Tomaten

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Tomaten. Tomaten is een van de 15944 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Tomaten nieuws

Noors onderzoek: grotere oogst in kassen met CO2-afvangst

31-01-2020 - 0 reacties Het Noorse GreenCap Solutions heeft in de loop van vier jaar een systeem ontwikkeld dat CO2 uit de lucht kan opslaan om het te gebruiken in gesloten kassen. De resultaten tonen tot nu toe aan dat het niet alleen een klimaateffect geeft, maar ook een snellere groei van bijvoorbeeld tomaten.
Nu kopen…


"Verwerkte tomaten vertegenwoordigen een industrie in Italië"

19-11-2019 - 0 reacties "De sector omtrent de verwerkte tomaten vertegenwoordigt een industrie in Italië, met 4,8 miljoen ton tomaten, gekweekt op 64.500 hectare." Dat zei Giuliano Bonaventura van Anicav. Hij sprak op het derde International Pomodoro Symposium dat dit jaar plaatsvond in Comiso, Sicilië.
De tafel met sprekers…


Tomaten kweken op Mars? Met urine van een astronaut kan het misschien

12-11-2019 - 0 reacties Een nieuw onderzoek van de universiteit van Wageningen moet uitwijzen of je groenten kunt kweken met de plas van astronauten. Voor een test gebruiken wetenschappers de urine van Amsterdamse festivalgangers.
In een kas op het terrein van de universiteit groeien nu zestig potten met bonen in nagemaakte maan- en Marsgrond. Die worden voor het onderzoek iedere dag bemest met urine. "Maar niet doordat we over de potten heen plassen", zegt de Wageningse ruimtelandbouwer Wieger Wamelink.
De planten krijgen plas toegediend in de vorm van struviet. "Dat is een zeer vruchtbare mestsoort van wit kristalachtig spul. Het is een een goede meststof, die in de ruimte niet verloren mag gaan", zegt Wamelink.
Onderzoekers hopen dat de bonen flink gaan groeien door plas:
Onderzoekers vangen de plas op via urinoirs op festivals. Die is bruikbaar omdat het automatisch wordt gescheiden van poep. Eventuele resten van medicijnen of drugs worden verwijderd.
In de ruimte moeten astronauten hun urine straks zelf gaan scheiden. Dat is een relatief eenvoudig proces, zegt Wamelink. In het internationaal ruimtestation ISS doen ze al iets soortgelijks: de plas van astronauten wordt gezuiverd tot water en zij drinken dat zelf weer op.
De mens kan in 2030 voor het eerst op Mars landen. "Maar op de maan is de volgende landing al een stuk eerder, al in 2024. Daarom moeten we opschieten met het onderzoek. We zijn in 2013 begonnen en inmiddels weten we dat de basisdingen werken."
Zo zijn onderzoekers erachter gekomen dat het mogelijk is om planten te laten groeien op de maan en op Mars met behulp van wormen, bepaalde bacteriën en hommels. "De volgende stap is onderzoek met mensenpoep." Ook weten wetenschappers dat de kweek onder de grond moet plaatsvinden omdat er te veel schadelijke straling is. Ook is het in de ruimte te koud en in andere gevallen juist veel te warm voor planten.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat het dieet van ruimtevaarders niet alleen uit bonen bestaat. "Eerder kweekten we voor dit onderzoek tomaten, aardappelen, tuinkers, rucola, wortelen en quinoa", zegt Wamelink. In de toekomst hoopt de onderzoeker ook citrusvruchten te laten groeien omdat vitamine E en C helpen te beschermen tegen straling. "Een ruimtepak alleen is niet genoeg."


Zieke tomaten, meer Beter Leven verantwoordelijkheid consument en Ikea test gezond eten

22-10-2019 - 0 reacties Ondertussen vertelt het verhaal van de dag door onze lens: voeding, gezondheid, landbouw, levensmiddelenmarketing, voedselpolitiek en aan landgebruik gerelateerde energie- en watervraagstukken – waar nodig tot op (geo)politieke schaal.


Grootste Australische biobrandstofinstallatie gaat energie leveren aan nieuwe kas Katunga Fresh

24-09-2019 - 0 reacties Ruimte is geen probleem voor de Australische telers van Katunga Fresh. En dat geldt ook voor de tomaten die geteeld worden, de arbeid en de vraag naar het product op de Australische markt. Het is de energievoorziening die de groei van het bedrijf beperkte: het was te duur en zeer schaars. De oplossing?…


"Bloemkoolpriijzen schieten de hoogte in"

09-09-2019 - 0 reacties Vandaag en begin volgende week ruime aanvoer van losse tomaten en trostomaten. Dit gecombineerd met een matige koopkracht zorgt ervoor dat er direct een impact is op de prijzen. Prijzen zakken lichtjes. Koudere periode in aantocht, wat invloed zal hebben op de productie van vollegrond courgettes.…


Sla je slag: tomaten nu spotgoedkoop door hitte van vorige maand

07-09-2019 - 0 reacties Als je een enorme tomatensalade wilt maken of zin hebt om voor drie weken pastasaus te maken, dan kan je nu je slag slaan bij de supermarkt. Tomaten zijn bijzonder goedkoop.


Deense tomaten in de toekomst door robot geoogst

19-08-2019 - 0 reacties Tot nu toe waren robots nog niet in staat om tomaten te oogsten en werden deze daarom nog met de hand geplukt. Nu hebben vier partijen hun krachten gebundeld om hier verandering in te brengen. Het Deense Teknologisk Institut, tuinbouwbedrijf Alfred Petersen & Søn, ingenieursbureau Egatec A/S en het…


#VolguitdeKas van Combivliet

09-08-2019 - 0 reacties Al sinds zijn dertiende werkt Hugo bij CombiVliet, twaalf jaar later werkt hij er nog steeds! Hij begon met tomaten plukken, maar tegenwoordig doet hij hele andere dingen binnen het bedrijf. In zijn #vloguitdekas laat hij meer zien over het werk wat hij toen deed, maar ook waar hij zich nu mee bezighoudt!


Culinair Ontdekt: Tomaten

02-08-2019 - 0 reacties Uit het vuistje uitzuigen. Zo eet Nick Trachet een tomaat het liefst. De hedendaagse tomaat is er ten bate van de grootdistributie, zegt Trachet.


Van boer tot bord: eindelijk inzicht in de prijsvorming van ons eten

25-07-2019 - 0 reacties De Autoriteit Consument & Markt start een onderzoek naar de prijsvorming in de voedselketen. Daarmee wordt bijvoorbeeld inzichtelijk wat een verpakker betaalt voor een kilo tomaten en voor hoeveel hij de verpakte tomaten doorverkoopt. Met deze monitor moet de positie van de boer in de voedselketen worden versterkt.


Aardwarmteproject Trias Westland in bedrijf

23-07-2019 - 0 reacties Miljoenen tomaten, paprika's, chrysanten en ficussen in Westland groeien dankzij duurzame aardwarmte van Trias Westland. Vanaf 15 juli is de aardwarmtebron in bedrijf.


Hoe simulatie sociaal gedrag helpt naoogst-verliezen te verminderen

19-07-2019 - 0 reacties Als Nigeriaanse boeren hun verse tomaten naar de stadscentra van Lagos en Ibadan vervoeren in kunststof kratten in plaats van traditionele rieten manden, dan dalen de naoogst-verliezen, zowel in kwaliteit als in kwantiteit. Dit bleek uit een pilotproject dat Wageningen University & Research in 2017 en 2018 uitvoerde in vijf informele waardeketens van boeren, transporteurs, groothandelaren en retailers.


Hoe simulatie sociaal gedrag helpt naoogst-verliezen te verminderen

11-07-2019 - 0 reacties Als Nigeriaanse boeren hun verse tomaten naar de stadscentra van Lagos en Ibadan vervoeren in kunststof kratten in plaats van traditionele rieten manden, dan dalen de naoogst-verliezen, zowel in kwaliteit als in kwantiteit. Dit bleek uit een pilotproject dat Wageningen University & Research in 2017 en 2018 uitvoerde in vijf informele waardeketens van boeren, transporteurs, groothandelaren en retailers.


Tomatenteler heeft een nieuw maatje in de kas

09-07-2019 - 0 reacties Een tomatenteler zou het liefst de hele dag met eigen ogen zien hoe de tomaten groeien. Dat is echter nogal tijdrovend. De Plantalyzer - die Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research en HortiKey/Berg Hortimotive ontwikkelden - rijdt volautomatisch langs het gewas en meet onderweg de grootte, het aantal en de rijpheid van de tomaten.


Nieuw insectenbestrijdingsmiddel in de vruchtgroenten

04-07-2019 - 0 reacties Biobest biedt vanaf 3 juli 2019 Spyro aan voor Nederlandse telers van tomaten, paprika’s, komkommers, aubergines en courgettes. Het gewasbeschermingsmiddel op basis van natuurlijke pyrethrinen en PBO (piperonyl butoxide) vult het gat aan dat was gevallen na het wegvallen van andere producten op basis van…


Italiaans tomatenseizoen goed ondanks groei areaal met dertig procent

04-07-2019 - 0 reacties "Het seizoen van de zomergroenten is in volle gang en de verwachtingen zijn veelbelovend. De prijzen van rode en groene tomaten schommelen rond de €0,70 per kilo, de komkommers hebben een prijs van €0,60 per kilo, paprika's €1,30 en friggitello-pepers €1,10 per kilo", leggen Aniello en Carmine Migliaro…


Franse tomatencrisis: meerdere tonnen tomaten vernietigd

14-06-2019 - 0 reacties Agriculture : la tomate en crise, des tonnes de marchandises détruites Hoewel tomaten de meest geconsumeerde groenten van Frankrijk zijn, maken ze momenteel een ongekende crisis door. “We zijn al drie weken meer dan 100 ton per week aan het weggooien,” legde directeur van Solarenn, de landbouwcoöperatie…


"De afgelopen maanden is gebleken dat groententeelt op de maan mogelijk is"

24-05-2019 - 0 reacties Op een gegeven moment zullen mensen hun eigen groenten op de maan telen. Hiertoe worden al experimenten uitgevoerd: in een kas op Antarctica plantte Paul Zabel een jaar lang komkommers en tomaten. Het Duitse Deutschlandfunk Nova informeerde naar de resultaten van de teelt. Alleen maar temperaturen onder…


Voorlopig plukken Polen en geen robots de tomaten

17-05-2019 - 0 reacties "De vaak aangekondigde opmars van robots in de land- en tuinbouw laat nog even op zich wachten." Het FD schrijft vandaag over robots, die al jarenlang worden aangekondigd, maar die vooralsnog niet op brede schaal ingezet worden. Behalve zelfrijdende tractoren en autonome melkrobots komen ook diverse…