Tijd

Al het Tijd nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Tijd nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Tijd nieuws

Column: Karin Bergmans-Elshof: Aardappelbewaring anno 2020

24-10-2019 - 0 reacties Wij zitten hier in Flevoland nu middenin de herfstvakantie, die we overigens te danken hebben aan de aardappeloogst. Dit stamt uit de tijd dat er nog met de hand gerooid werd, de kinderen hierbij moesten helpen en tóch al niet naar school gingen.


Wakker Dier achtervolgt Albert Heijn Kip tot bij jou op de stoep

23-10-2019 - 0 reacties Wakker Dier zet de achtervolging in op de kip van Albert Heijn. De komende tijd zal in verschillende steden een billboard-auto van Wakker Dier achter de thuisbezorging van Albert Heijn aanrijden, meldt de dierenwelzijnsorganisatie.


Met emmer in de hand sperziebonen oogsten

23-10-2019 - 0 reacties Klaas Meine de Olde uit Emmeloord kon door de vele regen niet op tijd zijn perceel sperziebonen machinaal oogsten. Dus besloot de biologische akkerbouwer via Facebook mensen uit te nodigen om hun eigen emmer met boontjes te vullen. En dat loopt storm.


Land te nat voor machinale oogst

23-10-2019 - 0 reacties Klaas Meine de Olde uit Emmeloord kon door de vele regen niet op tijd zijn perceel sperziebonen machinaal oogsten. Dus besloot de biologische akkerbouwer via Facebook mensen uit te nodigen om hun eigen emmer met boontjes te plukken. En deze week loopt het storm.


Wakker Dier in actie bij bezorgdienst Albert Heijn

23-10-2019 - 0 reacties Wakker Dier rijdt komende tijd achter de blauwe bezorgwagens van Albert Heijn aan. De wagen van Wakker Dier heeft een groot billboard met daarop de tekst: Wij achtervolgen Albert Heijn net zo lang, tot ze de AH kip niet meer bezorgen. Ook wij brengen onze boodschap nu tot op de stoep,” zegt Anne Hilhorst van Wakker … Lees meer


Natura 2000 verwateren? Dat lukte Balkenende ook al niet - tijd voor strategischer denken

21-10-2019 - 0 reacties In het Algemeen Dagblad hield emeritus-hoogleraar en agronoom Rudy Rabbinge (WUR) afgelopen weekend een pleidooi om 'het mes te zetten' in de 162 beschermde Natura2000-gebieden die Nederland in een diepe stikstofcrisis hebben gestort. Wie er de briefwisseling tussen voormalig premier Balkenende en ex-Europese Commissie voorzitter Barroso op naleest, gaat snappen dat zo'n gedachte nogal moeilijk te verkopen valt in de EU. Er is een slimmere aanpak zegt Johan Vollenbroek van MOB. Die kan meteen tot een nieuw strategisch denken leiden.


PvdD verliest dramatisch drie zetels in De Hond peiling

20-10-2019 - 0 reacties De Partij voor de Dieren verliest in één week tijd abrupt drie zetels in de peiling van Maurice de Hond. Het virtuele verlies volgt na het vertrek van boegbeeld Marianne Thieme en het wegsturen van partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel.


PvdD verliest dramatisch drie zetels in De Hond peiling

20-10-2019 - 0 reacties De Partij voor de Dieren verliest in één week tijd abrupt drie zetels in de peiling van Maurice de Hond. Het virtuele verlies volgt na het vertrek van boegbeeld Marianne Thieme en het wegsturen van partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel.


PvdD verliest dramatisch drie zetels in De Hond peiling

20-10-2019 - 0 reacties De Partij voor de Dieren verliest in één week tijd abrupt drie zetels in de peiling van Maurice de Hond. Het virtuele verlies volgt na het vertrek van boegbeeld Marianne Thieme en het wegsturen van partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel.


Overproductie drukt prijs vleeskuikens

19-10-2019 - 0 reacties Zowel de vrije marktprijzen als de contractprijzen van vleeskuikens staan behoorlijk onder druk. Op zich is druk op de prijzen normaal voor deze tijd van het jaar. Maar in vergelijking met 2018 was de prijspiek minder hoog, en zette de prijsdaling eerder in.


Agxtend – zilveren medaille voor XPower

18-10-2019 - 0 reacties Een systematische onkruidbestrijdingsoplossing met het breedste onkruidspectrum, XPower™, maakt effectieve en milieuvriendelijke onkruidbestrijding mogelijk met een gemakkelijk te berekenen tijdsplanning en dosering. Dit voor een duurzame onkruidbestrijdingsstrategie.  Agxtend, een merk van CNH Industrial, stelt het revolutionaire XPower™ systeem in samenwerking met Zasso voor. Elektrische in plaats van chemische onkruidbestrijding maakt een groter toepassingsgebied mogelijk en is terzelfder tijd bijzonder milieuvriendelijk. Met deze innovatie biedt Agxtend…


Skip de AH kip.

18-10-2019 - 0 reacties Wakker Dier is de komende tijd op radio en tv te horen over het leed van de AH kip. Deze leeft namelijk een erbarmelijk bestaan in overvolle stallen, met zestien kippen per vierkante meter. Wakker Dier vindt dit onacceptabel en roept iedereen op om deze AH kip niet meer te kopen. “Totdat Albert Heijn betere … Lees meer


Stikstofproblematiek: RIVM moet af van stalorders uit Den Haag

18-10-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Rutger van den Noort Het nieuws deze week wordt gedomineerd door de boerenprotesten tegen de stikstofregels van het kabinet. Een onderwerp waar ik de afgelopen tijd steeds meer betrokken ben geraak…


Boerenacties succes, maar niet de oplossing

17-10-2019 - 96 reacties Een groot compliment voor de boeren van Farmers Defence Force en Agractie! De boerenacties hebben de melkveesector in een paar weken tijd geweldig vooruit geholpen. Dankzij hun gewaagde initiatief is er volop beweging gekomen. Dinsdag 1 oktober was de eerste grote boerendemonstratie sinds 1990. Spontaan trokken melkveehouders en akkerbouwers van alle leeftijden en lagen samen […]


Filipijnen betalen 100 dollar per geslacht varken

17-10-2019 - 0 reacties De Filipijnse overheid heeft het bedrag dat 'backyard farmers' krijgen per geslacht varken (als gevolg van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest) verhoogd van $60 tot $100. Daarnaast zorgt het virus ervoor dat de varkensprijzen in Vietnam zich op het hoogste niveau in 3 jaar tijd bevinden.


Boerenprotest 2.0 - BNR Nieuwsradio

15-10-2019 - 1 reacties Ik heb nog niet de tijd gehad om er na te luisteren. Dat zal vanavond worden:

bnr.nl/podcast/ask-me-anything/…

---

Het is nog maar net geleden dat het Malieveld vol stond met trekkers en boeren of de volgende acties zijn al in volle gang. Gisteren is er voor acht provinciehuizen geprotesteerd. In Groningen ontstond een grimmige sfeer en moest de politie eraan te pas komen. Wat betekent dat voor de acties die nog gepland staan? En hoe zorg je als actiegroep dat mensen sympathie voor je blijven houden? Luister met Jörgen en zijn deskundigen terug.

Te gast:
- Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord;
- Mathijs Lubbertsen van Agractie;
- Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force;
- Laura Bromet, Tweede Kamerlid Groenlinks.


Blijft de tarweprijs in het groen staan?

15-10-2019 - 0 reacties Sinds eind september zit het decembercontract voor maaltarwe op de Matif in de lift. De prijs wist steeds een stapje te maken en won zo in 3 weken tijd €10 per ton. Blijft deze opmars aan zet of wordt het tij weldra gekeerd?


Oprichters Maarel Orchids treden terug

15-10-2019 - 0 reacties Er is meerdere jaren naar toegewerkt en nu is de tijd rijp; na ruim 40 jaar gepassioneerd ondernemen treden Arno en José van der Maarel terug uit hun bedrijf. Om de continuïteit van het in Maasdijk gevestigde bedrijf te waarborgen, neemt commercieel directeur René Vissers per 1 januari 2020 de algehele leiding over.


Kaligehalte in vers gras naar zeldzaam hoog niveau

15-10-2019 - 0 reacties De regen die de laatste tijd valt, in combinatie met een zacht najaar, leidt er toe dat er veel stikstof in de bodem mineraliseert. Bovendien blijkt dat naast het stijgende eiwitgehalte ook het kaliumgehalte toeneemt tot hoogtes die niet vaak voorkomen.


Commissaris van de Koning en LTO veroordelen boerengeweld

15-10-2019 - 0 reacties Een aantal boeren ging maandag echt over een grens tijdens de demonstratie in Groningen. Dat stelt commissaris van de Koning René Paas in een persconferentie. 'Het is een groot misverstand dat je door geweld, door dreiging met geweld, je zin makkelijker kan krijgen. Zo hoort het niet.'

De sfeer werd grimmiger toen bleek dat landbouwgedeputeerde Henk Staghouwer de stikstofregels niet van tafel wilde vegen. Paas sprak zijn dankbaarheid uit voor het kordate optreden van de politie.

Die greep in toen enkele boeren naar binnen stormden door de deur van het provinciehuis in te rammen. 'Als dit de manier is hoe je omgaat met het openbaar bestuur, dan ben je heel ver van huis.'

Op volle scherpte
Volgens Paas begon de manifestatie heel mooi. 'We zagen vandaag een hartstikke mooie manifestatie. We hebben heel goed samengewerkt met de partijen, er is koffie geserveerd met koek erbij. Alles wat je kon zeggen kon op volle scherpte, dat hoort bij een democratisch systeem.'

Ook LTO Noord veroordeelt de vernielingen en het gewelddadige optreden van een klein clubje boeren. LTO Noord-regiobestuurder Alma den Hertog kijkt daarom met een dubbel gevoel op de dag terug. Volgens haar verdienen de leden van LTO Noord en GrAJK echter een 'dikke pluim'. 'Zij hebben op een veilige manier actie gevoerd.'

Niet op slot
Den Hertog gaf samen met Ate Kuipers van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond tegen 18.30 uur een samenvatting van wat ze met het college van Gedeputeerde Staten hebben afgesproken. 'De vergunningverlening gaat niet op slot, bedrijven kunnen groeien, de regels worden niet scherper dan die van het rijk.' Ze riepen op om met respect voor de omgeving naar huis te gaan.

Staghouwer liet zich niet meer aan de boeren zien. Hij gaf tijdens de persconferentie wel aan dat de 'verhoudingen met de landbouw niet onder druk staan. 'Morgen gaan we weer verder in gesprek over extern salderen'.

Vergunningverlening
De gedeputeerde wil de stikstofregels niet van tafel vegen, omdat volgens hem dan helemaal geen vergunningen meer kunnen worden verleend. 'Dat is niet de gewenste situatie. De agrarische sector heeft een punt dat ze veel regels over zich uitgestrooid krijgt. Maar de vergunningverlening moet ook weer op gang komen. De sector zat volledig op slot.'

Dat vier provincies een andere keuze hebben gemaakt, doet de gedeputeerde niet zoveel. 'We hebben gemeend ons vast te houden aan het beleid. We gaan voor de latente ruimte een goede oplossing zoeken, dat is een samenspel tussen provincie en rijk. We nemen daar de komende maanden de tijd voor.'