Varen

Volg al het nieuws over Varen, een van de 17233 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Varen nieuwsbrief.

Varen nieuws

Harlingen en Delfzijl krijgen een fabriek voor vloeibaar biogas, hoe maak je dat? En hoe groen is het?

13-03-2021 - 0 reacties FRIESLAND GRONINGEN - Harlingen en Delfzijl krijgen elk een fabriek voor de biologische variant van LNG, het vloeibare aardgas waarop de nieuwe veerboten van Vlieland en Terschelling varen. Hoe maak je dat gas? En is het dan ook echt groen?


Prachtige ideeën voor natuurgebied Engbertsdijksvenen, maar het gaat miljoenen kosten

13-02-2021 - 0 reacties VRIEZENVEEN/DE POLLEN - Veilige fietspaden, mountainbikeroutes, een replica van een oude school en varen over het Geesterens Stroomkanaal. Tal van werkgroepen hopen mee te liften met de herinrichting van natuurgebied Engbertsdijksvenen. Maar er is één probleem: de verwezenlijking van de ‘combikansen’ kost circa 5 miljoen euro kosten. En dat geld is er niet.


Luzerne is het ideale klimaatgewas, maar de teelt is nu onrendabel

25-01-2021 - 1 reacties COLIJNSPLAAT - Akkerbouwers zouden meer luzerne moeten aanplanten. Het vlinderbloemige gewas kan zijn steentje bijdragen aan klimaatdoelen. Ook de bodem en de biodiversiteit varen wel bij deze eiwitrijke plant. Maar er ligt een kei op de weg: boeren verdienen er geen cent aan.


Geen vervolging voor kapitein die containers verloor boven Waddeneilanden

15-01-2021 - 0 reacties De kapitein van het schip dat in 2019 ten noorden van de Waddeneilanden containers verloor, gaat vrijuit. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt na onderzoek dat er geen sprake is van opzet of schuld.
De MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari 2019 342 containers toen het ten noorden van Vlieland en Terschelling voer. Een deel van de containers kon worden geborgen, anderen sloegen stuk.
Plastic bolletjes
Op de eilanden en het vasteland spoelden krukjes, dekbedden, speelgoedauto's en andere spullen aan, en ook miljoenen kleine plastic bolletjes.
De rommel en de voor het milieu schadelijke bolletjes werden door vrijwilligers, vissers en defensiemedewerkers zo goed mogelijk opgeruimd. Het Rijk, gemeenten en natuurbeheerders dienden een schadeclaim van in totaal 3,35 miljoen euro in bij de rederij.
In eerste instantie werd gedacht dat de Zoe 277 containers verloor:
Een strafrechtelijk onderzoek moest uitwijzen of de kapitein zich aan milieuverontreiniging had schuldig gemaakt of scheepvaartregels had overtreden.
Het OM heeft daar geen bewijs voor gevonden, onder meer omdat niet is vastgesteld waardoor de containers overboord konden slaan. Mogelijk heeft het schip de zeebodem geraakt, maar dat is niet genoeg om de kapitein te kunnen vervolgen. Hij heeft ook niet te hard of te zacht gevaren of een onverantwoorde koerswijziging gemaakt. De containers waren volgens de voorschriften vastgezet.
Gezien de weersomstandigheden had de kapitein beter een noordelijker route door dieper water kunnen nemen, maar hij overtrad geen scheepvaartverkeersregels door dichter langs de Waddeneilanden te varen.


Ballonvaarders springen een gat in de lucht, er mag weer gevaren worden

14-07-2020 - 0 reacties Heb je ze al zien varen? Goede kans, want sinds deze week mogen ze weer. Na maanden zijn de luchtballonnen terug van weggeweest. Wekenlang waren er geen inkomsten voor ondernemers in de sector. Bij het ballonbedrijf Ad Ballon in Breda springen ze dan ook een gat in de lucht, nu ze weer mensen mee omhoog mogen nemen.
Minister Grapperhaus kwam vrijdag met het verlossende woord: Er mag weer gevaren worden met passagiers, maar wel onder voorwaarden. Die mededeling was niet aan dovemansoren gericht. Bij het Bredase ballonbedrijf zijn ze inmiddels begonnen met de eerste proefvluchten, voordat de passagiers weer mee kunnen.

Volgens ballonvaarder John Schoone van het bedrijf staat de telefoon sinds afgelopen weekend roodgloeiend: “We gaan proberen om een deel van de achterstand in te halen. Een echte inhaalslag wordt lastig, omdat we alleen ’s morgens en ’s avonds kunnen varen. Bovendien zijn we natuurlijk afhankelijk van het weer.”

MaatregelenPassagiers en piloten moeten een mondkapje dragen en van tevoren verklaren dat ze geen coronaklachten hebben. Bovendien mogen er minder mensen in het mandje dan normaal. ”Gezien de omstandigheden zijn we hier al reuze blij mee. Het betekent dat we lekker licht gaan varen”, legt John uit.

In onderstaande video kun je meegenieten van het uitzicht tijdens een proefvaart:
Dat de passagiers onderling geen anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden, is volgens de Bredase piloot John Schoone geen extra risico: “De mensen staan in de buitenlucht met een mondkapje op. Ze genieten vooral van het uitzicht en kijken eigenlijk niet naar elkaar.”

De mensen op de grond kunnen de komende tijd weer kijken naar de ballonnen: “Het is natuurlijk prachtig om die kleurrijke gevaartes weer in de lucht te zien over het Brabantse land”, klinkt John enthousiast.


Toeristen mogen niet zomaar door Giethoorn varen: grachten in weekeinden en vakantie alleen voor aanwonenden

28-05-2020 - 0 reacties Toeristen met een eigen boot mogen vanaf vrijdag niet meer zomaar door het toeristische dorp Giethoorn varen. De grachten zijn in de weekeinden en tijdens de zomervakantie overdag alleen toegankelijk voor aanwonenden, beroepsvaart en verhuurboten. Met die maatregel wil burgemeester Rob Bats gezondheidsrisico's door het coronavirus in het soms uitpuilende dorp voorkomen.


Friese akkerbouwer wil land verpachten in ruil voor vrijheid

19-05-2020 - 0 reacties Akkerbouwer René Mesken (40) uit Appelscha (FR) probeert zijn landbouwgrond te verpachten. Hij wil groeien, maar de bank wil niet meewerken. Hij verschilt van mening over de te varen koers. Mesken wil investeren en uitbreiden, de bank wil dat hij aflost.


Bij Bath wordt níet ontpolderd - het alternatief werpt nu al z'n vruchten af

27-04-2020 - 0 reacties BATH - Nergens ervaar je de scheepvaart op de Westerschelde zo intens als op de dijk bij Bath. Eerst varen de containerreuzen uit Antwerpen recht op je af. Precies op het moment dat je ze bijna aan lijkt te kunnen raken, maken ze een scherpe draai om hun weg door de kronkelende geulen te vervolgen.


Natuur herovert Venetië: helderblauw water, vissen en broedende eenden in het midden van de stad

21-03-2020 - 0 reacties Het is bijzonder rustig in het anders met toeristen overspoelde Venetië. Door het coronavirus en de ingevoerde maatregelen van de Italiaanse overheid, is het doodstil in de straten van de Noord-Italiaanse stad, er varen geen gondels op het water en de natuur profiteert ten volle van de rust.


Nieuwe verzadigd vet-opinie heeft geen consequenties voor Nutri-Score

08-07-2019 - 0 reacties Afgelopen donderdag verscheen in het Britse medische vakblad BMJ een artikel van een aantal zwaargewichten uit de normale wetenschap op het gebied van de voedingsleer. Ze adviseren de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de sinds vele decennia geldende waarschuwing tegen de consumptie van verzadigd vet te laten varen. Volgens hen is die waarschuwing schadelijk voor de volksgezondheid. Ze deden geen nieuw onderzoek, maar gaven hun advies vanuit de overtuiging dat de consensus over verzadigd vet dringend aan revisie toe is. Het gaat om een groep onderzoekers waarvan velen onderzoek hebben gedaan voor de zuivelindustrie.

Foodlog legde de nieuwe inzichten voor aan de Franse volksgezondheidsdeskundige Serge Hercberg. Hij stond aan de wieg van de Nutri-Score, het Franse voedselstoplicht dat inmiddels ook in Spanje, België en Nederland voet aan de grond heeft gekregen. foodwatch promoot het en 6 Europese consumentenbonden voeren campagne voor invoering van de Nutri-Score in de EU. Supermarkten willen het graag invoeren om consumenten gemakkelijker voor gezonde voeding te laten kiezen. Verandert de opinie in de BMJ de berekening van de Nutri-Score op het gebied van verzadigd vet? Daar is voorlopig geen aanleiding voor, zegt Hercberg in het artikel dat hij voor ons schreef.


'Niet blind varen op verkooppraatjes over middelen'

13-06-2019 - 0 reacties Tijdens de fipronilcrisis werd de legsector keihard met de neus op de feiten gedrukt: blind varen op verkooppraatjes kan een gigantische impact hebben op je bedrijf en de sector. Het borgingssysteem SecureEggFarmer hoopt risico's uit te sluiten.


Is uw productie een stoomboot of een speedboot?

16-05-2019 - 0 reacties KENNISPARTNER - Een stoomboot is langzaam en niet zo makkelijk te manoeuvreren, een speedboot is snel en wendbaar. De overeenkomst tussen de twee is dat ze allebei een bepaalde koers varen, maar op een andere manier. We maken in dit artikel een vergelijking met uw productie en hoe koers te houden met behulp van planningen en andere randvoorwaarden.


Vliegen en varen nog altijd buiten schot, CO2 uitstoot wereld hoger dan ooit

07-12-2018 - 0 reacties Wereldwijd stoten menselijke activiteiten in 2018 meer CO2 uit dan ooit tevoren. Dit jaar komt die naar verwachting uit op 37 gigaton, bijna 3% meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit berekeningen van het Global Carbon Project. Omdat de lucht- en scheepvaart buiten de klimaatovereenkomst van Parijs zijn gehouden, is een trend ingezet die de beide sectoren in 2050 stilletjes aan voor 20% (en zelfs meer) van de uitstoot verantwoordelijk kan laten worden. In Nederland groeide het aantal luchtpassagiers in het eerste kwartaal van dit jaar met 8,3%.


Op de barricaden voor koe veenweiden

23-11-2018 - 0 reacties Landbouworganisaties reageren geschokt op de koers die Noord-Holland wil varen om bodemdaling in de veenweiden tegen te gaan. Het pleidooi voor natte teelten en het mogelijk verdwijnen van de koe uit de veenweiden zijn LTO Noord en de agrarische collectieven in het verkeerde keelgat geschoten.


Op barricade voor koe veenweiden

23-11-2018 - 0 reacties Noord-Holland - Landbouworganisaties reageren geschokt op de koers die Noord-Holland wil varen om bodemdaling in de veenweiden tegen te gaan. Het pleidooi voor natte teelten en het mogelijk verdwijnen van de koe uit de veenweiden zijn LTO Noord en de agrarische collectieven in het verkeerde keelgat geschoten.


In de Spiegel: Dimitri Hogervorst

23-11-2018 - 0 reacties Na jarenlange samenwerking met mijn ooms en mijn vader sta ik er nu alleen voor. Dan wordt de business een stuk serieuzer en voel je je nog verantwoordelijker. Dat besef en die stap vond ik leerzaam, het heeft veel impact op mij gehad. Maar wel op de goede manier. Ik ben blij waar ik nu sta. Ik kan nu helemaal mijn eigen koers varen.


Varen op vis is net als vliegen op vet

21-11-2018 - 0 reacties De schepen van het Noorse cruisebedrijf Hurtigruten zullen gaan varen op visafval. Dat schrijft The Guardian, die vergeet te melden dat het alleen maar 'duurzaam' is zolang de voorraad strekt.


Excuses van Milieu Defensie .........

30-10-2018 - 37 reacties Milieudefensie wil een andere koers gaan varen en met boeren de strijdbijl begraven in de discussie over duurzaamheid. Bond de organisatie tot op heden nog op een activistische wijze de strijd aan met de landbouw, nu wil Milieudefensie samenwerken met boeren en zegt ze ‘spijt te hebben’ van de polariserende rol die de organisatie heeft gespeeld in het maatschappelijke debat over landbouw.


Milieudefensie biedt boeren excuses aan: 'Spijt van polarisatie'

30-10-2018 - 0 reacties Milieudefensie wil een andere koers gaan varen en met boeren de strijdbijl begraven in de discussie over duurzaamheid. Bond de organisatie tot op heden nog op een activistische wijze de strijd aan met de landbouw, nu wil Milieudefensie samenwerken met boeren en zegt ze ‘spijt te hebben’ van de polariserende rol die de organisatie heeft gespeeld in het maatschappelijke debat over landbouw.


Milieudefensie biedt boeren excuses aan: “Spijt van polarisatie”

26-10-2018 - 0 reacties Milieudefensie wil een andere koers gaan varen en met boeren de strijdbijl begraven in de discussie over duurzaamheid. Bond de organisatie tot op heden nog op een activistische wijze de strijd aan met de landbouw, nu wil ze samenwerken met boeren.