen nieuws

'Besmette nertsenfokkerij ruimen, honden en katten ophokken', gemeente luidt noodklok

27-05-2020 - 0 reacties Nertsenfokkerijen waar het coronavirus is vastgesteld, moeten direct worden geruimd, vindt de gemeente Gemert-Bakel. Dat werd duidelijk tijdens een extra raadsvergadering dinsdagavond vanwege de zorgen over corona op nertsenfokkerijen. Omdat de gemeente die beslissing echter niet zelf kan nemen, gaat er nu een brandbrief naar minister Carola Schouten van Landbouw.
De belangrijkste punten die dinsdagavond werden genoemd tijdens de vergadering:
Een nertsenfokkerij
met corona onmiddellijk ruimen.Ophokplicht voor katten en honden in een straal van 500 meter rondom een besmette nertsenfokkerij. Bij het vermoeden van besmetting op een nertsenfokkerij
waarschuwingsborden plaatsen in de omgeving. Direct handelen, niet wachten op uitslagen en niet pas na een week informeren. Bioloog Mari van Berlo deed jarenlang onderzoek naar coronavirussen. Hij vindt dat besmette bedrijven geruimd moeten worden. "En als de situatie verergert preventief ruimen."
Ook voormalig hoofd infectiebestrijdingen Jos van de Sande liet van zich horen in Gemert. "Het is niet ondenkbaar dat zo’n stal een virusreservoir wordt en dat het virus zich via stofdeeltjes verspreidt.’’
Verder zegt Van de Sande dat de kans dat mensen besmet raken door mensen die in fokkerijen werken heel groot is. ‘’Maar ook katten op boerderijen zijn een groot probleem. Die kunnen namelijk voor besmetting zorgen in de omgeving. Een kwart van de geteste katten was positief. Daar ben ik echt van geschrokken.''
Minister aan zetDe gemeente gaat niet over het ruimen van bijvoorbeeld een nertsenfokkerij. Daar gaat de verantwoordelijke minister over. Het enige wat de gemeente Gemert kan doen, is een brandbrief sturen en erop aandringen maatregelen te nemen.
Eerder op dinsdag werd al duidelijk dat de minister nog niet over wil gaan tot ruiming. ''Preventief stopzetten van nertsenbedrijven of het ruimen ervan, is nog niet aan de orde'', zei ze in de Tweede Kamer. "Er zijn geen taboes, maar ruimen is het laatste middel."
Ophokplicht In de brandbrief aan de minister komt verder:
Er moet een meldplicht komen voor dieren die ontsnapt zijn. Rondom nertsenfarms moet de aanwezigheid van het coronavirus worden gementen: bij dieren en mensen maar ook op materiaal en fijnstof in de lucht.Dierenarts Haiko Koenen is actief in nertsenfokkerijen. Hij zegt samen met collega's heel bezorgd te zijn. Maar hij wil zich niet uitspreken of de dieren geruimd moeten worden. "Ruiming is een beslissing van de sector in overleg met de minister. Het is een rigoureuze maatregel. Maar voor mijn klanten is het een opluchting als het zou gebeuren."
Bekijk in de video hoe inwoners van Gemert over het ruimen van nertsenfokkerijen denken:
Burgemeester Michiel van Veen geeft toe dat de informatievoorziening traag gaat. "Ik kan de gemeenteraad en de inwoners pas informeren als de minister de Kamer informeert. En dat dat traag gaat, hebben we de afgelopen weken wel gezien", zegt Van Veen.
De gemeenteraad eist dat de burgemeester niet wacht op bevestiging van het RIVM en groen licht van de minister. "Maar dat staat de minister nooit toe'', zegt Van Veen. ''Dat kan niet, anders word ik als burgemeester niet meer ingelicht."
Hotspot nertsenGemert-Bakel is de 'nertsenhoofdstad' van Nederland. Meer dan de helft van alle nertsen die in Nederland worden gehouden, komt uit het oosten van onze provincie. Het gaat naar schatting om meer dan twee miljoen dieren in Brabant. Alleen al in de gemeente Gemert-Bakel zijn 21 nertsenfokkerijen. En die houden samen één miljoen nertsen.


'Politiek in Gemert moet snel in actie komen na uitbraak coronavirus op nertsenhouderij'

28-04-2020 - 0 reacties Het gemeentebestuur van Gemert-Bakel moet nog deze week bij elkaar komen om te praten over de uitbraak van het coronavirus op een nertsenhouderij in Milheeze. Jan Hoevenaars, fractievoorzitter van Sociaal Gemert-Bakel, heeft dit dinsdagmorgen bepleit bij burgemeester Michiel van Veen.


Betalen om het bos in te mogen: Natuurmonumenten gaat parkeergeld vragen

17-04-2020 - 0 reacties VORDEN/ WINTERSWIJK - Wie met de auto naar landgoed Hackfort in Vorden komt moet vanaf komende zomer betalen. Het landgoed is de eerste plek waar parkeerkosten worden gerekend, later gaat dat ook gebeuren bij de andere gebieden van Natuurmonumenten zoals het Bergherbos en Wooldse Veen.


Gemeente en politie zwijgen over gesloten kassencomplex en de zoveelste autobrand in Veen

21-12-2019 - 0 reacties De eigenaar van het kassencomplex aan de Tuinstraat in Veen zit vast. Dat bevestigt de politie. Op last van de burgemeester werd het kassencomplex donderdag gesloten, omdat daar zaken werden aangetroffen die de openbare orde ernstig verstoorden.


Nynke Koopmans wil boer blijven

25-10-2019 - 1 reacties ‘Lekker dynamisch’ noemt ze haar leven op dit moment. Het is een understatement van Nynke Koopmans-van der Veen uit Tytsjerk. Sinds ze deze maand uit de VVD stapte en als Partij voor de Boeren is verdergegaan, is het leven erg hectisch.


Mens verdrong het veen, dat in Europa maar liefst vijfmaal zoveel CO2 opslaat als bos

24-10-2019 - 0 reacties Europese veengebieden verdrogen in hoog tempo en dat komt door de mens. Tot die conclusie komt een team van Ierse en Britse onderzoekers die een studie maakten van 31 oeroude Europese veengebieden.


Boerenactie in Achterhoek rustig verlopen

10-10-2019 - 0 reacties Een protestactie van boeren in de Gelderse Achterhoek tegen het stikstofbeleid van de overheid is donderdag rustig verlopen. Melkveehouder en actieleider Alfred Scholten is tevreden dat boeren met honderd tractoren de drie toegangswegen naar natuurgebied Wooldse Veen urenlang hebben geblokkeerd, zegt hij.


Boerenactie in Achterhoek rustig verlopen

10-10-2019 - 0 reacties Een protestactie van boeren in de Gelderse Achterhoek tegen het stikstofbeleid van de overheid is donderdag rustig verlopen. Melkveehouder en actieleider Alfred Scholten is tevreden dat boeren met honderd tractoren de drie toegangswegen naar natuurgebied Wooldse Veen urenlang hebben geblokkeerd, zegt hij.


Gelderse boeren blokkeren tijdelijk Natura-2000 gebied

10-10-2019 - 0 reacties Meer dan 100 agrarische ondernemers hebben donderdag (10 oktober) geprotesteerd tegen het nieuwe stikstofbeleid. De boeren hebben daarbij met trekkers alle drie de toegangswegen geblokkeerd naar het hoogveengebied Wooldse Veen bij Winterswijk.


Ruim 100 trekkers blokkeren toegangswegen van natuurgebied in Winterswijk

10-10-2019 - 1 reacties Ruim honderd boeren doen donderdag mee aan de protestactie tegen het stikstofbeleid in Winterswijk. Ze verzamelden met hun trekkers voor het buurtgebouw in Woold, om van daaruit in twee routes naar natuurgebied Wooldse Veen te rijden.


Boeren bezetten natuurgebied bij Winterswijk en leggen herstelwerk stil

09-10-2019 - 0 reacties Tientallen boeren zijn van plan om donderdag 10 oktober de herstelwerkzaamheden in natuurgebied Wooldse Veen bij Winterswijk stil te leggen. Met tractoren sluiten ze de toegangswegen af om aandacht te vragen voor de situatie waar ze door de stikstofdiscussie in dreigen te belanden. De boeren hebben zich georganiseerd in de Actiegroep Boeren Natura 2000. In het beschermde Wooldse Veen wordt momenteel gewerkt om het dichtgroeien en verdrogen van het gebied te voorkomen.


Boeren bezetten natuurgebied Winterswijk: ‘We blokkeren alle wegen met trekkers’

09-10-2019 - 22 reacties WINTERSWIJK - Tientallen boeren leggen morgen de herstelwerkzaamheden stil in natuurgebied Wooldse Veen in de gemeente Winterswijk. Met tractoren sluiten ze de toegangswegen af om aandacht te vragen voor de situatie waar ze door de stikstofdiscussie in dreigen te belanden. ,,Daar mogen ze gewoon doorwerken, terwijl wij worden gepakt.’’


Hoe de veldmuizenpiek in Friesland opschuift van veen naar klei

09-10-2019 - 0 reacties De veldmuizenpiek in Friesland is nog niet uitgedoofd, maar schuift noordwaarts van veen naar klei. Ook in het buitenland drijft het beestje boeren tot wanhoop.


'Boeren wordt steeds moeilijker', actiegroep bezet natuurgebied in Winterswijk

09-10-2019 - 0 reacties Boeren uit Winterswijk maken zich grote zorgen over het voortbestaan van hun bedrijf. Ze gaan morgen het natuurgebied Wooldse Veen in Winterswijk bezetten. Inmiddels vormen ruim vijftig boeren de Actiegroep Boeren Natura 2000.


Commercieel manager Royal Lemkes in bestuur Bloemenbureau Holland

08-10-2019 - 0 reacties Alice van Veen treedt op 1 november 2019 toe tot het bestuur van Bloemenbureau Holland (BBH). Van Veen is commercieel manager bij Royal Lemkes en neemt een flinke dosis grootschalige retail-ervaring mee. Ze ziet haar bestuurdersrol bij BBH vooral op het vlak van het verbinden en samenwerken:


Koopmans stapt uit VVD en gaat verder als boerenraadslid

07-10-2019 - 0 reacties Gemeenteraadslid Nynke Koopmans-Van der Veen van de gemeente Tytsjerksteradiel (FR) is uit de VVD-fractie gestapt. Dit doet ze als reactie op het stikstofbesluit van het kabinet.


Drukdrains doen het goed in Noord-Holland

25-09-2019 - 0 reacties Melkveehouder Elmer Kramer in Assendelft ziet voordelen in onderwaterdrainage, ook nu het dit jaar minder droog is dan in 2018. De proef met drukdrains maakt deel uit van het Innovatieprogramma Veen (IPV).


Informatie over leefstijl helpt kankerpatiënt

23-09-2019 - 0 reacties Mensen die na darmkanker meer bewegen en gezonder eten, ervaren een betere kwaliteit van leven dan hun lotgenoten die dit niet doen. Patiënten krijgen echter vaak geen of weinig voorlichting over leefstijl en voeding. Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van Merel van Veen bij Wageningen University & Research en Integraal Kankercentrum Nederland.


LTO Noord betreurt visie veen It Fryske Gea

13-09-2019 - 0 reacties LTO Noord is niet blij met de visie op het veen ‘Stean foar it fean!’ van It Fryske Gea. Volgens bestuurder Peet Sterkenburgh bevordert deze de samenwerking tussen de partijen niet.


Landelijk meetnet broeikasgassen uitgerold

11-09-2019 - 0 reacties In het Klimaatakkoord is afgesproken dat veenweidegebieden vanaf 2030 jaarlijks 1 megaton minder CO2 uitstoten. Om te onderzoeken of maatregelen ook tot het gewenste resultaat leiden is een landelijk meetnet boeikasgassen uitgerold. Het Innovatie Programma Veen is één van de 6 hoofdlocaties.