Uit

Uit nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Uit nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Uit nieuws

Mannen beticht van doden van dassen en vossen bij Balloo. Van de rechter krijgen ze het voordeel van de twijfel

17-01-2022 - 0 reacties De politierechter in Groningen heeft twee mannen uit Donderen en Lieveren veroordeeld tot geldboetes van 450 euro wegens het vernielen van dassenburchten en vossenholen in een bosperceel bij Balloo.


Wetenschap stap dichter bij brandstof maken uit CO2

17-01-2022 - 0 reacties Scheikundigen van de Universiteit Utrecht en het Paul Scherrer Institut (PSI) in Zwitserland hebben het mechanisme achter kobalt-oxide als actieve component voor CO₂-omzetting ontrafeld. “Dit is belangrijke fundamentele kennis waarmee we betere katalysatoren kunnen ontwikkelen voor de omzetting van CO₂…


Biologen David Ekkers en Marina Rillo uit Groningen kochten 231 hectare Atlantisch regenwoud in Brazilië. 'Een uitgelezen kans een steentje bij te dra

16-01-2022 - 0 reacties Ze voelden zich al langer geroepen aan natuurbescherming te gaan doen. Maar aan een oerwoud aanschaffen dachten David Ekkers en Marina Rillo niet 1 2 3. Toch kocht het Groningse biologenstel 231 hectare Atlantisch regenwoud in Brazilië. Ze willen hun Lagamangue gaan verleasen als compensatienatuur.


Hoe we er massaal op uit trekken in deze lockdown: weg uit de binnenstad, massaal de natuur in

13-01-2022 - 0 reacties ARNHEM/NIJMEGEN - Ontspannen in de natuur of shoppen in het buitenland. Ondanks het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven, trekken we er massaal op uit. Winkelcentra van grote steden zien bezoekersaantallen teruglopen, terwijl de natuurgebieden volstromen.


"Jaarrond snackkomkommers dankzij een optimaal led-lichtrecept"

13-01-2022 - 0 reacties Komkommerteler Ad Verhoeven uit het Noord-Brabantse Prinsenbeek voorziet de consument jaarrond van snackkomkommers. Dit doet hij samen met zijn team van 20 vaste mensen en 60 uitzendkrachten. Dankzij 11.000 ledlampen en een optimaal lichtrecept krijgt hij het voor elkaar om zijn snackkomkommers te laten…


Hoe groot is problematiek beschikbaarheid seizoenarbeiders?

12-01-2022 - 0 reacties De werkgeversorganisaties in de land- en tuinbouw krijgen veel zorgelijke signalen over het invullen van vacatures. De krapte op de arbeidsmarkt wordt gevoeld, met name voor de teelt- en oogstwerkzaamheden in het komende seizoen. De instroom van internationale werknemers uit de bekende herkomstlanden als…


Lichamen van Tsjechische vliegers uit WOII lagen jarenlang in wrak onder weiland

12-01-2022 - 0 reacties De lichamen van vijf sinds de Tweede Wereldoorlog vermiste Tsjechische vliegers zijn teruggevonden. De stoffelijke overschotten bevonden zich in een wrak dat in juni vorig jaar is opgegraven in een weiland in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp.


Bezorgde Drenten zijn het bollengif beu en verlangen actie van de overheid. ‘Er ligt echt een deken van gif over Nederland’

12-01-2022 - 0 reacties Omwonenden van de bollenvelden in Drenthe voelen zich in de steek gelaten door de overheden. Drie jaar geleden begonnen ze met eigen metingen naar de verspreiding van gebruikte pesticiden, uit zorgen om hun gezondheid. Maar er gebeurt niets.


Vissen 'strippen' uitgeroepen tot meest verhullende woord uit dierenindustrie

12-01-2022 - 0 reacties Het strippen van vissen is door stichting Wakker Dier uitgeroepen tot Eufemisme van het jaar 2021. Een vis die gestript wordt, wordt levend opengesneden.


Nederlandse melkaanvoer loopt vanaf december op

12-01-2022 - 0 reacties De Nederlandse melkaanvoer is in december 2021 iets verder opgelopen, maar over het hele jaar bezien blijft er een aanzienlijke achterstand ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit de jongste aanvoergegeven van RVO.


Giel Beelen haalt kruidenmiddel vanwege gezondheidsrisico's uit handel

11-01-2022 - 0 reacties Het kruidenmiddel Shambala, dat door radio-dj Giel Beelen wordt gepromoot, wordt uit de handel gehaald. Het middel bevat volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingrediënten die de gezondheid kunnen schaden.


Juwelen van moedermelk: ‘Kan geen kwaad als de melk al een beetje zuur is’

11-01-2022 - 0 reacties In Amerika, Engeland, België en Nederland lijken ze steeds populairder te worden: juwelen gemaakt van moedermelk. Goudsmid An Stevens legt uit hoe ze die maakt. ,,Het kan geen kwaad als de moedermelk al een beetje zuur is. Ik krijg zelfs bestellingen uit het buitenland, en ik kan je zeggen: dan moet de melk een lange tocht afleggen.”


Kersverse minister Staghouwer niet erg geliefd in Noord-Nederland

10-01-2022 - 0 reacties Inwoners van Noord-Nederland hebben weinig vertrouwen in Henk Staghouwer, de kersverse minister van Landbouw. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS.


VS claimt overwinning in kaasruzie met EU

10-01-2022 - 0 reacties Gruyère is een generieke kaassoort waarvan elke kaasproducent de naam mag gebruiken en niet enkel Zwitserse en Franse kaasmakers die voldoen aan een door de EU vastgelegde erkenningsregeling. Dit heeft een rechter in de Amerikaanse staat Virginia uitgesproken in een hoger beroep van een zaak uit 2020.


'Stop snel bestrijdingsmiddelen', zegt werkgroep Westerveld. Bij 87 monsters uit (moes)tuinen, akkerranden en natuurgebieden zijn 132 bestrijdingsmidd

10-01-2022 - 0 reacties Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw moet snel verminderen. Om te beginnen moet de overheid het gebruik ervan in een straal van 1 kilometer rondom scholen, speelplaatsen en dergelijke verbieden.


Koolzaadmarkt kent geen plafond

10-01-2022 - 0 reacties De Europese notering voor koolzaad weet maar van geen ophouden. 2021 was een topjaar voor de prijsvorming. Begin 2022 schiet de termijnmarkt als een duveltje uit een doosje omhoog en wordt het prijsniveau van €800 per ton doorbroken. Wat is hiervan de oorzaak en hoeveel verder kan de prijs omhoog, of krijgt de markt hoogtevrees?


Kunstmestproducent Yara stopt koop potas uit Belarus

10-01-2022 - 0 reacties De Noorse kunstmestproducent Yara, die ook in Nederland productielocaties heeft, zal per 1 april dit jaar stoppen met de aankoop van potas uit Belarus. Dit doet het bedrijf vanwege de sancties die tegen het land zijn ingesteld.


‘Een truck met een aanhanger uit een ander land, mag dat?’

08-01-2022 - 0 reacties ‘Onlangs zag ik een vrachtwagencombinatie, waarbij het kenteken van de oplegger uit een ander land kwam dan het kenteken van de trekkende truck. Mag dat wel?’, vraagt lezer Hugo Deckers.


Oud-profvoetballer Albert van der Haar uit Zuidwolde neemt poeliersbedrijf over en laat daarmee voetbalwereldje grotendeels achter zich. 'Ik moet nog

07-01-2022 - 0 reacties Oud-profvoetballer Albert van der Haar uit Zuidwolde maakt een enorme carrièreswitch. Hij was zeventien jaar profvoetballer, was ook actief als trainer en als scout en heeft met ingang van dit jaar een nieuw doel in zijn leven. De 46-jarige icoon van PEC Zwolle heeft in zijn woonplaats Zuidwolde poeliersbedrijf Vos-Dragt overgenomen en ziet dat als een geweldige kans om het voetbalwereldje grotendeels achter zich te laten.


Kees Kooman uit Buitenpost schrijft vierde boek over boeren en hun kijk op duurzame landbouw: 'Westpolder floreerde dankzij het beklemrecht'

07-01-2022 - 0 reacties En weer schreef Kees Kooman uit Buitenpost een boek over boeren en hun kijk op duurzame landbouw. De teller staat inmiddels op vier. Jammer dat die ene vraag niet wat meer is uitgediept.