Tomaten

Tomaten is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Tomaten en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Tomaten nieuws

Geen kunstmest voor de plant, maar biostimulanten

14-08-2020 - 0 reacties Van Iperen in het Zuid-Hollandse Westmaas noemt zich groeispecialist. „We zijn actief in alle sectoren waar planten groeien, of het nu om appelbomen gaat, tomaten op steenwol of gras in de wei”, legt technisch directeur Dirk Bakker uit.


Kansen voor circulaire tuinbouw: leer van mango of tomaten

14-07-2020 - 0 reacties Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra heeft in het World Horti Center in Naaldwijk de popup-show van Biobased Greenport West-Holland geopend. Hier ontdekken bezoekers welke biobased en circulaire mogelijkheden er zijn in de tuinbouw, zoals leer, garen en karton dat gemaakt is van tomatenstengels.
Biobased…


Hoge arbeidskosten zaadextractie doet Taiwanees veredelingsbedrijf in machine investeren

23-06-2020 - 0 reacties Extractie en reinigen van tomatenzaad wordt in landen met lage lonen nog veel handmatig gedaan, wat erg arbeidsintensief is. Echter gebrek aan voldoende personeel en oplopende arbeidskosten, ook in Taiwan de afgelopen jaren, waren voor Bucolic Seeds, een Taiwanees veredelingsbedrijf gericht op tomaten,…


"Corona zal opnieuw discussie over duurzame teelt ontketenen"

20-04-2020 - 0 reacties Inmiddels alweer zo'n drie weken is het topdrukte in de kassen van Fontana Gartenbau aan de Duits-Poolse grens. Want ondanks corona moeten ook dit jaar de lokale komkommers en tomaten uit Brandenburgse teelt zoals gebruikelijk geoogst worden.
Als directeur van een middelgroot tuinbouwbedrijf ziet Klaus…


"Duitsland wil alle tomaten verpakt, dus dat betekent extra werk"

01-04-2020 - 0 reacties De stroom aan seizoensarbeiders neemt af, maar het werk neemt toe. Zo wil Duitsland alle tomaten voortaan verpakt hebben en dus zijn er extra handjes nodig, vertelt Sonja Timmermans van uitzendbureau NL Jobs aan de WOS dat een nieuwe rondgang langs uitzendbureaus deed.
Lees hier het hele bericht met ook aandacht…


'Lawine' aan nieuwe werknemers voor bio-teler

31-03-2020 - 0 reacties Adrie Jonkers van Oirschot Organics heeft niets te klagen over personeel nu de oogst bijna begint. Normaal zijn het voornamelijk Poolse arbeidsmigranten die de tomaten, paprika's en courgettes plukken, maar die blijven thuis. Gelukkig melden zich voldoende mensen, zoals zzp'ers en mensen uit de horeca,…


Carola Schouten op bezoek bij Koppert Cress

30-03-2020 - 0 reacties Waar Koningin Máxima vrijdagmiddag een bezoek bracht aan Kwekerij Zuidbaak in Honselersdijk, bezocht landbouwminister Carola Schouten Koppert Cress in Monster. Daar ging zij in gesprek met Rob Baan, Ted Duijvestijn van Duijvestijn Tomaten, Barbara Baars van de Rabobank en Stijn Markusse van Boerschappen.…


Maaltijdboxen met voedseloverschotten van boeren: ‘Die kippen houden niet op met leggen’

25-03-2020 - 0 reacties Veel boeren en telers zitten door het sluiten van de horeca omhoog met groenten, kruiden en eieren. Omdat ze anders hun oogst hadden moeten dumpen, stoppen ze hun spullen nu in maaltijdboxen. Zo komen de asperges en tomaten direct bij de consument terecht.


Na tussenkomst rechtbank alsnog 1300 euro reiskosten in de knip voor tomatenplukker

09-03-2020 - 0 reacties Tholen - Telers kunnen niet zonder (seizoen)arbeiders om bijvoorbeeld tomaten te plukken. Tegenwoordig komen die 'handjes' niet meer alleen van om de hoek, maar ook 'van heinde en verre' dus komen er reiskosten bij kijken. Dat is ook vastgelegd in de cao Glastuinbouw, maar wat als daarover een geschil…


Noors onderzoek: grotere oogst in kassen met CO2-afvangst

31-01-2020 - 0 reacties Het Noorse GreenCap Solutions heeft in de loop van vier jaar een systeem ontwikkeld dat CO2 uit de lucht kan opslaan om het te gebruiken in gesloten kassen. De resultaten tonen tot nu toe aan dat het niet alleen een klimaateffect geeft, maar ook een snellere groei van bijvoorbeeld tomaten.
Nu kopen…


"Verwerkte tomaten vertegenwoordigen een industrie in Italië"

19-11-2019 - 0 reacties "De sector omtrent de verwerkte tomaten vertegenwoordigt een industrie in Italië, met 4,8 miljoen ton tomaten, gekweekt op 64.500 hectare." Dat zei Giuliano Bonaventura van Anicav. Hij sprak op het derde International Pomodoro Symposium dat dit jaar plaatsvond in Comiso, Sicilië.
De tafel met sprekers…


Tomaten kweken op Mars? Met urine van een astronaut kan het misschien

12-11-2019 - 0 reacties Een nieuw onderzoek van de universiteit van Wageningen moet uitwijzen of je groenten kunt kweken met de plas van astronauten. Voor een test gebruiken wetenschappers de urine van Amsterdamse festivalgangers.
In een kas op het terrein van de universiteit groeien nu zestig potten met bonen in nagemaakte maan- en Marsgrond. Die worden voor het onderzoek iedere dag bemest met urine. "Maar niet doordat we over de potten heen plassen", zegt de Wageningse ruimtelandbouwer Wieger Wamelink.
De planten krijgen plas toegediend in de vorm van struviet. "Dat is een zeer vruchtbare mestsoort van wit kristalachtig spul. Het is een een goede meststof, die in de ruimte niet verloren mag gaan", zegt Wamelink.
Onderzoekers hopen dat de bonen flink gaan groeien door plas:
Onderzoekers vangen de plas op via urinoirs op festivals. Die is bruikbaar omdat het automatisch wordt gescheiden van poep. Eventuele resten van medicijnen of drugs worden verwijderd.
In de ruimte moeten astronauten hun urine straks zelf gaan scheiden. Dat is een relatief eenvoudig proces, zegt Wamelink. In het internationaal ruimtestation ISS doen ze al iets soortgelijks: de plas van astronauten wordt gezuiverd tot water en zij drinken dat zelf weer op.
De mens kan in 2030 voor het eerst op Mars landen. "Maar op de maan is de volgende landing al een stuk eerder, al in 2024. Daarom moeten we opschieten met het onderzoek. We zijn in 2013 begonnen en inmiddels weten we dat de basisdingen werken."
Zo zijn onderzoekers erachter gekomen dat het mogelijk is om planten te laten groeien op de maan en op Mars met behulp van wormen, bepaalde bacteriën en hommels. "De volgende stap is onderzoek met mensenpoep." Ook weten wetenschappers dat de kweek onder de grond moet plaatsvinden omdat er te veel schadelijke straling is. Ook is het in de ruimte te koud en in andere gevallen juist veel te warm voor planten.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat het dieet van ruimtevaarders niet alleen uit bonen bestaat. "Eerder kweekten we voor dit onderzoek tomaten, aardappelen, tuinkers, rucola, wortelen en quinoa", zegt Wamelink. In de toekomst hoopt de onderzoeker ook citrusvruchten te laten groeien omdat vitamine E en C helpen te beschermen tegen straling. "Een ruimtepak alleen is niet genoeg."


Zieke tomaten, meer Beter Leven verantwoordelijkheid consument en Ikea test gezond eten

22-10-2019 - 0 reacties Ondertussen vertelt het verhaal van de dag door onze lens: voeding, gezondheid, landbouw, levensmiddelenmarketing, voedselpolitiek en aan landgebruik gerelateerde energie- en watervraagstukken – waar nodig tot op (geo)politieke schaal.


Grootste Australische biobrandstofinstallatie gaat energie leveren aan nieuwe kas Katunga Fresh

24-09-2019 - 0 reacties Ruimte is geen probleem voor de Australische telers van Katunga Fresh. En dat geldt ook voor de tomaten die geteeld worden, de arbeid en de vraag naar het product op de Australische markt. Het is de energievoorziening die de groei van het bedrijf beperkte: het was te duur en zeer schaars. De oplossing?…


"Bloemkoolpriijzen schieten de hoogte in"

09-09-2019 - 0 reacties Vandaag en begin volgende week ruime aanvoer van losse tomaten en trostomaten. Dit gecombineerd met een matige koopkracht zorgt ervoor dat er direct een impact is op de prijzen. Prijzen zakken lichtjes. Koudere periode in aantocht, wat invloed zal hebben op de productie van vollegrond courgettes.…


Sla je slag: tomaten nu spotgoedkoop door hitte van vorige maand

07-09-2019 - 0 reacties Als je een enorme tomatensalade wilt maken of zin hebt om voor drie weken pastasaus te maken, dan kan je nu je slag slaan bij de supermarkt. Tomaten zijn bijzonder goedkoop.


Deense tomaten in de toekomst door robot geoogst

19-08-2019 - 0 reacties Tot nu toe waren robots nog niet in staat om tomaten te oogsten en werden deze daarom nog met de hand geplukt. Nu hebben vier partijen hun krachten gebundeld om hier verandering in te brengen. Het Deense Teknologisk Institut, tuinbouwbedrijf Alfred Petersen & Søn, ingenieursbureau Egatec A/S en het…


#VolguitdeKas van Combivliet

09-08-2019 - 0 reacties Al sinds zijn dertiende werkt Hugo bij CombiVliet, twaalf jaar later werkt hij er nog steeds! Hij begon met tomaten plukken, maar tegenwoordig doet hij hele andere dingen binnen het bedrijf. In zijn #vloguitdekas laat hij meer zien over het werk wat hij toen deed, maar ook waar hij zich nu mee bezighoudt!


Culinair Ontdekt: Tomaten

02-08-2019 - 0 reacties Uit het vuistje uitzuigen. Zo eet Nick Trachet een tomaat het liefst. De hedendaagse tomaat is er ten bate van de grootdistributie, zegt Trachet.


Van boer tot bord: eindelijk inzicht in de prijsvorming van ons eten

25-07-2019 - 0 reacties De Autoriteit Consument & Markt start een onderzoek naar de prijsvorming in de voedselketen. Daarmee wordt bijvoorbeeld inzichtelijk wat een verpakker betaalt voor een kilo tomaten en voor hoeveel hij de verpakte tomaten doorverkoopt. Met deze monitor moet de positie van de boer in de voedselketen worden versterkt.