Turkije

Volg al het nieuws over Turkije, een van de 17346 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Turkije nieuwsbrief.

Turkije nieuws

Turkije exporteert tomaten ter waarde van € 230 mln naar 60 landen

07-12-2020 - 0 reacties In de eerste 11 maanden van 2020 is de Turkse tomatenexport met 7,5% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot € 230 mln. Deze producten werden naar 60 landen wereldwijd geëxporteerd.
Rusland, de traditionele markt voor de export van verse groenten en fruit, staat op de eerste plaats wat…


"Vlotte afzet van Hollandse kersen ondanks aanbod uit Griekenland en Turkije op de markt"

08-07-2020 - 0 reacties Tholen - Het Hollandse kersenseizoen is bij Van Randwijk en Van Doorn Fruit momenteel in volle gang. "De afzet verloopt erg goed. Europees gezien zijn er een stuk minder kersen en daar plukken wij nu de vruchten van", vertelt Gijsbert van Randwijk. Hij teelt zelf op een areaal rond de 5 hectare kersen…


Wat een stikstofdeken en de naderende campagne betekenen voor Rutte III

01-03-2020 - 2 reacties Piepend en krakend gaat het kabinet-Rutte III het laatste jaar in. De politieke wil om de rit uit te zitten is er, want de regeringspartijen zien geen alternatief in samenwerking met andere partijen. Tegelijk is er weinig optimisme dat er nog grote besluiten worden genomen. Er ligt een deken van stikstof over het kabinet en de verhoudingen tussen partijen worden steeds brozer.
Over ruim twaalf maanden staan er verkiezingen op de rol en die werpen hun schaduw vooruit. De vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, zijn steeds meer met zichzelf bezig en steeds minder met het belang van 'hun' kabinet. Dat kabinet heeft tot de stikstofcrisis zich aandiende een aantal grote besluiten genomen: een plan voor het klimaat, een pensioenakkoord en een deal over een kinderpardon.
Nog wat in de lucht
Maar sinds afgelopen zomer is het stikstof, stikstof en nog eens stikstof, beklagen sommige ministers zich. Het is maar zeer de vraag of het kabinet in het laatste jaar nog aan andere nieuwe ambities gaat toekomen. Terwijl er genoeg grote onderwerpen op de plank liggen. Er is woningnood, migratie blijft de gemoederen verhitten en naast stikstof hangt er nog wat in de lucht: CO2. De uitstoot daarvan moet van de rechter flink worden teruggebracht.
De coalitie wil zich inmiddels aan zo min mogelijk zware onderwerpen branden. Want waarom zou je aan de vooravond van de verkiezingscampagne nog compromissen sluiten, die daarna ín de campagne tegen je kunnen worden gebruikt?
Partijen gunnen elkaar dus steeds minder en als je nog wat voor elkaar wil krijgen, moet het vóór de zomer. Want daarna staat álles in het teken van de campagne. Wat in ieder geval nog moet worden behandeld, is de Voorjaarsnota over de uitgaven op ministeries: waar gaat welk geld naartoe? Dat gaat niet zonder slag of stoot, want veel extra geld is er niet meer. Maar partijen willen nog wel successen binnenhalen waar ze in de campagne goede sier mee kunnen maken.
Zo zal CDA-minister Ferd Grapperhaus een grote claim neerleggen voor de bestrijding van drugscriminelen, wil minister Arie Slob van de ChristenUnie extra geld voor leraren, en moeten de twee ministers op Volksgezondheid (CDA'er Hugo de Jonge en VVD'er Bruno Bruins) onderling uitvechten wie opdraait voor de tekorten bij de verpleeghuizen.
Allemaal kwesties die mogelijk tot wrijving gaan leiden en er is al irritatie. VVD en CDA ruzieden onlangs over de marinierskazerne. En nog steeds raken sommige betrokkenen over de kook als het gaat over de halvering van de veestapel die middenin de campagne werd voorgesteld door D66.
Zand in de machine
Bij de VVD leeft het idee dat er nog geoogst moet worden op het thema migratie. Twee weken geleden was er een Kamerdebat, maar tot ongenoegen van de VVD werd dat helemaal gekaapt door een D66-plan over arbeidsmigranten. En ook op het thema luchtvaart zijn er strubbelingen tussen deze partijen. De liberalen wilde koste wat kost dat Schiphol wordt uitgebreid en vliegveld Lelystad opengaat. D66 grijpt, volgens de VVD, juist alles aan om zand in de machine te strooien.
In deze vier-partijen-coalitie is nu over bijna alles wrijving, al is dat wel vooral op het niveau van 'gewone' Kamerleden. Hoe hoger in de boom, hoe beter de verhoudingen: de sfeer tussen de fractievoorzitters is nog steeds goed. De bazen van dit kabinet willen ook met het oog op de verkiezingen graag laten zien dat zij als 'middenpartijen' een alternatief zijn voor de polarisatie op de flanken.
Maar het is ook duidelijk dat het incasseringsvermogen niet groot meer is. Het zijn de onverwachte gebeurtenissen die een kabinet nog altijd kunnen opbreken. Stikstof was er zo één, het coronavirus kan een enorme impact krijgen en wat als Turkije Syrische vluchtelingen echt niet meer tegenhoudt?
Langstzittend
Een andere factor die tot instabiliteit kan leiden is de leiderschapsvraag bij sommige partijen. Profilerende kandidaat-leiders zijn immers niet het makkelijkst om mee samen te werken. In het CDA probeert de top een verbeten strijd tussen de twee kroonprinsen Wobke Hoekstra en Hugo de Jonge te voorkomen (en wat als Mona Keijzer zich ook nog meldt?). Bij D66 ligt de vraag voor of Rob Jetten de arena in moet met Sigrid Kaag.
Bij de ChristenUnie blijft het rustig op dit vlak, en ook bij de VVD lijkt het daar sterk op. Premier Rutte moet het nog beslissen, maar iedereen in de partij weet al wat het wordt. Ook daarom zal de VVD blijven investeren in dit kabinet: ze gunnen Mark Rutte het record van langstzittende premier ooit.
.


Nieuwe producten met het accent op digitalisering in de agrarische sector Deutz-Fahr

03-01-2020 - 0 reacties Deutz-Fahr heeft de afgelopen drie jaar hard gewerkt aan een grondige renovatie van zijn hele tractorassortiment van 50 tot 340 pk en heeft twee nieuwe maaidorsers toegevoegd om het bestaande assortiment aan de onderkant (C5000) en bovenkant (C9300) aan te vullen. Daarnaast heeft het bedrijf een ultramoderne tractorfabriek neergezet in Lauingen (2017) en de fabrieken in Treviglio (hoofdkantoor van de groep) en Bandirma (Turkije) gemoderniseerd. In totaal heeft SDF ruim 130 miljoen euro geïnvesteerd in zijn Deutz-Fahr-merk. Dit omvat met name Connected Farming Systems met de digitale…


"Vanaf volgend jaar gaan we ons op de exportmarkt mengen"

04-11-2019 - 0 reacties Glasgroententelers in Rusland hebben de afgelopen jaren flink geprofiteerd van het importverbod dat Rusland handhaaft op groenten en fruit uit Turkije, nog los van Ruslandboycot die import vanuit Nederland onmogelijk maakt. Ondertussen is de Russische kasgroentenproductie flink toegenomen en is de…


Paleontologen ontdekken Turkije als bakermat Europees varken

18-08-2019 - 0 reacties Het Europese varkens werd niet in Europa getemd en gefokt, zoals eerder werd verondersteld, maar is rond 8500 voor Christus uit het Nabije Oosten naar Europa gebracht. Dat ontdekten wetenschappers onder leiding van de Engelse Universiteit van Oxford


Kansenseminar ontwikkelingen tuinbouwsector in Turkije

14-08-2019 - 0 reacties Bent u werkzaam in de tuinbouwsector en wilt u meer weten over uw kansen op de Turkse markt? Kom dan naar het kansenseminar over nieuwe ontwikkelingen in de Turkse tuinbouwsector, op 23 september in Den Haag.Met 7.500 hectare kassen is Turkije een belangrijk producent en exporteur van tuinbouwproducten.


SDF neemt nieuwe productielijnen in gebruik in Turkije

04-06-2019 - 2 reacties De inhuldiging van de nieuwe SDF-productielijnen in Turkije vond plaats in Bandirma op vrijdag 3 mei. De gerenoveerde en verbeterde productiefaciliteit versterkt de rol van de Turkse fabriek als een productieknooppunt voor binnenlandse, Europese en wereldwijde markten.  Een totale investering van 10 miljoen euro in de fabriek werd in een periode van 18 maanden besteed, die verschillende belangrijke afdelingen omvatte: Een nieuw productiegebouw van 10.000 m² als aanvulling op de bestaande faciliteit tot een totale overdekte oppervlakte van…


'Nederlandse aanvoer van paprika's toegenomen'

17-05-2019 - 0 reacties Bij paprika's domineerde Nederland de markt, gevolgd door Turkije. De aanvoer vanuit Nederland nam daarbij ook toe. De presentie van Spaanse offertes verminderde ondertussen. België vulde het aanbod aan, net als Duitsland. Marokkaanse import doekte tegen het weekend alleen nog in Frankfurt op. Op sommige…


Hoe verjaagt Turkije het inflatiespook?

11-03-2019 - 0 reacties Terwijl de Europese Unie worstelt met een lage inflatie, ligt die in Turkije veel te hoog. Echter, zolang de centrale bank niet de vrije hand krijgt, zet de glijvlucht van de lira door.


Agrarische sector moet op Turkije en Egypte letten

31-01-2019 - 0 reacties Vergeet de waan van de dag en kijk naar de toekomst, want wat staat ons te wachten? Onlangs zag ik wat opmerkelijke toekomstcijfers die de multinationale bankengroep Standard Chartered publiceerde. Deze gingen onder meer over de stand van zaken van de wereldeconomie in 2030.


Dijkstra: ‘Laatste stuk ploegen na nachtvorstje’

30-01-2019 - 0 reacties TopBodem-deelnemer Foppe-Jan Dijkstra sorteert een vracht pootgoed met bestemming Turkije. Voldoende neerslag heeft de voorraad bodemvocht weer aangevuld. Na de vorst wil hij de grond gaan klaarleggen voor het nieuwe seizoen.


Turkije heeft snel uien nodig

16-01-2019 - 0 reacties Turkije meldt woensdag 16 januari tijdelijk de importheffing op uien op te heffen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de hoge uienprijs in het land. Kan het land interessant zijn voor Nederlandse exporteurs?


Pakezel vervangt plastic zakje in Turkije

08-01-2019 - 0 reacties


Agri & Food in kopgroep grote faillissementen

11-12-2018 - 0 reacties Na de stevige daling (in de afgelopen 6 jaar) van het aantal faillissementen in Nederland, voorzien wij voor volgend jaar weer een stijging. Ook in landen als het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Noorwegen, Zwitserland, Denemarken en Slowakije verslechtert de situatie.


De truckfan toppers van week 44 2018

05-11-2018 - 0 reacties

Originele beschrijving

Hij is er weer, het wekelijkse overzicht van de mooiste, leukste en bijzonderste foto’s die de afgelopen periode op truckfan.nl geplaatst zijn: de truckfan toppers! Meer over een foto/voertuig weten? Een muisklik op de foto naar keus is genoeg om verder te gaan. Ook handig als je één foto wilt delen op facebook bijvoorbeeld. MAN KAT.DAF XF.Volvo buschassis.Scania R450 (new).Ford Cargo Turkije.DAF XF Euro 6.Unimog U1450.Liebherr LTM1045.Scania S500.Mercedes-Benz Atego MP2.Renault Premium 2nd gen.Scania R490.MAN TGS 2nd gen.MAN TGX 1st gen.Scania R730.Scania T340.DAF XF Euro 6.MAN TGM 2nd gen.Mercedes-Benz Antos.DAF XF Euro 6.Volvo FH 4th gen.Tatra Phoenix.DAF XF Euro 6.DAF Sjomp.Scania.Mercedes-Benz


Hoe staat het met de lira-crisis?

24-09-2018 - 0 reacties Het lijkt wat rustiger in de crisis rondom de Turkse lira. Echter, Turkije heeft de financiële markten er nog niet van overtuigd dat het land het inflatieprobleem duurzaam wil aanpakken. Dat meldt Business Insider.


BMC Tuğra: compleet nieuwe truckreeks uit Turkije

21-09-2018 - 0 reacties

Originele beschrijving

Eén van de meest opvallende nieuwstjes op de IAA is de BMC Tuğra. BMC staat voor British Motor Corporation, maar daar heeft het al decennia niks meer mee te maken. De Turkse dochter is zelfstandig verder gegaan nadat het Britse (voormalige) moederbedrijf de stekker er thuis uit heeft getrokken. Waar die andere Turkse truckfabrikant, Otosan Ford, met de F-Max met maar één chassis-variant (4×2 trekker) en één cabine variant komt (en dan alsnog Truck of the Year worden…) komt BMC meteen met een hele reeks aan uitvoeringen. Helaas zijn ze voorlopig alleen in Turkije te koop, maar ik sluit export


Turkije lanceert programma om buitenlandse onderzoekers aan te trekken

07-09-2018 - 0 reactiesIn samenwerking met de Europese Commissie financiert de Turkse Nationale Wetenschapsraad TÜBITAK een 5-jarig programma om getalenteerde buitenlandse onderzoekers aan te trekken: Co-Funded Brain Circulati


Nieuwe screening- en teststations Hazera geopend in Mexico en Turkije

04-09-2018 - 0 reacties Onlangs heeft zadenhandelaar Hazera Seeds twee nieuwe screening- en teststations geopend in Mexico en Turkije. Samen met een nieuwe locatie in Warmenhuizen vallen die onder de verantwoordelijkheid van An Michiels, hoofd van de afdeling Research Development bij Hazera Seeds, dat onderdeel is van Limagrain Vegetable Seeds, het op n na grootste zaadveredelingsbedrijf ter wereld. Het is belangrijk om dicht bij de klant te staan. Telers in Turkije en Mexico hebben andere behoeften dan telers in Noord-Europa of Azi. Zij kennen het plaatselijke klimaat, de ziekten, ze kennen de grondsamenstelling voor bepaalde groenten. Door nauw met deze telers samen te werken vanuit een vestiging in hun regio, kunnen wij snel informatie uitwisselen en efficint en adequaat op ontwikkelingen inspelen, aldus Michiels.