Uit

Uit nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Uit nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Uit nieuws

Kees is blij dat slachterij Boxtel geluidsoverlast moet aanpakken, ‘Het is een constant gebrom’

12-06-2021 - 0 reacties BOXTEL - Kees Doevendans uit Boxtel kan niet met plezier op zijn balkon zitten in wooncomplex Stapelen. De geluidsoverlast van slachterij Vion zit hem in de weg. ,,Het is er altijd, een constant gebrom, gezoem. Een soort tinnitus.” Hij is dan ook blij dat Vion de geluidsoverlast nu moet aanpakken. En met hem vele bewoners van Stapelen.


Boeren voorkomen wake van dierenactivisten na stalbrand Nederweert

12-06-2021 - 3 reacties Tientallen boeren van Farmers Defence Force zijn demonstratief aanwezig in Nederweert. Ze hebben met hun trekkers een deel van de wegen bij het dorp bezet. Daarmee hebben ze voorkomen dat actiegroep Animal Rights een wake houdt bij het boerenbedrijf waar vorige week 4600 varkens omkwamen bij een stalbrand.

Voorman Mark van den Oever van FDF waarschuwde eerder dat de activisten "er niet zullen doorkomen". Volgens hem verdienen de bewoners rust.
De wake van de dierenactivisten is verplaatst naar het Raadhuisplein in het centrum Nederweert. Een woordvoerder van Animal Rights laat bij 1Limburg weten dat er geen plannen meer zijn om naar het bedrijf te gaan.
Knuffels en bloemen

Op 1 juni brak door nog onbekende oorzaak brand uit in de stal in Nederweert. De brand was meteen zo heftig dat de brandweer weinig kon uitrichten. De stal brandde geheel uit, het blussen duurde tot na middernacht. Woensdagochtend vlamde het vuur zelfs weer even op. De brandweer wist wel te voorkomen dat een naastgelegen stal met nog eens 3000 varkens vlamvatte.
Animal Rights heeft vanmiddag knuffels en bloemen neergelegd op het Raadhuisplein. "De veehouderij reduceert de dieren al snel tot een statistiek. Wij willen laten zien dat het gaat om individuen en geen producten die weggeschreven kunnen worden", aldus Kristel Grond van de actiegroep op Facebook.
"
De wereld moet gevoerd worden, en dat gaat niet zoals bij huisdieren", reageert Mark van den Oever van FDF in het Eindhovens Dagblad.


De affaire stikstof is een kwestie van geloven, niet van weten: alle informatie die beschikbaar is bestaat uit meningen, beweringen en modellen

11-06-2021 - 2 reacties Na een grondige zoektocht concludeer ik: er zijn géén bewijzen voor de schadelijke werking van ammoniak in het kader van de huidige stikstofproblematiek. Hoe is dit mogelijk? Alle informatie die beschikbaar is bestaat uit meningen, beweringen en modellen. Met drijfzand als fundament.


Steeds meer boeren verkopen rauwe melk recht uit de koe: Raymond (21) zette tap op bedrijf van z'n ouders

11-06-2021 - 2 reacties Rauwe melk, vers uit een koe? Raymond Tolboom (21) heeft een melktapmachine neergezet op het erf van zijn ouders. Voor 1,20 euro tap je er een liter melk die rechtstreeks uit een koe komt. Steeds meer boeren verkopen op die manier hun rauwe melk.


VN waarschuwt: vergeet diersoorten niet bij aanpak klimaatverandering

11-06-2021 - 0 reacties De klimaatcrisis en het verlies van diersoorten moeten tegelijk aangepakt worden. Dat zeggen wetenschappers van de Verenigde Naties.
Ze zijn bang dat sommige maatregelen tegen de opwarming van de aarde ten koste gaat van bepaalde diersoorten. Bepaalde klimaatmaatregelen kunnen het uitsterven van planten en dieren versnellen. Uit een gezamenlijke studie van verschillende wetenschappelijke instanties van de VN, die donderdag verscheen, blijkt dat beide problemen tegelijk getackeld kunnen worden.
Maatregelen als de uitbreiding van bio-energiegewassen die worden geteeld om energie uit te winnen, zoals maïs, of pogingen om koolstofdioxide uit de lucht te halen en in de grond op te slaan, zouden zoveel land gebruiken - twee keer zo veel als India - dat de impact "redelijk catastrofaal is voor de biodiversiteit".
Lange tijd is er naar ieder probleem apart gekeken. Voor zowel klimaatverandering als biodiversiteit zijn andere overheidsinstanties verantwoordelijk. Toch zijn de problemen met elkaar verweven en zijn ze uiteindelijk nadelig voor de mens, concluderen de wetenschappers.
Oplossingen
Er zijn veel maatregelen die beide problemen tegelijk kunnen aanpakken, aldus het rapport. "Het beschermen en herstellen van koolstofrijke ecosystemen", zoals tropische bossen en veengebieden, zou hoge prioriteit moeten krijgen, zegt co-auteur Pete Smith, een plant- en bodemwetenschapper aan de Universiteit van Aberdeen.
Overigens is het zo dat sommige klimaatoplossingen het verlies van diersoorten als gevolg kunnen hebben, maar andersom is dat niet het geval; inspanningen om het uitsterven van diersoorten tegen te gaan, zullen het klimaat niet schaden.


EU-parlement steunt burgerinitiatief tegen kooien landbouwdieren

10-06-2021 - 0 reacties STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement steunt een burgerinitiatief om kooien in de veehouderij te verbieden en ook dwangvoeding bij eenden en ganzen in de ban te doen. Een overgrote meerderheid nam op de plenaire zitting in Straatsburg een resolutie aan om kooien, kisten en 'foie gras-praktijken' (voor onder meer ganzenleverpaté) tegen 2027 uit te faseren. Het voorstel kreeg 558 stemmen voor, 37 tegen en 85 onthoudingen.
Het bericht EU-parlement steunt burgerinitiatief tegen kooien landbouwdieren verscheen eerst op Nieuws.nl.


'Ze komen echt uit de wc-pot naar boven': ongediertebestrijder Richard ziet rattenprobleem in steden uit de hand lopen

10-06-2021 - 0 reacties In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen."


Gruweldood voor reekalfjes in grasmaaiers, daarom moeten ze gered worden

10-06-2021 - 0 reacties Reekalfjes die een gruwelijk dood sterven omdat ze in grasmaaiers terechtkomen, het is een waar schrikbeeld voor boswachter Erik de Jonge. Daarom zoekt hij vrijwilligers die hem maandagochtend willen helpen om in de weilanden tussen Woensdrecht en Bergen op Zoom te speuren naar kalfjes. Later die dag wordt er daar gemaaid. "Als we niets doen, belanden ze bijna allemaal in de maaier."
Boswachter De Jonge van Brabants Landschap vertelt dat de graslanden in het gebied verhuurd worden aan boeren. Die mogen er pas vanaf half juni maaien: "Dat is goed voor de weidevogels, jonge kieviten kunnen nu bijvoorbeeld al lopen. En ook voor bijen en libellen en andere insecten, die afhankelijk zijn van bloeiende bloemen. In het vroege voorjaar bloeit er nog weinig, dan moet je de bloemen die in het grasland bloeien niet ook nog afmaaien."
Maar vanaf volgende week mogen de grasmaaiers wél tevoorschijn komen. En er is één diersoort in het bijzonder, voor wie dat elk jaar grote gevaren oplevert: de reeën dus. Die hebben juist nu een geboortepiek en de kalfjes vinden het heerlijk in de graslanden: "In het gras is het lekker vroeg warm en roofdieren kunnen hen daar moeilijk vinden. Ze zijn superklein, als konijntjes. "
Dat ze niet opvallen in het hoge gras, is tijdens het maaien precies het probleem. De kalfjes gaan niet op de vlucht voor de machines en blijven weerloos liggen, met de dood als gevolg. Vorig jaar werd er met zo'n vijftig mensen gespeurd naar reetjes in het gebied van De Jonge, maar zelfs toen ging het daarna nog een paar keer mis. "Er waren toch nog vier of vijf maai-slachtoffers." Hij vervolgt: "Dan zie je 's avonds een moedergeit heen en weer drentelen of een groepje kraaien rondvliegen en dan ligt er ergens een dood kalfje. Dat is gewoon vreselijk."
De Jonge denkt dat er nu door de coronacrisis misschien nog wel meer kleintjes tussen de groene sprieten een veilig, rustig plekje zoeken. "Omdat het in het bosgebied nu druk is met mensen." De schade zoveel mogelijk beperken, dat is het doel van de boswachter. "Want als we niets doen, belanden ze bijna allemaal in de grasmaaier." Daarom is hij naarstig op zoek naar vrijwilligers, die maandag met het krieken van de dag met hem de graslanden in willen.
Mensen die aanstaande maandag willen helpen, kunnen zich met een persoonlijk bericht op Twitter bij de boswachter melden. "We beginnen rond zes uur, dus je moet vroeg uit je nest. En het is zwaar lopen in het natte gras, dus je moet wel fit zijn. En vooral ook zin hebben!" Ook mensen die niet de hele ochtend kunnen helpen zijn van harte welkom.
Een ding is zeker, alleen kan de boswachter niet alle reekalfjes in het gebied redden: "We moeten enorm veel land afspeuren, wel een paar honderd hectare. Zonder tientallen vrijwilligers, heb ik een probleem."
LEES OOK:
Boswachter redt zeven reekalfjes van de maaidood, want 'niks doen is geen optie'
'Kan wel janken!' Maaier hakt pootjes af van reekalfje bij Bergen op Zoom


Biologische voeding valt door de mand: geregeld ongezonder dan gewone variant

10-06-2021 - 34 reacties Producten die verkocht worden met het label ‘bio’ zijn lang niet altijd gezonder dan producten die niet ‘bio’ zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Franse consumentenorganisatie INC. Die legde een aantal populaire producten uit de supermarkt naast elkaar: de biologische variant werd steeds vergeleken met de ‘gewone’ variant.


Grootste vleesverwerker ter wereld betaalde hackers 11 miljoen dollar na cyberaanval

10-06-2021 - 0 reacties De Braziliaanse vleesverwerker JBS heeft hackers 11 miljoen dollar (9 miljoen euro) betaald na een hack die de systemen van het bedrijf platlegde. Dat heeft JBS in een verklaring bekendgemaakt. Vanwege de hack van de systemen in de VS moesten slachterijen van de grootste vleesverwerker ter wereld in onder meer Noord-Amerika en Australië worden stilgelegd.
JBS werd getroffen door zogeheten ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd. Daarmee kunnen hackers de systemen op afstand versleutelen. Na het betalen van losgeld geven hackers de systemen weer vrij. Waarschijnlijk zit er een groep Russische cybercriminelen achter de hack.
Volgens JBS waren de systemen grotendeels weer operationeel toen het losgeld betaald werd. De beslissing om met het bedrag over de brug te komen was daarom ook een moeilijke, zegt JBS in een verklaring: "Wij vonden dat we dit besluit moesten nemen om risico's voor onze klanten uit te kunnen sluiten." Jaarlijks geeft het bedrijf 200 miljoen dollar uit aan IT, benadrukt JBS.
Wallet
Een aantal weken terug werd ook het bedrijf dat de Colonial Pipeline bezit, de grootste oliepijplijn in de VS, getroffen door een ransomware-aanval. Dat bedrijf betaalde zo'n 5 miljoen dollar in bitcoin. De FBI heeft een deel van dat geld 'teruggevonden'.
Bitcoins worden bewaard in een wallet, een digitale portemonnee, en de FBI kreeg toegang tot een wallet ter waarde van 2,3 miljoen dollar. Hoe dat precies lukte is onbekend, maar het gebeurt zelden dat het losgeld wordt getraceerd.
Of JBS ook in bitcoin heeft betaald, heeft de vleesverwerker niet bekendgemaakt. Volgens The Wall Street Journal is er met de cryptomunt betaald.


LTO organiseert gesprekken met retailers over verdienvermogen telers

10-06-2021 - 0 reacties LTO Nederland zet zich hard in om een verbetering van het verdienvermogen van telers te realiseren. Sjaak van der Tak noemde dit bij zijn aantreden als voorzitter de belangrijkste prioriteit. Met het plan ‘Verdienen in Ketens’, waarin belanghebbenden uit ketens in de voedings- en landbouwsector…


Hoofdverdachte bedreiging fruithandel: 'Politie beloofde vrijspraak als ik aanslagen liet stoppen'

10-06-2021 - 0 reacties Als hij ervoor zorgde dat de aanslagen in het Rivierengebied ophielden, zou hij vrijspraak krijgen. Dat beweert een verdachte die nu in voorarrest zit voor het plegen van aanslagen op medewerkers van fruithandel De Groot uit Hedel. Het voorstel zou zijn gedaan tijdens een gesprek op 2 januari dit jaar.


Wetenschappers en Jan Terlouw: maak vlees duurder

09-06-2021 - 1 reacties Vijftig wetenschappers roepen het volgende kabinet op om vlees duurder te maken. “Dat is goed voor Nederland, de boeren, het klimaat en de volksgezondheid”, schrijven zij in een brief aan informateur Mariëtte Hamer. Ook D66-coryfee Jan Terlouw ondertekende de oproep. Alleen door de prijs van vlees te verhogen kan de doelstelling uit het klimaatakkoord – […]


Aansluiten huizen op restwarmte glastuinbouw Agriport 'vrijwel onmogelijk'

09-06-2021 - 0 reacties De gemeente Hollands Kroon heeft onderzocht of het mogelijk is woningen en bedrijven in Middenmeer en Wieringerwerf aan te sluiten op een warmtenet met restwarmte uit kassen op glastuinbouwgebied Agriport A7. Dat bleek 'vrijwel onmogelijk', zo bleek uit het onderzoek dat werd uitgevoerd samen met ECW…


Roep uit politiek om onderzoek dierenwelzijn bij Geldrops slachthuis

09-06-2021 - 0 reacties GELDROP - Nu de gemeente extra geld steekt in onderzoek naar hoe erg het nou eigenlijk stinkt rond het Geldropse slachthuis, moet er vervolgens ook een dierenwelzijnsonderzoek komen. Dat vinden in ieder geval de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en Samen. Maar ook de Mierlose coalitiepartij DPM voelt er wel voor.


Veehouder Haaften en gemeente West Betuwe met de hakken in het zand in drugsafvalzaak

09-06-2021 - 0 reacties DEN HAAG/HAAFTEN – Volgens een veehouder uit Haaften zit er al twee jaar geen spoortje drugsafval meer in zijn mestkelder en probeert de gemeente West-Betuwe hem alleen maar financieel de nek om te draaien door dwangsommen van in totaal 630.000 euro te willen invorderen.


Beethoven tussen loeiende koeien

09-06-2021 - 0 reacties Cellist Yo-Yo Ma en pianist Emanuel Ax namen Beethovens cellosonates op en gingen ermee op tournee. Dat past in deze tijd, vonden ze. „Wie zich moedeloos voelt, kan altijd hoop putten uit zijn muziek.”


Hoe gezond zijn de Drentse sloten? Kinderen zoeken het uit bij de IVN Slootjesdagen

09-06-2021 - 0 reacties ASSEN - Het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) houdt van 11 tot en met 13 juni de IVN Slootjesdagen. Kinderen leren tijdens deze dagen over het leven in de sloot en dragen bij aan het verzamelen van data voor een onderzoek naar het ecosysteem in het water.


Fors meer kolen gebruikt bij produceren elektriciteit

08-06-2021 - 0 reacties Bij de productie van stroom zijn in het eerste kwartaal van dit jaar veel meer kolen gebruikt dan in dezelfde periode vorig jaar (+42 procent). Tegelijkertijd is er ook meer stroom opgewekt met behulp van zonnepanelen, biomassa en windmolens. Dat blijkt uit dinsdag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gepubliceerde cijfers.


Boer maakt korte metten met foutparkeerder: auto én automobilist omver gegooid

08-06-2021 - 0 reacties Je auto parkeren voor de toegangsweg tot landbouwgrond? Dat is geen goed idee, blijkt uit een video uit het Britse dorpje Barnard Castle dat de afgelopen 24 uur viraal ging op sociale media. De eigenaar van het stuk grond stapte furieus in zijn shovel en maakte korte metten met de auto én de automobilist.