Sturen

Sturen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Sturen nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Sturen nieuws

Amazonbaas doneert miljarden voor klimaat, maar z'n bedrijf vervuilt door

19-02-2020 - 0 reacties Amazonbaas en rijkste mens ter aarde Jeff Bezos stopt 10 miljard dollar in een fonds om klimaatverandering te bestrijden. Tegelijkertijd ligt de miljardair onder vuur vanwege zijn milieubelastende businessmodellen: pakketjes de wereld over slepen, energieslurpende datacenters bouwen en raketten de ruimte in sturen.


Zorgen om vogelgriep, pluimveesector wil ophokplicht

16-01-2020 - 0 reacties Pluimveeorganisaties sturen vandaag gezamenlijk een brief aan minister Schouten waarin ze vragen een ophokplicht in te stellen. Ze zijn bang dat de vogelgriep, die nu in Oost-Europa heerst, naar Nederland komt.
Rond de jaarwisseling kwamen meldingen van de vogelgroep uit Polen. Inmiddels is het virus ook opgedoken in Hongarije, Slowakije en Roemenië. "Het probleem is al behoorlijk groot", zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).
"Het virus breidt zich in Polen uit richting de Duitse grens. Dus het komt onze kant op. Inmiddels is het virus ook vastgesteld bij een wilde vogel en die laat zich niet tegenhouden door de maatregelen die we kunnen nemen", zegt hij tegen RTV Oost.
Daarmee doelt Oplaat op extra reinigen en ontsmetten. Boeren worden nu al verzocht zich daaraan te houden.
Maar dat is dus niet genoeg, vindt hij. Daarom moet het pluimvee dat buiten loopt wat hem betreft direct worden opgehokt. "De tijd begint te dringen. Ik maak me grote zorgen."
Hij is niet de enige die er zo over denkt. De brief die wordt verstuurd naar minister Schouten is ook ondertekend door onder meer de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), LTO en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens.
Virus is erg actief
Hennie de Haan, voorzitter van de NVP, zegt dat boeren op hun hoede zijn. "Zeker nu er volgende week een koudefront is voorspeld in het oosten. Dan heb je kans dat wilde vogels, die daar nu nog zitten omdat er geen echte vorst is geweest, naar Nederland trekken. Ze kunnen het virus met zich meedragen. Het virus is erg actief en het verspreidingsgebied groot."


Boeren verliezen steun onder bevolking

22-12-2019 - 0 reacties Lastercampagne randstedelijke systeempers heeft effect
Kerstrapport Nederlandse Boeren, door bovenmeester Maurice de Hond (pdf). Hakken over de sloot, zoals dat heet. Ja, we weten het nu wel & kap eens met die trekkeroptochten vindt nu meer dan helft van Nederland. Kijken we naar de uitsplitsing per kiezers dan valt op dat slechts 4 % van de D66-stemmers nog enige sympathie voor De Boeren kan opbrengen. Dat zijn vermoedelijk ook de mensen die Keniaanse bloedboontjes kopen ipv Hollandse sperzieboontjes (altijd even eentje knakken), of onderstaande haatmails naar de Volkskrant sturen. Ondertussen zijn de supermarkten op weg naar gigantische recordomzetten met de kerst (meer dan een miljard). En de boer hij ploegde voort. Verzin een list, boeren!


Verdachte Jan H. windmolenterreur vrijgelaten

19-12-2019 - 0 reacties ASSEN - Jan H. uit Meeden, een van de verdachten van het sturen van dreigbrieven naar ondernemers rond windmolenparken in Groningen en Drenthe en het dumpen van asbest op drie locaties, wordt in afwachting van de zaak vanmiddag voorlopig vrijgelaten.

Anti-windmolenactivist Jan H. wordt vrijgelaten. Dat is donderdag besloten tijdens het kort geding in de rechtbank in Assen. Donderdag om 17.00 uur komt H. op vrije voeten.


Natuurorganisaties willen stikstofafspraken met boeren van tafel

19-12-2019 - 16 reacties Twee natuurorganisaties eisen van minister Schouten dat ze de afspraken herroept die ze deze week met de boeren overeenkwam. Mobilisation en vereniging Leefmilieu, die de stikstofproblematiek aankaartten bij de Raad van State en die zaak eind mei wonnen, vinden het onacceptabel dat zij zijn gepasseerd. "U kunt zich niet permitteren om stikstofbesluiten te nemen die opnieuw gaan sneuvelen bij de rechter", waarschuwen ze Schouten.

Dinsdag kwamen het kabinet en een collectief van boerenorganisaties maatregelen overeen om op korte termijn de stikstofuitstoot door de landbouw te verminderen. Zo komt er minder eiwit in het voer van melkvee, gaan koeien vaker in de wei en wordt mest aangelengd met water.
Ook werd toegezegd dat er geen sectorbrede krimp komt en dat bedrijven niet gedwongen worden opgekocht. Daarnaast krijgen ruim 3400 bedrijven waarvan de vergunning was vervallen door de stikstofuitspraak van de Raad van State alsnog vergunningen.

"Deze afspraken met landbouwsector zijn een ramp voor de natuur", zegt Johan Vollenbroek van Mobilisation. "Door krimp van de veestapel uit te sluiten maakt het kabinet elke serieuze oplossing onmogelijk."
De milieuclubs noemen de gemaakte afspraken "een scherpe ontkenning van wat noodzakelijk is voor natuurbehoud". Ze wijzen erop dat minder veeteelt onvermijdelijk is en dat van technische middelen om de stikstofuitstoot te doen afnemen weinig mag worden verwacht. Ook van minder uitstoot door een andere samenstelling van het veevoer verwachten ze weinig.

Ze vinden bovendien dat het kabinet met de afspraken het werk van de commissie-Remkes ernstig in de wielen rijdt. De commissie, die het kabinet adviseert over de aanpak van de stikstofcrisis, komt juist vandaag met een tussentijds rapport over hoe veehouders moeten omgaan met het bemesten van hun land en het naar buiten sturen van hun dieren. In beide gevallen is geen vergunning nodig, zegt Remkes.

In een brief aan Schouten benadrukken Mobilisation en vereniging Leefmilieu dat ze al jaren op de stikstofkwestie wijzen en dat ze een herhaling van zetten "onder geen beding zullen aanvaarden". Ze willen dat de minister hen, samen met vertegenwoordigers van de veehouderijsector, uitnodigt voor een gesprek begin januari.

Een woordvoerder van minister Schouten benadrukt dat er nog geen akkoord is, maar dat het alleen gaat om "afspraken en uitgangspunten" die nog moeten worden uitgewerkt. Het ministerie erkent dat er inderdaad is afgesproken dat er geen "generieke krimp" komt. Maar dat er minder veeteelt komt, kan wel een gevolg van zijn van de maatregelen. Doel blijft om de uitstoot van stikstof te beperken, onderstreept de woordvoerder.
Ook vanuit boerenorganisaties klonken deze week stemmen dat er nog geen akkoord is. Veel afspraken moeten nog worden uitgewerkt, luidde het.


Verdachte windmolenactivist Jan H. wil na half jaar gevangenis graag naar huis met de kerst

13-12-2019 - 0 reacties ASSEN - Anti-windmolenactivist Jan H. uit Meeden zit al bijna een half jaar in voorarrest op verdenking van het sturen van dreigbrieven naar ondernemers in Drenthe en Groningen en dumpen van asbest op drie Groningse locaties. Onterecht vindt H. zelf.


KLM stuurt reizigers betaalverzoekje voor compensatie CO2-uitstoot

12-12-2019 - 0 reacties KLM komt met een nieuw initiatief om consumenten aan te sporen hun aandeel in de C02-uitstoot van het vliegtuig te compenseren. De luchtvaartmaatschappij gaat reizigers een betaalverzoekje sturen.


Grond In Verzet naar Malieveld

18-10-2019 - 51 reacties

Originele beschrijving

De nieuwe actiegroep Stichting Grond in verzet bereidt een grote actie voor op het Malieveld. De groep wil laten zien hoe hoog de nood is bij grondverzetbedrijven, aannemers en transporteurs. Aanvoerders Arnold Tuytel en Klaas Kooiker wil de politiek vooral laten zien dat deze bedrijven acuut zijn getroffen door de PFAS en stikstofproblematiek. “Onze bedrijven vallen stil en wij moeten mensen de WW in sturen."


Stikstof: de antwoorden op jouw vragen

12-10-2019 - 0 reacties Boerenbusiness heeft gevraagd je vragen over het nieuwe stikstofbeleid naar ons toe te sturen. Dit heeft geleid tot een stroom aan vragen van ondernemers. Lubbert van Dellen, agrarische directeur van Accon avm, geeft de antwoorden. Over latente ruimte, stoppers, knelgevallen, externe kopers en de akkerbouw.


Akkerbouwers sturen brandbrief om Volkerak en Zoommeer zoet te houden

10-10-2019 - 0 reacties Akkerbouwers uit de drie provincie regio Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant roepen in een brandbrief de ministers van I&W en LNV op om af te zien van het zout maken van het Volkerak-Zoommeer. Zoetwater is van levensbelang voor hun gewassen.


POV: stikstofmaatregelen niet baseren op aannames

08-10-2019 - 0 reacties De POV is van plan om een brandbrief over de stikstofmaatregelen naar het kabinet sturen.


POV: 'Stikstofmaatregelen niet baseren op aannames'

07-10-2019 - 0 reacties De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) gaat samen met andere partijen binnen de landbouw een brandbrief over stikstofmaatregelen naar het kabinet sturen. Dit omdat de onderbouwing van het stikstofbeleid teveel rust op aannames in plaats van metingen. Ook is informatie over natuurgebieden niet volledig beschikbaar. Als van bedrijven grote offers worden gevraagd, mogen die bedrijven eisen dat de maatregelen gestoeld zijn op goed onderbouwde cijfers. Daarvan is volgens de POV nu geen sprake.


POV: ‘Stikstofmaatregelen niet baseren op aannames’

07-10-2019 - 0 reacties De POV gaat samen met andere partijen binnen de landbouw een brandbrief over stikstofmaatregelen sturen naar het kabinet. Dit omdat de onderbouwing van het stikstofbeleid teveel rust op aannames in plaats van metingen.


Belgische bietentelers in actie tegen lage prijzen

13-09-2019 - 0 reacties De Belgische bietentelers komen in actie tegen de aanhoudend lage opbrengstprijzen. Ze roepen de Europese beleidsmakers op om het EU-beleid op dit vlak snel bij te sturen.


Bietentelers voeren actie tegen oneerlijke concurrentie

13-09-2019 - 0 reacties CBB, de Confederatie van de Belgische Bietentelers, voert op 16 september actie tegen de oneerlijke concurrentie in de sector door onder andere het wegvallen van de suikerquota en minimumprijzen. De confederatie trekt aan de alarmbel en vraagt aan de Europese beleidsmakers om het beleid bij te sturen. De datum is niet toevallig gekozen, precies tien jaar geleden hielden een aantal melkveehouders een symbolische actie om te protesteren tegen de slechte marksituatie. Hiermee toont CBB zich solidair met de collega’s uit de melkveehouderij.


‘Teler gaat meer sturen aan de interactie plant-microbe’

12-09-2019 - 0 reacties In het wortelmilieu, de rhizosfeer, bestaan veel interacties tussen planten en microben. Volgens Gerard Korthals van het instituut NIOO zullen telers steeds meer in staat zijn te sturen op de positieve interacties tussen schimmels, bacteriën en het gewas.


Strooiwagens de weg op om asfalt te koelen

23-07-2019 - 0 reacties NOORDENVELD (ANP) - Noordenveld in Drenthe, Beek (Limburg) en Arnhem sturen de komende dagen strooiwagens de weg op. Strooizout zorgt ervoor dat het asfalt wat afkoelt. Dat voorkomt dat het asfalt gaat plakken en beschadigt.
Het bericht Strooiwagens de weg op om asfalt te koelen verscheen eerst op Nieuws.nl.


Beperkingen boeren Staphorst weer voorbij

22-07-2019 - 0 reacties Boeren in de omgeving van Staphorst kunnen hun vee weer naar buiten sturen en ook kan er weer worden gemaaid en geoogst. De gemeente laat weten dat er geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen na een brand bij een papierrecyclingbedrijf woensdagnacht.


“Ik had niet verwacht dat voor veel telers het monitoren van de bodem zoveel nieuwe inzichten geeft”

15-07-2019 - 0 reacties Tholen – Automatisch raampje open, raampje dicht: het gebeurt al jaren bij telers die gebruik maken van sensoren om hun kasklimaat te monitoren en op basis daarvan te sturen. Het hoort bij de wens om steeds beter en efficiënter te kunnen telen. Opvallend genoeg wordt de watergift in de kas vaak nog wel…


Fendt Ideal 10 combine sturen zonder stuur

04-07-2019 - 0 reacties Met de Ideal 10 introduceert Fendt de eerste standaard maaidorser in Europa die volledig zonder stuurbediening is te gebruiken.