Van Dijk

Van Dijk nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Van Dijk nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Van Dijk nieuws

IJzeren plaat als dam in de sloot, water vasthouden in droge tijden is uitdaging voor waterschappen

25-06-2020 - 0 reacties Erg hightech ziet het er niet uit: een ijzeren plaat dwars in een sloot. Maar volgens waterschap Aa en Maas is dat precies de schoonheid van het idee. De plaat werkt als een dam waardoor water langer in de sloot blijft staan. Simpel, effectief en goedkoop. Belangrijk in kurkdroge tijden, waarin elke druppel telt.
De eerste plaat werd donderdagmorgen in Heusden op z'n plek gezet, in een klein slootje op het land van familie Aarts. Het waterschap hoopt dat veel boeren hun voorbeeld volgen. Met veel dammetjes duurt het langer voordat regenwater wegstroomt. Daar draait het om.
KlimaatveranderingAl een paar jaar achter elkaar wordt Nederland droger. En dat gaat snel. "We weten dat er een klimaatverandering bezig is," zei Peter van Dijk van het waterschap, staande in het grasland langs de bijna droge sloot. "Maar het gaat snel; we krijgen nu al met zomerse droogtes te maken die in veel scenario's pas voor 2050 stonden aangekondigd."
Het regent niet minder, maar het is wel warmer. Daardoor verdampt er meer water. En er valt meer water tegelijk, in grote hoosbuien. Van Dijk was nauwelijks een week geleden nog druk bezig in Someren, waar regenwater de huiskamers binnenkwam. In een week bevonden Nederlands natste én droogste punt zich in het werkgebied van Aa en Maas.
Water vasthoudenDe uitdaging voor het waterschap is om het regenwater vast te houden, zonder dat mensen er last van hebben. Maar met sloten en gemalen is Nederland er juist nog op ingericht water zo snel mogelijk weg te werken. Nederlanders moet anders gaan denken. En de ijzeren plaat in de sloot is daar een teken van.
"Je kan de sloot ook dempen," zegt Jos Kruit van het waterschap. "Maar dan staat er een groot deel van het jaar water op het land. Dan kunnen de boeren er niet uit de voeten."
Bas en Luuk Aarts gaan de boerderij met 200 koeien overnemen van hun ouders. Ze vertellen dat de waterstand de laatste jaren regelmatig onderwerp van gesprek is. "Het wordt droger; het wordt hoe langer hoe belangrijker om water vast te houden. Vorige week heeft het hier geregend; dat water is al bijna weer weg. Met zo'n ijzeren plaat in de sloot kan je het langer vasthouden."
Op afstand bestuurbaarMet alleen kleine dammetjes in boerensloten is het waterschap er niet. De organisatie wil het systeem uitbreiden van op afstand bestuurbare stuwen in de grotere en diepere sloten zodat snel op regen en droogte gereageerd kan worden. Die stuwen staan nu allemaal hoog om water vast te houden. Jos Kruit schat dat zo het grootste deel van de in juni gevallen regen vastgehouden is.
Aa en Maas is een van de drie Brabantse waterschappen. De provincie en het rijk steken de komende jaren vele miljoenen in plannen tegen de droogte.


"Biologische teelt is me met de paplepel ingegoten"

18-06-2020 - 0 reacties Teler Wilbert van Dijk kreeg de tuinbouw en biologisch telen met de paplepel ingegoten. Bio van Dijk in Schalkwijk is een echt familiebedrijf. "Zo’n 42 jaar geleden is ons bedrijf opgericht door mijn vader. Hij was in die tijd één van de eerste biologische glastuinders. Ik heb vanaf jongs af aan op het…


Arthur van Dijk steekt Noord-Hollandse sierteeltsector hart onder de riem

16-04-2020 - 0 reacties DE KWAKEL - Op uitnodiging van ondernemersvereniging evofenedex bezocht commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, vandaag Dutch Flower Group in De Kwakel, het grootste handelsbedrijf in bloemen en planten ter...Lees meer


Lekker naar buiten en los gaan in de tuin van Wilhelmien: ‘En ze kunnen ook nog kalfje aaien’

10-04-2020 - 0 reacties GEFFEN - Het is een fikse tuin, die van Wilhelmien van Dijk aan de Vreestraat in Geffen. Met een trampoline, een klimtoestel met een glijbaantje eraan vast, een paar schommels, en heel veel gras.


Boerin krijgt D66'er op het erf: 'Politici weten niet waar ze over beslissen’

17-02-2020 - 0 reacties ENSCHEDE - Boeren en D66'ers zijn op dit moment niet de beste vrienden. Voor boerin Karin Schukkink uit Twekkelo juist aanleiding D66-raadslid Vic van Dijk uit te nodigen voor een goed gesprek. En om te helpen bij het melken.


Noord-Hollandse boeren gaan Friese vlag hijsen in Haarlem

08-11-2019 - 0 reacties LEEUWARDEN - Boeren uit Noord-Holland hebben opgeroepen tot actie. Maandag willen ze de petitie ‘Noord-Holland wordt Friesland-West’ aan de commissaris van de koning Arthur van Dijk overhandigen.


​Lancering boerderijeducatie Leren bij de Boer

09-10-2019 - 0 reacties Het nieuwe platform voor boerderijeducatie in de Gelderse Vallei is vandaag officieel gelanceerd. In het bijzijn van de burgemeester van Barneveld Asje van Dijk, de Edense wethouder Peter de Pater en kok Huub Oudshoorn werd er een ontbijt georganise


Robotisering bij Van Dijk Flora

13-09-2019 - 0 reacties Bij Van Dijk Flora wordt continu gezocht naar nieuwe innovatieve manieren van werken en wordt vooral gekeken naar digitalisering voor nu en in de toekomst.


Nieuwste Volvo FH 8×2 Tridem van Prometaal is de ultieme ‘Wrakkenkampioen’

15-06-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

April 2019 werd door Van Dijk Trucks Utrecht wel een heel bijzonder voertuig afgeleverd bij autowrakkenspecialist Prometaal BV in Maarssen. De truck – een custom-made Volvo FH 8×2 Tridem met 500 PK – mag met recht een technisch hoogstandje worden genoemd. “Hij klopt helemaal”, vertelt Prometaal-eigenaar Gabriël van Seumeren opgetogen. “De 25 jaar aan kennis en ervaring die we in huis hebben, hebben we samengebracht in deze truck.” Prometaal is gespecialiseerd in de handel in en het vervoer van schredderklare autowrakken. Het bedrijf vervoert zo’n tien procent van de totale hoeveelheid in Nederland, met speciaal daarvoor ontwikkelde trucks. De nieuwste


Ward de Ridder wint voor de tweede keer de Nederlandse Biologie Olympiade

11-06-2019 - 0 reacties De vier winnaars van de Nederlandse Biologie Olympiade zijn bekend. Zij zullen Nederland vertegenwoordigen bij de Internationale Biologie Olympiade in Hongarije. Ward de Ridder van het Antoniuscollege te Gouda was voor het tweede jaar op rij de beste. Het internationale team bestaat verder uit Tim van Dijk (Stedelijk Gymnasium Nijmegen), Lars Willighagen (Eckartcollege, Eindhoven) en Berit Kooter (St. Nicolaaslyceum, Amsterdam).


De 5 vragen aan... Robin van Dijk

24-05-2019 - 0 reacties Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Robin van Dijk. Ik ben 44 jaar en woonachtig in De Lier. Daarnaast ben ik veel in Krimpen aan de Lek waar mijn vriendin woont.


Centrumlinkse coalitie Utrecht volgende week rond

16-05-2019 - 0 reacties De coalitievorming in provincie Utrecht bevindt zich in een vergevorderd stadium. Mede-formateur Jan Jacob van Dijk verwacht dat er volgende week een definitief akkoord op tafel ligt.


Dijk van Dijk inspireert tuincentra met eigen magazine

15-05-2019 - 0 reacties Om tuincentra te inspireren heeft hortensiakweker Dijk van Dijk het eigen
Masterpiece Magazine bij tuincentra op de mat bezorgd. Met het magazine wil Dijk van Dijk de tuincentra even stil laten staan bij het hortensiaschap.


Glastuinbouw praat Kamerfractie SP bij over arbeidsmigranten en huisvesting

08-05-2019 - 0 reacties Op maandag 6 mei brachten SP Kamerlid Jasper van Dijk en zijn beleidsverantwoordelijke Arnout Hoekstra een bezoek aan tomatenkwekerij Agro Care in Maasdijk. Namens Agro Care waren Kees van Veen en Bas Hanemaayer aanwezig en namens Glastuinbouw Nederland voorzitter Sjaak van der Tak en beleidsspecialist…


Hortensiakwekers Dijk van Dijk en De Bonfut fuseren

06-05-2019 - 0 reacties Afgelopen week werd bekend gemaakt dat twee marktleiders in kamerhortensia’s samen verder gaan. Dijk van Dijk en kwekerij De Bonfut werkten al zes jaar samen op gebied van jonge planten en vinden de tijd rijp voor een omvangrijkere fusie.


Volvo FMX voor Jansma en Van Dijk

25-04-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Afgelopen dinsdag heeft de Friese Volvo en Renault-dealer M.S. de Vries een Volvo FMX afgeleverd aan Jansma en Van Dijk uit Buitenpost. De truck is uitgerust met G2-Tridem naloopas, 420 pk sterke motor, Volvo dynamic Steering, kruipversnelling voor en achteruit, Workremote, NCH-container systeem met Palfinger autolaadkraan en Veenhuis bak.


Fendt 724 met een Jako mesttank en Duport bemester

13-04-2019 - 0 reacties Loonbedrijf van Dijk uit Wekerom (Sinds 1 februari groot deel van het machinepark van loonbedrijf L Rap uit Harskamp overgenomen)  aan het mest injecteren met een Fendt 724 met een Jako mesttank en Duport bemester.


Lancering FytoCompass voor bewustwording fytosanitaire risico’s

22-03-2019 - 0 reacties Donderdag 21 maart is tijdens het PlantgezondheidEvent van Glastuinbouw Nederland en Wageningen University & Research het FytoCompass gelanceerd. Met een druk op de knop zetten Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland, Gert Mulder, directeur GroentenFruit Huis en Anneke van Dijk, specialist plantgezondheid/fytosanitair beleid LTO Nederland, het FytoCompass live.


Dirk van Dijk (SGP): wij zitten niet op wolf te wachten

15-03-2019 - 0 reacties De meeste partijen vinden het wel prima, een wolf in Overijssel. Zien het in het slechtste geval als een noodzakelijk kwaad of juist als een compliment voor het natuurbeheer in Nederland. Maar niet de SGP. "Wij zitten niet op de wolf te wachten", stelt lijsttrekker Dirk van Dijk onomwonden.


Ecotrans neemt diervoedertransporten Van Dijk over

27-02-2019 - 0 reacties Ecotrans neemt na een samenwerking van 5 jaar, de veevoedertransportactiviteiten over van Transportbedrijf Van Dijk. De familie M. van Dijk stopt het familiebedrijf na 2 generaties lang actief te zijn geweest in het transport van bulkveevoeders en het stuk/zakgoed. De effectieve overname vindt plaats per